Jump to content

Μονομάχος


Dory

Recommended Posts

Γεια σε όλους!

Έχω εδώ και 4 μήνες που ασχολούμαι με μονομάχους. Μου έκαναν δώρο έναν προ 4μήνου και προκειμένου να μάθω επισκέφτηκα τη σελίδα σας και έκανα κάποιες αλλαγές αλλά μάλλον δεν ήταν αρκετές γιατί το ψαράκι μου μόλις χθες απεβίωσε!

Πήγα λοιπόν σήμερα και πήρα ένα άλλο και είμαι αποφασισμένη να του προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ! Έχω μια τετράγωνη γυάλα των 4 λίτρων, με θερμόμετρο για να ελέγχω τη θερμοκρασία του νερού του,πλαστικά φυτά και μια πέτρα που έχω διαμορφώσει έτσι ούτως ώστε να μπορεί να κρύβεται από κάτω γιατί ξέρω ότι του αρέσει πολύ. Τον έχω δίπλα στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του να μην πέφτει ποτέ κάτω από 25 βαθμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω πώς να του αλλάζω νερό γιατί έχω ακούσει πολλά και έχω μπερδευτεί! Τον προηγούμενο τον άλλαζα 2 φορές την εβδομάδα και τον τάιζα καθημερινά αλλά δυστυχώς δεν ήξερα τίποτα για αντιχλώριο και τέτοια, οπότε την πάτησα! Επιπλέον κάθε πότε να τον ταίζω; Στο μαγαζί μου είπαν ότι είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να τον ταίζω κάθε μέρα. Δώστε μου αν είναι εύκολο κάποιες συμβουλές για να μην τον χάσω και αυτόν!

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Γειά.

Δεν ξέρω κάτι παραπάνω αλλά σήμερα νομίζω δεν είναι μέρα που απαντούν.

Τώρα όσων αφορά το ψαράκι σου, νιμίζω δεν είναι καθόλου καλή ιδέα η τοποθέτηση της γυάλας σου πολύ κοντά στο καλοριφέρ. Τι γίνεται όταν το σβήνεις? Δεν είναι ότι καλύτερο τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας. Ο μονομάχος είναι όπως μάλλον θα σου μιλήσουν και άλλοι με περισσότερη πείρα ένα πολύ παρεξιγημένο ψάρι. Μπορείς να το βρείς παντού στα καταστήματα. ακόμα και στο πλαστικό ποτήρι, πράγμα ακατανόητο. Απλά ζητάει την ίδια συμπεριφορά όπως ακριβώς αντιμετωπίζουμε και τα άλλα ψαράκια

Ένα μικρό ενυδρειάκι με όλα του τα συστήματα και ίσως με κάποια παρέα θα ήταν το ποθητό!

Αυτά έχω να πώ αλλά δεν νομίζω ότι σε βοήθησα. Καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

...Πήγα λοιπόν σήμερα και πήρα ένα άλλο και είμαι αποφασισμένη να του προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ! ...

Κατ' αρχήν, καλώς ήρθες στο χόμπι και στο Aquazone.

Τώρα, κατά τη γνώμη μου πάντα, μάλλον ήταν λάθος η αγορά δεύτερου ψαριού από μεριάς σου σε αυτή τη φάση. Και αυτό γιατί πρώτα έπρεπε να ενημερωθείς καλά γύρω από τις ανάγκες του (ειδικά αφού έχασες τον πρώτο), να του εξασφαλίσεις όλα τα απαραίτητα που θα σε βοηθήσουν στο να το διατηρήσεις σωστά, και μετά να προχωρήσεις σε προμήθεια νέου ζώου. Και αυτό στο λέω γιατί:

1. Η γυάλα που έχεις είναι πολύ μικρή σε χωρητικότητα για οποιοδήποτε ενήλικο ψάρι. Χρειάζεται περισσότερα λίτρα (τουλάχιστον διπλάσια).

2. Λόγω μικρού μεγέθους δεν μπορείς να βάλεις σε αυτή τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα τον κρατήσει στη ζωή, μαζί με τη δική σου συμμετοχή βέβαια.

3. Η σωστή διατήρηση του ψαριού προϋποθέτει:

....α. Υπαρξη θερμαντήρα με θερμοστάτη που θα διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία.

