Jump to content

Recommended Posts

gallery_51753_299_132075.jpg

Γενικά:

Το Aponogeton boivinianus είναι ένα μεγάλο, δυνατό φυτό που είναι κατάλληλο μόνο για μεγάλα ενυδρεία.Σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να σχηματίσει μεγάλα φύλλα (έως τα 80 εκ μήκος και 8 εκ πλάτος). Τα παλαιότερα φύλλα έχουν βαθύ πράσινο χρώμα, ενώ τα νεώτερα ανοιχτό πράσινο και μερικές φορές καφέ έως ότου σχηματιστούν πλήρως. Μεγαλώνει εξίσου καλά σε άμμο και χαλίκι αλλά έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μεγαλώσει καλύτερα σε βυθό από χαλίκι.Στη φύση το Α. boivinianus συναντάται σε νερά με γρήγορη ροή οπότε είναι καλό να υπάρχει και καλή κυκλοφορία στο ενυδρείο.Είναι φυτό που αγαπάει την ισορροπημένη λίπανση. Το φυτό αυτό έχει περιόδους με μηδενική ανάπτυξη (χειμέρια νάρκη ),στην περίοδο αυτή,ρίχνει όλα τα φύλλα του και μένει μόνο ο βολβός.Σε αυτή τη φάση μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ενυδρείο μας και μετά από μήνες έως και χρόνο το φυτό Θα βγάλει νέα φύλλα. Αν θέλουμε να επισπεύσουμε αυτή τη διαδηκασία,τότε είναι καλύτερα να βγάλουμε το βολβό από το ενυδρείο, αφού ρίξει τα φύλλα και να το διατηρήσουμε τυλιγμένο σε υγρό περιβάλον πχ υγρές εφημερίδες. ' Το κρατάμε έτσι για 2 -3 μήνες και μετά το τοποθετούμε πάλι στο ενυδρείο μας. Δεν καλλιεργείται εκτός νερού.

Θέση στο ενυδρείο:

Το φυτό καλό είναι να φυτεύεται στην πλάτη του ενυδρείου λόγω του τεράστιου μεγέθους.

Φύτεμα:

Το φύτεμα γίνεται κατευθείαν στο υπόστρωμα ή σε άμμο με την προσθήκη ταμπλετών. Προσοχή,το φυτό αποτελείται από ένα είδος βολβού και δεν πρέπει να τον θάβουμε τελείως στο βυθό γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει,πάντα αφήνουμε το 1 /3 του βολβού απ έξω.

Κλάδεμα/Πολλαπλασιασμός:

Το κλάδεμα είναι απλό όταν μεγαλώσει πολύ το φυτό διαχωρίζουμε το ρίζωμα. Ο πολλαπλασιασμός του μπορεί να γίνει με τη διχοτόμηση του βολβού αλλά μόνο από ειδήμονες,γι αυτό δεν συνιστάται αυτή η μέθοδος γιατί κατά πάσα πιθανότητα Θα χαλάσουμε το φυτό. Καλύτερη επιτυχία θα έχουμε με τους σπόρους

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...