Jump to content

Νεο Ενυδρειο Για Μονομαχο-Πολυ Δυνατη Αντλία


fmnstr

Recommended Posts

Καλως σας βρηκα.. Ψαχνοντας για πληροφοριες για τον μονομαχο μου βρηκα τη παρεα σας. Σαν αρχαριος που ειμαι στο χωρο του ενυδρειου μπορω να πω οτι με αγχωσατε σχετικα με τη καλη διαβιωση του ψαριου μου. ετσι ειπα να απευθυνθω στους ειδικους σχετικα με το στησιμο του ενυδρειου μου ωστε να αποφυγω προβληματα.

Δυστυχως εχω προβει ηδη σε καποιες λαθεμενες κινησεις συμφωνα μ αυτα που διαβαζω. Αρχικα για περιπου 3 εβδομαδες τον ειχα σε κυκλικη γυαλα 2 Lt με αλλαγη νερου 2 φορες την εβδομαδα και προσθηκη αντιχλωριου. προσπαθουσα να την καθαριζω οσο ηταν δυνατον απο ακαθαρσιες και να μην αφηνω τροφη μεσα. Τελικα αφου διαβασα ποσο κατακριτεες ειναι οι γυαλες και αφου συμπαθησα αρκετα το ψαρι μου ωστε να θελω να το διατηρησω οσο μπορω περισσοτερο πηγα να παρω ενυδρειο.. Παλι βασιστηκα στις συμβουλες του pet shop και κατι αρχαριων φιλων που ουσιαστικα διατυμπανιζουν το ποσο ανθεκτικα και απροβληματιστα ψαρια ειναι οι μονομαχοι και εκανα μια αγορα ενυδρειου 15lt με ενσωματωμενη αντλια και λαμπα και 2 ξυλα. Επισης αγορασα την επομενη μερα 2 φυτα anubias barteri nana και nana big.

Την πρωτη μερα το εστησα χωρις τα φυτα. εβαλα νερο και αντιχλωριο.το πρωι προσθεσα ετοιμα βακτηρια που μου δωσανε απο το pet shop και ανοιξα τη λειτουργια του φιλτρου. Το μεσημερι προσθεσα τα φυτα που αγορασα και μετα απο προσαρμογη μισης ωρας με σακκουλα του μονομαχου μου τον εβαλα μεσα. Το πρωτο πραγμα που παρατηρησα ηταν οτι η ροη του φιλτρου ηταν πολυ δυνατη. ειχε ηδη κανει λακκουβα στο βυθο και ο μονομαχος φαινοταν να ζοριζεται απο τη ροη του νερου και να ταλαιπωρειται με το να κολυμπαει συνεχεια. Επισης το νερο ηταν λιγο καφε απο το ξυλο αν και τα ειχα βρασει ενα ολοκληρο απογευμα αλλα μου ειπαν να μην ανησυχω. Τελικα ψαχνοντας στο νετ αποφασισα να κλεισω το φιλτρο και να ψαξω να βρω τροπο να μειωσω τη ροη του φιλτρου. Τωρα εχει ηρεμησει παλι ο μονομαχος και εξερευνει με ησυχια το νεο του περιβαλλον. Ισως να προσαρμοσω ενα σωληνακι με πολλες τρυπες αντι για το σκαλοπατι που εχει. Ακουω προτασεις και συμβουλες πως να πορευθω απο δω και περα.. Θα προτιμουσα να μην παρω καινουρια αντλια και προβω σε νεα εξοδα.



ΤΥΠΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: κλειστο με καπακι μοντελο AA310LGW

ΕΞ. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 31,5X25X30

ΚΑΘΑΡΑ ΛΙΤΡΑ: 15lt

ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 2 μερες

ΣΤΡΩΣΙΜΟ: το προηγουμενο βραδυ γεμισμα με νερο και 30 σταγονες JBL Nano-Biotopol Betta αντιχλωριο
το επομενο πρωι 1/4 του καπακιου Microbe-Lift Bacterial Aquarium Balancer (οδηγιες στη συσκευασια: 1 κτ. (5ml) για καθε 76lt. για νεα ενυδρεια) μετα ενεργοποιηση αντλιας. Το μεσημερι προσθηκη 2 anubias barteri nana προσθηκη του μονομαχου μετα απο προσαρμογη μισης ωρας σε σακκουλακι

ΒΥΘΟΣ/ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ: άμμος λευκη με προσθηκη απο χαλικακι διακοσμητικο

