Jump to content

Διάρκεια Ζωης Υποστώματος


Recommended Posts

Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρο περίπου αποδίδει το υποστωμα τα ιχνοστοιχεια που πρέπει στα φυτά μας.

Link to comment
Share on other sites

περίπου 6 μήνες και μπορεί και 1 έτος (θα το καταλάβεις) , μετά ταμπλέτες.....

Link to comment
Share on other sites

Αν βάλεις θερμοκαλώδιο στον πάτο δεν νομίζω να χρειαστείς ταμπλέτες.

Link to comment
Share on other sites

θερμο τι??? συγγνωμη αλλα δεν το ξέρω τι ειναι αυτο?

Τα φυτα που ειναι δεμένα σε ξυλα π.χ. anubia και microsorum να φανταστω δεν θα εχουν αναγκη ...σωστα?καλυπτονται απο το υγρο λιπασμα?

Link to comment
Share on other sites

Τα φυτα που ειναι δεμένα σε ξυλα π.χ. anubia και microsorum να φανταστω δεν θα εχουν αναγκη ...σωστα?καλυπτονται απο το υγρο λιπασμα?

Ετσι ακριβώς!

Για τα υπόλοιπα φυτά που τα έχεις φυτέψει στο έδαφος και αφού έχουν περάσει 7-9 μήνες από την φυτευσή τους στο υπόστρωμα μπορείς να τα βοηθήσεις προσθέτοντας τις ειδικές ταμπλετίτσες κοντά στη ρίζα τους. :)

Link to comment
Share on other sites

Οι παραγοντες ειναι πολυ και διαφοροι, αρχιζοντας απο το ειδος του υποστρωματος και το ποσοστο θρεπτικων που περιεχει, το ειδος των φυτων με ανεπτυγμενο ριζικο συστημα ή οχι, την ποσοτητα φυτομαζας και ιχθυοφορτωσης,τον εξοπλισμο το ενυδρειου εαν ειναι low tech ή hitech μεχρι και το ποσοστο της γενικης υγρης και στερεής λιπανσης που γινεται απο ενυδρειο σε ενυδρειο. Oπως καταλαβαινεις δεν υπαρχει γενικη απαντηση σε γενκη ερωτηση μια που οι παραγοντες ποικιλουν.

Link to comment
Share on other sites

Η περίοδος των 6-12 μηνών είναι υπερβολικά μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ειδικά αν υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες (ψάρια και τροφή των οποίων τα υπολλείματα δίνουν συστατικά στα φυτά, όχι συχνή σκούπα βυθού που εξαφανίζει και αρκετά θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, κάποια είδη σαλιγκαριών που να ανακατεύουν τα χαλικια και να βοηθούν στο να κατέβουν τα επιφανειακά υπολέιματα στο υπόστρωμα κ.α.) , ένα υπόστρωμα μπορεί πρακτικά να μην χρειάζεται ταμπλέτες ή άλλου είδους ανανέωση για αρκετά χρόνια, και μιλάω για πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Σε ενυδρεία που έχουν λίγα φυτά είναι ακόμα μεγαλύτερη η διάρκεια.

Τώρα κάποιες εταιρείες αν αναγράφουν πχ 1-2 χρόνια, πρώτον αναφέρονται σε πολύ πυκνοφυτεμένα ενυδρεία (κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα σπανίζει συνήθως), δεύτερον οφείλουν να αναφέρονται σε μη ιδανικές συνθήκες , γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει η εταιρεία αν εσείς θα βάλετε απαραίτητα οποιονδήποτε ζωικό οργανισμό στο ενυδρείο πχ, και τέλος ενδέχεται να υπερβάλλουν και λίγο γιατί μην ξεχνάμε πως οι ίδιες οι εταιρείες πωλούν και τις ταμπλέτες... ;)

Έγινε επεξεργασία - Vandar
Link to comment
Share on other sites

τα εμπορικα υποστρωματα που μοιαζουν σαν χαλικι,οντως εχουν διαρκεια ζωης τους 6 μηνες.και αυτο γιατι ειναι εμποτισμενα μονο με σιδηρο.μετα την ελευση του χρονου γινονται απλο υποστρωμα χαλικιου.

αλλωστε αναγραφεται και πανω στο προιον η δυναμικη τους.

εαν μιλαμε για αλλου ειδους εμπορικα υποστρωματα που τεινουν να ειναι περισσοτερο ''φυσικα'',οπως πχ επεξεργασμενα χωματα με μειξη τυρφης,λατεριτη κλπ,τοτε αντεχουν για πολλα χρονια και δεν χανουν ευκολα τις ιδιοτητες τους.

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα πω την προσωπικη μου εμπειρια!Υποστρωμα που χρησιμοποιουσα σε φυτεμενο ενυδρειο για 9 μηνες,οταν το ξεστησα,το χρησιμοποιησα σε 2 μικροτερα φυτεμενα που εφτιαξα και τα φυτα μου μπορω να πω οτι εχουν πολυ καλη αναπτυξη,ακομα και τα γρασιδια που εχω.Δεν εχω βαλει καθολου ταμπλετες για να το εμπλουτισω.Το υποστρωμα ειναι το dennerle deponitmix

Link to comment
Share on other sites

Όντως εξαιρετικό το Deponitmix της Dennerle. Έχω χρησιμοποιήσει και τα JBL και Sera που ήταν επίσης πολύ καλά! Να σημειωθεί πως αναφέρθηκα σε κανονικά υποστρώματα (σε μορφή σκόνης/ χώματος) που τοποθετούνται κάτω από το χαλίκι και όχι σε εμπλουτισμένα χαλίκια όπως έκανε τον διαχωρισμό ο φίλος μας klaz !

