Jump to content

Το Χρώμα Του Νερού


Recommended Posts

Το χρώμα του νερού Λοιπόν ναι, εντάξει. Είναι μπλε, γαλάζιο, ακόμα και τυρκουάζ. Για ποιο λόγο άραγε;;; Μήπως λόγω της αντανάκλασης του χρώματος του ουρανού σε μεγάλες επιφάνειες νερού, όπως η θάλασσα;;; Όταν η ημέρα είναι συννεφιασμένη και θολή η θάλασσα φαίνεται να έχει το ίδιο χρώμα ή σε φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες χωρίς σύννεφα έχει ένα έντονο μπλε χρώμα.Είναι αλήθεια ότι η αντανάκλαση του φωτός επηρεάζει το χρώμα που παίρνει το νερό, αλλά μόνο όταν η επιφάνεια του νερού είναι μεγάλη.

Η απόχρωση εξαρτάται από τη γωνία πρόσπτωσης, όπως λέγεται επιστημονικά, δηλαδή από την γωνία που το βλέπεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία, τόσο πιο μπλε θα φαίνεται το χρώμα του νερού, λόγω της αντανάκλασης.

Το νερό της θάλασσας μπορεί να απορροφήσει το κόκκινο φως πολύ καλά, και έτσι η θάλασσα δεν έχει κόκκινο χρώμα.

Ακόμα, το νερό δεν απορροφά το μπλε φως πολύ καλά και έτσι αυτό το φως μεταδίδεται μέσω του νερού. Δεδομένου ότι δεν απορροφάται, αντιλαμβάνεστε γιατί το νερό είναι μπλε. Ναι, είναι απολύτως η ίδια αρχή ως προς το γιατί ο ουρανός είναι μπλε επίσης.

Από πλευράς του ορατού φάσματος, το κόκκινο και το μπλε είναι συμπληρωματικά χρώματα. Έτσι είναι το μπλε χρώμα που βλέπουμε, όταν το φως διέρχεται από το νερό σε μεγαλύτερα βάθη. Όσο πιο κάτω πάμε, τόσο πιο μπλε φαίνεται το νερό. Όταν χρησιμοποιούνται φακοί από τους δύτες, εμφανίζονται τα «πραγματικά» χρώματα, αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη από λίγα μέτρα όλα φαίνονται μπλε - αν και δεν είναι πραγματικά.

Οι ωκεανοί και οι λίμνες περιέχουν συνήθως πολλά σωματίδια που αιωρούνται στο νερό. Πρόκειται για ένα συνδυασμό ρύπων και νεκρών φυτών και ζώων. Τα ζώα της θάλασσας, λόγω του μεγέθους τους , μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χρώμα του νερού. Καθώς το νερό δεν απορροφά πολύ το μπλε φως, χτυπά αυτά τα στοιχεία στο νερό και το μπλε φως αντανακλάται πάλι προς τα πάνω.

Αν θέλετε να δείτε το φυσικό χρώμα του νερού, μπορείτε να κάνετε το εξής: πάρτε έναν μακρύ σωλήνα γεμάτο με καθαρό νερό. Καλύψτε τς άκρες του σωλήνα με διάφανο γυαλί. Αν κοιτάξετε μέσα από το γυαλί, πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί που φωτίζεται από το φυσικό φως του ήλιου θα δείτε το γαλάζιο χρώμα του νερού να αποκαλύπτεται.

http://aksioperierga.blogspot.gr/2011/07/blog-post_09.html

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η ενημέρωση πάνω απ' όλα !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...