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: 2 κομματια ξυλο αγορασμενα απο pet shop επειτα απο βρασιμο πολλων ωρων να φυγει το χρωμα, διαφορα κοχυλακια βρασμενα, γυαλιστερες μαυρες πετρες διακοσμητικες, χαλικακι διακοσμητικο (απλα πλυμμενα σε νερο)

ΨΑΡΙΑ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: 1 μονομαχος

ΤΑΪΣΜΑ/ΤΡΟΦΕΣ: JBL Nova Fil Bloodworms, απο 3 σκουληκακια 2 φορες την ημερα

ΦΥΤΑ: 2 anubias barteri nana (και nana big)

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: -

ΦΩΤΙΣΜΟΣ & ΦΩΤΟΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1 x T5 6W Fluorescent Lamp Tube στο καπακι/ 12 ωρες

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΔΩΜΑΤΙΟΥ, δεν εχω θερμοστατη

ΦΙΛΤΡΟ & ΥΛΙΚΑ: Ροη κατασκευαστη 200L/Hr, στο καπακι το φιλτρο, πεφτει το νερο με σκαλοπατακι στο ενυδρειο, εχει 3 διαμερισματα, βιοσφαιρες, αφρωδες υλικο με ανθρακα, μακαρονι και προσθηκη απο εμενα ενος αστερια.

ΑΛΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: -

ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ: δεν εχει γινει ακομα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: το φιλτρο δημιουργει μεγαλο στροβιλισμο τοσο στο βυθο οσο και δυσκολια στην κινηση του μονομαχου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

IMG_0265.jpg

IMG_0266.jpg

IMG_0262.jpg

φιλτρο
IMG_0263.jpg

IMG_0264.jpg

Link to comment
Share on other sites

μπραβο φιλε :P

πολυ ωραιο το εχεις κανει για αρχη ..πρεπει να βαλεις και αλλα φυτα αργοτερα :thumbup:

το μονο που δεν κολλαει με το υπολοιπο setup για μενα ειναι τα κοχυλια

οπως ειπες και εσυ πρεπει να βρεις λυση για το φιλτρο

Link to comment
Share on other sites

επισης αν το φιλτρο δεν δημιουργει μεγαλη ροη στο νερο εισαι οκ .

πρεπει να προκαλει μια αναταραξη στην επιφανεια για να οξυγονωνεται και το νερο

Link to comment
Share on other sites

τελικα αφου τον αφησα και ηρεμησε με κλειστο το φιλτρο, γνωρισε το σπιτι του κλπ.. το ξαναανοιξα και τωρα δν κανει τα περιεργα που εκανε πριν.τον βλεπω δυσκολευεται στη κινηση ομως. Εχει τη ταση να πηγαινει εκει που πεφτει η εκροη του φιλτρου και κανει αποτομη βουτια μολις τον παρασερνει το νερο..Δν θελει να κατσει ηρεμος στην αλλη γωνια τεσπα. Αυριο θα δανειστω απο ενα φιλο λιγο μπλε σφουγγαρι να βαλω στην εκροη μηπως ελαττωσω την πιεση. Ισως και στην εισοδο του φιλτρου. Αλλιως θα κανω μια βολτα απο κανα pet shop μηπως εχουν αυτη την εκροη με τις τρυπες και μπορεσω να την κοτσαρω καπως.

Μολις λυσω το θεμα με την πιεση λεω να του κανω και μια αλλαγη νερου και να του βαλω παλι βακτηρια..1/4 απο το καπακι καλα ειναι? Τα τεστ για μετρησεις ποσο στοιχιζουν περιπου?

οσο για τα κοχυλια συμφωνω οτι δεν ειναι το φυσικο του αλλα μ αρεσουν δυστυχως.. αμα πιασουν οι ανουμπιες ισως βαλω κ κανα αλλο φυτο..δν ειμαι φαν βεβαια της βλαστησης, αν και οι ανουμπιες ηταν ωραιες με το πλατυ φυλλωμα.. ισως βρω κατι για την προσοψη και βγαλω τα κοχυλια.. :thumbup:

χρειαζεται να του παρω θερμοστατη? κοστος? βιταμινες?

Link to comment
Share on other sites

βακτηρια θα βαλεις οσα ml λεει το μπουκαλακι.παρε καμια συριγγα απο το να μπλεκεις με το καπακι :thumbup:

θα ηταν καλο να βαλεις φυτα επιφανειας στον μονομαχο οπως ceratophyllum demersum και hydrocotyle leucocephala .εκτος οτι μειωνουν το φως που αρεσει στον μονομαχο καταναλωνουν και τα ΝΟ3

θερμοστατη δεν νομιζω να χρειαστεις τωρα που ζεσταινει ο καιρος ,η θερμοκρασια σου πρεπει να ειναι 25-27C

Link to comment
Share on other sites

τεστ μπορεις να παρεις της API , tetra,sera etc

αρχιζουν απο 8ευρω και ανεβαινουν αν θυμαμαι καλα

σιγουρα θες ΝΗ3/ΝΗ4,ΝΟ2,ΝΟ3

Link to comment
Share on other sites

γιεα σου fmnstr!

