Jump to content

Ο Μονομάχος Μου Κάθεται Πολλές Ώρες Ακίνητος!


Recommended Posts

Ναι, όπως διάβάσατε στον τίτλο ο μονομάχος μου κάθεται στο βυθό του ενυδρείου ξαπλωμένος ή "στηρίζεται" σε κάποιο από τα "φυτά" και άλλα διακοσμητικά του ενυδρείου! Με τρομάζει! Προσπαθώ να καταλάβω αν αναπνέει από το αν κουνιούνται τα βράγχια! :bye2:

έκανα το λάθος κι αντί να ρωτήσω εδώ, ρώτησα στο pet shop αν μπορώ να βάλω τον μονομάχο σε 24 ενυδρείο που έχει πλάτη-καθρέπτη και μου είπαν ναι γιατί τα ψάρια στο νερό δε βλέπουν το είδωλό τους!!!!! Μη με ρωτήσετε γιατί το πίστεψα! Προφανώς γιατί δεν ξέρω από ενυδρεία! Έβαλα νερό στο ενυδρείο, έβαλα το φίλτρο (για το οποίο θα σας πω παρακάτω), έβαλα τα ανάλογα βακτήρια και το ανάλογο "αντιχλώριο" (αν λέγεται έτσι). Μετά από 2-3 μέρες που έλεγαν οι οδηγίες των βακτηρίων πήρα το ψάρι, μια γαρίδα κι ένα σαλιγκάρι και τα έβαλα μέσα.... Το σαλιγκάρι μας άφησε χρόνους μετά από 3 μέρες! Δεν έχω ιδέα γιατί! η Γαρίδα ενεργητικότατη! Το ψάρι στη αρχή ήταν κάπως μαζεμένο, και τσακωνόταν με τον εαυτό του στον καθρέπτη φυσικά! Πέρασαν πολλές μέρες έτσι, ώσπου μάλλον το συνήθισε δεν ξέρω και πλέον δεν πήγαινε προς τον καθρέπτη να ασχοληθεί.... έκανε βόλτες στο ενδρείο, ήταν μες τη χαρά! μετά από 12 περίπου μέρες μας είχε πει ο υπάλληλος από το μαγαζί να φρεσκάρουμε το νερό επειδή το ενυδρείο είναι μικρό και θέλει προσοχή! Πριν λίγες μέρες παρατήρησε ο φίλος μου ότι του έριξε τροφή (μας είπα 2-3 μικρούλικα φυλλαράκια τη μέρα για όλα τα θαλασσινα) και έτρεξε ο μονομάχος να φάει και σα να μην μπορούσε να βρει στόχο εύκολα να τσιμπήσει την τροφή... Το παρατήρησα κι εγώ αλλά, είδα ότι γενικά έτρωγε! Τις τελευταίες 3-4 μέρες ο μονάχος κάθεται στον πάτο του ενυδρείου δεν κάνει τπτ! Πριν όταν πλησίαζες και μόνο το ενυδρείο έτρεχε στο τζάμι και κολλούσε τη μούρη του τώρα δε μας δίνει σημασία! πέφτουν σε χειμερία νάρκη? Τι γίνεται? Ανυσηχώ μήπως έχει κάτι που δεν ξέρω να ξεχωρίσω... Για μετρήσεις κλπ δυστυχώς δεν πήρα... τώρα τι να πω? :poster_oops:

Για το φίλτρο, είχα φίλτρο και έπρεπε να του βάλω άνθρακα (καλά το λέω?) και μου έδωσαν ένα δυχτάκι κι ένα κουτί με άνθρακα και έβαλα όσο χωρούσε στο φίλτρο... Το φίλτρο μου όμως κάνει πολύ θόρυβο! Δλδ τα ψάρια πρέπει να έχουν μόνιμο πονοκέφαλο! Κάνει το ήχο ενός λαπ τοπ (όχι από τα πολύ παλιά-είπαμε!) και το ψάζω να ακουμπάει στα "φυτά" γιατί έται ακούγεται λιγότερος θόρυβος.... Είναι κακό αυτό?

