Jump to content

επιλογη


Recommended Posts

Καμίας. Το CO2 θεωρητικά υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο.... ο οποίος μάλλον όμως θα είναι δύσκολα κατανοητός από σένα, λόγω ηλικίας... και μαθηματικών γνώσεων...

Ο τύπος είναι: CO2=3*kH*10exp(7-pH)

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή:

Αν έχεις pH 8.0

kH 6

Τότε μετατρέπεις

CO2=3*kH *10exp(7-pH)

CO2=3*6*10exp(7-8)

CO2=3*6*10exp(-1)

CO2=3*kH*0.1

CO2=18*0.1

CO2=1.8

Όλα αυτά σε θερμοκρασία 25 - 26.5 οC περίπου

Τα υγρά τεστ δουλεύουν με την ίδια αρχή οπότε αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές kH & pH (πχ αυξημένα PO4 χρήση pH down κοκ) τότε και ο τύπος και τα test δεν είναι αξιόπιστα.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δυστυχώς δεν μπορώ να σου εξηγήσω τα μαθηματικά του παραπάνω τύπου, γιατί θα πρέπει να γνωρίζεις μεγαλύτερων τάξεων μαθηματικά, σου προτείνω να πας να πάρεις ένα τεστ για διοξείδιο και να τελειώνει εκεί η ιστορία...

Θα είναι καλύτερα και για σένα...

Υ.Γ. Μπορείς πάντα να ρωτήσεις τους δάσκαλούς σου στο σχολείο μήπως έχουν όρεξη να σου εξηγήσουν τα μαθηματικά από τώρα :lol:

Link to comment
Share on other sites

Η/Γ: 1995!!!

Παει γερασα.. καλά 40 να χω!

Συγγνώμη Γιώργο

Αν σε δυσκολεύουν τα μαθηματικά χρησιμοποίησε τον μετατροπέα

http://www.aquazone.gr/index.php?pid=20

Έγινε επεξεργασία - neokles
Link to comment
Share on other sites

Καμίας. Το CO2 θεωρητικά υπολογίζεται με έναν μαθηματικό τύπο.... ο οποίος μάλλον όμως θα είναι δύσκολα κατανοητός από σένα, λόγω ηλικίας... και μαθηματικών γνώσεων...

Ο τύπος είναι: CO2=3*kH*10exp(7-pH)

Θέλω να κάνω μια παρατήρηση και μια ερώτηση. Για να μετρήσουμε ακριβός πόσο co2 έχει το νερό μας πρέπει να γνωρίζουμε ακριβός το ph και kh δηλαδή μόνο με ηλεκτρονικό μηχάνημα που μετράει το ph. Και το Kh μετρήσεις τουλάχιστον ανά 0,5. Αλλιώς η αποκλίσεις είναι πολλή μεγάλες. Αυτά σε ότι αφορά την μέτρηση του ph με μαθηματικό τρόπο. Ερώτηση, με βάση αυτόν τον μαθηματικό τύπο το co2 εξαρτάτε από το ph και το kh δεν αντιλέγω. Τότε πως είναι δυνατόν να έχουμε έλλειψη CO2 σε ορισμένες περιπτώσεις; Και μην μου πείτε ότι δεν μπορούμε με βάση τον τύπο να έχουμε έλλειψη γιατί θα ρωτήσω τότε πως δημιουργείτε η Biogenous decalcifying (συγγνώμη δεν γνωρίζω πως λέγετε στα ελληνικά). Και φυσικά καθώς δημιουργείτε η Biogenous decalcifying κατεβαίνει το Kh και ανεβαίνει το Ph. Θεωρητικά εάν δεν είχαμε έλλειψη CO2 τα φυτά δεν θα αναγκάζονταν να διασπάσουν το HCO3 (που είναι στοιχείο του Kh) για να δημιουργήσουν την απαραίτητη γλυκόζη που πιο μπροστά την δημιουργούσαν από το εύκολο CO2. Για αυτό τον λόγο πιστεύω η μαθηματική τύποι και η ταμπέλες δεν μας λένε εάν έχουμε έλλειψη η όχι του CO2 για τον λόγο αυτό προτείνω πάντα να κάνουμε μετρήσεις με τον κλασικό τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