ναι όντως όπως λεει και ο she'sinpanties τα κοχύλια δε τεριαζουν γιατι εχεις ψαρι γλυκου νερου.

η πρασιναδα μπορει να μην σου αρε αλλα αρε στο ψαρι

καλο θα ηταν να εβαζες κερατοφυλο και να επερνες τεστ ώστε να ξερεις που βρίσκεσαι

ισος τα δυο ξυλα να πιανουν χορο.η και εαν εβαζες λιγη μος στο ενα να έδειχνε ομορφα.

η τροφη του μαγκα καλο ειναι να εχει διάφορα,και οσο για το φως δεν ξερω εαν πρεπει να ειναι τοσες ωρες.νομιζω πως και οι ανουμπιες δεν πολύ θελουν.μαλλον θα ηταν καλα 7-8 ωρες.

Link to comment
Share on other sites

του πηρα σημερα κερατοφυλλο.προς το παρον το ριξα μεσα να επιπλεει..οταν βρω λιγο χρονο θα το διαμορφωσω και θα το φυτεψω προς τα πισω. το κοβω και το φυτευω οπως θελω ετσι?

δυστυχως ανακαλυψα κατι αλλο..τσεκαρα με ξυδι τα κοχυλια και δεν αφρισαν.οποτε προς το παρον τα αφηνω. ομως το διακοσμητικο χαλικακι που εβαλα αφρισε αρα ειναι ασβεστολιθικο.αυτο κατα ποσο επηρρεαζει το νερο? ειναι πολυ κακο? να ξεκινησω να το ψαρευω με το κουταλακι?

Link to comment
Share on other sites

Γεια και από μένα!

Οσον αφορά το φίλτρο: μπορείς να ρίξεις την εξοδο του φίλτρου πάνω σε ένα πλαινό τζάμι? ετσι είχα μειώσει εγώ την ροή του και ήταν ο μονομάχος μου ανετος.

Οσον αφορά θερμοστάτη: πάρε απο πετ ένα θερμόμετρο (1-2Ε) και αν η θερμοκρασία νερού είναι στα όρια που χρειάζεται ο ψαρής είσαι οκ. Αλλιως ενας μικρός θερμοστάτης 25βατ κανει γυρω στα 10-15Ε.

Καλή αρχή

Link to comment
Share on other sites

Τελικα εκανα αναδιαρθρωση του ενυδρειου. Εβγαλα ολα τα τεχνητα, κοχυλια, πετραδακια διακοσμητικα και το αφησα φυσικο μονο με τα ξυλα και τα φυτα. Ελπιζω να του αρεσει γιατι τα πετραδακια τα ψαρευα σιγα σιγα με το να κοσκινιζω την αμμο....

Του πηρα και βιταμινες tetraaqua tetravital. αυτες τις ριχνω οπως λεει το μπουκαλακι 5ml/10lt ή μια σταγονα στην τροφη οπως εχω ακουσει?

Τα κερατοφυλλα τα φυτεψα στο πισω μερος του ενυδρειου μια κ δν με τρελενουν πολυ σαν φυτο.. Ισως οταν ξαναμεγαλωσει να το χω στην επιφανεια σαν σκια γιατι τωρα το κοψα σε πολλα κλαδακια στο υψος του ενυδρειου. Ξερω οτι θελουν φως αυτα αλλα δν τα θελω μπροστα. Ο μονομαχος παντως εχει αρκετα μερη να βρει σκια αν θελει.

Τελος μετα την αναδιαμορφωση του ενυδρειου του αλλαξα το 30% του νερου και προσθεσα βιολογικα στο φιλτρο.

Νομιζω οτι τωρα θα ειναι ολα οκ. Σημερα μου εχει γεμισει την επιφανεια με φυσσαλιδες αρα υποθετω οτι αυτο ειναι καλο σημαδι.

