Jump to content

Σκέψεις για ενυδρείο με Pygocentrus nattereri


filoxenos

Recommended Posts

Μετά τους πρώτους προβληματισμούς του θέματος ΕΔΩ, ανοίγω λοιπόν νέο, με στόχο τη συγκέντρωση γνώμης και εμπειριών από τους ήδη φίλους της ειδικής αυτής κατηγορίας ψαριών. Διευκρινίζω ότι δεν το έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά το σκέφτομαι...

Είπαμε ότι το ενυδρείο είναι εξωτερικών διαστάσεων 121 x 41 x 72 ύψος, δηλαδή συνολικός όγκος 350 λίτρα. Απ' όσο ξέρω είναι αρκετά μάλλον για το συγκεκριμένο είδος ψαριών (Pygocentrus nattereri) σε αριθμό περίπου 4 (εάν κάνω λάθος, πείτε μου). Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

- Πόσο "ειδική" μεταχείριση θέλουν τα συγκεκριμένα ψάρια για τη σωστή φροντίδα τους και διατήρησή τους? Θα μπορούσαν δηλαδή να χαρακτηριστούν "δύσκολα" ή όχι? Από το σχετικό διάβασμα που έκανα, δεν μου προέκυψε κάτι αξιοσημείωτο, αλλά πολλές φορές η πράξη διαφέρει από τη θεωρία...

- Είναι εύκολο να βρεθούν άτομα από αναπαραγωγή εκτροφέα ή χομπίστα και όχι πιασμένα στη φύση?

- Είναι εφικτή η αναπαραγωγή τους σε τέτοιο ενυδρείο ή λόγω ειδικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων απαιτείται και κάτι άλλο? Αυτό είναι καθοριστικό για μένα, γιατί έχω καταλήξει ότι δεν θέλω να στήσω ενυδρείο που δεν θα έχει τουλάχιστον την πιθανότητα της προσπάθειας αναπαραγωγής του είδους που θα φιλοξενεί. Επίσης θα ήθελα να μάθω εάν έχει γίνει αναπαραγωγή τους στην Ελλάδα (δεν μπόρεσα να βρω σχετικές πληροφορίες).

- Πόσο ευαίσθητα θα χαρακτηρίζατε αυτά τα ψάρια στο τομέα των ασθενειών? Ή, μήπως υπάρχει κάποια ειδική "ευαισθησία" σε κάποια συγκεκριμένη προσβολή?

- Υπάρχει περίπτωση τελικά ειρηνικής συγκατοίκησης με άτομο άλλου είδους (πχ, pleco) και αν ναι, ποιο?

- Από θέμα κόστους συνολικά, η διατήρηση του είδους χαρακτηρίζεται "ακριβή" ή όχι? Διευκρινιστικά αναφέρω ότι δεν επιλέγω να κάνω το συγκεκριμένο ενυδρείο με δίσκους, λόγω υψηλού συνολικού κόστους (και στησίματος και διατήρησης). Και θα ήθελα να αποφύγω κάτι ανάλογο σε αυτή τη φάση...

Τώρα, επειδή ξέρω ότι ζητάω πολλά ενδεχομένως, περιμένω ότι μπορείτε από αυτά και ίσως στη πορεία να προκύψουν και τα άλλα... (έχω ήδη διαβάσει αρκετά σχετικά ποστ και άρθρα, αλλά η συζήτηση είναι πάντα... αλλιώς!)

Υ.Σ.: Οποιοδήποτε link με αξιόλογες σχετικές πληροφορίες, ευπρόσδεκτο.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου μιλήσω με το μυαλό που είχα τότε που είχα πάρει τα πρώτα μου Naterreri και βγάλε συμπεράσματα μετά εσύ....

Φυσικά αυτό που θα πω δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή άποψη αλλά είναι καθαρά η εμπειρία μου από αυτά τα ψάρια :lol:

Είχα σε ενυδρείο 300 λίτρων 5 Naterreri 20cm, αλλαγές νερού κάθε 6 μήνες, και τάισμα chichlid pellets κάθε 2 μέρες....

Το μόνο που είχε μέσα το ενυδρείο ήταν μπόλικο οξυγόνο, θερμοκρασία 26 βαθμούς και ένα ξύλο...

Τα κράτησα περίπου 2 χρονάκια και τα έδωσα.

Αυτά...

Ξαναλέω , πως αυτό ήταν πριν πολύ καιρό....

