Jump to content

Δεν Πιάνει Τίποτα.....


Recommended Posts

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ :

Δεν στεριώνει φυτό εκτός του κερατόφυλλου το οποίο και πήρα ως απελπισμένη κίνηση αφού μου είπαν ότι δεν έχει ανάγκη… Αρχικά όλα σάπιζαν στις πρώτες μέρες η πρώτη απόπειρα να στεριώσουν φυτά απέτυχε. Στη δεύτερη απόπειρα, κιτρινίζουν και τρυπούν και διαλύονται τα φύλλα στις 2 anubies που έχω εδώ και 1,5 μήνα περίπου.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- Ενυδρείο: 60lt, 60x30x35, 2,5 χρόνια λειτουργίας, 6 μήνες "φυτεμένο"
- Φωτισμούς: 9000Κ JBL NATUR 15W για 12 ώρες με χρονοδιακόπτη 11:00 – 23:00 (το καπάκι μου δεν παίρνει άλλη λάμπα, υπάρχει ανακλαστήρας αλλά θέλει πολύ καλό καθάρισμα όταν βρεθεί χρόνος….)
- Βυθός και Υπόστρωμα: Υπόστρωμα της Sera (νομίζω), και χαλίκι καφέ χρώμα 1-2mm, μπήκε πριν 5-6 μήνες πρίν. Επίσης και μια ρίζα αγορασμένη από Pet Shop.
- Διοξείδιο του Άνθρακα: Άνθρακας σε ταμπλέτα 1 φορά την εβδομάδα με το σύστημα της sera.
- Οξυγόνο: Μέτρια ανατάραξη από το φίλτρο.
- Φίλτρανση: EHEIM Classic 150 0,5kgr βιολογικό 1 σφουγγάρι μπλε και 1 κομμάτι υαλοβάμβακας (αυτά που είχε η συσκευασία)
- Φυτά: 2 Anubias, κερατόφυλλο 2 σειρές και κάποια φυτά από φυσική στέρνα του χωριού μου τα οποία μπήκαν πρόσφατα για δοκιμή (αν τα ξέρει κανείς να μου πεί).
- Ψάρια: 4x Rasbora Heteromorpha, 4x Black neon tetras, 4x Red eye tetras, 2x cory(μπήκαν σήμερα) και 1xPleco (εχει φτάσει τα 10cm και δεν ξέρω τι να τον κάνω… την πάτησα και εμπιστεύθηκα το κατάστημα ότι κάνει για τα λίτρα μου)
- Ρουτίνες: 1 φορά την εβδομάδα JBL Ferropol 5ml, 1 tablet CO2 Sera tabs plus, 1 φορά/10 ημέρες αλλαγή νερού περίπου το 30% με μια ώρα προετοιμασία νερού με Biotopol plus 5ml στα 20 lt., απομάκρυνση φύλλων και ρύπων όποτε φαίνονται.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ
- PH: 7-7,5
- KH: 14
- GH: 12
- ΝΗ3/NH4: 0
- ΝΟ2: εκκρεμή αγορά Test
- ΝΟ3: εκκρεμή αγορά Test
- PO4: εκκρεμή αγορά Test
- Fe: εκκρεμή αγορά Test
- CO2: 13,28 ppm
- Θερμοκρασία: 26 – 26,5

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:
-Υγρά Τεστ: JBL
-Strips:
-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
- Είδος Φυτού: Anubias
- Ιστορικό Φυτού: H παλαιότερη παρουσιάζει κιτρινίλα και τρύπημα στα φύλλα και μετά σάπισμα ενώ παράλληλα από το κέντρο βγαίνουν καινούρια φύλλα. Η τελευταία έχει 1-2 κιτρινισμένα φύλλα αλλα είναι στάσιμη εδώ και 1 μήνα.
- Συμπτώματα που παρουσιάζει: κιτρίνισμα φύλλων τρύπημα και κατόπιν σάπισμα και πτώση
- Ιστορικό πιθανών ασθενειών των ψαριων και των φυτων: -

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)
-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:
-Δοσολογία:
-Χρόνος Χρήσης:
-Αναλυτική περιγραφή: Αρχικά από το κατάστημα που τα πήρα μου έδωσαν flourish Excel γιατί ότι φυτό και αν έβαζα γινόταν διάφανο και σάπιζε. Αφού και με αυτό δεν έγινε κάτι, πήρα CO2 σε ταμπλέτα και έβαλα και Ferropol, αρχικά όλα πήγαιναν καλύτερα (μέχρι και ένα φυτό που είχε χαθεί στο υπόστρωμα ξαναβγήκε) αλλά μετά ενώ οι anubies δεν σάπισαν δεν αναπτύχθηκαν καθόλου…

