Jump to content

Αντικαταθλιπτικά Φάρμακα Επιδρούν Στις... Πέρκες


Recommended Posts

Περνούν στα ποτάμια και κάνουν τα ψάρια ακοινώνητα, υπέρμετρα θαρραλέα και πολύ λαίμαργα. Ποσότητες των αντικαταθλιπτικών περνούν στα ποτάμια και από εκεί στα ψάρια του γλυκού νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη (Credit:Bent Christensen)

Ουάσινγκτον

Φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης συσσωρεύονται στα ποτάμια
σε συγκεντρώσεις τέτοιες που μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά άγριων ψαριών του γλυκού νερού. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ούμεο στη Σουηδία σύμφωνα με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science».

Αγχολυτικά… ποτάμια

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σημαντικές ποσότητες ενός φαρμάκου της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών που ονομάζεται οξαζεπάμη και χορηγείται ευρέως για την αντιμετώπιση του άγχους, καταλήγουν στα ποτάμια μέσω των υπονόμων. Οι συγκεντρώσεις της ουσίας που εντοπίζονται στα ποτάμια είναι μικρές ώστε να θεωρούνται επικίνδυνες για τον άνθρωπο, ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορούν να επηρεάσουν τα ψάρια.

Γρήγορα… σαγόνια

Παράλληλα οι πέρκες που είχαν εκτεθεί στην οξαζεπάμη έτρωγαν ταχύτερα από τις υπόλοιπες. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισορροπία του συστήματος καθώς η τροφή για τις πέρκες είναι το ζωοπλαγκτόν. Εάν οι πέρκες είναι πολύ «λαίμαργες» τότε, όπως είναι επόμενο ,θα εμφανιστεί έλλειψη του ζωοπλαγκτόν η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε «έκρηξη» των φυκών (το ζωοπλαγκτόν τρώει τα φύκη) επιφέροντας ανισορροπία σε όλο το σύστημα.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=498594

perch2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...