....β. Θερμόμετρο για παρακολούθηση.

....γ. Στρωμένο φίλτρο για να καθαρίζει το νερό από τα προϊόντα του λεγόμενου "κύκλου του αζώτου".

....δ. Εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, με ίδιες παραμέτρους όπως το νερό του ενυδρείου (θερμοκρασία, σκληρότητες κλπ), αφού πρώτα αποχλωριωθεί με ειδικό σκεύασμα (αντιχλώριο).

....ε. Καθημερινό τάισμα με κατάλληλες τροφές και σε σωστή ποσότητα. Προσθήκη βιταμίνων προαιρετική.

....στ'. ενημέρωση του φροντιστή του ψαριού με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το είδος που διατηρεί, ώστε να μπορεί να το κάνει σωστά και με βάση τις ανάγκες του ζώου.

Μην κοιτάς πως τους κρατάνε στα μαγαζιά μέσα σε ποτηράκια και βαζάκια, ούτε να ακούς τις διάφορες "συμβουλές" που δίνουν. Τις περισσότερες φορές είναι λάθος και σαν αποτέλεσμα έχουν το θάνατο των ψαριών και ίσως και την απογοήτευση του αρχάριου εξ αιτίας αυτού. Στο 99% των περιπτώσεων το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλήσουν και τίποτα άλλο. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις...

Εάν θέλεις να προσφέρεις στο ψάρι ότι πραγματικά χρειάζεται, ώστε να σου προσφέρει και αυτό με τη σειρά του τη χαρά της υγιούς παρουσίας του και της όποιας ιδιαίτερης σχέσης μπορέσεις να αναπτύξεις μαζί του (οι Μονομάχοι προσφέρονται γι' αυτό), σου προτείνω να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου διαβάζοντας τα θέματα της κατηγορίας των Μονομάχων, μέσα στα οποία θα βρεις πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη σωστή διατήρησή τους, για τις ανάγκες τους και για την ιδιαίτερη προσωπικότητα που έχουν, αλλά και συμπεριφορά. Επίσης να διαβάσεις για τον κύκλο του αζώτου και την αναγκαιότητα καθαρισμού του νερού του όποιου ενυδρείου μέσω της φίλτρανσης, καθώς και τα σχετικά με τη θερμοκρασία θέματα.

Οτι απορίες έχεις μετά από αυτό, θα βρεθούν πολλοί εδώ μέσα, που θα σε βοηθήσουν να τις λύσεις και να προχωρήσεις σωστά στα επόμενά σου βήματα στο χόμπι.

Καλό διάβασμα Dory.

Link to comment
Share on other sites

Όπως πολύ σωστά σου έγραψε η τοποθέτηση της γυάλας δίπλα από το καλοριφέρ δημιουργεί πρόβλημα με τις μεγάλες αλλαγές και στρεσάρει τρομερά το ψάρι. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το έχεις κάπου που θα έχει σταθερά θερμοκρασία δωματίου και δεν το στυπάει απευθείας ο ήλιος και έχει σταθερή περίπου θερμοκρασία μέσα στην ημέρα και έχει και φως.

Το καλύτερο βέβαια θα ήταν ένα μικρό ενυδρείο για τον μονομάχο σου αλλά αν δεν γίνετε τότε όπως σου είπαν 1-2 φορές την εβδομάδα θα του κάνεις αλλαγή νερού. Το νερό θα πρέπει να φροντίσεις να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία με το νερό που είχες πριν στην γυάλα (μπορείς να ρίξεις και λίγο ζεστό για να πετύχεις την θερμοκρασία), Πρέπει να ρίχνεις αντιχλώριο όσο λένε οι οδηγίες στο μπουκαλάκι για την ποσότητα νερού που αλλάζεις, ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΑΠΟΥΝΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΓΥΑΛΑ ή οτιδήποτε άλλο για να καθαρίσει. Τα καθαρίζεις με βρεγμένο πανί ή με βούρτσα.

Τάισμα κάθε 1 ημερά αλλά πολύ λίγο. Αν είναι τροφή σε flakes θα ρίχνεις 1-2 την ημέρα ενώ αν εχεις και αποξηραμένο σκουλίκι 1-2 το πολύ.