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
post-48330-0-45497000-1364420747_thumb.jpg

post-48330-0-64641200-1364420755_thumb.jpg

post-48330-0-14579800-1364420765_thumb.jpg

post-48330-0-63251900-1364420778_thumb.jpg

post-48330-0-90224800-1364420812_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τις ανουμπίες δεν πρέπει να τις φυτεύεις! Να τις δέσεις πάνω στην ρίζα ή σε κάποια πέτρα. Επίσης ελάττωσε την διάρκεια φωτισμού στις 9 ώρες το πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Απο το κατάστημα βέβαια που ρ'ωτησα για το φύτεμα δεν μου το είπαν, απλά να τη φυτέψω στο χώμα και οι ρίζες να φτάσουν στο υπόστρωμα..

πάνω στη ρίζα πως τις βάζω; πχ. τις δένω με πετονιά με τη ρίζα της να κολυμπάει;

Link to comment
Share on other sites

Σου παραθέτω ένα όμορφο βίντεο για το πως δένουν ανουμπίες σε ρίζες

Την δένεις στην αρχή με πετονιά. Με τον καιρό οι ρίζες της πιάνουν το ξύλο.

Εδώ το κάνει με λαστιχάκια.. πιο όμορφο όμως είναι με πετονιά που φαίνεται πολύ λιγότερο!

Έγινε επεξεργασία - filfilip
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς καλησπέρα! :) το προβλημα σου το εχω περασει και εγω και πολλοι αλλοι χομπιστες που ξερω...θα σου παραθεσω πρωτα τις εντυπωσεις μου και καποιεσ αποριεσ που μου δημιουργηθηκαν απο τα στοιχεια που μας εδωσες...

-πριν το κανεις φυτεμενο...τι ειχες μεσα;

-Θεωρω οτι η ενταση του φωτισμου σου ειναι πολυ μικρη σε σχεση με τα λιτρα σου ενω παραλληλα η φωτοπεριοδος ειναι σχετικα μεγαλη...καθαρισε τον ανακλαστηρα και μειωσε σταδιακα τη φωτοπεριοδο σου στις 8-9 ωρες.

- Κατι που δεν καταλαβα: εχεις βιολογικο φιλτραρισμα; Και αν ναι, τι υλικο ειναι;

- Επισης νομίζω οτι τα ψαρια σου ειναι λιγο κινδυνος για τα φυτα αλλα αυτο θα το αφησω να το διευκρινησουν οι πιο εμπειροι

Τωρα...για την anubias...καταρχας προσεχε να μην θαυεται ο κορμός της γιατι σαπίζει!! Πολυ βασικο αυτο!

Κατι μου λεει οτι εχεις ελλειψη νιτρικων και γιαυτο δεν σου πιανει τιποτα αλλο απο φυτα...

Αν ξεθαψεις την anubias και συνεχιζει να τρυπαει ειναι σιγουρα η ελλειψη ιχνοστοιχειων! Παρε καποιο ενισχυτικό υγρο για NO3 και ειμαι σιγουρος οτι θα δεις διαφορα.

Τελος...ψαξε να βρεις μηπως υπαρχει λαμπα στο ιδιο μηκος με αυτη που εχεις αλλα με περισσοτερα watt.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ το βιντεο μου ελυσε τις αποριες!

Οσων αφορουν τα λιπασματα και το CO2 ειμαι οκ? πρεπει να αλλαξω κατι? συγνωμη για τις ερωτησεις αλλα ειμαι πολυ νεος στα φυτεμενα....

Link to comment
Share on other sites

Αμα δεν σου πιανει η anubias κοιτας πρωτα τα βασικα στο νερο σου...τα λιπασματα και το co2 ειναι δευτερευοντα για αυτο το φυτο...το ενυδρειο σου παρολο που λειτουργει αρκετο καιρο μαλλον δεν εχει στρωθει οπως πρεπει.

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν οι γνώσεις μου φτάνουν έως εδώ! :)

Οι εμπειρότεροι θα σου απαντήσουν για τα υπόλοιπα....

πάντως δεν νομίζω πως φταίει η έλλειψη CO2!

Συμβουλή: αγόρασε τεστ NH3/NH4, NO2 και NO3 για να ξέρεις αν ζουν σε υγιές περιβάλλον τα ψάρια σου! Κοίτα πρώτα τα ψαράκια και μετά τα φυτά!

