Jump to content

Κυανοβακτήριο, Diatoms, ή κάτι άλλο?


Recommended Posts

Τον τελευταίο καιρό, ο βράχος στο ενυδρείο μου έχει γίνει "μαλλιαρός", και σε κάποια σημεία βγάζει μικρές φουσκάλες αέρα. Θα ήθελα κάποιος να με βοηθούσε να το αντιμετωπίσω γιατί δεν μου φαίνεται υγιές. Από λίγο ψαξιμο που έκανα, δεν μπορώ να καταλάβω τι άπ'όλα μπορεί να είναι (diatoms, brown algae, cyanobacteria κλπ) και πως μπορεί να θεραπευτεί. Ευχαριστώ

post-29125-1317840276_thumb.jpg

post-29125-1317840738_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στη δεύτερη φώτο θα μπορούσε να είναι και κυανό... δεν φαίνεται πολύ καθαρά,.... αλλά σε γενικές γραμμές η εικόνα του ενυδρείου σου παρουσιάζει πλεόνασμα θρεπτικών συστατικών.

Ταΐζεις μήπως πολύ?

Από μετρήσεις φωσφορικών και νιτρικών σε ποια επίπεδα είσαι?

Πριν ξεκινήσει ο τρόπος καταπολέμησης, πρέπει να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος ειδάλλως θα είναι χαμένος κόπος.

Θα συνεχίσουν να δημιουργούνται.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φίλε,

Τις συγκεκριμένες άλγες (δεν έχεις μόνο έναν τύπο,diatoms,hair,και λίγο cyano) θα σου πάρει καιρό για να τις απομακρύνεις από το ενυδρείο σου.Γενικά το άφησες καιρό για να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο αυτό.Θέλω να πω με την ευκαιρία τον τεστ, ότι αφού έχει φτάσει στο σημείο αυτό το ενυδρείο μας οι τιμές δεν φανερώνουν την αλήθεια και είναι περισσότερο εικονικές.Ο λόγος ότι η απορρόφηση φωσφορικών, νιτρικών γίνεται άμεσα από τις άλγες. Για την αντιμετώπιση τους σίγουρα θα πρέπει να μειώσεις τις θρεπτικές ουσίες(τροφές,συμπληρώματα κτλ).Αλλαγές νερού συχνές θα βοηθήσουν.Δες τις λάμπες σου μήπως είναι παλιές και θέλουν αλλαγή.Αν και στα υπόλοιπα είσαι οκ(skimmer, κυκλοφορία) σιγά σιγά θα αρχίσεις να βλέπεις αποτέλεσμα.

Έγινε επεξεργασία - salamander
Link to comment
Share on other sites

Φωσφωρικά είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά τα νιτρικά μου είναι λίγο (έως αρκετά ...) τσιμπιμένα (βρίσκονται σε πτωτική πορεία πάντως ...25). Πιθανώς λόγω του ταϊσματος που έκανα (τα pellets που είχα ήταν αρκετά μικρά και με την κυκλοφορία πηγαίναν πίσω από το βράχο -ταιζω flakes και κατεψυγμένο κυρίως τώρα και σε λιγότερη ποσότητα). Υπάρχει κάποια θεραπεία?

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.....

#Μείωση της τροφής, ειδικά της κατεψυγμένης. Θα ταΐζεις όσο είναι απαραίτητο.

#Αν οι λάμπες σου είναι παλιές πρέπει να τις αντικαταστήσεις

#Συχνές αλλαγές νερού

# Συχνό καθάρισμα skimmer - ενεργού άνθρακα και αντιφώσφορου και μηνιαία αντικατάσταση με νέα

Θα πάρει αρκετό διάστημα μέχρι να στρώσει η κατάσταση, αλλά θέλει επιμονή και υπομονή.

Στο σύστημα σου υπάρχει μήπως εξωτερικό φίλτρο με σφουγγάρια / βαμβάκι ή και άλλα υλικά?

Link to comment
Share on other sites

Το RSM έχει στην πλάτη refugium. ΤΑ σφουγγάρια τα είχα βγαλμένα, αλλά πρόσφατα τα ξαναέβαλα και τα καθαρίζω ανα 3-4 εβδομάδες. Το βαμβάκι αλλάζει ανά εβδομάδα (στουμπώνει πολύ εύκολα ούτως η άλλως...). Εκτος από αλλαγές λιγοτερα ταϊσματα κλπ υπάρχει ίσως κάποιο φάρμακο που θα τα διορθώσει? Ρίχνω ανά 3-4 μέρες από το Algaefix της API αλλά δεν έχω δει σημαντική διαφορά. Υπάρχει κάποιο άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Φάρμακα καλύτερα να τα αποφύγεις, δοκίμασε αυτά που σου είπαμε.

Απ ότι κατάλαβα εσύ θέλεις να απαλλαγείς άμεσα από τις άλγες....

Όπως σου είπα παραπάνω θέλει υπομονή και "μαγικά" κόλπα δεν υπάρχουν στο θαλασσινό ενυδρείο....

