Jump to content

Η Οικοδόμηση Ενός Υφάλου Από Ανθρώπινα Χέρια...πρέπει Να Το Δείτε!


Recommended Posts

Δυστυχώς το μόνο κακό είναι οτι είναι στα Γερμανικά.

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1671156/Die-Riffbauer-von-Bali#/beitrag/video/1671156/Die-Riffbauer-von-Bali

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι το 2ο λεπτό οι δύτες αναφέρουν ότι η καθημερινή καταστροφή είναι μεγάλη. Εκεί που δείχνει τους τύπους στην παραλία αναφέρει ότι οι άνθρωποι στο Μπαλί πιστεύουν ότι τα πνεύματα ζουν στον Ωκεανό. Η τελετή που κάνουν είναι για να κατευνάσουν τον Ωκεανό γιατί νιώθουν ότι βρίσκεται σε "σύγχυση".

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας και ο Αμερικάνος επιστήμονας πηγαίνουν σε ένα νησάκι που είναι ανατολικά από το Μπαλί. Εκεί υπάρχει ένα workshop των Reef - Αγροτών και μεταφέρουν υλικά για την "επισκευή" του υφάλου.

Στο νησί δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και όλες οι μεταφορές γίνονται με άμαξες. Ο πληθυσμός ζει κυρίως από τον τουρισμό αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να ανησυχούν διότι έχει αρχίσει και εκεί η νέκρωση τον κοραλλιών.

Η ομάδα αποτελείται από νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πάει στο νησί με δικά τους έξοδα. Η ιδέα που είχε ο Γερμανός αρχιτέκτονας ήδη από τη δεκαετία του 80' είναι να δημιουργηθούν ύφαλοι επάνω σε αυτές τις μεταλλικές κατασκευές.

Ένας κατεστραμμένος ύφαλος χρειάζεται δεκαετίες για να επουλωθεί , με την ανθρώπινη παρέμβαση επιταχύνεται η "ανοικοδόμηση" κατά πολύ.

Για πολλά χρόνια η περιοχή ήταν από τα ομορφότερα reef τοπία σε όλο τον κόσμο, αλλά καιρικά φαινόμενα και καταστρεπτικές μέθοδοι ψαρέματος δημιούργησαν "τρύπες" στον ύφαλο.

Ο Αμερικάνος επιστήμονας έχει ταχθεί στα κοράλλια , ο πατέρας του ήταν επίσης επιστήμονας και έχει τη μεγαλύτερη συλλογή από φωτογραφίες κοραλλιών στον κόσμο.

Έχει εξερευνήσει πάνω από 200 υφάλους σε όλο τον κόσμο. Γι αυτόν είναι σαν τα rainforests της θάλασσας. Σε κανένα άλλο οικοσύστημα στον κόσμο δεν συνυπάρχουν σε τόσο μικρό χώρο τόσα πολλά ζώα και φυτά.

Οι ύφαλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ισορροπία του οικοσυστήματος καθώς σε αυτούς βρίσκονται άλγες , πλαγκτόν και άλλα είδη τροφής σε πλεόνασμα.

Τα κοράλλια είναι οι αρχιτέκτονες των θαλασσών, για πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια "χτίζουν" τεράστια συμπλέγματα. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά πάνω από 2000 είδη κοραλλιών και ακόμα ανακαλύπτονται νέα είδη.

Από 7:30 και μετά λέει ότι συχνά ο Αμερικάνος βρίσκεται προ εκπλήξεως με το μέγεθος της καταστροφής. Η συγκεκριμένη καταστροφή οφείλεται στη χρήση δυναμίτη για ψάρεμα.

Λέει ότι παλιότερα , όταν περνούσε κάποιος τυφώνας ή βυθιζόταν κάποιο πλοίο, ο ύφαλος μπορούσε να επουλώσει τις πληγές του σε 20 με 30 χρόνια με τη βοήθεια των κοραλλιών που έμεναν ζωντανά. Τώρα πλέον δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Ουσιαστικά μαζεύουν τα κοράλλια που έχουν επιβιώσει και με αυτά θέλουν να φτιάξουν έναν νέο ύφαλο. Αν τα άφηναν να "επιπλέουν" δεν θα άντεχαν πολύ ακόμα.

Το νέο σπίτι που σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας έχει διάμετρο 12 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο που έχει φτιάξει μέχρι στιγμής. Το μέγεθος της κατασκευής είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συγκέντρωση για να σταθεροποιηθεί η κατασκευή που έχει 8 μέτρα ύψος. Ζυγίζει 1μιση τόνο. Μέχρι το απόγευμα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και το επόμενο πρωί θα γίνεται το test drive.