ΥΓ: Συμπέρασμα δικό μου για αυτά τα ψάρια : Δεν νιώθουν... χαχαχαα

Το μόνο που χρειάζονταν ήταν ΟΞΥΓΟΝΟ και ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ...

Link to comment
Share on other sites

gia plirofories des edo http://www.piranha-info.com/default.php?la...;id=p_nattereri ,ego den exo prosopiki ebiria me natterei(logo ellipsis litron!)alla ama skeftis gia serrasalmus mboro na se boithiso :lol:

kali tixi me to neo piranhoenidrio sou!

Link to comment
Share on other sites

Aγαπητε φιλοξενε, θα προσπαθησω να απαντησω σε καποιες απο τις αποριες σου, συμφωνα με την εμπειρια μου γυρω απο αυτο το θαυμασιο ειδος πιρανχα!. Λοιπον εγω εχω περιπου 5 μηνες 8 red και μπορω να πω ειναι τα apo πιο ευκολα αλλα και apo τα πιο θαυμασια ψαρια (μαζι με το fahaka puffer) που εχω αποκτησει ποτε!

Λοιπον οπως ειπε και ο TaitΟ χρειαζονται αρκετο οξυγονο (βαλέ κανα δυο αεροπετρες με μια αεραντλια και εισαι κομπλε), σταθερη θερμοκρασια 25 με 26 βαθμους (και αυτο δεν σημαινει οτι δεν αντεχουν μεγαλυτερες ή χαμηλοτερες θερμοκρασιες, απλα αυτες ειναι η ιδανικες για να μην εχουμε ουτε τσακωμους αλλα ουτε και υποτονικα ψαρακια) δημιουργησε κανα δυνατο ρευμα με μια υδραντλια (μια και καλο ειναι και στο να εξασκουνται ωστε να καινε τα φαϊ τους αλλα και στο να τα κρατας απαχολημενα με κατι γιατι ειδικα στις πρωτες μερες θα υπαρξουν τσαμπουκαδες) και φαγακι καθε 2 μερες! Εν τω μεταξυ τρωνε τα παντα! Ξηρη, κατεψυγμενη και φυσικα (αν και δεν το συνηστω) ζωντανη τροφη! Εγω τους δινω ανα 2 μερες, την μια φορα krill, την επομενη pellets και την επομενη λιγα flakes, λιγα bloodworms και λιγο tetra prima! Τα απολαμβανουν ολα στο επακρο αφου τις περισσοτερες φορες η τροφη δεν προλαβαινει να ακουμπησει την αμμο!

Ειναι πολυ ντροπαλα ψαρια και αυτο για να το αποφυγεις καλο θα ειναι να βλεπουν κινηση οπου τα βαλεις γιατι αλλιως θα ειναι συνεχως κρυμενα πισω απο το ξυλο που ειδα οτι εχεις στο ενυδρειο σου! Θα σου προτεινα μαλιστα αν θελησεις να βαλεις φυτα, μην τα βαλεις αμεσως! Αστα λιγο μονο με το ξυλο και μετα βαλε τα φυτα! Αυτο στο λεω για να συνηθησουν την παρουσια σου απο την αρχη!

Τα περισσοτερα red που ερχονται Ελλαδα ειναι απο ιχθυοτροφειο και οχι πιασμενα στην φυση! Αν εισαι και τυχερος μπορει να βρεις και μωρα (οπως τα πηρα εγω σε μεγεθος περιπου 1.5 cm) και ετσι θα εχεις και την χαρα να τα βλεπεις ποσο γρηγορα αναπτυσονται αλλα και για να συνηθησουν και καλυτερα στο ενυδρειο σου! Στα λιτρα που εχεις θα σου προτεινα να βαλεις 5 red μια και το καθενα χρειαζεται περιπου 70 λιτρα! Οσο περισσοτερα τοσο καλυτερα θα αναδειξουν τον χαρακτηρα τους!

Τωρα για τον αν μπορεις να βαλεις συγκατοικους απλα σε ενημερωνω οτι τα δικα μου ζουνε παρεα με εναν pleco leopard, εναν pleco albino και 2 Siamese algea eaters! Σε πληροφορω οτι ποτε δεν ειχα το παραμικρο προβλημα! Εκτος απο μια φορα οταν ηταν πολυ μικρα και το ενα red δαγκωνε την ουρα του αλλου, ειδα μια μικρη δαγκωνια στην ουρα του ενος SAE! Τα red φαινεται να σεβονται ή μπορει και να φοβουνται τα pleco μια και οταν τα pleco περνανε αναμεσα τους, ανοιγουν να περασουν και μετα ξαναγυρνανε στην αρχικη θεση τους!

