Jump to content

Χρυσοψαρα! Θερμοκρασια Και Τροφη!


Recommended Posts

Ύστερα από μια επικεντρωμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με αυτά τα δυο κύρια θέματα για την σωστή διαβίωση και ανάπτυξη του χρυσοψαρου τα αποτελέσματα ήταν όλα γενικά! Κανένας δεν προσδιόριζε τίποτα το συγκεκριμένο!

Θερμοκρασία: Ιδανική από 18-25…(μεγάλη απόκλιση), κάποιοι άλλοι 24 σταθερά, είδα και 26!

Τροφή: 1 φορά την ημέρα, 3 φορές την ημέρα, κάθε 6 ώρες, όσοι μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 1 λεπτό, μέσα σε 2 λεπτά και ούτω καθεξής !

Πολύ αόριστα όλα όπως καταλαβαίνετε!

Παρακαλώ παραθέστε την γνώμη σας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα!

Link to comment
Share on other sites

Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια ανεκτικά σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών από 4-5 C εως και 29-30 C και γι αυτό το λόγο οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι όπως διάβασες περίπου από 18-25 βαθμούς και δεν προσδιορίζονται πιο συγκεκριμένα.

Καλό είναι όμως αυτές οι διαφορές να υπάρχουν μεταξύ των εποχών χειμώνα-καλοκαιριού γιατί λένε πως οι μόνιμα υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του ψαριού.

Παρόλο που αντέχουν σε τέτοιο εύρος θερμοκρασιών είναι ευαίσθητα στις απότομες αλλαγές όπως και όλα τα ψάρια.

Οσον αφορά την τροφή τα χρυσόψαρα είναι λαίμαργα και παμφάγα ψάρια, και οταν τα κρατάμε σε θερμοκρασίες πάνω από 25 C αυξάνεται ο μεταβολισμός τους με αποτέλεσμα να πεινάνε πιο πολύ.Τα ταίζουμε ποικιλία τροφών και με τους κανόνες που ισχύουν για ολά τα ψάρια μας.

Link to comment
Share on other sites

Τα χρυσόψαρα κακώς τα θεωρούν ψάρια κρύου νερού. Ζουν σε θερμοκρασίες που ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και δεν θέλουν σταθερή θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως τα τροπικά. Οι fancy ποικιλίες επειδή είναι πιο ευαίσθητες, δεν τα πάνε καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 16-17 βαθμούς Κελσίου περίπου. Στα συνήθη ενυδρεία πάντως (εντός θερμαινόμενου σπιτιού) δεν χρειάζεται θερμοστάτης.

Επειδή δεν έχουν στομάχι σε αντίθεση με τα τροπικά, η πέψη της τροφής γίνεται στο έντερο και σε ph όσο του νερού του ενυδρείου, συνήθως δηλαδή αλκαλικό, που δεν βοηθά στην πέψη όσο το όξινο. Λόγω λοιπόν της έλλειψης στομαχιού δεν χορταίνουν ποτέ και θέλουν συνέχεια να τρώνε. Αν τους δίνουμε συνέχεια τροφή, η πέψη είναι ημιτελής, αλλά αυτό δεν πειράζει γιατί....επανέρχονται στα απόβλητά τους. Όμως χαλάει η ποιότητα του νερού και αυτό θέλει προσοχή.

Σωστό γι αυτά θα ήταν λοιπόν λόγω της φύσης τους να τρώνε συχνά, κάθε 2 ώρες ας πούμε, με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη, που να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (βοηθάει στην πέψη) και μια φορά την ημέρα να τους δίνουμε και κάτι πιο....εκλεκτό σε πρωτεϊνη για ανάπτυξη.

Επίσης στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι πρέπει να κάνουμε εβδομαδιαίες αλλαγές νερού 30% όπως και στα τροπικά. Κατά την γνώμη μου θέλει παραπάνω ή έστω 30% αλλά πιο συχνά.

Link to comment
Share on other sites

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σε κατατοπίσει! Μιλαω γενικά ότι όπου και να έψαξα για το συγκεκριμένο θέμα πουθενά δεν βρήκα ξεκάθαρες απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο ακόμα στο θέμα και να προσπαθήσουμε να το προσδιορίσουμε κάπως καλύτερα! Ας το πάμε αλλιώς. Ξεκινώ πρώτος!

Έχω ένα 180αρι με 5 χρυσοψα από 8-12εκ! Η θερμοκρασία μου είναι σταθερά στους 24 βαθμούς !Θεωρώ ότι είναι ανεκτική από τα ψάρια και ουσιαστικά ένας μέσος όρος! Όσον αφορά την διατροφή τους χρησιμοποιώ flakes τριών διαφορετικών εταιριών μουλιασμένες σε λίγο νερό και ταΐζω μια φορά την μέρα περίπου 3 flakes ανα ψάρι! Μια φορά την εβδομάδα δεν ταΐζω καθόλου και την επόμενη αρακά! Επίσης σε κάθε αλλαγή του νερού προσθέτω βιταμίνες sera fishtamin μέσα στο νερό του ενυδρείου!

Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας και τον δικό σας τρόπο!

Link to comment
Share on other sites

Για την θερμοκρασία θα βοηθούσε να μας πεις ποιό είδος χρυσόψαρου έχεις...

Link to comment
Share on other sites

Μην ειστε υπερβολικοι στο θεμα θερμοκρασια. Εχω δει common να ζει σε λιμνη κηπου με παγωμενη επιφανεια επι μια βδομαδα και μολις ελιωσε η επιφανεια τα ψαρια ανεβηκανε κανονικα να φανε. Οποτε εφοσον μιλαμε για common και comet το θεμα θερμοκρασια πιστευω ειναι ανουσιο στο μεσογιακο μας κλιμα. Τα fancy δεν αντεχουν σε τετοιες θερμοκρασια θελουν πανω απο 20 βαθμους.

Εμενα το ενυδρειο που εχω στο μπαλκονι εχει αυτη την εποχη 4-10 βαθμους και φιλοξενει 3 common. Περσι που ηταν και η πρωτη χρονια που μπηκαν στο ενυδρειο τον χειμωνα ειχα ριξει τον οργανισμο τους σε καταστολη και δεν ετρωγαν. Φετος μεχρι και τωρα τρωνε αλλα σε πολυ μικροτερες ποσοτητες απο οτι τους καλοκαιρινους μηνες. Απο τροφη ταιζω 3-4 διαφορετικες εναλλαξ 2-3 φορες την ημερα.

Link to comment
Share on other sites

Για την θερμοκρασία θα βοηθούσε να μας πεις ποιό είδος χρυσόψαρου έχεις...

Εχω 2 common, 2 comet, και 1 black moor

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...