Jump to content

Βιολογικά υλικά φίλτρου


KokkinosK

Recommended Posts

Χρειάζομαι την γνώμη των πιο έμπειρων φίλων όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τον βιολογικό καθαρισμό του ενυδρείου.

Πρώτα-πρώτα, κάθε πότε κάνουμε αλλαγή (σε ένα μέρος φυσικά) του υλικού?

Έχω, μεταξύ άλλων, ένα Juwel Rio 300 στο οποίο πέραν του δικού του εσωτερικού φίλτρου χρησιμοποιώ και το "ρομποτάκι" Wet-Dry 2226 της Eheim.

Τα βακτηρίδια που έχουν αποικίσει πάνω στο eheim substrat pro που χρησιμοποιώ διαλύουν όλα τα ανεπιθύμητα παράγωγα και τα ψάρια (4 δίσκοι, 6 σκαλάρια, ροδόστομοι και 3 πλεκο) χαίρουν άκρας υγείας.

Πότε λοιπόν πρέπει να αλλάξω ένα μέρος του υλικού και γιατί?

Ακόμη, σε πολλές συζητήσεις που έχω κάνει με φίλους ακουαρίστες, έχει προκύψει το θέμα της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης των βιολογικών υλικών (eheim substrat, substrat pro, μακαρόνι κλπ) του φίλτρου.

Τι μπορεί να γίνει όλο αυτό το υλικό που βγάζουμε από το φίλτρο και αν υπάρχει τυρόπος αναζωογόνησης του?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο όλων σας.

Link to comment
Share on other sites

Τα βιολογικά υλικά δεν αλλάζουν.

Εκτός αν έχουν φθαρεί τόσο που δεν αναγνωρίζεις ποιό υλικό είναι :(

Το μόνο που αλλάζεις, αν έχεις μέσα, είναι το filter wool κάθε δεύτερη φορά.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μεταφέρθηκε στην κατάλληλη κατηγορία :(

Link to comment
Share on other sites

Τα βιολογικά υλικά, άσχετα με το τι λέει η καθε εταιρεία, δεν τα αλλάζουμε όπως πολύ σωστά είπε και ο MIHALHS, εκτός κι αν εχουν αρχίσει και φθείρονται αρκετά.

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να τα ανανεώνεις είναι ένα απλό ξέπλυμα με νερό του ενυδρείου μια φορά στο τόσο γιατί αν το κάνουμε και συνέχεια δεν αφήνουμε και την βιολογία να αναπτυχθεί με την ησυχία της, αν έχουν πιάσει πολύ "μπίχλα" πάνω τους και έχουν αρχίσει και βουλώνουν, οπότε δυσκολεύονται να κάνουν τι δουλειά που πρέπει να κάνουν. Τα βιολογικά υλικά πρέπει να μένουν όσο γίνετε πιο καθαρά, γι'αυτό άλλωστε πολλοι πριν από αυτά βάζουμε μηχανική φίλτρανση πχ Ehfimech.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά όσα προαναφέρθηκαν.

Εσύ επειδή έχεις και το εσωτερικό και εξωτερικό αυτό που μπορείς να κάνεις είναι κάθε έξι μήνες (ας πούμε) να ξεπλένεις τα βιολογικά υλικά του ενός φίλτρου σε νερό του ενυδρείου όταν κάνεις κάποια αλλαγή. Δηλαδή μια φορά το χρόνο κάθε φίλτρο πρακτικά ένα ξέπλυμα του βιολογικού υλικού (όχι και τα δυο μαζί για ευνοήτους λόγους). Αν έχεις μηχανική φίλτρανση πριν το βιολογικό και αλλάζεις κάθε δεύτερη (και βάλε ανάλογα με το μπούκωμα που παρατηρείς) το ενυδρειακό βαμβάκι θα είσαι ΟΚ.

Για να σου δώσω ένα αληθινό παράδειγμα, εγώ που έχω το ίδιο ενυδρείο με τέσσερα όμως φίλτρα (εσωτερικό, 2028, 2236, 2036) to 2028 έχω να το ξεπλύνω πάνω από δύο χρόνια (ούτε βαμβάκι αλλάζω). Το ίδιο και το εσωτερικό. Τα άλλα δύο μία φορά το χρόνο. Αλλαγή βαμβάκι κάνω στο εσωτερικό κάθε δεύτερη αλλαγή νερού και στα 2036,2236 όταν τα ξεπλένω. Αυτό βέβαια είναι δυνατό λόγω του ότι είναι πολλά φίλτρα και κανένα δεν φορτώνεται με μπίχλα τόσο πολύ ενώ τα 2036, 2236 είναι αυτά που κατά κανόνα μπουκώνουν νωρίτερα (τρόπος του λέγειν γιατί ποτέ δεν στομώνει κανένα) .

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά.

Αντρέα, αυτό που έχω κάνει για να βοηθήσω το wet-dry να μην γεμίζει μπίχλα είναι να τραβάει η εισροή του εξωτερικού μέσα από το χώρισμα του εσωτερικού φίλτρου της Juwel. Νομίζω ότι σαν ιδέα είναι καλή. Τι λέτε?

Βέβαια δεντολμώ να αφήσω το φίλτρο ακαθάριστο για τόσους μήνες. Απλά καθαρίζω τα καλάθια με το substrat pro βυθίζοντας τα σε έναν κουβά με νερό από το ενυδρείο και προσπαθώ να μην τα αφήσω καθόλου έξω απο το νερό. Τα σφουγγάρια όμως του εσωτερικού τα καθαρίζω κάθε 1-2 μήνες. Είναι πολύ συχνά?

Link to comment
Share on other sites

Το κάθε πόσο συχνά θα ξεπλένεις τα σφουγγάρια του εσωτερικού θα το καταλάβεις από τη ροή του φίλτρου.

Αν βλέπεις δηλαδή και μειώνεται σημαντικά η ροή του σημαίνει ότι κάτι έχει αρχίσει και βουλώνει εκεί μέσα και θέλει λίγο ξέπλυμα να φύγουν τα χοντρά.

Πάντως από τη στιγμή που έχεις και εξωτερικό στο ίδιο ενυδρείο δε νομίζω να τίθεται θέμα βιολογίας και ας τα καθαρίζεις κάθε 1-2 μήνες, δηλαδή δεν παίζει να έχεις πρόβλημα με τη βιολογία σου επειδή ξεπλένεις μόνο τα σφουγγαρια μια φορά το 2μηνο. Απλά είναι θέμα ταλαιπωρίας πιστεύω, μια φορά το μήνα να βγάζεις τα σφουγγάρια και να τα καθαρίζεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, αλλά από την άλλη ενυδρείο και ταλαιπωρία πάνε μαζί δεν νομίζεις?

Πάντως μου έφυγε ένα αγχος. Σας ευχαριστώ όλους. :(

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...