Jump to content

Αλγη Απο Φωτισμο?


JOHN1801

Recommended Posts

καλησπερα παιδια.μια ερωτηση,εχω παρατηρησει στο ενυδρειο μου πως οσο περισσοτερη ωρα εχω το φωτισμο ανοιχτο τοσο περισσοτερη αλγη δημιουργειται. εκανα μια δοκιμη και αφησα 15 μερες τα ψαρια χωρις φωτισμο αφου ειχα καθαρισει την αλγη και δεν εχει πιασει καθολου,γιατι αυτο?

Link to comment
Share on other sites

γιατι απλα και η αλγη φυτο ειναι.απλα επειδη θεωρειται παρασιτο ειναι πολυ ευκολο να ανταγωνιστει και να νικησει τα φυτα μας ως προς τα ωφελιμα.

Link to comment
Share on other sites

Δωσε λεπτομερειες για το ενυδρειο σου.Τι φωτισμο εχεις;Ποσες λαμπες και ποσο καιρο δουλευουν;

Link to comment
Share on other sites

το ενυδρειο ειναι 200lt και εχω 2 red severum και 2 κιχλιδες jack dempsey.για φωτισμο εχω 2 led ταινιες 14+14Watt. για διακοσμηση εχω διαφορες λευκες πετρες και αμμο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω πως η αιτια της αλγης λοιπον ειναι ο φωτισμος σου.

Εχεις κανει μετησεις νιτρικων-φωσφορικων;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου και από εμένα. Θα συμφωνήσω με τον φίλο Στράτο ότι πολύ δύσκολα να είναι οι αλγες από τον φωτισμό από κάποιο άλλο παράγοντα βγαίνουν και απλά ο φωτισμός σου της διατηρεί. Κάνε μέτρηση φωσφορικον όπως είπε ο φίλος Στράτος αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο σου?

Link to comment
Share on other sites

Οι πέντε ώρες φωτοπεριδος δεν είναι δείκτης για έξαρση άλγεων, βέβαια και αυτές της βοηθούν! Αλλαγές νερού κάθε πότε κάνεις?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μόνο οι 5 ώρες είναι ότι και με λεντοταινίες δεν παράγεις τόσο εύκολα αλγες τουλάχιστον εγώ που έχω στο σαμπ δεν έχω βγάλει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που δημιουργείται η άλγη και μέχρι ένα σημείο είναι και λογική η δημιουργία της, απλά δεν πρέπει ποτέ να πάρει το πάνω χέρι στο ενυδρείο.

Ο φωτισμός που πολλοί τον φοβούνται σαν τον νο1 λόγο δημιουργίας της άλγης, δεν είναι αλήθεια πως ευθύνεται (τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζουν) για την άλγη.

Ο σημαντικότερος λόγος είναι η περίσσεια συστατικών μέσα στο νερό του ενυδρείου σου (η ανεπαρκής φίλτρανση προκαλεί συχνή περίσσεια τέτοιων συστατικών) και παράλληλα η απουσία φυτών.

Με πολύ απλά λόγια , όταν δεν υπάρχει τίποτα που να καταναλώνει τα συστατικά που συγκεντρώνονται μέσα στο νερό σου , εκμεταλλευόμενο τον παρεχόμενο φωτισμό του ενυδρείου σου (αυτό το κάτι είναι τα φυτά), κάτι άλλο θα αναλάβει αυτήν την δουλειά (αυτό το κάτι άλλο είναι οι διάφοροι τύποι άλγης, bga κτλ).

Για να καταλάβεις αντίστροφα τι εννοώ, ένααπό τα ενυδρεία μου εδώ και 2 χρόνια έχει φωτισμό 1,5 watt ανά λίτρο (που θεωρείται όχι απλά υψηλός, αλλά υπερβολικά υψηλός) και με φωτοπερίοδο 11 ωρών (επίσης υψηλή) , και δεν με έχει απασχολήσει ποτέ μα ποτέ με θέματα άλγης από την στιγμή που στρώθηκε...κι αυτό συμβαίνει γιατί είναι full φυτεμένο! Δεν μένει ποτέ κάτι περισσευούμενο για να δημιουργηθούν αλγες και οι αλλαγές νερού που γίνονται είναι πολύ σπάνιες , μια φορά το μήνα σχεδόν.

Σε περίπτωση που θέλεις να έχεις γυμνό ενυδρείο από φυτά, η πολύ καλή φίλτρανση, το πολύ προσεκτικό τάισμα και οι συχνές αλλαγές νερού (και το χαμήλωμα του φωτισμού βέβαια) θα πρέπει να είναι από τις πρώτες σου προτεραιότητες προκειμένου να μην γεμίζεις άλγες κάθε τρεις και λίγο, διαφορετικά τα φυτά είναι μονόδρομος !

Έγινε επεξεργασία - Vandar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...