Jump to content

Pico Μεσσογειακό


orestispap2001

Recommended Posts

Παιδια καλησπερα σας.

Εχω στο προγραμμα να στησω ενα pico μαζι με ενα μινι sump.

Υπολογιζω ενα sump τριων διαμερισματων. Το πρωτο για να να μπαινει το νερο σε ενα μινι wet/dry, το δευτερο θελω να κανω ενα refugium και το τριτο χωρισμενο στα δυο για χημικη φιλτρανση και για αντλιες, θερμοστατες και τετοια.

Ερωτηση 1η λοιπον...

Το wet/dry ποσο σε ποσοστιαια πρεπει να ειναι οι μπαλες εξω απο το νερο;

Στο refugium λεω να βαλω αμμο/βραχο και θελω να ρωτησω τι ειναι αυτη μικροαλγη που βαζουν στα reef; Μπορω να βαλω φυκια αντι για κατι τετοιο ή στην θαλασσα μας που την βρισκουμε; Θα κανουν την ιδια δουλεια;

Αυτη η μικροαλγη ειναι για την μειωση των φωσφορικων;

Και κατι αλλο, για χημικη φιλτρανση αμα μπει η μικροαλγη/φυκια να βαλω μονο ανθρακα; Καθε ποτε θα πρεπει να τον αλλαζω; Πρεπει παντα να εχει μεσα ανθρακα;

Ειμαι καινουργιος στο θαλασσινο και εχω διαβασει πολλα και μου εχουν γεννηθει αποριες.

Ελπιζω να μην σας κουρασα.

Link to comment
Share on other sites

Πες μας πρωτα ποσο μεγαλο θα ειναι το ενυδρειο σου,μετα πες μας τι σκεφτεσαι να βαλεις απο ζωντανα μεσα.Η μακρο αλγη που περιγραφεις λεγεται chaetomorpha κ δεν αντικαθιστα τον αντιφωσφορο σε ενα μικρο συστημα επισης για τα φυκια που λες δεν εχω δει καποιον στο ενυδρειο του ακομα να κραταει με επιτυχια φυκια(μακροαλγες μεσογειακες).Ο ανθρακας καθε 1 με 1,5 μηνα πρεπει να αλλαζει.Το wet dry πρεπει να κανεις πολυ καλη δουλεια/σχεδιο για να δουλεψει σωστα,πρεπει οι βιομπαλες να ειναι μισες μεσα στο νερο κ μισες εξω κ να βρεχονται συνεχεια απο πανω σαν να τις βρεχεις με το τηλεφωνο της ντουζιερας.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς πως θα κρατάς το νερό σου σχετικά κρύο το καλοκαίρι 22-24 βαθμούς περίπου σε ένα μικρό όπως αναφέρεις σύστημα,και τι θα κάνεις με την εξάτμιση .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις.

Ποσα λιτρα; Μιλαμε για σχεδον γυαλα... 10 λιτρα max ειναι, τελειως αδειο. Να φανταστεις ειναι αυτα τα πλαστικα με καπακι ολο τρυπες. Εγω αυτο το ειχα παρει για να κανω την μεταφορα των ψαριων σε μια μετακομιση. Και ετσι μου εμεινε και ειπα να κανω πειραματικα ενα μεσογειακο (για λογους οικονομιας), για να εχω μια ιδεα για ποιο μετα για το reef.. Τωρα για οργανισμους σκευτομαι μια ανεμονη και κανενα εριμιτη.. Γιατι για ψαρι δεν παιζει σε αυτα τα λιτρα. Ισως κανενα "κρεμμυδι" αλλα αντε πιαστο μεσα στα βραχια...

Για την αλγη γιατι να μην αντικαταστησει τον αντιφωσφορο; Μια σταλια βαζουν στα μεγαλα refugium και κανει δουλεια, σε μενα που θα ειναι η ιδια ποσοτητα με ελαχιστα λιτρα και δεν θα κανει δουλεια; Περιεργο μου ακουγεται. Αμα θες πες μου γιατι λες οτι δεν θα κανει δουλεια.

Και οπως ανεφερα ειναι πειραματικο το ολο το project οποτε στη θαλασσα που βρισκουμε την αντιστοιχη αλγη; Ειναι η πρασιναδα που πιανει σε μολους που ειναι σαν αλγη ή ειναι τα φυκακια. Αν ξερει κανεις ας μου λυσει την απορια.

Τωρα για ψυξη και εξατμιση εννοειται πως δεν θα υπαρξει chiller!!! Εχω σκευτει ενα συστημα με ψυχτρα απο υπολογιστη, που εννοειται οτι δεν θα ερχεται το μεταλλο σε αμεση επαφη με το νερο. Αλλα αυτο δεν μπορω να το τεσταρω με το κρυο.. Λογικα λογω τον λιγων λιτρων νομιζω να κανει δουλεια. Εξατμιση δεν υπολογιζω να εχω πολυ διοτι το "sump" εχει καπακι που κλεινει και με καποιο τροπο θα "μονωσω" και την γυαλα. Μια ποσοτητα αερα θα διαφευγει αλλα θα ειναι σε λογικα πλαισια..

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι έτσι πως έχεις το προζεκτ στο μυαλό σου θα απογοητευτείς σχετικά γρήγορα και εύκολα.Από την άλλη ίσως σου δώσει και το έναυσμα να ασχοληθείς σοβαρότερα και οργανωμένα αργότερα.

Θα πρέπει να σκεφτείς το θέμα φωτισμού.

Πως θα κρατάς σταθερή την αλατότητα(άσχετα αν η εξάτμιση σου θα είναι μικρή,μικρό είναι και το ενυδρείο σου)

Πως θα μετράς την αλατότητα

Η ψύξη λειτουργεί με την εξάτμιση στην περίπτωση σου, οπότε και εδώ θα πρέπει να σκεφτείς το θέμα αναπλήρωσης.

Όσο για τα φύκια αν εννοείς ποσειδώνια δεν μπορείς να την διατηρήσεις. Για τις μακροάλγες που ρωτάς και στα ενυδρεία που την βλέπεις είναι σε τόσο μικρές ποσότητες(αναλογικά) που είναι σχεδόν ψυχολογικό το θέμα της απονιτροποίησης που προσφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Μια τοσο μικρη γυαλα φιλε μου θα σε δυσκολεψει αφανταστα στο να κρατησεις σταθερες τιμες και συνθηκες που ειναι το ζητουμενο.

Δεν εχεις χωρο για κατι μεγαλυτερο;

:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...