Τωρα οσο για το θεμα της αναπαραγωγης δεν μπορω να σε βοηθησω γιατι δεν εχω προσωπικη εμπειρια, παντως ξερω οτι δεν ειναι ιδιαιτερα δυσκολο να αναπαραχθουν αλλα πρεπει να εισαι ετοιμος να υποδεχθεις αρκετες εκατονταδες ψαριων ετσι και γινει κατι τετοιο γιατι οπως ξερω τα red δεν τρωνε τα μωρα τους οπως πολλα αλλα ψαρια αντιθετως τα προσεχουνε μεχρι να μεγαλωσουν! Ο μοναδικος λογος να ψοφησει ενα μωρο ειναι η ασθενεια! Παντως ειναι θαυμασιο να δεις το ψαρακι σου μια μερα καταμαυρο μια και αυτο το χρωμα περνουν οταν ειναι να αναπαραχθουν!

Το κοστος διατηρησης ειναι πολυ χαμηλο απ οτι καταλαβες αφου μονο φαγητο πρεπει να παιρνεις και τα χημικα του ενυδρειου για της αλλαγες νερου (φυσικα αν εχεις α.ο καλο θα κανει μια και τα πιρανχα ειναι ψαρια του Αμαζωνιου και προτιμουν το ph γυρω στο 6,5 με 7)!

Για τις ασθενειες δεν μπορω να σου πω κατι μια και στους 5 μηνες που τα εχω δεν εχουν παθει το παραμικρο! Παντως ξερω οτι ειναι πολυ δυνατα σαν οργανισμοι και δυσκολα κολανε καποια αρρωστια! Ξερω ατομα που τα εχουν για 5 χρονια και δεν εχουν παθει το παραμικρο!

Το μονο που εχω να προσθεσω ειναι πως πρεπει να σεβεσαι το συγκεκριμενο ειδος ψαριων μια και εχει πολυ κοφτερα δοντια και ξερει να τα δουλευει πολυ καλα! Αυτο δεν σημαινει οτι μολις βαλεις το χερι μεσα θα το βγαλεις κοκαλο, 9 στις 10 φορες θα τρομοκρατηθουν και θα στριμωχτουν σε μια γωνια, αλλα αν νιωσουν απειλη ή αν εχουν καιρο να φανε δεν θα διστασουν να σε δαγκωσουν! Επομενως οποτε θελεις να κανεις κατι στο ενυδρειο, πρωτα τα ταϊζεις καλα και μετα δουλευεις εχοντας παντα την προσοχη σου! Φυσικα υπαρχουν και οι δαγκανες που μπορεις να χρησιμοποιησεις για να μην βαλεις το χερι μεσα, που για μενα ειναι η καλυτερη λυση!

Σαν επιλογος παντως πιστευω οτι θα σου αρεσει πολυ ο πλουσιος χαρακτηρας των red μια και σε καθε στιγμη της ζωης τους θα βλεπεις αλλαγες στον τροπο που συμπεριφερονται! Ειναι ενα πανεμορφο ψαρι!!! :lol::bowdown::bowdown:

Αντε και καλως ηρθες στο club των κυνηγων! :)

Link to comment
Share on other sites

Αν και η απάντηση του Wizart πιστεύω να σε έχει καλύψει θα πω

και γω δύο πράγματα από την δικιά μου εμπειρία.....

Ιδανικός αριθμός κοπαδιού στα λίτρα σου

Όσον αφορά το μέγεθος του ενυδρείου σου θα πρότεινα μια

ομάδα των 4-5 ψαριών,πρόβλημα όμως το οποίο θα σου

αναλύσω παρακάτω στο θέμα της αναπαραγωγής.....

Ειδική Μεταχείριση

Μιλάμε για την σωστή φροντίδα και την καλύτερη συμβίωση τους στο ενυδρείο.....

Για μένα αυτό είναι καθαρά στο χέρι του filoxenou και όχι στου φιλοξενούμενου..Και

αυτό το λέω για του λόγους επίδειξης των κατόχων τέτοιον ψαριών(ζωντανό ταίσμα,

ταίσμα με χάμστερ κ.τ.λ. που κατεμέ είναι απαράδεκτο..οσον αφορά για το αν είναι

δύσκολα ψάρια ή όχι η απάντηση μου είναι όχι και ίσως είναι το πιο εύκολο είδος σε

απαιτήσεις που έχω φιλοξενήσει

-Τα περισσότερα ψάρια (για να μην πω όλα) που εισάγονται στην Ελλάδα είναι άτομα

από αναπαραγωγή σε ενυδρεία.........Πιασμένα-Ψαρεμένα-Άγρια δεν πρόκειται να

βρείς.......