Καλό θα είναι και μία ημέρα την εβδομάδα να μην το ταίζεις καθόλου.

Αυτα και καλή συνέχεια.

Ααααα θερμοκρασία μέχρι 22-23 βαθμούς δεν έχει πρόβλημα το ψάρι σου. Από εκεί και κάτω αρχίζουν τα προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλημέρα. Τα λίτρα που έχεις είναι κατά την γνώμη μου πολύ λίγα. Ο μονομάχος αν και ανθεκτικό ψάρι χρειάζεται περισσότερο χώρο για να κινείται. Αυτό με το καλοριφέρ μου κάνει πάλι κάπως. Θα σου συνιστούσα να πάρεις ένα μικρό ενυδρείο με φίλτρο, θερμοστάτη, θερμόμετρο και φωτισμό. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη λύση, χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία (εχθές που έκανα μια βόλτα στα μαγαζιά βρήκα ενυδρείο 45 λίτρων κομπλέ 50€). Τώρα όσον αφορά τις αλλαγές στο νερό σου. Στο νερό πριν το βάλεις στην γυάλα πρέπει να έχεις βάλει πρώτα μέσα αντιχλώριο. Ποτέ μην βάζεις το ψαράκι σου μέσα σε νερό που έχει χλώριο. Επίσης θα ήθελά να σου πω ότι οι συχνές αλλαγές αγχώνουν τα ψάρια. Γι αυτό σου συνιστώ να πάρεις ένα μικρό ενυδρείο με φίλτρο έτσι ώστε να δημιουργήσεις αποικίες βακτηριδίων σε αυτό και να μην έχεις πρόβλημα με την αμμωνία στο νερό σου. Τις αλλαγές τις κάνουμε όταν αυξάνονται τα επίπεδα της αμμωνίας στο νερό κατί που είναι επικίνδυνο για τα ψάρια. Οι μονομάχοι είναι τροπικά ψάρια και η θερμοκρασία στο νερό τους δεν πρέπει να έχει μεγάλες διακύμανσεις. Όταν κάνεις αλλαγή στο νερό σου φρόντισε το φρέσκο νερό να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με το νερό που έχεις αφαιρέσει. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία είναι συχνά καταστροφικές. Πάντως θα σου συνιστούσα να χρησιμοποιήσεις κάποιον θερμοστάτη για τον σωστό έλεγχο της θερμοκρασίας και όχι τα καλοριφέρ σου. Τώρα όσον αφορά το τάισμα. Θα τον ταίζεις κάθε μέρα τον μονομάχο σου. Μην το αφήνεις να λιμοκτονεί. Απλά δεν χρειάζεται πολύ τροφή. Ρίχνε τόση τροφή όση μπορεί να φάει μέσα σε ένα λεπτό. Αυτή η τροφή του είναι αρκετή. Αν μπορείς μάζευε τα κομμάτια της τροφής που δεν έχουν φαγωθεί. Αυτές είναι οι συμβουλές μου και εννοείται ότι κρατάς και εφαρμόζεις ότι θέλεις από αυτές. Σου εύχομαι καλή συνεχεια σε σένα αλλά και στο μονομάχο σου. :lol::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ καταρχήν για τις απαντήσεις σας.

Το κακό είναι ότι το ψάρι το πρώτο μου το έφεραν σε ακόμα μικρότερη γυάλα και μάλιστα στρόγγυλη και μετά εγώ το λυπήθηκα και πήγα και του πήρα αυτή για να έχει περισσότερο χώρο. Επιπλέον έχω λίγες ημέρες που ξεκίνησα να δουλεύω με αποτέλεσμα να μην έχω την οικονομική άνεση να πάρω αυτή τη στιγμή ένα ενυδρείο. Θα το κάνω όμως για χατίρι του :lol: κάποια στιγμή που θα μπορέσω! Πείτε μου όμως τι μέγεθος πρέπει να έχει από τι στιγμή που θα έχω μόνο το φιλαράκο μου μέσα; Και είναι εύκολο να έχει κανείς ενυδρείο εννοώ να το στρώσει και αυτά γιατί με όσα έχω διαβάσει έχω προβληματιστεί λιγάκι!

Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετήσω προσωρινά σε αυτήν τη γυάλα ένα φίλτρο ή κάτι άλλο μέχρι να αγοράσω το ενυδρείο ούτως ώστε να ελέγχω καλύτερα την κατάσταση! Θα το βάλω μετά στο ενυδρείο που θα αγοράσω.

Τώρα όσον αφορά την αλλαγή του νερού, διάβασα ότι το ψάρι στρεσάρεται όταν το αλλάζουμε νερό 2 φορές την εβδομάδα και ότι είναι καλύτερα να το αλλάζω μία μόνο φορά! Την τροφή του όταν δεν την τρώει την αφαιρώ με απόχη από τη γυάλα. Η θερμοκρασία του είναι σταθερή πάντα γιατί το καλοριφέρ το έχουμε μόνιμα αναμένο για την σκυλίτσα μας που είναι μεγάλη σε ηλικία και κρυώνει. Και το νερό του όταν το αλλάζω το βάζω από την προηγούμενη μέρα δίπλα στο καλοριφέρ και το ελέγχω με θερμόμετρο για να δω αν υπάρχει διαφορά. Ξέρω ότι δεν είναι και ο ιδανικότερος τρόπος αλλά κάνω ό,τι μπορώ! Α και να μην ξεχάσω! Τώρα πια χρησιμοποιώ και αντιχλώριο γιατί το δεύτερο ψάρι το πήρα από άλλο μαγαζί με αποτελέσμα να με ενημερώσουν λίγο παραπάνω! Τους άλλους ούτε να τους βλέπω δεν θέλω γιατί δεν μου είπαν τίποτα από όλα αυτά όταν μου έκαναν δώρο το ψάρι και πήγα να τους ρωτήσω! Άσε που όταν πήρα να ρωτήσω για ενυδρείο μου είπαν το μικρότερο μέγεθος (δεν θυμάμαι τώρα πόσο ήταν) 70 Ευρώ!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και θα κάνω ό,τι μπορώ!

Link to comment
Share on other sites

...Πείτε μου όμως τι μέγεθος πρέπει να έχει από τι στιγμή που θα έχω μόνο το φιλαράκο μου μέσα;...

Κατά τη γνώμη μου και από την εμπειρία μου με τους Μονομάχους, το μικρότερο αυτόνομο ενυδρείο που μπορείς να έχεις για να ζει σχετικά σωστά το ψάρι, είναι περίπου τα 14 λίτρα. Και αυτό γιατί σε τέτοια γυάλα (διαστάσεις ενδεικτικές και στο περίπου: 30x20x25) μπορείς να έχεις τον απαραίτητο βασικό εξοπλισμό που χρειάζεται (θερμαντήρας με θερμοστάτη, μικρό φίλτρο, θερμόμετρο) αλλά και να υπάρχει ένας ικανός ελεύθερος χώρος για το ψάρι και την όποια "διακόσμηση" επιλέξεις (πχ, χαλίκι, ρίζα, πέτρες, ξύλο, φυτά). Επίσης είναι ένα μέγεθος που μπορεί με την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα από μεριάς σου, να διατηρεί μια σχετική και στοιχειώδη σταθερότητα στις διάφορες παραμέτρους του νερού, ανάμεσα στις απαραίτητες εβδομαδιαίες αλλαγές που θα κάνεις.

...Και είναι εύκολο να έχει κανείς ενυδρείο εννοώ να το στρώσει και αυτά γιατί με όσα έχω διαβάσει έχω προβληματιστεί λιγάκι!...

Ναι είναι εύκολο. Αν διαβάσεις προσεκτικά τα σχετικά άρθρα θα δεις ότι ο καθένας μπορεί να το κάνει με επιτυχία. Και αν κολλήσεις κάπου, το φόρουμ γι' αυτή τη δουλειά υπάρχει, για να ρωτήσεις και να βοηθηθείς.

...Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα να τοποθετήσω προσωρινά σε αυτήν τη γυάλα ένα φίλτρο ή κάτι άλλο μέχρι να αγοράσω το ενυδρείο ούτως ώστε να ελέγχω καλύτερα την κατάσταση! Θα το βάλω μετά στο ενυδρείο που θα αγοράσω...