Έγινε επεξεργασία - Fraoula!
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα ! πιστευω οτι το πρωτο που πρεπει να κανεις ειναι να μετρησεις το νερο σου για 1)αμμωνια 2)νιτρωδη 3) νιτρικα γιατι ειναιπολυ πιθανο να εχεις αστρωτο φιλτρο και να υπαρχει αμμωνια-δηλητηριο στο νερο ... αν μπορεις αγορασε υγρα test για ολα ή αλλιως παρε υγρο test για αμμωνια και στικακια test για τα υπολοιπα....επισης μπορεις να κοιταξεις σε αυτο το link καποιες πληροφοριες για τους μονομαχους http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/betta.htm ..

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Τα διάβασα αυτά που είπες... Διαπίστωσα ότι η θερμοκρασία στο ενυδρείο είναι πολύ χαμηλή για το ψάρι... Επίσης, τι εννοείς όταν λες άστρωτο φίλτρο? Ξέρω ότι στις αλλαγές του νερού δεν το ξεπλένεις με νερό βρύσης κλπ το καθαρίζεις σε λίγο νερό από το υπάρχον στο ενυδρείο κλπ Πως είναι άστρωτο ένα φίλτρο? Μπορεί να μην λειτουργεί σωστά? Να θέλει άλλαγμα? (Δεν είναι καινούριο!) Επίσης, σήμερα όταν άνοιξα την μπαλκονόπορτα και μπήκε φως ο μονομάχος με πολύ κόπο σηκώθηκε από το βυθό του ενυδρείου σα να μην μπορούσε να στηρίξει το βάρος του! Κολύμπησε ως την επιφάνεια και μετά αφέθηκε να πέσει στο βυθό με κάπως άτσαλο τρόπο... Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα της σελίδας το ενυδρείο είναι βαθύ για το ψάρι! Είναι μεν 24 αλλά έχει μικρή επιφάνεια στον πάτο και είναι ψηλό! Τελικά, δεν έπρεπε καθόλου να τον βάλω εκεί... Η γαρίδα θα επιζήσει ή την έχω καταδικάσει κι εκείνη σε θάνατο? :bye2: :bye2: :bye2:

Link to comment
Share on other sites

Κανε 50% αλλαγη νερου με βακτηρια και αντχλωριο,βγαλε ολο τον ανθρακα,και βαλε βιολογικο υλικο(stporax),για να αποικισουν τα καλα βακτηρια και κανε αυτο που σου ειπε ο φιλος για τα τεστ,

Link to comment
Share on other sites

......Προσπαθώ να καταλάβω αν αναπνέει από το αν κουνιούνται τα βράγχια! .....

.... Το σαλιγκάρι μας άφησε χρόνους μετά από 3 μέρες!

.....μετά από 12 περίπου μέρες μας είχε πει ο υπάλληλος από το μαγαζί να φρεσκάρουμε το νερό

Για το φίλτρο, είχα φίλτρο και έπρεπε να του βάλω άνθρακα (καλά το λέω?) και μου έδωσαν ένα δυχτάκι κι ένα κουτί με άνθρακα και έβαλα όσο χωρούσε στο φίλτρο...

Λοιπόν...

Ο μονομάχος σου δεν ξέρω αν θα τη βγάλει καθαρή αλλά από όλα τα παραπάνω και χωρίς καμία μέτρηση θα σου πω ότι ο μονομάχος ασφυκτιά από την αμμωνία. Απορώ κιόλας πως γίνεται και η γαρίδα επιβιώνει ακόμα, το σαλιγκάρι έφυγε πρώτο γιατί είναι τα πιο ευαίσθητα.

Το νερό (εφόσον αυτή τη στιγμή έχεις ΠΟΛΥ αμμωνία) πρέπει να το αλλάξεις ΟΛΟ.