Αναπαραγωγή

Εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα.....Όπως καλά το είπες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν

επίσημες αναφορές αναπαραγωγής σε χομπίστα.....Αν τα καταφέρεις ίσως να είσαι

ο πρώτος ........Σου παραθέτω τα πιο best links για να μην λέω πολλά......ΑΑΑ το

για το πρόβλημα που σου έλεγα παραπάνω είναι ότι σύμφωνα με αναφορές όπως

Frank Magallanes λένε ότι για το λόγο ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε αρσενικά

από θυληκά καλό θα είναι (εφόσον μιλάμε για μελλοντική αναπαραγωγή) να ξεκινήσουμε

με μια ομάδα των 10+

http://www.opefe.com/PBred_John.html

http://www.opefe.com/pira_sex.html

http://www.piranha-fury.com/information/article.php?id=12

http://www.piranha-fury.com/information/article.php?id=11

Ασθένειες - Κόστος

Με ιδανικές και σταθερές τιμές στο ενυδρείο σου ασθένειες 0......Είναι

σκληροτράχηλα ψάρια και δύσκολα θα πάθουν κάτι....Το μόνο πρόβλημα

που μπορεί να εμφανιστεί το αναφέρω παρακάτω στην διατροφή...

Κόστος:Μόνο στο φαγητό (γαριδούλες -Καλαμάρια-φιλέτα ψαριού)..

Διατροφή

Στην φύση τους τρέφονται με κομμάτια ψαριών και ορισμένες φορές και με φρούτα. Στο ενυδρείο πρέπει να τα συνηθίσουμε σε μια διατροφή διαφορετική και ιδανική για την υγεία τους. Αυτό πρέπει να γίνει για τον λόγο ότι η θεωρία ή μάλλον η νοοτροπία του 'ζωντανού' ταΐσματος με ψάρια είναι αποδεδειγμένο ότι δεν είναι ούτε απαραίτητη αλλά ούτε και πολύ υγιές για τα περισσότερα από αυτά τα ψάρια. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

-BloodWorms (σε μικρή ηλικία)

-Artemia (σε μικρή ηλικία)

-Cichlid Pellets

-Φιλέτο από ψάρι

-Ψάρια ολόκληρα

-Κομμάτια από καλαμάρι

-Γαρίδες

-Καρδιά μοσχαριού

Στις παραπάνω τροφές θα πρέπει να τηρούμε κάποιους γενικούς κανόνες οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Στο φιλέτο από ψάρι αλλά και στα ολόκληρα ψάρια συνήθως πρέπει να επιλέγουμε ψάρια με "λευκό κρέας" και αυτό γιατί τα ψάρια με "κόκκινο κρέας" λερώνουν περισσότερο το ενυδρείο μας. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγονται τα ψάρια με πολύ λίπος (π.χ. σολωμός).

Τα κομμάτια από καλαμάρι καλό θα είναι να καθαρίζονται από τις όποιες σκληρές πέτσες,(συνήθως διαφανές ίνες και αυτές κυρίως στα θράψαλα) που μπορεί να έχουν.

Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι άβραστες και καλό θα είναι να είναι ολόκληρες με το κέλυφος γιατί αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτίνης που βοηθάει πολύ το χρώμα των ψαριών.

Τέλος η καρδιά μοσχαριού θα πρέπει να είναι πολύ καλά αλεσμένη και πάρα πολύ καλά καθαρισμένη. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι καλό θα είναι να μην ταΐζουμε τα ψάρια αποκλειστικά με καρδιά μοσχαριού γιατί μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι (π.χ. bloating).

Ταίστε ως εξής:

Ταΐσμα κάθε 2 μέρες και κάθε φορά αλλάξτε και το μενού. Δηλαδή μία μέρα γαρίδες, μία μέρα pellets ,μία μέρα ψάρι και καρδιά μοσχαριού 1 με 2 φορές το μήνα.