Σε αυτήν που έχεις τώρα όχι, γιατί λόγω μεγέθους ακόμα και το μικρότερο φίλτρο θα δημιουργεί τεράστια ροή, πράγμα που θα ενοχλεί τον Μονομάχο. Μπορείς όμως να βάλεις ένα απλό μικρό αερόφιλτρο με αεραντλία, που στοιχειωδώς θα σου κάνει κάποια δουλειά μέχρι να εξοπλιστείς κατάλληλα. Ρώτησε σχετικά στα τοπικά καταστήματα. Οταν πάρεις το μεγαλύτερο θα πρέπει να βάλεις κανονικό μικρό εσωτερικό φίλτρο, κατά προτίμηση με ρυθμιστή έντασης/ροής νερού και να το χρησιμοποιείς στη χαμηλότερη σκάλα. Οι Μονομάχοι θέλουν χαμηλή ροή νερού και όχι ισχυρές αναταράξεις.

...Τώρα όσον αφορά την αλλαγή του νερού, διάβασα ότι το ψάρι στρεσάρεται όταν το αλλάζουμε νερό 2 φορές την εβδομάδα και ότι είναι καλύτερα να το αλλάζω μία μόνο φορά!...

Ισχύει αυτό γενικά, αλλά στη δική σου περίπτωση επειδή είναι πιο σημαντικό να μην βρίσκεται το ψάρι σε τοξικό περιβάλλον, είναι απαραίτητες οι συχνές αλλαγές νερού (μην ξεχνάς, δεν έχεις στρωμένο φίλτρο να καθαρίζει το νερό). Ετσι αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάζεις το νερό κάθε 3 ημέρες. Απλώς να προσέχεις πως το κάνεις ώστε να δημιουργείς όσο το δυνατόν λιγότερο στρες στο ψάρι. Οταν αργότερα θα έχεις στρωμένο φίλτρο, θα μπορείς να αλλάζεις το 30% - 40% του νερού του ενυδρείου κάθε εβδομάδα.

...Την τροφή του όταν δεν την τρώει την αφαιρώ με απόχη από τη γυάλα...

Καλύτερα να μάθεις πόση ποσότητα πρέπει να τρώει και να του τη ρίχνεις ακριβώς, ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις αυτή τη διαδικασία, που πάλι το στρεσάρει...

...Η θερμοκρασία του είναι σταθερή πάντα γιατί το καλοριφέρ το έχουμε μόνιμα αναμένο για την σκυλίτσα μας που είναι μεγάλη σε ηλικία και κρυώνει. Και το νερό του όταν το αλλάζω το βάζω από την προηγούμενη μέρα δίπλα στο καλοριφέρ και το ελέγχω με θερμόμετρο για να δω αν υπάρχει διαφορά. Ξέρω ότι δεν είναι και ο ιδανικότερος τρόπος αλλά κάνω ό,τι μπορώ!...

Χρειάζεσαι οπωσδήποτε θερμαντήρα με αυτόματο θερμοστάτη, γιατί μια φορά να γίνει κάτι στο "σύστημα" που περιγράφεις και να μεταβληθεί πολύ η θερμοκρασία στη γυάλα, είναι αρκετή για να ξεκινήσουν προβλήματα με δύσκολες συνέπειες για το ψάρι σου πάλι...

...Α και να μην ξεχάσω! Τώρα πια χρησιμοποιώ και αντιχλώριο...

Πάντα να βάζεις το απαραίτητο αντιχλώριο στο νερό που ετοιμάζεις για την αλλαγή. Στο νερό του δικτύου περιέχεται χλώριο, χλωραμίνες, βαρέα μέταλλα και άλλα "καλούδια", που βλάπτουν, εξασθενούν και σκοτώνουν τα ψάρια μακροχρόνια. Το ειδικό χημικό τα εξουδετερώνει και κάνει το νερό κατάλληλο γι' αυτά.

Σου προτείνω και πάλι, να πάρεις όσο πιο γρήγορα μπορείς το κατάλληλο ενυδρείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορέσεις να χαρείς το Μονομάχο σου για πολύ καιρό, υγιή.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

κ εγω πηρα τωρα εναν μονομαχο και μου ειπανε να τον ταιζω καθε δευτερη μερα. και μου προτινανε γυαλα..