Φτιάξε νερό με αντιχλώριο στη θερμοκρασία που είναι και τώρα και κάνε μια ολική αλλαγή και μετά θα καθιερώσεις (μέχρι να στρώσεις το φίλτρο) μέρα παρά μέρα 60% αλλαγή.

Το φίλτρο που έχεις θα το αδειάσεις από τον άνθρακα και θα βάλεις μέσα mini siporax (υπάρχει μικρή συσκευασία με 3 περίπου ευρώ)

Μπορείς επίσης να πάρεις ένα καινούριο μικρό φιλτράκι (ένα μικρό με κάτω από 10 ευρώ) αν νομίζεις ότι το δικό σου έχει πρόβλημα, αλλιώς δοκίμασε να το καθαρίσεις πολύ καλά μπας και έχει κολλήσει κάτι στη φτερωτή και κάνει θόρυβο γιαυτό.

Επίσης για αρχή είναι ανάγκη να πάρεις τεστ νερού για ΝΗ3/NH4 και ΝO2 (αμμωνία και νιτρώδη), ώστε να κάνεις μετρήσεις και να ξέρεις πότε θα στρώσει το φίλτρο σου. Βακτήρια θα ρίχνεις σε κάθε αλλαγή αυτό που αντιστοιχεί στα λίτρα σου.

Τέλος θα χρειαστείς ένα θερμαντήρα να κρατάει το νερό στους 25-26 βαθμούς τουλάχιστον ώστε να μην ξεπαγιάζουν τα ζωντανά σου...

Αυτά για την ώρα και ότι άλλο θέλεις εδώ είμαστε...

Έγινε επεξεργασία - Frangisk
Link to comment
Share on other sites

αστρωτο φιλτρο ειναι οταν το φιλρο μας δεν μπορει να καθαρισει το νερο απο αμμωνια και νιτρωδη αλατα .. η αμμωνια εμφανιζετε απο τους ρυπους που μενουν στο νερο (τροφες,οταν αφοδευουν τα ψαρακια κτλ) και ειναι δηλητηριο για τους οργανισμους που βρισκονται μεσα .. στα υλικα του φιλτρου(βιολογικα) κυριως αλλα και στις επιφανιες του ενυδρειου θα δημιουργηθουν αποικιες καλων βακτηριων που θα διασπασουν την αμμωνια σε νιτρωδη αλατα , τα οποια ειναι και αυτα δηλητηριο αλλα λιγοτερο βλαβερα ας πουμε , τοτε θα δημιουργηθει μια δευτερη αποικια βακτηριων που θα διασπα τα νιτρωδη σε νιτρικα αλατα , αυτα ειναι τα λιγοτερο βλαβερα και κανουν κακο σε μεγαλες συγκεντρωσεις . τα τελευταια τα απομακρυνουμε με εβδομαδιαιες αλλαγες νερου,επισης τα αληθινα φυτα τρεφονται απο αυτα οποτε μας βοηθουν στην μειωση τους..οπως καταλαβενεις ειναι πολυ πιθανο να μην υπαρχουν αυτες οι αποικιες στα φιλτρο σου ακομα . . να κοιταξεις μεσα στο φιλτρο να υπαρχει βιολογικο υλικο το siporax (ενα δικτακι με ασπρα "μπιλακια" αυτο θα ειναι η βαση των βακτηριων σου και ποτε μην το πλυνεις με νερο βρυσης ..ελπιζω να τα εγραψα καλα και να τα καταλαβες , καλη συνεχεια!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ! Για όλες τις απαντήσεις!

