Jump to content

Αρχάριος Με Χρυσόψαρα Σε Ενυδρείο 50Lt....heeelp!!!


Recommended Posts

Γειά χαρά και από μενα!!!!

Ειμαι καινούργιο μέλος της παρέας και κατά συνέπεια καινούργιος-αρχάριος στο θέμα των ενυδρείων....

Ολα ξεκίνησαν όταν ένας φίλος πρίν καμιά 10αριά μέρες μου χάρισε ένα 50λτιρο ενυδρείο Elite με εσωτερικό φίλτρο Fluval και τι ανάλογη διακόσμηση που είχε κάνει ο ίδιος....

Εγώ είχα ενα χρυσοψαράκι σε γυάλα (χάρη της μικρής μου κόρης) και αποφάσισα να μπω στο tripaki μετακομίζοντας το υπάρχον χρυσόψαρο στη καινούργια του βίλα!!!! (ψυχή έχει και αυτό ...τι να κάνουμε).

Διαβάζοντας λοιπόν μερικά θέματα από το site σας είδα ότι το εν λόγω hobby αποτελεί τρελή επίστημη και χρειάζεται εξίσου ανάλογη φροντίδα όπως ένας σκύλος ή μια γατα.....

Για να μπώ στο θέμα και να μή κουράζω άλλο έχω μερικές απορίες.....

α) μου είπαν ότι εκτός από την αλλαγή νερού (καθε 14 μέρες στο 30%) πρέπει να συμπληρώνω και 2 υγρά (μισό καπάκι) τα οποία δεν κατάλαβα τι αφορούν και πως τα ζητάω......

β) αγόρασα άλλα δύο κοινά χρυσόψαρα και συνολικά είναι τρία μέσα στο ενυδρείο.....μήπως είναι πολλά για 50 λίτρα.....?

γ) ολα τα χρυσόψαρα είναι συμβατά μεταξύ τους?.....γιατί είδα στο pet shop κάτι πιο φαντεζί και φοβήθηκα μηπως υπάρξει θέμα συμβίωσης...

δ) στο φίλτρο της Fluval το οποίο ανοίγει στη μέση και έχει σύο σφουγγάρια έβαλα ανάμεσά τους ένα διχτάκι με siporax της sera, μήπως πρεπει να αφαιρέσω το ένα σφουγγάρι.....?

ε) επίσης επειδή ξέρω ότι τα χρυσόψαρα τσακίζουν τα πάντα, θα ήθελα να ξέρω αν το ενυδρείο μου σηκώνει περισσότερη διακόσμηση (χαλικι, δεντρακια κλπ...)

Αυτα τα "ολίγα" και ευελπιστώ σε απάντηση σας......

Sorry αν όλα αυτά έχουν χιλοειπωθεί.....αλλά ψάχνοντας στα forums "χάθηκα" :)

YΓ : Δυστυχώς δεν είχα φωτισμό όταν εβγαλα τη φωτογραφία αλλά έχω παραγγείλει κάτι αδιάβροχα ledακια και τα περιμένω....o μαμισιος φωτεισμός διαλύθηκε.....

post-51008-0-73247600-1350133124_thumb.jpg post-51008-0-75348500-1350133163_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλώς όρισες στο aquazone και καλή διαμονή!

Αρχικά θα σε παραπέμψω να διαβάσεις αυτό το άρθρο για να ενημερωθείς σχετικά με τα χρυσόψαρα και τις ανάγκες τους! Θα ήθελα να σου επισημάνω πως τα ψάρια απαιτούν μεν μια πιο ιδιαίτερη φροντίδα από τα υπόλοιπα κοινά κατοικίδια αλλά με λιγο διάβασμα και με συγκεκριμένες ρουτίνες είναι ένα χόμπι που θα σε ανταμοιφσει!

Για το ενυδρείο σου τώρα.