:lol: τον χρεισιμοποιησα βαζωντας ph8 και kh8.μου εβγαλε 1.8mg/l CO2 και λεει πως ειναι λιγο.τα φυτα μου ομως αναπτισωντε κανονικα.
Link to comment
Share on other sites

Εγώ την άποψη μου για τον πίνακα και τα test CO2 την έχω πει εδώ: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?s=...ost&p=63146

και συμπληρώνω:

Ο πίνακας θεωρεί κάποιες συνθήκες ως ιδανικές για να ισχύει ο τύπος υπολογισμού του CO2 γι αυτό και τον θεωρώ καλό σαν τυφλοσούρτη αλλά κακό αν χρειάζεται ακρίβεια. Είναι δεδομένο ότι μετράμε με καλιμπραρισμένο pH meter και ακριβές test KH. Αυτή τη στιγμή το ενυδρείο μου δείχνει >50ppm CO2 σύμφωνα με τον πίνακα. Να τον εμπιστευτώ; Φυσικά και όχι. Μόνο εργαστηριακή ανάλυση θα εμπιστευόμουν για τον ακριβή προσδιορισμό του CO2 στο ενυδρείο μου.

Εγώ δεν κατάλαβα την ερώτηση σου ακριβώς Χρήστο. Αν μπορείς να τη θέσεις λίγο διαφορετικά για να καταλάβουμε, Σε πολλές έρευνες όντως έχει παρατηρηθεί ότι συγκεκριμένα φυτά σκληρού νερού προτιμούν το HCO3 καθώς δεν βρίσκουν το CO2 στις ποσότητες που το χρειάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της alkalinity και άνοδο του pH όπως σωστά ανέφερες. Μέσω αυτής της διαδικασίας ενισχύεται η άποψή μου για τη (μη) χρησιμότητα του πίνακα υπολογισμού CO2 κάτω από όλες τις συνθήκες.

Mερικά σχετικά άρθρα βρίσκονται εδώ:

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=A...e83b8e4007955e1

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=A...62ccfd48e3a2fca

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές που έχουμε από τον τύπο, αλλά και από τα τεστ του εμπορίου δεν ανταποκρίνονται ποτέ στην ακριβής αληθινή τιμή του CO2 που έχουμε στο ενυδρείο μας. Η παρουσία τύρφης, η ύπαρξη τανίνων και άλλων στοιχείων στη στήλη νερού επηρεάζουν το pH. Αυτό σημαίνει ότι η μέτρηση του τεστ ή η μαθηματική σχέση δεν ισχύει με ακρίβεια σχεδόν ποτέ. Οπότε γιατί να αγοράσει κάποιος (και να πληρώσει) ένα τεστ το οποίο δεν κάνει απόλυτη δουλειά ενώ μπορεί να πάρει αντίστοιχες τιμές (με το ίδιο εύρος απόκλισης) με τον τύπο (τσάμπα)? Αυτό που θέλω να πω είναι πως και τα δύο αυτά παρά των αποκλίσεών τους μας βοηθούν να έχουμε μια γενικότερη εικόνα για το τι γίνεται στο ενυδρείο μας.