Οσον αφορα το φιλτρο ακομα δν βρηκα λυση. Βεβαια ετσι που εβαλα τωρα τα ξυλα ολη η ροη πεφτει εκει οποτε δν εχουμε μεγαλο θεμα..Ο μονομαχος μετακινειται χωρις ιδιαιτερα προβληματα. Περιμενω απο ενα φιλο να μου δωσει λιγο μπλε σφουγγαρι να στομωσω την εξοδο του φιλτρου. Αυτο πιστευω θα κανει δουλεια. Οσον αφορα για τη ροη προς το παραθυρο δν γινεται γιατι το φιλτρο μου εχει σκαλοπατακι να ριχνει το νερο. Η μονη λυση ηταν το spraybar αλλα δν εφαρμοζει στην εξοδο του φιλτρου. Ισως μονο με πατεντα κοβοντας το λαστιχακι. Προσωρινα θα δοκιμασω τη λυση του σφουγγαριου.

Ακομα εχω σκουρο καφε νερο απο τα ξυλα αλλα δν νομιζω να τον ενοχλει..ποτε λετε να καθαρισει..σε κανα μηνα με τις εβδομαδιαιες αλλαγες του νερου?

Ευχαριστω για τη βοηθεια σας.

Και μια φωτο του ενυδρειου οπως διαμορφωθηκε. Α, το ονομα του μονομαχου μου ειναι σπαρτακος :thumbup::hysterical::thumbup: ..Επηρρεασμενος απο τη σειρα spartacus :)

IMG_0267.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγινε πολύ όμορφο το ενυδρείο σου :)

Το νερό του αρέσει που είναι ψιλοκίτρινο, προσωπικά θα σου έλεγα να αφήσεις τα ξύλα να βγάλουν όση κιτρινίλα έχουν στο ενυδρείο, μοιάζει και πιο βιοτοπικό.

Τις βιταμίνες είναι καλύτερα να τις βάζεις στην τροφή του..

Link to comment
Share on other sites

Πρόβλημα άλγης (μάλλον)

Χμμ..μαλλον θα συναντησω όλες τις δυσκολίες ενός ενυδρείου.. Τεσπα, όρεξη εχουμε και με την βοήθεια σας θα το αντιμετωπισουμε..

Παρατήρησα σήμερα ότι στο κατω μερος των ξύλων εχω ενα πεπλο σαν σφουγγαρακι.. ειχα διαβασει για την αλγη.. το ξαναψαξα σημερα αλλα δεν καταλαβα τι ειδος ειναι.. ισως καφε..το χρωμα δεν μπορω να το διακρινω λογω του καφε νερου. Μοιαζει λευκο...

Μερικες πληροφοριες και διευκρινησεις..

Τη λαμπα την ειχα ανοιξει αρκετα τις πρωτες μερες, κανα 12 ωρο. Χτες κανα 10 ωρο. εκει που δημιουργηθηκε η συγκεκριμενη μαλλον δεν εχει μεγαλη ροη νερου γιατι την σταματαει το ξυλο. Ειναι κυριως πανω στο ξυλο το ενα μονο απο τη μια πλευρα. Ισως να μην πεφτει πολυ φως εκει γιατι κανει σκια η ανουμπια. Απο αυτα μηπως ειναι καφε αλγη. Η λαμπα του ενυδρειου ειναι 10000Κ Τ5 6W.

Μερικες φωτο

IMG_0271-1.jpg

IMG_0272-1.jpg

Διορθωτικες κινησεις: ??? Ακουω τις προτασεις σας..

Περισσοτερο φως ή λιγοτερο? Καθαρισμος ξυλου με οδοντοβουρτσα?

Αλλαγες νερου?

Να περιμενω να δρασει το κερατοφυλλο? Φταιει που το χω πισω κ δεν παιρνει πολυ φως γιατι ειναι απο πανω του η αντλια?

Να δυναμωσω την ροη? τωρα εχω στουμπωσει την εξοδο και την εχω σε καλα επιπεδα.

Να παρω καμια γαριδα κλπ. προτασεις? δεν ξερω τιποτα απο αυτα..

Link to comment
Share on other sites

Πρόβλημα άλγης (μάλλον)

Χμμ..μαλλον θα συναντησω όλες τις δυσκολίες ενός ενυδρείου.. Τεσπα, όρεξη εχουμε και με την βοήθεια σας θα το αντιμετωπισουμε..

Παρατήρησα σήμερα ότι στο κατω μερος των ξύλων εχω ενα πεπλο σαν σφουγγαρακι.. ειχα διαβασει για την αλγη.. το ξαναψαξα σημερα αλλα δεν καταλαβα τι ειδος ειναι.. ισως καφε..το χρωμα δεν μπορω να το διακρινω λογω του καφε νερου. Μοιαζει λευκο...

Μερικες πληροφοριες και διευκρινησεις..

