Jump to content

Υδροστατική Πιέση


Recommended Posts

Υδροστατική πίεση ονομάζεται η πίεση που ασκεί ένα ρευστό το οποίο βρίσκεται σε ισορροπία σε αντικείμενο ή επιφάνεια που βρίσκεται μέσα σ' αυτό.
Η πίεση αυτή οφείλεται στην εξωτερική δύναμη της βαρύτητας και μόνο, δηλαδή στο βάρος του ρευστού που βρίσκεται υπεράνω του αντικειμένου ή της επιφάνειας. Pυδρ =ρhg όπου Pυδρ είναι η υδροστατική πίεση, ρ είναι η πυκνότητα h είναι το βάθος και το g η επιτάχυνση της βαρύτητας

Το πείραμα της κάψας http://www.seilias.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=166&Itemid=37

http://translate.google.gr/translate?hl=el&langpair=en|el&u=http://library.thinkquest.org/28170/32.html

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το κρίσιμο σημείο της μηχανικής επίδραση της υδροστατικής πίεσης εξαρτάται από το επίπεδο εξέλιξης των οργανισμών. Κάτω μονοκύτταροι οργανισμοί όπως τα σπόρια, βακτήρια και ιοί μπορούν να αντέχουν πιέσεις χιλιάδων ατμοσφαιρών. Μία περαιτέρω αύξηση της πίεσης προκαλεί φυσικές και χημικές αλλαγές στα κυτταρικά δομές, αλλοιώνοντας έτσι τα χαρακτηριστικά των ειδών.

Καταλαβαίνουμε γιατί τα φράγματα κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν παχύτερα τοιχώματα στη βάση από ότι στην κορυφή του(όσο μεγαλύτερο το βάθος, τόσο μεγαλύτερη η υδροστατική πίεση)

http://egpaid.blogspot.com/2009/05/blog-post_1383.html

Οι τέσσερις πλευρές της Μ. Πυραμίδας είναι προσανατολισμένες με μεγάλη ακρίβεια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Επίσης, η γωνία κλίσης των πλευρών της είναι 54ο και 54΄. Η γωνία αυτή είναι ιδανική για την υδροστατική πίεση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει έναν κατακλυσμό ή μία πλημμύρα.

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...