Ο αρχιτέκτονας και ο επιστήμονας στηρίζονται σε λίγους χορηγούς και περισσότερο σε δωρεές και εθελοντές. Στο test drive θα ρίξουν τρεις μικρότερες κατασκευές για να συνηθίσει η ομάδα το team work. Η ομάδα πρέπει να δουλεύει άψογα ώστε να τοποθετηθεί η κατασκευή ανέπαφη στο βυθό.

Αυτό που κατεβάζουν με ένα καλώδιο στο 13:30 είναι η καρδιά της κατασκευής. Είναι το ανόδιο το οποίο παρέχει ηλεκτρισμό την απαραίτητη ενέργεια στα κοράλλια ώστε να αναπτυχθούν. Αναφέρει ότι η τάση είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο και τα υπόλοιπα ζωντανά.

Μετά λέει για μια άλλη περιοχή στην οποία τα κοράλλια καταστράφηκαν για να γίνουν συμπλήρωμα για το τσιμέντο με το οποίο έχτισαν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η παραλία και η προστασία από τα κύματα εξαφανίστηκαν μαζί με τα κοράλλια. Τώρα οι υπεύθυνοι θέλουν να βρουν μια λύση και ο επιστήμονας μαζί με τον αρχιτέκτονα τους δείχνουν την λύση που προτείνουν.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει από τις αρχές του 90' ότι τα κοράλλια θα είναι από τα πρώτα θύματα της αλλαγής του περιβάλλοντος.

Εκεί που τους δείχνει να βουτάνε λέει ότι ελέγχουν αν όλες οι επαφές είναι στη θέση τους. Για την παροχή της ενέργειας αρκεί μια μικρή ανεμογεννήτρια ή μια μικρή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Οι φυσαλίδες δείχνουν ότι υπάρχει ρεύμα. Ήδη μετά από 48 ώρες έχει σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα ασβεστίου το οποίο με τον καιρό θα γίνει πιο σκληρό και πιο παχύ.

Οι εργασίες στην μεγάλη κατασκευή συνεχίζονται. Το εμβαδόν θα είναι περίπου 35 m2. Λέει ότι βιάζονται γιατί αν αρχίσουν οι βροχές δεν θα είναι εύκολη η τοποθέτηση.

Λέει ότι το βάθος που θα την τοποθετήσουν είναι 18 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι αν φύγει ελεύθερη θα αναπτύξει μια ταχύτητα των 10 με 15 χιλιομέτρων προς τα κάτω. Αν χτυπήσει με αυτήν την ταχύτητα θα σπάσει. Γι αυτό το λόγο έχουν βάλει αυτά τα "μπαλόνια" σε μερικά σημεία. Στην αρχή η κατασκευή μεταφέρεται με τη βοήθεια 60 ανδρών και στη συνέχεια αφαιρούνται προσεκτικά ένα ένα τα μπαλόνια για να μπορέσουν να την βυθίσουν ελεγχόμενα οι δύτες. Μόλις φτάσει στον βυθό την στερεώνουν για να αντέξει και τα δυνατά ρεύματα.

Ο αρχιτέκτονας είναι ενθουσιασμένος γιατί λέει ότι οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα εργάζονται για πρώτη φορά μεταξύ τους και η συνεργασία τους είναι άψογη. Στη συνέχεια τοποθετούν τα μεμονωμένα κοράλλια επάνω στην κατασκευή ώστε να αρχίσει η ανάπλαση του υφάλου.

Ο επιστήμονας λέει ότι το πρώτο βιβλίο του Δαρβίνου αναφερόταν στα κοράλλια. Λέει ότι ήδη από το 1830 οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης έπαιρναν τα σπασμένα κοράλλια και τα τοποθετούσαν ξανά σε σημεία όπου συνέχιζαν να αναπτύσσονται. Σε αυτές τις τεχνητές κατασκευές, τα κοράλλια αναπτύσσονται ταχύτατα. Η συνεχείς παροχή ενέργειας, σύμφωνα με μελέτες, τα κάνει πιο ανθεκτικά στη μόλυνση του νερού και στη άνοδο της θερμοκρασίας.

Εκεί που ενεργοποιεί την παροχή ρεύματος λέει ότι τώρα ξεκινάει η επούλωση του υφάλου και σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα.

Ο ιερέας της περιοχής προσεύχεται στην/στον σίβα για να ξαναζήσει ο άνθρωπος σε αρμονία με τη φύση. Εκεί που τους δείχνει να περπατάνε στην παραλία λέει ότι είναι νεκροταφείο και ότι τα τελευταία χρόνια η παραλία έχει υποχωρήσει κατά 12 μέτρα. Έχουν φτιάξει κατασκευές από τσιμέντο αλλά παρόλα αυτά η θάλασσα τα έχει διαβρώσει και έχει τραβήξει τα λείψανα πολλών στη θάλασσα.