Τη λαμπα την ειχα ανοιξει αρκετα τις πρωτες μερες, κανα 12 ωρο. Χτες κανα 10 ωρο. εκει που δημιουργηθηκε η συγκεκριμενη μαλλον δεν εχει μεγαλη ροη νερου γιατι την σταματαει το ξυλο. Ειναι κυριως πανω στο ξυλο το ενα μονο απο τη μια πλευρα. Ισως να μην πεφτει πολυ φως εκει γιατι κανει σκια η ανουμπια. Απο αυτα μηπως ειναι καφε αλγη. Η λαμπα του ενυδρειου ειναι 10000Κ Τ5 6W.

Μερικες φωτο

IMG_0271-1.jpg

IMG_0272-1.jpg

Διορθωτικες κινησεις: ??? Ακουω τις προτασεις σας..

Περισσοτερο φως ή λιγοτερο? Καθαρισμος ξυλου με οδοντοβουρτσα?

Αλλαγες νερου?

Να περιμενω να δρασει το κερατοφυλλο? Φταιει που το χω πισω κ δεν παιρνει πολυ φως γιατι ειναι απο πανω του η αντλια?

Να δυναμωσω την ροη? τωρα εχω στουμπωσει την εξοδο και την εχω σε καλα επιπεδα.

Να παρω καμια γαριδα κλπ. προτασεις? δεν ξερω τιποτα απο αυτα..

Αρχικα μην ανχονεσαι ολα πανε μια χαρα.

Νομιζς οτι 10000 kelvin ειναι παρα πολλα θα σου ελεγα να ψαξεις μια λαμπα στα 7000 kelvin.Χωρις ομως να βαζω το χερι μου στην φωτια.

Τωρα για την αλγη.

Εαν ειναι ασπρακια σαν βαμβακι πανω στο ξυλο ειναι του ξυλου (επειδη λογικα ειναι καινουργιο).

Μην ανχονεσαι δεν μας δημιουργει προβλημα.

Αν ειναι καφε αλγη ολα τα νεοστημενα ενυδρεια το περνανε.

Εσυ το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να πας κα αγορασεις ενα χρονοδιακοπτη (5 ευρο) ωστε να εχεις σταθερες ωρες αναμενη την λαμπα σου και οι 10 ωρες ειναι πολλες θα σου εεγα στις 7-8 ωρες να κλεινει η λαμπα.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικα μην ανχονεσαι ολα πανε μια χαρα.

Νομιζς οτι 10000 kelvin ειναι παρα πολλα θα σου ελεγα να ψαξεις μια λαμπα στα 7000 kelvin.Χωρις ομως να βαζω το χερι μου στην φωτια.

Τωρα για την αλγη.

Εαν ειναι ασπρακια σαν βαμβακι πανω στο ξυλο ειναι του ξυλου (επειδη λογικα ειναι καινουργιο).

Μην ανχονεσαι δεν μας δημιουργει προβλημα.

Αν ειναι καφε αλγη ολα τα νεοστημενα ενυδρεια το περνανε.

Εσυ το μονο που πρεπει να κανεις ειναι να πας κα αγορασεις ενα χρονοδιακοπτη (5 ευρο) ωστε να εχεις σταθερες ωρες αναμενη την λαμπα σου και οι 10 ωρες ειναι πολλες θα σου εεγα στις 7-8 ωρες να κλεινει η λαμπα.

ok..σαν βαμβακι πανω στο ξυλο ειναι οποτε ειμαστε οκ..οσον αφορα τον χρονοδιακοπτη θα το βαλω και αυτο στο προγραμμα....λαμπα λεω να μην αλλαξω απο τωρα...πεσαν ολα μαζι.. αυτη ηταν με το ενυδρειο..

Thanks

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να παρεις μια λαμπα μεταξυ 4000-6500Κ και εγω θα αφηνα την φωτοπεριοδο στις 10 ωρες :)

Link to comment
Share on other sites

οκ..διαβασα και οτι μπορουσα σχετικα με το φως. Πολυ καλό αρθρο.

συγκεντρωνω τις αγορες που χρειαζομαι γιατι βαρεθηκα να τρεχω συνεχεια στα πετ σοπ και θελω την αποψη σας.

1) Λάμπα ..απο οτι ειδα ψαχνω για λαμπα 4000-6500Κ 6-7W (15lt), 450lm (30lm/lt), 1000lux.. Σωστα? καμια προταση? εχω δει να αναφερονται πολυ συχνα οι sylvania grolux. Να ψαξω σε pet shop ή καταστημα με ηλεκτρολογικα?

2) Αντικατασταση του ανθρακα απο το φιλτρο με μπλε σφουγγαρι. Απο οτι διαβασα δν κανει για φυτεμενο ενυδρειο γιατι συγκρατει χρησιμες ουσιες για τα φυτα.

