Jump to content

Ερωτηση Για Μπουκαλα Co2


Recommended Posts

Ας συζητησουμε κατι για το οποιο εχω ακουσει δυο διαφορετικες αποψεις.Το ερωτημα ειναι το εξης:

Τη μπουκαλα co2 πρεπει να την αφηνουμε ολη τη μερα να βγαζει co2 στο νερο ή να την κλεινουμε οταν κλεινουμε τα φωτα?Εχω ακουσει απο καποιους οτι πρεπει να σταματα η ροη co2 οταν κλεινεις τα φωτα του ενυδρειο(δηλαδη να δουλευει 8 με 10 ωρες οσο αναβουν οι λαμπες δηλαδη) και εχω ακουσει απο τους περισσοτερους οτι πρεπει να μην σταματα το co2(δηλαδη να δουλευει ολη μερα καθε μερα).Ποια απο τις δυο αποψεις πρεπει να ισχυει???

Έγινε επεξεργασία - argife
Link to comment
Share on other sites

Απ οτι ξερω και μου φαινεται και πιο λογικο ειναι να κλεινει το co2 το βραδυ αφου δεν ειναι αναμενα τα φωτα οπωτε και δεν φωτοσυνθετουν τα φυτα.

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζουμε ότι το co2 επηρεάζει το pH. Την μέρα τα φυτά παίρνουν το co2 και παράγουν οξυγόνο, έτσι ρυθμίζεται η παροχή co2 για τις ανάγκες του κάθε ενυδρείου. Το βράδυ άμα δεν το κλείνουμε δεν υπάρχει περισσότερο co2 (αφού δεν το καταναλώνουν τα φυτά) άρα και πτώση του pH? Το πρώι ξαναξεκινάει η απορρόφιση co2 άρα ανέβασμα του pH. Δεν υπάρχουν αυξωμειώσεις του pH? Αν υπάρχουν, τι κλίμακας είναι?

Link to comment
Share on other sites

καλημερα, εγω θα μιλησω απο προσωπικη εμπειρια κ αν κανω καπου λαθος ας με διορθωσουν οι εμπειροτεροι. εχω μπουκαλα καπου στους 6 μηνες κ πεδευτηκα πολυ στο να την φτιαξω αλλα με την βοηθεια ενος συνχομπιστα τα καταφερα, την ειχα σε ενα 120λιτρα κ τωρα την εβαλα σε 360λιτρα, ειχα 15 γαριδες μεσα κ τωρα εχω πανω απο 50 (φτυστε ελευθερα μην μου παθουν τπτ φτου φτου :P) τα φωτα μου αναβουν 2το μεσημερι κ κλεινουν 12 το βραδυ η μπουκαλα μου δουλευει απο της 1.30 εως 11.30 δηλ 30λεπτα πριν αναψουν τα φωτα αναβει και 30 λεπτα πριν σβησουν τα φωτα σβηνει. ενδιαμεσα τις ημερας κανει 4 στοπ απο 15 λεπτα(δηλ ανα 2 ωρες)... αυτο οσο αναφορα την ημερα.. το βραδυ τωρα. αυτο που ειπε ο φιλος panstelios22 (Το βράδυ άμα δεν το κλείνουμε δεν υπάρχει περισσότερο co2 (αφού δεν το καταναλώνουν τα φυτά) άρα και πτώση του pH?) χωρις να παρεξηγηθουμε κ παντα φιλικα νομιζω πως εχει ενα μικρο αδικο. το βραδυ τα φυτα παραγουν απο μοντα τους co2 οποτε αν τους δωσεις κ συ co2 χωρις να υπαρχει καλη οξυγονωση στο νερο υπαρχει περιπτωση να δηλητηριασεις τα ψαρια σου και να υπαρχει αλλαγη στο ph σου. το βραδυ κανω ακριβως το αντιθετο απο οτι την ημερα, δηλ 4 στοπ απο 15 λεπτα που κανω την ημερα το βραδυ δουλευει μονο τοτε η μπουκαλα δηλ 2ωρες ειναι κλειστη κ ανοιγει για 15 λεπτα κ ου το καθε ξης... με την βοηθεια ηλεκτρομαγνητικης βαλβιδας η οποια εχει η μπουκαλα κ χρονοδιακοπτη. οσο ειπα για τις γαριδες πιο πανω ηθελα να πω πως το ph μου δεν μεταβαλεται ουτε το το βραδυ ουτε την ημερα γιατι οι γαριδες ειναι ευαισθητες σε τετοιες αλλαγες.. ας μας πει κ καποιος εμπειροτερος (αυτη ειναι δικη μου εμπειρια κ ετσι μου δουλευει μια χαρα αλλα οπως ειπα κ πιο πανω αν κανω καπου λαθος ας με διορθωσουν)

Έγινε επεξεργασία - fido-dido
Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα ειναι ενα ερωτημα που απασχολη πολυ κοσμο και βεβαια η καλυτερη λυση προσωπικα πιστευω ειναι η χρηση ενος ΡΗ κοντρολερ για να εχουμε σταθεροτητα, ασφαλεια και οικονομια διοξειδιου.

Συμφωνα με την askol (εταιρια ενυδρειακων προιοντων) απο τα αποτελεσματα τις ερευνα της, πειραματιζοντας για 6 ημερες με δυο ενυδρεια,εβγαλε το συμπερασμα πως ειναι καλυτερη η συνεχεις χρηση διοξειδιου για δυο βασικους λογους.

1) Για να βρεισκουν αμεσως τα φυτα αρκετο διοξειδιο οταν αναβουν τα φωτα και αρα να εχουμε μια αμεση εκκινηση φωτοσυνθεσης των φυτων

2) Για να εχουμε μικροτερα σκαμπανεβασματα του ΡΗ μια που το διοξειδιο επιδρα αμεσα στις τιμες του.

Οπως θα δειτε απο το συννημενο pdf στην τελευταια σελιδα κατω δεξια εχει δυο διαγραμματα τα οποια απεικονιζουν την αυξομιωση του ΡΗ καθημερινα για 6 μερες, στο πρωτο απο πανω δουλευοντας 24 ωρες ενω στο κατω δουλευοντας μονο κατα τις ωρες φωτισμου.

Τα συμπερασματα δικα σας, βεβαια μην ξεχναμε και τον παραγοντα Buffer του νερου και μαρκετινγκ αν και μιλαμε παντα για σοβαρες εταιριες θελω να πιστευω.

http://www.acquariom.../CO2_Askoll.pdf

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...