Συγκατοίκιση

Τα pleco γνώμη μου είναι να εισαχθούν στο ενυδρείο πρίν τα πιράνια και φυσικά να είναι

στο ίδιο μέγεθος και μεγαλύτερα....Διαμόρφωση του ενυδρείου με πολλές κρυψώνες ώστε

να έχουν και αυτά το χώρο τους....Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα

απωλειών καθώς όπως και να έχει δεν μπορούμε να βάλουμε στερεότυπα στα naterreri..

Mην ξεχνάμε το γεγονός ότι ο Δημήτρης (Husky Jim),έχει καταφέρει αναπαραγωγές πλέκο

στο ενυδρείο με τα πιράνια.......

Υ.Γ. Αν το αποφασίσεις τελικά στήστο με πιστή αντιγραφή του φυσικού τους

περιβάλλοντος και θα με θυμιθείς....Ότι άλλο χρειαστείς εδώ είμαστε.. :lol:

Link to comment
Share on other sites

Σε πρώτη φάση, οφείλω ένα ΜΕΓΑΛΟ ευχαριστώ σε όλους σας για τις απαντήσεις :lol: και αφού προηγηθεί μελέτη των παραπάνω - καθώς και των υπόλοιπων πληροφοριών που θα μαζέψω - θα επανέλθω για τη συνέχιση της συζήτησης.

Υ.Σ.: Εχω δηλώσει αρκετές φορές ότι είμαι κατηγορηματικά εναντίον του ζωντανού ταΐσματος. Τα συγκεκριμένα ψάρια δεν τα επιλέγω για λόγους επίδειξης, αλλά για το ενδιαφέρον που έχουν σαν είδος, καθώς και για τη μεγάλη "πρόκληση" της πιθανής αναπαραγωγής τους... :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Ντίνο αν και κάλυψαν και με το παραπάνω οι παραπάνω θα συμπληρώσω τα δύο "ασχημα" περιστατικά που συνεβησαν στα δικά μου όσο αφορά την ανθεκτικότητα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα (τα ειχα περίπου ένα χρόνο) 1ο Το ενυδρείο το είχα στην εισοδο μονοκατοικίας και τον χειμώνα +7c (εξωτερικό θερμόμετρο) σε συντήρηση ξέχασα να βάλω τους θερμοστάτες σε λειτουργία.Μετά απο 3 μέρες και ενώ το θερμόμετρο εντός του ενυδρείου έλεγε 13c παρατήρησα απλά ότι κάτι δεν πάει καλά απλά επειδή δεν έτρωγαν με την γνωστή τους λαιμαργία αλλά πιο νωχελικά.2ο σε μετακόμιση του ενυδρείου σε άλλο σπίτι αναγκάστηκα να το αδειάσω όλο κρατώντας περιπού 15λ για να τα μεταφέρω.Μετακομίζω γεμίζω εκ νέου όλο το ενυδρειο νέο νερό + ότι δεν ειχε φτάσει την σωστή θερμοκρασία εγινε προσαρμογή και μέσα.Ακραία παραδείγματα αλλά δεν συνέβη απολύτως τίποτα.Σε λίγες ώρες εφαγαν κανονικότατα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.Επομένως χρυσή 4αδα στην σωστή τους παραμονή για μένα είναι 1ο) μεγάλο ενυδρείο με κρυψώνες, 2ο) αλλαγή φαγητού σε κάθε γεύμα εναλάξ (γαύρος-γαρίδα-καλαμάρι) εμένα δεν έτρωγαν ξηρά με τίποτα και έβαζα και 1 φορά το 15ηθερο στήθος κοτόπουλου. 3ο καλό φιλτράρισμα 5+ τα λίτρα σου ΙΜΟ.4ο καλή οξυγόνωση αεραντλία+ανατάραξη.Εχε υπόψιν σου ότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Link to comment
Share on other sites

Απορία μου καθότι άσχετος τα :γαύρο, καλαμάρι, γαρίδα, καρδιά μοσχαριού κ.τ.λ. τα δίνουμε ωμά?

Link to comment
Share on other sites

Απορία μου καθότι άσχετος τα :γαύρο, καλαμάρι, γαρίδα, καρδιά μοσχαριού κ.τ.λ. τα δίνουμε ωμά?

Πάντα.........ωμά πολύ καλά πλυμμένα (γαύρο, καλαμάρι, γαρίδα) και

πολύ καλά καθαρισμένη και αλεσμένη (καρδιά μοσχαριού )..

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμάστε την :

Tropical Chichlid Pellets , που τα δίνει και λίγο χρωματάκι ;)

Και έχει και βιταμίνες :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...