3) Αγορα θερμοστατη (15Watt ? ) και θερμομετρου. Να κοιταξω κατι συγκεκριμενο? το βαζω στους 24 C?

4) Αγορα αλφαδολαστιχου για αλλαγες νερου και καθαρισμου βυθου. Απο οτι ειδα βολευει και για τις 2 χρησεις. Τελικα την αμμο κανει να την ανασηκωνουμε ή ελευθερωνονται αερια ακαταλληλα για το ψαρι? αργοτερα αφου τωρα οπως καταλαβαινω το ενυδρειο ειναι καινουριο και δεν εχει τετοια προβληματα.

Ερωτηματα που μου δημιουργηθηκαν:

-την ανουμπια με τα μεγαλα φυλλα την εχω μπροστα και τρωει πολυ φως.να την βαλω πιο πισω που της κανει σκια το φιλτρο?

-αυτο το σφουγγαρι-ουσια που ειναι γυρω απο το ξυλο το καθαριζω στην αλλαγη νερου ετσι?

-κανω αλλαγη νερου το 30% ή το 20% τωρα που ειναι νεο το ενυδρειο?

-ποιοι οργανισμοι μπορουν να συμβαδισουν με τον μονομαχο, γαριδες, σαλιγκαρια, αλλο ψαρι? κανουν καθολου καλο στην βιολογια του νερου?

Θελω να βαλω χρονοδιακοπτη αλλα εχω παλι προβλημα..Αντλια και λαμπα ειναι συνδεδεμενα στον ιδιο Μ/Σ. οποτε θα κλεινει κ η αντλια αρα ακυρο.. Ο μονος τροπος ειναι να παιξω με τα καλωδια και να βαλω ξεχωριστο Μ/Σ στην αντλια. απλα πρεπει να βρω τις ηλεκτρικες απαιτησεις της. καμια ιδεα?

Βλακεια που πηρα ενυδρειο all in one..

Link to comment
Share on other sites

sylvania grolux εχουν στο Ηλεκτροραμα κανε ενα τηλεφωνο να δεις αν εχουν στα watts που θες .

εγω σκουπα βυθου δεν θα εβαζα ειδικα σε αμμο..χαλαει την βιολογια του βυθου και ασε που πρακτικα δεν γινεται γιατι θα σου ρουφαει και αμμο αν θες να καθαρισεις σωστα

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου κι απο' μένα και καλή επιτυχία με το ενυδρείο σου!

Τα σαλιγκαράκια είναι καλοί συγκάτοικοι με τον μονομάχο σου, αλλά βάλε δυο-τρια μην σου γεμίζουν τον τόπο ακαθαρσίες... Θα σου καθαρίζουν (μην φανταστείς τέλεια) τα τζάμια από τις άλγες. Αλλά στη λίστα με τα ψώνια σου μην ξεχάσεις να πάρεις ένα μικροεργαλείο καθαρισμού π.χ. μαγνήτη άλγης γιατί την βρωμοδουλειά θα την κάνεις κατά κανόνα εσύ! Με την ροή του φίλτρου σου όλα καλά; Είχα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα μέχρι που ένας φίλος μου έκοψε ένα σχετικά μακρύ κομμάτι από λάστιχο, έβγαλα το "σκαλοπατάκι", σφήνωσα το λάστιχο, η ροή πήγε αρκετά προς τα κάτω και ηρέμησε το ψάρι μου!

Για αλλαγές νερού ο καθένας κρίνει ανάλογα με τις μετρήσεις του. Κάθε εβδομάδα 20% είναι καλή.

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Ολα καλα φαινονται με το ψαρακι μου.

Την ροη την εχω μειωσει βαζοντας σφουγγαρακι στην εξοδο. επισης αλλαξα τον ανθρακα που ειχε το φιλτρο με μπλε σφουγγαρι ωστε να μην συγκρατουνται χρησιμες ουσιες για τα φυτα μου. Εβαλα και θερμοστατη και ολα οκ.

Ακομα ειμαι στην αναζητηση λαμπας γιατι δεν βρισκω ευκολα 180mm που θελω. Με τον φωτισμο εχω ενα θεματακι οτι το βραδυ αντανακλαει και γινεται καθρεφτης το ενυδρειο οποτε ο μονομαχος μου ειναι συνεχεια στην τσιτα.. περιμενω να δω με την νεα λαμπα αν θα λυθει το θεμα. Εχω βαλει κ χρονοδιακοπτη ρυθμισμενο στις 10 ωρες. Οι ανουμπιες μαλλον πανε καλα γιατι ξεπεταξαν ανθος, επισης το κερατοφυλλο εχει παρει τα πανω του. Σκεφτομαι να του προσθεσω κατι μπλε led να πετυχω το λεγομενο moonlight για να τον χαζευω και το βραδυ.