Link to comment
Share on other sites

θερμο τι??? συγγνωμη αλλα δεν το ξέρω τι ειναι αυτο?

Τα φυτα που ειναι δεμένα σε ξυλα π.χ. anubia και microsorum να φανταστω δεν θα εχουν αναγκη ...σωστα?καλυπτονται απο το υγρο λιπασμα?

Θερμάντικό καλώδιο στο υπόστρωμα. Σε συνδυασμό με σωστά στημένο βυθό ουσιαστικά ανανεώνει τα στοιχεία στο υπόστρωμά σου και δίνει και τρελή ώθηση στα φυτά. Μέχρι πριν 6 μήνες που είχα ένα 120λιτρο φυτεμένο με Εχινόδορους (python & ozelot & tennelus) & Blyxa Japonica το ενυδρείο έπαιρνε κάθε βδομάδα μισή δοσολογία Flourish & Flourish micronutrients και τα φυτά δεν δείξαν να έχουν κάποια έλλειψη αντιθέτως αναπτύσονταν πολύ γρήγορα.

Εγώ αυτό χρησιμοποίησα

http://www.dennerle.eu/global/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=75&Itemid=121〈=en

Link to comment
Share on other sites

Παιζουν παρα πολλα και διαφορα!

Αν το υποστρωμα αποτελειτε απο καποιο ουδετερο αδρανες που απλα ειναι εμπλουτισμενο μονο απο ανοργανα λιπασματα αργης αποσυνθεσεις τοτε το υποστρωμα εχει μια σχετικα γρηγορη ζωη και εξαντληση των αποθεματων του και εκει η ταμπλετα ανα 6μηνο ειναι απαραιτητη για να τροφοδοτησουμε παλι το υποστρωμα με θρεπτικα. Αν περιεχονται και οργανικα υλικα τοτε δινεται ενα μεγαλυτερο χρονο ζωης του υποστρωματος αλλα θα πρεπει να κανουμε καποια υπομονη τους πρωτους μηνες μια που λογο της πλουσιοτητας και της αυξημενης βακτηριακης δραστηριοτητας εχουμε πολλα θρεπτικα και οι αλγες ειναι ενα θεμα.

Περαν ομως των ανοργανων και οργανικων λιπασματων του καθε υποστρωματος παιζουν ρολο και τα διαφορα αδρανη υλικα που περιεχονται στο καθε υποστρωμα μια που λειτουργουν οι επιφανειες τους σαν μαγνητες διαφορων χρησιμων ιχνοστοιχειων για τα φυτα.

Η ανταλλαγή κατιόντων είναι μία από τις σημαντικές χημικές δράσεις των υποστρωμάτων και ιζημάτων. Η δράση εκφράζεται με τον όρο ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (CEC, cation-exchange capacity), που εκφράζεται με την ποσότητα μονοσθενών κατιόντων που μπορούν να ανταλλαγούν ανά 100 γραμμάρια εδάφους και εξαρτάται από το pH και το οξειδοαναγωγικό δυναμικό.

Τα ορυκτά και η οργανική ύλη των υποστρωμάτων ανταλλάσουν κατιόντα. Τα αργιλικά ορυκτά και η οργανική ύλη, όπως τα χουμικά οξέα, έχουν μεγάλη ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων. Η ανταλλαγή αυτή στα υποστρωματα διευκολύνει την παραλαβή από τα φυτά του νατρίου, καλίου. μαγνησίου και ασβεστίου με αντίστοιχη εκπομπή κατιόντων υδρογόνου, που καθιστά τα εδάφη όξινα.

Το υπόστρωμα είναι επισης ένας από τους σημαντικούς παράγοντες στους γεωχημικούς κύκλους του άνθρακα, του αζώτου, του φωσφόρου, του θείου και του νερού. Συγχρόνως όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (macronutrients) και ορισμένα μέταλλα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη των φυτων. Τα μικροθρεπτικά συστατικά (micronutrients), όπως τα μέταλλα: ο σίδηρος, το βόριο, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το νάτριο και το βανάδιο, είναι απαραίτητα σε πολύ μικρές ποσότητες για τη φωτοσύνθεση και σε ενζυμικές λειτουργίες των βιολογικών οργανισμών.

Στην ουσια τα θερμοκαλωδια σε συνδιασμο με την ικανοτητα ανταλλαγης κατιοντων του υποστρωματος και τους μικροργανισμους και ασπονδυλα τυπου Melanoides tuberculata βοηθανε στην συντηρηση και ανεφοδιασμο του υποστρωματος με θρεπτικα μακρο και μικρο στοιχεια απο τα ιζηματα που δημιουργουνται απο ολα τα αποβλητα στο συνολο. Επισης ο λατεριτης περαν της προσφορας του σε σιδηρο ειναι απο τα λιγα υλικα που μπορουν να δεσμευσουν ανιοντα οπως πχ τον φωσφορο και αυτη η λειτουργια του ειναι πολυ χρήσιμη μια που απο την μια τα φυτα προτειμουν να αποροφουν τον φωσφορο απο τις ριζες ενω συμβαλει στο να κατα την στηλη απο υπερτροφοδοτηση του φωσφορου έχοντας ενα καλο συμμαχο εναντια των αλγεων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...