Μετά λέει λίγα πράγματα για τους ορυζώνες. Η ομάδα θέλει να φτάσει σε ένα χωριό του οποίου ο πληθυσμός ζει εδώ και γενιές από τους θησαυρούς της θάλασσας. Και εδώ η χρήση του δυναμίτη έχει καταστρέψει τα πάντα. Πλέον το ψάρεμα επιτρέπεται μόνο με απλό δίχτυ. Οι ψαριές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και αυτό οφείλεται εν μέρη στους τεχνητούς υφάλους που έχουν φτιάξει ο αρχιτέκτονας και ο επιστήμονας στα τέλη του 90'. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και οι ντόπιοι τοποθέτησαν και οι ίδιοι κατασκευές για την ανάπτυξη των κοραλλιών. Οι ηλικίες των κατασκευών είναι από 2 έως 8 χρόνων.

Ο επιστήμονας λέει ότι αισθάνεται σαν κηπουρός και χαίρεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Θέλει να δώσει κάτι πίσω στην φύση με αυτή του την προσπάθεια. Ακόμα και αυτές οι κατασκευές χρειάζονται φροντίδα για την απομάκρυνση μαλακίων και παρασίτων. Μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα φαίνεται τεχνητό το όλο κατασκεύασμα. Μόλις γεμίσει με κοράλλια θα κλείσουν το ρεύμα. Μέχρι να γίνει αυτό όμως οι παραπάνω εργασίες είναι απαραίτητες.Για να πετύχει το όλο εγχείρημα είναι απαραίτητη η βοήθεια των ντόπιων λέει ο Αμερικάνος.

Τα πλούσια χρώματα δείχνουν ότι η προσπάθεια έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλά σπάνια είδη και είδη υπο εξαφάνιση βρήκαν πάλι το καταφύγιό τους και μια περιοχή με αρκετή τροφή. Στυος υφάλλους ζουν το 1/3 όλων των ζωντανών της θάλασσας παρόλο που οι τελευταίο καλύπτουν μόνο το 1/1000 του βθυού της.

Μετά λεεί για μια εκγατάσταση που εκτρέφουν χελώνες και τις μεγαλώνουν μέχρι να μπορέσουν να επιβιώσουν από μόνες τους. Σε άλλες περιοχές της ινδονησίας της κυνηγούν και παίρνουν τα αυγά τους για εκλεκτό έδεσμα. Στους ντόπιους έχει αναπτυχθεί πλέον το αίσθημα ευθύνης προς το περιβάλλον.

Μετά αναφέρει ότι η δουλειά δεν τελειώνει με την τοποθέτηση των μεταλλικών κατασκευών. Οι επιστήμονες μελετούν τα στρώματα ασβεστίου ώστε να βελτιστοποιήσουν τη μέθοδο ανάπτυξης των κοραλλιών. Στο εργαστήριο κάτω από το μικροσκόπιο οι επιστήμονες ανακαλύτπουν ότι μαζί με τα κοράλλια αναπτύσσονται και άλλοι οργανισμοί παράλληλα με αυτά. Δεν γνωρίζουν ακόμα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτοί οι μικροοργανισμοί (πρίκειται για σφουγγάρια). Μερικά σφουγγάρια μπορούν να εξαπλωθούν ραγδαία και να καταπιούν τα κοράλλια. Αλλά ευτυχώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Τελικά με το μικροσκόπιο ανακαλύτπουν τα "μωρά" κοράλια παρόλο που σε αυτήν την κατασκευή έχουν κλείσει το ρεύμα εδώ και καιρό.

Μετά λέει για τον πιο διάσημο ναό του Μπαλί ο οποίος είναι εκεί εδώ και 500 χρόνια. Πλεόν με την άνοδο της θάλασσας απειλείται με καταστροφή παρόλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Προσπαθούν να τον σώσουν με τσιμέντο αλλά μάταια , καθώς αυτό διαλύεται μετά από καιρό σε αντίθεση με τον ύφαλο που με τα χρόνια γίνεται πιο ισχυρός. ΤΟ ερώτημα είναι αν θα υπάρξει υποστήριξη από την κυβέρνηση για την τοποθέτηση ενός τεχνητού υφάλου γύρω από τον ναό.

Το ταξίδι τους συνεχίζεται στην προσπάθεια να προλάβουν τον χρόνο.

Κουράστηκα.... αλλά μάγκες .... :)

Link to comment
Share on other sites

Μας έκανες μάγκες όντως...Σε ευχαριστούμε..φοβερή δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Μάγκες είναι οι τύποι στο ντοκιμαντέρ. ;)

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ρε dpap, εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή σου την ενέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Είχα λίγο χρόνο και είπα να το δοκιμάσω. Πάντως το plugin του firefox για την ορθογραφία πρέπει να σταματάει μετά από κάποιες λέξεις...

Link to comment
Share on other sites

Eβαλα ρε φιλε να το δω,αλλα οτι μιλαει γερμανικα το σιχαινομαι !!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...