Τα 50 λίτρα είναι πάρα πολύ λίγα για τρία χρυσόψαρα πόσο μάλλον για τρία κοινά χρυσόψαρα όπως αυτά που έχεις τα οποία απαιτούν 40+λιτρα το καθένα μιας που το τελικό τους μέγεθος μπορεί να ξεπεράσει τα 45εκ. Επίσης λόγο του ότι είναι εξαιρετικά ρυπαρά ψάρια χρειάζονται και πολύ καλή φιλτρανση! Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να επιστραφούν πίσω στο πετσοπ και αν τελικά αποφασίσεις να διατηρήσεις χρυσόψαρα να επιλέξεις κάποια από τις fancy ποικιλίες (αυτά τα φανταζι που λες) με μέγιστο αριθμό τα δυο άτομα!

Όσον αφορά το φίλτρο σου πολύ καλά έκανες και έβαλες το siporax μιας που είναι μια από τις κύριες περιοχές αποικίσεις των νιτροποιητικων μας βακτηριών δηλαδή της καρδίας του ενυδρείου μας. Από εκεί και πέρα και επειδή φαντάζομαι ότι το ενυδρείο σου είναι άστρωτο συνεπώς και ακατάλληλο να φιλοξενήσει ψάρια με ασφάλεια εφόσον τα επιστρέψεις θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία του στρωσίματος.

Εδώ κάποια ακόμα άρθρα που θα σε βοηθήσουν πολύ.

Επίσης ξεκινώντας αυτή την διαδικασία θα χρειαστεί να αγοράσεις και κάποια υγρά τεστ για να παρακολουθείς της τιμές του νερού σου πράγμα πολύ σημαντικό για την σωστή πορεία του ενυδρείου σου και την καλή υγεία των ψαριών σου!

Αυτά για αρχή και όποια απορία έχεις εδω είμαστε να σε βοηθήσουμε!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, αλλά δεν σου κρύβω πως έμεινα με το στόμα ανοιχτό (σα ψάρι ;) ) καθώς όταν ρώτησα τον άσχετο - όπως τελικά αποδυκνείεται στο pet city - αν στα 50 λίτρα μπορώ να προσθέσω και άλλα χρυσόψαρα, μου απάντησε άνετα "τουλάχιστον άλλα 2-3!!!!" χωρίς βέβαια να μου υποδείξει τίποτα για τη fancy κατηγορία!

Ειμαι σίγουρος πως αυτός ο τύπος πρίν πιάσει δουλειά εκεί πουλούσε σίδερα και πλυντήρια στο Κωτσόβολο πρίν!!!.....έλεος!!!

Τελος πάντων αποφάσισα να κάνω το reset του ενεδρείου όπως μου απάντησες.....απλά θα ήθελα να ρωτήσω ποιά τέστ πρέπει να αγοράσω για τον έλεγχο της αμμωνίας και των άλλων ουσιών κατά το στρώσιμο.....

Μπορείς να μου τα αναφέρεις ονομαστικά και συγκεκριμένα....γιατι αν αφεθώ στις γνώσεις αυτών θα φύγω με κανά σπρέυ για ψύλους!!!!

Επίσης θα ήθελα και τα ονόματα για τα υγρά που πρέπει να προσθέτω κατά διαστήματα στο νερό......

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια....περιμένω νέα....;)

Link to comment
Share on other sites

επισης καλο ειναι να αλλαξεις το χαλικακι που εχεις με κατι πιο φυσικο...

και οσο για την αφισα θα προτιμουσα κατι σε σκουρο μονοχρωμο...

επειδη εχεις ηδη ψαρια μεσα καλυτερα να βαλεις μια αγγελια για μπολι με την περιοχη σου για να στρωθει το φιλτρο σου αμεσα...

Έγινε επεξεργασία - giannispopi
Link to comment
Share on other sites

αυτο που χρειαζεται το νερο σε καθε αλλαγη λεγετε αντιχλωριο και ειναι αυτο

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=551

Link to comment
Share on other sites

Θα πρεπει να αγορασεις για αρχη υγρα τεστ για αμμωνια,νο2 και νο3 για να μπορεις να μετρας το νερο σου και να βλεπεις σε τι επιπεδα βρισκετε.

