Jump to content

Aναλογία Watt Ανα Λίτρα.


Παναγιώτης Κ

Recommended Posts

Έχω ακούσει πολλά πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά θα ήθελα να καταθέσετε τις απόψεις σας πιο εμπεριστατωμένα.

Για παράδειγμα έχω ακούσει ότι στα ενυδρεία Reef χρειαζόμαστε 1 βατ ανα λίτρο. Αλλά έχω ακούσει πως ενυδρεία Reef ¨εχουν δουλέψει πολύ καλά και με λεντοταινίες. Βέβαια για να πετύχεις αποτέλεσμα 1 βατ αν λίτρο για παράδειγμα σε 100 λίτρα ενυδρείο θές τουλάχιστον 10 λεντοταινίες περίπου.

Ποιές είναι οι απόψεις σας?

Link to comment
Share on other sites

ολα ειναι εξαρτηση του τι ακριβως κοραλια θελουμε η εχουμε.υπαρχουν και ριφ λαιτ που τρεχουν και με λιγοτερο φως απο βατ /λιτρο.

το βατ/λιτρο δεν ειναι στην ουσια κανονας .ειναι καθαρα εμπειρικο.

για λεντ δεν μπορω να μιλησω.δεν το κατεχω το αντικειμενο.

Έγινε επεξεργασία - klaz
Link to comment
Share on other sites

Εγω με λεντοτενια δεν ειδα reef να πηγαινει καλα.Παιζει ρολο και τι φωτισμο επιλεγεις.Με led φωτισμο(οχι λεντοτενια)μπορεις και με λιγοτερα βατ.Το δικο μου ενυδρειο 760lit εχει 115 led 3w(τα 80 δουλευουν στο 80%) και εχω πολυ καλη αναπτυξη σε σκληρα κοραλια

Link to comment
Share on other sites

Τι ακριβώς εννοείς reef...Δεν υπάρχει κανένας κανόνας στον φωτισμό.Μόνο αν είναι επαρκής ή όχι.Η πιο σωστή επιλογή είναι να μετρήσεις το par που βγάζει το φωτιστικό και να τοποθετήσεις τα κοράλλια στα σημεία που υπάρχει ο απαραίτητος φωτισμός για να μεγαλώσουν.

Οι πιο πολλοί επιλέγουμε την υπέρβαση στον φωτισμό για να μην έχουμε τέτοια θέματα.Πάντως ο φωτισμός με λεντ ταινίες δεν είναι επαρκής για σκληρά και lps που θέλουν αρκετό φως και ισχυρό φώς για να μεγαλώσουν.Ισως φτάνει για soft και ζοάνθους,μανητάρια,ρικορδέες και μη-φωτοσυνθετικά κοράλλια.

Αν ψάξεις στο φόρουμ είχαμε κάνει ανάλογη συζήτηση και μάλιστα με μεγάλη αναφορά στην φωτοσύνθεση και πώς αυτή επιτυγχάνεται με τον φωτισμό.Είχαμε και βιολόγο στη συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις!

Μπορεί ένα ριφ ενυδρείο να λειτουργήσει με τ8 λάμπες? Ας πούμε για παράδειγμα 100 λίτρα ενυδρείο να λειτουργήσει με 2 λάμπες τ8. Βέβαια όχι με δύσκολα κοράλια.

Link to comment
Share on other sites

νομιζω πως οχι.εκτος του οτι σαν τεχνολογια ειναι ξεπερασμενες κατα πολυ δεν εχουν την δυναμικη να φτασουν χαμηλα στην αμμο αν χρειαστει.επισης στο 6μηνο χριζουν αλλαγης καθως το μεγαλυτερο μερος της δυναμικης τους,το χανουν.

Link to comment
Share on other sites

Με 4-6 Τ5 αρχηγός θα είσουν.Τ8 οχι θα έλεγα είναι αρκετά ξεπερασμένες βγάζουν πιο λιγα βάτ και δεν βγαίνουν καλά χρώματα.

Με 2 Τ8 18άρες(marin blue+marine white) και 2 55άρες(50-50 blue-white) power compact που έδωσα πέρσι φιλοξενούσα ανεμώνη σε 60λίτρο άνετα.

perfect_hostng_anemone.jpg

αλλά μετά το γύρισα σε Τ5 γιατί έπεσαν πολύ οι τιμές και είχα καλύτερα αποτελέσματα.Βέβαια δεν είχα ανεμώνη γιατί έλειπα ένα χρόνο...αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...