Μετρήσεις δεν έχω κάνει ποτέ! Μήπως μπορείτε να μου πείτε τιμές και να μου προτείνετε μετρητές? Να σημειώσω εδώ ότι δεν μπορώ να διαθέσω πολλά δεδομένου ότι μάλλον πρέπει να αντικαταστήσω το φίλτρο! Επίσης, αυτό το mini siporax ούτε που μου το είχε αναφέρει κανείς! Ένα μαύρο δίχτυ μου έδωσαν! Αυτό όταν το πάρω κάθε πότε το αλλάζω (που λέει ότι είναι 3 σε κάθε συσκευασία)? Για να τα κάνω όλα αυτά τι χρόνο χρειάζομαι για να βάλω πάλι τα ψα΄ρια? Πχ. στα βακτήρια λέει ότι όταν το νερό ξεθολώσει και είναι διαυγές είναι οκ. Στο αντιχλώριο δε λέει! Αυτό δε θέλει χρόνο? Και το φίλτρο πόσες ώρες ή μέρες θέλει για να είναι οκ? Στο μεταξύ μπορώ τα ψαρίνια να τα έχω σε γυάλα με νερό (ξέρω ότι είναι βάρβαρο) ή θα τα αποτελειώσει? Όσο για τη γαρίδα πραγματικά ευτυχώς δεν δείχνει να έχει πάθει κάτι ακόμη! Έχει αλλάξει και δέρμα μία φορά (το οποίο το είδα ότι το άλλαζε τη στιγμή που έφευγα από το σπίτι και μέχρι να γυρίσω δεν υπήρχε πια! Το έφαγε? Τι έγινε?) Και τέλος, αν μετά από όλα αυτά ο μονομάχος δεν την βγάλει καθαρή, μπορώ να βάλω μερικές γαρίδες ακόμη? Κι αν ναι πόσες?

Έγινε επεξεργασία - Fraoula!
Link to comment
Share on other sites

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=1318διαβασε εδω για να καταλαβεις ποσο σημαντικος ειναι ο κυκλος του αζωτου.

Ενα στρωμενο ενυδρειο η μετρησεις ειναι.

Ν3Ν4-αμμωνια 0

ΝΟ Νιτρωδη 0

Νο 3 νιτρικα 10- 20

ΡΗ κοιτα το προφιλ των ζωντανων που εχεις.

Αν θελει να σωσεις τα ζωντανα σου κανε γρηγορα αυτα που σου ειπαμε ολοι .

Link to comment
Share on other sites

Ποιό ενυδρείο έχεις αγοράσει; Μπορείς να σηκώσεις φωτό από το ενυδρείο να δούμε φίλτρα και τέτοια πράγματα; Μπορεί να μην χρειαστεί να αλλάξεις το φίλτρο σου.

Για τεστ θα πάρεις υγρά τεστ, η μάρκα δεν πολυ έχει σημασία, Api Sera και Tropic Marine (οι εταιρείες)βλέπω να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Θέλεις τεστ για NH4, NO2, NO3 τουλάχιστον. ΜΗΝ πάρεις στικάκια τεστ δεν είναι καθόλου ακριβή. Το αντιχλώριο θέλει απο 10 λεπτά μέχρι μια ώρα να λειτουργήσει. Όσο για τα βακτήρια έχεις τελειώσει όχι όταν ξεθολώσει το νερό αλλά μόλις στρώσει (βαση μετρήσεων) το ενυδρείο. Το σιποραξ είναι μπίλιες (κεραμικές) που τις βάζεις μέσα στο φίλτρο σου μετά από το σφουγγαράκι ώστε να πιάσουν επάνω τους οι αποικίες των βακτηριδίων σου.δεν το αλλάζεις. Το βάζεις μέσα και απλά το ξεπλένεις με νερό ενυδρείου (ελαφρά) όποτε τα βλέπεις να μπουκώνουν. Ασε τα ζωντανά μέσα στο ενυδρείο τώρα και κάνε 50% αλλαγές δεύτερη μέρα. Ναι χρειάζεσαι θερμαντήρα για το ενυδρείο. Μπορείς να βάλεις και άλλες γαρίδες αλλά αφού στρώσει το φίλτρο. Πάρε σε ένα καθαρό μπουκάλι νερό βρύσης (μιας και δεν νομίζω να έχεις τρελές διαφορές με το ενυδρείο) και ζήτα από το πετ σοπ να σου μετρήσουν πεχα τουλάχιστον για να ξέρεις τι νερό έχεις. Μπορεί να μην κάνει για τα ζωντανά σου.