Κατεληξα στο να ψαξω να παρω ενα zebra nerite snail για συγκατοικο. Ελπιζω να μη γεμισει το ενυδρειο με αυτα τα αυγουλακια που αναφερονται.. Ενα μονο του γενναει ή θελει να ναι ζευγος? Απο απογονους απο οτι ειδα δν θα εχω προβλημα καθως θελει υφαλμυρο νερο για να αναπαραχθει.

ευχαριστω για τις χρησιμες συμβουλες σας..

Link to comment
Share on other sites

Μερικα βασικα σχετικα με την υγεια του ψαριου.

Αν δεν εχεις τεστ NH3 NO2 NO3 και θελεις να εισαι καπως σιγουρος οτι δεν δηλητηριαζεται το ψαρι, μεχρι να περασει εναμισης μηνας θα κανεις συχνες αλλαγες νερου απο 20-50% (φυσικα με αντιχλωριο και βακτηρια).

Μια ενδειξη οτι δεν παει καλα το νερο, ειναι να εχει λευκη θολουρα.

Η συχνοτητα μπορει αν ειναι απο καθε μερα εως καθε 3 μερες.

Οσο περναει ο καιρος αραιωνεις και κανεις καθε 7 μερες αλλαγη 20-30%.

Πολυ σημαντικο ειναι να μην γινονται αποτομες αλλαγες στις παραμετρους του νερου (θερμοκρασια πεχα σκληροτητες)

Γιαυτο οι αλλαγες νερου πρεπει να γινονται πολυ αργα με αργη εισαγωγη του νερου. Να κανει και 30-45 λεπτα η εισαγωγη του νερου.

Μπορεις πχ να γεμιζεις ενα 4λιτρο μπετονακι (απο απιονισμενο για ηλ. σιδερα) με το νερο της αλλαγης, να βαζεις αντιχλωριο και να το αφηνεις μερικες ωρες να ερχεται σε θερμοκρασια δωματιου.

Μετα αδειαζεις 2-4 λιτρα (αναλογα ποσο κανεις αλλαγη) απο το ενυδρειο σε κουβα (καλο ειναι να βαλεις ενα σημαδακι με μαρκαδορο στο πλαινο τζαμι για να ξερεις ποσο θα βγαζεις καθε φορα) να το τοποθετεις καπου ψηλοτερα απο το ενυδρειο και με ενα λαστιχακι αεραντλιας (που εχεις κανει κομπο στην ακρη ελαφρα σφιχτο για να κοψει οσο πρεπει τη ροη) να κανεις αργη εισαγωγη του νερου.

Το αφηνεις με την ησυχια σου και γεμιζει μονο του.

Μονο να βαζεις μανταλακι στο λαστιχακι για να μη φυγει απο το ενυδρειο και πλημμυρίσεις.

th_20100327002b.jpg th_20100327003b.jpg th_20100327004b.jpg th_20100327006b.jpg

Φυσικα μεχρι να στρωσει το ενυδρειο, το ταισμα με φειδω.

Μια φορα την ημερα 2-3 σκουληκακια αποξηραμενα bloodworm, αλλες καταλληλες τροφες για μονομαχο οπως το πελετακι attison's betta, κανενα φυλαρακι ενιοτε, και μια φορα την εβδομαδα αν θελεις μια μπουκιτσα ζαματισμενο για 4-5 λεπτα σε μπρικι, αρακα που εχεις λιωσει μετα σε πολτο και αναμεσα στα δαχτυλα σου, για το εντερο του.

Βιταμινη μια φορα την εβδομαδα οχι πιο συχνα παρα μονο σε περιοδο αναπαραγωγης θεραπειας ή αναρρωσης απο θεραπεια, οπου μπορεις να δινεις 2 φορες την εβδομαδα.

Και καθε 15 μερες φτανει.

Πιο σημαντικο ειναι οι τροφες να μην εχουν ληξει (γιατι χανουν τις βιταμινες τους) και να μην εχει περασει τριμηνο μετα το ανοιγμα της συσκευασιας (για τον ιδιο λογο).

Επισης μπορεις να μαλακωνεις το νερακι του και να ριχνεις λιγο το πεχα, ριχνωντας ενα ξερο φυλλο catappa (απο ebay) ή αν βρεις κανενα ξερο σε καμια εξοχη απο καρυδια, πλατανο, βελανιδια (μακρυα απο αγροτικες περιοχες ομως που ψεκαζουν φυτοφαρμακα και απο βιομηχανικες).