Απο υγρα θα χρειαστεις ενα μπουκαλακι αντιχλωριο και ενα μπουκαλακι βακτηρια.Το αντιχλωριο θα το χρησιμοποιεις σε καθε αλλαγη νερου που θα κανεις και τα βακτηρια θα τα ριχνεις για τον πρωτο καιρο οσο λεει το μπουκαλακι.Οταν το ενυδρειο σου ωριμασει θα σταματισεις να ριχνεις βακτηρια και θα ριχνεις μονο οταν καθαριζεις τα φιλτρα σου.Τα φιλτρα τα καθαριζουμε παντα με νερο ενυδρειου και οχι με νερο βρυσης.

Link to comment
Share on other sites

Οκ παιδια....σας ευχαριστώ....και μάλλον απο το να μπω σε ολη τη διαδικασία άτσαλα....μάλλον θα τα πάω πίσω στο πετ και θα ξεκινήσω από το 0 αγοράζοντας μια Juwel Rio 125 που δενει άψογα και με το χώρο μου.

Θα σας ενοχλησω εκ νέου...σίγουρα θα έχω απορίες!

Ευχαριστώ για την υπομονή σας!

;)

Link to comment
Share on other sites

Οκ παιδια....σας ευχαριστώ....και μάλλον απο το να μπω σε ολη τη διαδικασία άτσαλα....μάλλον θα τα πάω πίσω στο πετ και θα ξεκινήσω από το 0 αγοράζοντας μια Juwel Rio 125 που δενει άψογα και με το χώρο μου.

Θα σας ενοχλησω εκ νέου...σίγουρα θα έχω απορίες!

Ευχαριστώ για την υπομονή σας!

;)

Νομίζω ότι αυτή η κίνηση θα σε ανταμείφσει!

Καλή συνέχεια φίλε μου και ότι χρειαστείς εδώ ειμαστε!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

αχ παιδια, πήραμε και εμείς 2 χρυσοψαρα......... τα απλά, ένα κόκκινο και ένα χρυσό - που του λείπει ένα πλαΐνο πτερύγιο- αρχικά σε γυάλα...μετά τα λυπηθηκα και αγόρασα ενυδρείο 40 ml... στο καταστημα μου είπαν "είναι πολύ μεγάλο για 2 μόνο ψάρια, θα έχετε 2 ΠΟΛΥ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΨΑΡΑΚΙΑ με τόσο χώρο στη διαθεσή τους" (ΟΥΓΚ) .... μετά από αυτά που διάβασα εδώ πανικοβλήθηκα... α) μου είπαν ότι το ενυδρείο δε χρειάζεται στρώσιμο και τα έβαλα κατευθείαν μέσα β) η τροφή που μου έδωσαν επιπλέει και αυτά ΣΥΝΕΧΩΣ ανεβα'ινουν στην επιφάνεια και κάνουν μπουρμπουλίθρες ακόμα και εάν δεν τους έχω ρίξει τροφή γ) μου είπαν ότι μόνο αντιχλώριο χρειάζεται ... Τα αρθρα σας ήταν πολύ διαφωτιστικα και κατέληξα στο συμπέρασμα οτι στο μαγαζι ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ! ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και ελπίζω να τα καταφέρω με τα ψαράκια...στο μαγαζι δεν τα επιστρέφω γιατι τα βαζουν 10-10 σε κάτι μικρα ενυδρεία και τα λυπάμαι...θα είναι καλύτερα με εμάς παρά εκεί...τουλάχιστον εδώ έχουν περισσότερο χώρο..... :-(

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στην παρέα. Μπράβο σας για την κίνηση να ενημερωθείτε, ώστε να προσφέρετε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα ψαράκια σας. Αν θέλεις , κάνε μας μια παρουσίαση του ενυδρείου συμπληρώνοντας την φόρμα και ανοίγοντας ένα νέο θέμα εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά και μπράβο σου που ψαχτηκες. :-) Τους παίρνεις ενυδρείο με μήκος τουλάχιστον ένα μέτρο και καλή φιλτρανση. Βάζεις βιολογικό υλικό και το στρωνεις, κατά προτίμηση με μπολι. Μέχρι τότε κάνεις συχνές αλλαγές νερού και προμηθευσου τεστακια. Διάβασε τα άρθρα για τους αρχαρίους και τα χρυσόψαρα και αν έχεις απορίες, εδώ είμαστε! :)

Στάλθηκε από το GT-S6500 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...