Δοκίμασε να αφαιρέσεις ένα μικρό βράχο και να τον τρίψεις με μια βούρτσα με σκληρή τρίχα (με νερό αλλαγής που θα κάνεις) και πες μας αν αφαιρείται εύκολα ή δύσκολα η άλγη.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά με το που έτριψα ένα μικρό κομμάτι βράχου έφυγε σχετικά εύκολα το μεγαλύτερο στρώμα της άλγης (είναι σαν είχε κολλήσει "μπίχλα" επάνω του...). Any ideas?

Link to comment
Share on other sites

Ε δεν σου φτάνουν όλα αυτά που σου είπαμε?

Ξεκίνα να τα κάνεις, ταυτόχρονα βγάζε σιγά-σιγά και προσεκτικά τον βράχο (να μη γίνει το ενυδρείο μαντάρα) και καθάριζε τον με νερό του ενυδρείου από τις αλλαγές. (ΟΧΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ)

Link to comment
Share on other sites

Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο σου; δε βλέπω να έχεις πολλά ζωντανά (ψάρια, κοράλλια) μέσα, γιατί;

Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις κάποια αλγοφάγα ψάρια όπως σαλιάρα (Salarias fasciatus) και κάποιο tang.

H γνώμη μου είναι καλύτερα να αφαιρείς με κάποιο τρόπο (έστω και με το χέρι) την άλγη από το να τη σκοτώνεις (πχ μείωση φωτισμού) γιατί έτσι μπορεί να σου ελευθερώσει τα νιτρικά που έχει «ρουφήσει».

Link to comment
Share on other sites

Βαλε σαλιγκαρια,και δυο τρεις σαλιαρες,να βοηθησουν την κατασταση

Link to comment
Share on other sites

Έχω ήδη μέσα 2 σαλιγκάρια, και από ψάρια ένα blue tang, 2 chromis, και 2 κλόουν. Τελικά στην προσπάθεια μου να "ξεπλύνω" το βράχο προχθές, διαπίστωσα ότι εκεί που ο βράχος έχει αυτό το "πορφυρό" χρώμα η άλγη του είναι σαν ¨γούνα¨και παρόλο που το έτριβα με σκληρή βούρτσα δεν έφευγε με τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Ουτε το blue tang ειναι και το καλυτερο αλγοφαγο,αλλα και 2 σαλιγκαρια ειναι πολυ πολυ λιγα :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν βλέπω σημαντικές διαφορές ακόμα.... Δηλαδή θέλω να πω ότι παρά τις αλλαγές που κάνω (ανά 5 μέρες περίπου), παρά το λιγότερο τάισμα, παρά το γεγονός ότι έχω σταματήσει να ρίχνω CA & MG, παρά το γεγονός ότι έχω βγάλει και τρίψει με βούρτσα μεγάλο μέρος του βράχου (συνεχίζει σε κάποια σημεία και η "πορφυρή" άλγη είναι με μικρές τρίχες -σαν γούνα), παρά το γεγονός ότι έχω προσθέσει ένα καβούρι , 3 σαλιγκάρια, ένα goby, και ένα fox face, συνεχίζουν και εμφανίζονται μικρές άσπρες φουσκάλες σε πολλά σημεία του βράχου (που μάλλον σημαίνει ότι ξαναβγαίνουν...). ΝΑ σημειωθεί ότι σταδιακά ρίχνω και την αλατότητα από 1,025 στο 1,021 τώρα και συνεχίζω προς τα κάτω... any ideas?

Link to comment
Share on other sites

Μήπως έχεις τίποτα νεκρό μέσα και δεν το βλέπεις?Πάντα τα προβλήματα με άλγες ξεκινάνε απο περίσσια Νιτρικών στο περιβάλον σου.Θα βοηθούσε πολύ ένα σαμπ με άλγες που πολύ εύκολα τις κοντρολάρεις και τις κουρεύεις απλά και γρήγορα(πχ Cheato που δεν μπορώ να βρώ εδω και καιρό έναν χριστιανό να μου δώσει λίγο).Ή ίσως deep sand bed φίλτανση.Πάντως απο τις φωτό που βλέπω δεν μπορώ να διακρίνω κάποια ίσως θα βρείς εδώ κάποια ή πολλές που έχεις

http://www.3reef.com/forums/algae/ultimate-nuisance-algae-thread-58657.html

Το άλλο που έχω κάνει και δουλέυει έιναι να βγάλεις το βράχο προσεκτικά και να τον γυαλίσεις σε νερό απο αλλαγή νερού με ένα dremel πρόσεχε τα κοράλια σου όμως.Μείωσε ώρες φωτισμού,τάισμα,ρίξε και κανα βακτήριο σε κάθε αλλαγή νερού.Ο στόχος είναι μηδέν Νιτρικά.Υπομονή και σιγά σιγά θα τα καταφέρεις.Οχι βιαστικές κινήσεις μόνο σε κακό οδηγούν.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...