τι να κανω τωρα?? δεν θελω να μου πεθανει. και της εδειξα οτι ενδειαφερομαι πολυ για να μην πεθανει..

τωρα δεν την βριζεις???

Link to comment
Share on other sites

Eφ'οσον το θεμα ξαναβγηκε στην επιφανεια μεταφερεται και στην αναλογη κατηγορια

;)

Link to comment
Share on other sites

κ εγω πηρα τωρα εναν μονομαχο και μου ειπανε να τον ταιζω καθε δευτερη μερα. και μου προτινανε γυαλα..

τι να κανω τωρα?? δεν θελω να μου πεθανει. και της εδειξα οτι ενδειαφερομαι πολυ για να μην πεθανει..

τωρα δεν την βριζεις???

δυστηχος τα περισσοτερα καταστηματα κοιτανε μονο να πουλησουν... την βρηζεις! ;)B)B)

Link to comment
Share on other sites

κ εγω πηρα τωρα εναν μονομαχο και μου ειπανε να τον ταιζω καθε δευτερη μερα. και μου προτινανε γυαλα..

τι να κανω τωρα?? δεν θελω να μου πεθανει. και της εδειξα οτι ενδειαφερομαι πολυ για να μην πεθανει..

τωρα δεν την βριζεις???

Πρώτα βήματα.

Παίρνεις ένα μικρό σχετικά ενυδρειάκι με καπάκι. Φίλτρο, υπόστρωμα (άμμος ή χαλίκι), βιολογικό υλικό, και ξεκινάς να στρώνεις το ενυδρείο. Και φυσικά αντιχλώριο!

Κάποια βασικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν για αρχή: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=18301

Link to comment
Share on other sites

κ εγω πηρα τωρα εναν μονομαχο και μου ειπανε να τον ταιζω καθε δευτερη μερα. και μου προτινανε γυαλα..

τι να κανω τωρα?? δεν θελω να μου πεθανει. και της εδειξα οτι ενδειαφερομαι πολυ για να μην πεθανει..

τωρα δεν την βριζεις???

Καλο ειναι οταν πηγαινεις στο pet shop να πηγαινεις διαβασμενη Μαρια...

1-2 φορες θα καταλαβει οι δεν μπορει να σου "πασαρει" οτι θελει και θα σου δινει οτι χρειαζεσαι πραγματικα...

Οσο αφορα την γυαλα θα σου χρειαστει αργοτερα... ;)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Μαρία, πιστεύω ότι από την στιγμή που έχεις ήδη το ψάρι δεν μπορείς να ξεκινήσεις από την αρχή το στρώσιμο στο φίλτρο σου και να περιμένεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να στρωθεί σωστά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφικτό αν μπορείς να δώσεις σε κάποιον να φιλοξενήσει τον μονομάχο σου, για όσο διάστημα εσύ θα ασχολήσε με το στρώσιμο. Αλλά και αυτό προϋποθέτει, ότι αυτός που θα φιλοξενήσει το ψάρι έχει τις απαραίτητες συνθήκες και τον απαραίτητο χώρο. Αυτό που σου προτείνω είναι να βρεις κάποιον που μένει κοντά σουνα πάρεις από αυτόν έτοιμη βιολογία από το δικό του στρωμένο φίλτρο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις ένα φίλτρο σχεδόν έτοιμο για να φιλοξενήσει το ψάρι σου. Προσοχή βέβαια θα πρέπει να δώσεις και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η ποιότητα του νερού, η θερμοκρασία και άλλα. Οι γυάλες δεν ενδείκνυνται για τα ψάρια. Το καλύτερο είναι η αγορά ενός μικρού ενυδρείου, το οποίο θα έχει απαραίτητα καπάκι, διότι οι μονομάχοι είναι ψάρια με "εκρηκτικό" ταμπεραμέντο και αν δεν έχεις φροντίσεις από πριν, ώστε να είναι σκεπασμένο το ενυδρείο σου, μπορεί να τον βρεις κάποια στιγμή στο πάτωμα του σπιτιού σου. Εύχομαι καλή συνέχεια...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...