Να αναφέρω επίσης, πως τα φυτά διασπούν το HCO3 το οποίο μετράται στη ανθρακική σκληρότητα, για να λάβουν τελικά τον άνθρακα και όχι το διοξείδιο αυτού. Φυτά τα οποία ζουν σε σκληρά νερά όπου η περιεκτικότητα του CO2 είναι ελάχιστη, έχουν προσαρμοστεί ώστε να απορροφούν τον άνθρακα που τους χρειάζεται από το HCO3, παρά από το CO2. Στην πλειοψηφία τους τα φυτά που συνήθως βάζουμε στα ενυδρεία μας προέρχονται από περιοχές με "μαλακό" νερό. Έτσι προσπαθούμε τις περισσότερες φορές να εξομοιώνουμε συνθήκες "μαλακών" νερών, προκειμένου να παίρνουν τα φυτά όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Παρ' όλα αυτά τέτοια φυτά μπορούν να διατηρηθούν και να μεγαλώσουν και σε συνθήκες "σκληρών" νερών, αρκεί να τροφοδοτούμε σε συνεχή βάση το νερό με διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι το μόνο συστατικό που δεν υπάρχει σε αφθονία στα νερά αυτά. Είναι γενικά πιο δύσκολο να διατηρήσουμε φυτά "σκληρού" νερού σε "μαλακό" νερό, απ' ότι το αντίθετο. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν έχουμε διάφορα φυτά από "μαλακό" και "σκληρό" νερό, είναι προτιμότερο να τους παρέχουμε συνθήκες "σκληρού" νερού διοχετεύοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρουμε τι γίνεται είναι η παρατήρηση της υγείας των φυτών ώστε να δούμε τυχόν συμπτώματα έλλειψης άνθρακα ή και άλλων ιχνοστοιχείων. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα φυτά, όταν υπάρχει έλλειψη άνθρακα στο νερό του ενυδρείου μας, είναι τα φυτά να παραμένουν μικρά και να αναπτύσσονται αργά σε σχέση με αυτά που λιπαίνονται είτε με CO2, είτε κάποιο σκεύασμα όπως αυτό της εταιρείας Seachem Excel.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Neon και τον istellas και τελικά αυτό που προκύπτει είναι ότι η ερώτηση ‘’πόσο CO2 έχουμε στο ενυδρείο μας’’ δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια ούτε με τεστ ούτε με τύπους ούτε με πίνακες. Απλός χωρίς να είμαι απόλυτα βεβαίως έχω την εντύπωση ότι τα υγρά τεστ έχουν μια πιο ακριβή μέτρηση σε σύγκριση με τους τύπους και τους πίνακες. Αν και δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Ο πίνακας του υπολογισμού co2 ειναι σωστός μόνον οταν ο παράγοντας σταθεροποίησης του pH ειναι το ΚΗ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα βγαίνει λανθασμένο.

Ούτε στα "κοινά" liquid test μπορούμε να βασιστούμε γιατί και αυτά επηρεάζονται.

Και τι κάνουμε οταν χρησιμοποιούμε σκευάσματα για ph up & ph down?

Αρχίζουμε και έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον καλό μας bubble counter φροντίζοντας να εχουμε σωστή διαχυση και στο μέλλον καταργούμε πάσης φύσεως ζουμιά που σε τελική ανάλυση μόνον σταθεροποίηση δεν προσφέρουν.

ΥΓ.

Εχω μια μικρή ένσταση όσον αφορά τα άρθρα του sciencedirect γιατί αφορούν αλληλοπαθητικά φυτά.

Έγινε επεξεργασία - lasal
Link to comment
Share on other sites

Τελικά όσο διαβάζω και όσο παρατηρώ πιο προσεκτικά τη συμπεριφορά των φυτών μου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται μετρήσεις και ζουμιά (χημικά τύπου ph down-up κ.α.). Ούτως ή άλλως ακόμα και τα τεστ το μόνο που δείχνουν είναι την γενικότερη τάση του να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει αυτό που μετράμε αναλόγως τις συνθήκες μας. Αν τελικά ξέρεις τι ρίχνεις από ιχνοστοιχεία (μακρο- μικρο-) και ξέρεις να βλέπεις τα φυτά σου, τότε το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι παιχνίδι! Παιχνίδι με τις δοσολογίες μια και τα περισσότερα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά (όπως π.χ. κάλιο) δυστυχώς δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε (τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς).

Καλό βράδυ σε όλους μας :lol:

Link to comment
Share on other sites

Οντως σε ενα κλειστό σύστημα αλλάζουν οι συνθήκες συνέχεια είτε προέρχονται απο κλάδεμα είτε με την προσθήκη ζουμιών.

Εδώ ακόμα και στην φύση οι συνθήκες αλλάζουν για παράδειγμα οταν υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Η παρατήρηση και το "παιχνίδι" ειναι το παν άσχετα απο μετρήσεις.

καλό βράδυ κι απο μένα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...