Έγινε επεξεργασία - Jester
Link to comment
Share on other sites

Το λοιπόν, πήγα και πήρα ένα υγρό τεστ για αμμωνία (ΝΗ3 ΝΗ4, τα είχε και τα 2 μαζί το τεστ, δε βρήκα ΝΗ4 μόνο του), τα mini siporax. Επειδή το υγρό τεστ έκανε από μόνο του 15Ε (επισκέφτηκα 2 διαφορετικά καταστήματα για να δω τις εταιρίες και τις τιμές) δεν πήρα και τα τεστ για τα Νιτρικά... Με έκαιγε πιο πολύ να δω τα επίπεδα αμμωνίας στο υπάρχον νερό, αφού ούτως ή άλλως θα έκανα ολική αλλαγή για να το φτιάξω από την αρχή... Ακολούθησα τις οδηγίες του υγρού τεστ αλλά δεν μου έδειξε ανεβασμένο επίπεδο αμμωνίας! Προβληματίστηκα αρκετά μπορώ να πω... το χρώμα του ήταν μεταξύ 0 και 0.25... Σκέφτομαι ότι κάτι δεν έκανα σωστά, αλλά έκανα ό,τι έλεγαν οι οδηγίες ακριβώς! Παρ'όλα αυτά ξέπλυνα με φρέσκο νερό το ενυδρείο, το φίλτρο κλπ του έβαλα το σιποραξ και το έχω βάλει να δουλεύει χωρίς τα ψάρια ακόμη μέσα... για αρχή! Ο μονομάχος αρνείται να κολυμπήσει ή να φάει οποιαδήποτε τροφή... αναπνέει ακόμη βέβαια! Σκέφτομαι μήπως φταίει η χαμηλή θερμοκρασία νερού... για τη γαρίδα δεν είναι πρόβλημα το 21-22-23 βαθμοί αλλά για το μονομάχο ξέρω ότι είναι κρύο περιβάλλον... Επίσης, μέτρησα και το ph του νερού και είναι γύρω στο 7 οπότε μου είπαν είναι οκ!

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλά... δεν μετράς πολύ αμμωνία γιατί έκανες αλλαγή νερού, αν μέτραγες πριν θα έβλεπες άλλα. Βάλε τα ζωντανά σου μέσα, το φρέσκο νερό θα τον βοηθήσει τον μονομάχο σου. Ζέστανε λίγο το νεράκι πριν τον βάλεις, να είναι 25-26 βαθμούς (βάλε λίγο ζεστό νερό από βραστήρα, ΠΡΙΝ βάλεις μέσα ζωντανά) ώστε να νιώσει λίγο καλύτερα.Τώρα θα κάνεις αλλαγές 50-60% κάθε 2 μέρες, θα ρίχνεις και βακτήρια μετά από κάθε αλλαγή μέχρι να μηδενίσουν οι μετρήσεις τις αμμωνίας (μετρήσεις θα κάνεις ΠΡΙΝ την αλλαγή νερού πάντα). Αν έχεις θερμοκρασία 22 και κάτω το επόμενο πιο επείγον είναι ο θερμαντήρας...

Καλή τύχη με τα ζωντανά σου

Έγινε επεξεργασία - Frangisk
Link to comment
Share on other sites

μα τη μέτρηση που λέω την έκανα στο παλιό νερό!στο νέο δεν εχω κάνει ακόμη γιατι το έβαλα πριν από λίγο, και ήθελα να ρωτήσω κιόλας γιατι διάβασα διαφορά εδώ στο φόρουμ για το στρώσιμο αλλά νομίζω μπερδεύτηκα! Εχω βάλει τα βακτηρία στο ενυδρείο. Θα πρέπει να ρίξω τροφή για να μείνει κ να ανεβάσει λίγο αμμωνία για να τραφούν τα πρώτα βακτηρα;

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλεις μέσα τα ζωντανά και τα ταΐζεις, δεν χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...