Jump to content

Η Μέτρηση Της... Πευκοβελόνας


Recommended Posts

Ερευνητές ανέδειξαν τις πευκοβελόνες ως πολύτιμο εργαλείο μέτρησης των ρύπων. Το πεύκο ως κωνοφόρο αειθαλές δέντρο διαθέτει φύλλα με μεγαλύτερο χρόνο ζωής, παρακολουθεί περισσότερο τη ρύπανση προσφέροντας έτσι πιο μακροπρόθεσμες μετρήσεις.

ο επικεφαλής της μελέτης, βιολόγος-χημικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ κύριος Θωμάς Σαββίδης «μεταξύ των διαφορετικών τρόπων μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπάρχει και μια άκρως φυσική, φθηνή, πράσινη μέθοδος - τα φυτά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το μεγάλο πλεονέκτημα των δέντρων σε σύγκριση με άλλους περισσότερο καταξιωμένους στην επιστημονική κοινότητα βιοδείκτες, όπως τα κατώτερα φυτά (μύκητες, βρύα και λειχήνες), είναι ότι ανευρίσκονται εύκολα σε αστικές περιοχές διαφορετικών χωρών καθώς και ότι είναι οργανισμοί που ζουν πολύ.

«Η φύση έχει προνοήσει ώστε τα φυτά να παίρνουν νερό μόνο από τη ρίζα και όχι από τα φύλλα τους. Και αυτό διότι μέσω των φύλλων δεν μπορούν να ελεγχθούν η ποσότητα και η ποιότητα (άλατα, ιχνοστοιχεία κ.λπ.) του νερού που λαμβάνεται. Η ρίζα όμως λειτουργεί ως φίλτρο που επιτρέπει στα σωστά συστατικά να περάσουν στο φυτό» μας λέει ο επικεφαλής της νέας μελέτης.

«Επικεντρωθήκαμε στον φλοιό των δέντρων, το εξωτερικό μέρος του οποίου αποτελείται από απονεκρωμένα κύτταρα τα οποία λειτουργούν σαν σφουγγάρι που ρουφά το νερό της βροχής και τα τοξικά μέταλλα που αυτό πιθανώς περιέχει. Το στρώμα αυτό των νεκρών κυττάρων μετατρέπεται σε ασπίδα που δεν επιτρέπει στους “εχθρούς”, όπως είναι οι ρύποι, να εισέλθουν στο εσωτερικό του κορμού.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=426196&h1=true

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...