Επισης μπορει να φερεις το νερο σε καλες συνθηκες με το betta spa που περιεχει ουσιες οπως τα τα φυλλα κλπ

Link to comment
Share on other sites

Μερικα βασικα σχετικα με την υγεια του ψαριου.

Αν δεν εχεις τεστ NH3 NO2 NO3 και θελεις να εισαι καπως σιγουρος οτι δεν δηλητηριαζεται το ψαρι, μεχρι να περασει εναμισης μηνας θα κανεις συχνες αλλαγες νερου απο 20-50% (φυσικα με αντιχλωριο και βακτηρια).

Μια ενδειξη οτι δεν παει καλα το νερο, ειναι να εχει λευκη θολουρα.

Η συχνοτητα μπορει αν ειναι απο καθε μερα εως καθε 3 μερες.

Οσο περναει ο καιρος αραιωνεις και κανεις καθε 7 μερες αλλαγη 20-30%.

Πολυ σημαντικο ειναι να μην γινονται αποτομες αλλαγες στις παραμετρους του νερου (θερμοκρασια πεχα σκληροτητες)

Γιαυτο οι αλλαγες νερου πρεπει να γινονται πολυ αργα με αργη εισαγωγη του νερου. Να κανει και 30-45 λεπτα η εισαγωγη του νερου.

Μπορεις πχ να γεμιζεις ενα 4λιτρο μπετονακι (απο απιονισμενο για ηλ. σιδερα) με το νερο της αλλαγης, να βαζεις αντιχλωριο και να το αφηνεις μερικες ωρες να ερχεται σε θερμοκρασια δωματιου.

Μετα αδειαζεις 2-4 λιτρα (αναλογα ποσο κανεις αλλαγη) απο το ενυδρειο σε κουβα (καλο ειναι να βαλεις ενα σημαδακι με μαρκαδορο στο πλαινο τζαμι για να ξερεις ποσο θα βγαζεις καθε φορα) να το τοποθετεις καπου ψηλοτερα απο το ενυδρειο και με ενα λαστιχακι αεραντλιας (που εχεις κανει κομπο στην ακρη ελαφρα σφιχτο για να κοψει οσο πρεπει τη ροη) να κανεις αργη εισαγωγη του νερου.

Το αφηνεις με την ησυχια σου και γεμιζει μονο του.

Μονο να βαζεις μανταλακι στο λαστιχακι για να μη φυγει απο το ενυδρειο και πλημμυρίσεις.

th_20100327002b.jpg th_20100327003b.jpg th_20100327004b.jpg th_20100327006b.jpg

Φυσικα μεχρι να στρωσει το ενυδρειο, το ταισμα με φειδω.

Μια φορα την ημερα 2-3 σκουληκακια αποξηραμενα bloodworm, αλλες καταλληλες τροφες για μονομαχο οπως το πελετακι attison's betta, κανενα φυλαρακι ενιοτε, και μια φορα την εβδομαδα αν θελεις μια μπουκιτσα ζαματισμενο για 4-5 λεπτα σε μπρικι, αρακα που εχεις λιωσει μετα σε πολτο και αναμεσα στα δαχτυλα σου, για το εντερο του.

Βιταμινη μια φορα την εβδομαδα οχι πιο συχνα παρα μονο σε περιοδο αναπαραγωγης θεραπειας ή αναρρωσης απο θεραπεια, οπου μπορεις να δινεις 2 φορες την εβδομαδα.

Και καθε 15 μερες φτανει.

Πιο σημαντικο ειναι οι τροφες να μην εχουν ληξει (γιατι χανουν τις βιταμινες τους) και να μην εχει περασει τριμηνο μετα το ανοιγμα της συσκευασιας (για τον ιδιο λογο).

Επισης μπορεις να μαλακωνεις το νερακι του και να ριχνεις λιγο το πεχα, ριχνωντας ενα ξερο φυλλο catappa (απο ebay) ή αν βρεις κανενα ξερο σε καμια εξοχη απο καρυδια, πλατανο, βελανιδια (μακρυα απο αγροτικες περιοχες ομως που ψεκαζουν φυτοφαρμακα και απο βιομηχανικες).

Επισης μπορει να φερεις το νερο σε καλες συνθηκες με το betta spa που περιεχει ουσιες οπως τα τα φυλλα κλπ

:thumbup: Τέλειο το άρθρο σου! Αυτήν την τροφή την ψάχνω κι εγώ αλλά δεν την βρίσκω ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...