Έγινε επεξεργασία - filfilip
Link to comment
Share on other sites

@ Δον Κι-Φώτης

Πριν φυτευθει τοο ενυδρειο ειχε χαλικι λευκο 4mm περιπου πλαστικα φυτα και διακοσμητικα. Απο ζωντανα ολα εκτος των red eye και των corries

Εχω βιολογικο φιλτραρισμα, το υλικο ειναι μισο κιλο matrix (αν θυμαμαι καλα) και αρκετα γραμμαρια απο ενα JBL βιολογικο που ειχα στο προηγουμενο φιλτρο μου που τα εφτυσε.. (JBL Crystalzprofi i80)

Τι προιον θα προτεινες για NO3? Κινδυνευει η ισσοροπια της βιολογιας μου με αυτο? Τα αλλα που ριχνω καλως τα ριχνω ή να τα σταματησω?

Τα ψαρια μου δεν ασχολουνται με τα φυτα... εννοεις οτι τα τρωνε?

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

ολη η υπολοιπη βιολογια μου ηταν ενταξει πριν φυτευθει το ενυδρειο και οι τελευταιες μετρηεις αμμωνιας και ΝΟ2 ηταν μηδενικες, η αμμωνια μετρηθηκε σημερα το ΝΟ2 πριν 2 μηνες η τελευταια μετρηση ππου τλειωσε το τεστ.. τα ψαρια μου ειναι μια χαρα ουτε αλγες ουτε τιποτα, ειδικα τα παλαιοτερα black neon tetras τα εχω πανω απο 1,5 χρονο και δεν εχω χασει κανενα ψαρι μεχρι ωρας στο ιδιο διαστημα...

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες και απο μενα.

Καταρχην σε πρωτη φαση βγαζεις την ανουμπια και την δενεις στο ξυλο,ετσι οπως την εχεις φυτεμεη ειναι λογικο να σαπιζει.

Η λαμπα που εχεις δεν κανει,βαλε μια αλλη με 6500 κελβιν και βαλε τις ωρες φωτισμου στις 8,οι 12 ειναι πολλες.

Με αυτα τα βατ σ αυτα τα λιτρα μπορεις να βαλεις μονο πολυ ευκολα φυτα,οπως ανουμπιες,microsorum pteropus.moss,Egeria densa,Hygrophila polysperma κ.α

Τα φυτ απο το χωριο σου καλο ειναι να τα βγαλεις γιατι ειναι επινδυνο ναβαζουμε φυτα απο ποταμια και λιμνες που δεν ξερουμε τι κουβαλανε.

Θ πρεπει να κανεις μετρησεις και ειδικα νο3 το οποιο ειναι σημαντικο για τα φυτα.

Πρεπει να κοιταξεις και λιγο την ψαροσυνθεση σου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές θα ξεκινήσω απο απόψε με τις anubies και προχωρώ με τεστ NO3 και αλλαγή λάμπας και χρόνου φωτισμού. Για την ψαροσύνθεση τι εννοείς; μεχρι στιγμής ειδικά στα ψαρια, δεν εχω το παραμικρό πρόβλημα ουτε και αυτά μεταξύ τους... ο Pleco είναι στριμωγμένος αλλα θα κοιτάξω να τον χαρίσω σε κάποιον που έχει κατάλληλο χωρο. Τα ζουμιά που ρίχνω να συνεχίσω να τα ρίχνω ή να σταματήσω; Συγνώμη για τις ερωτήσεις αλλα τώρα προσπαθώ να μάθω...

Link to comment
Share on other sites

Εχεις πολλα ψαρια για τα λιτρα σου τα οποια ειναι κοπαδοψαρα αλλα εσυ δεν τα εχεις σε κοπαδι.Εγω προσωπικα θα τα εδιωχνα και θα ξρατουσα μονο τα νεον και θα τα εκανα μεγαλητερο κοπαδι πχ 10.

Οι αρλεκινοι και τα red eye θελουν μεγαλητερο ενυδρειο και ειδικα οι αρλεκινοι θελουν μεγαλητερο μηκος ενυδρεου,περιπου στο μετρο γιατι ειναι γρηγοροι κολυμβητες.Τα κορυ θελουν κοπαδι και ιδανικα αμμο για βυθο,βεβαια αν το χαλικι σου δεν ειναι αιχμηρο μπορεις να τα κρατησεις αλλα αν ειναι τοτε θα τραυματιζουν τα μουστακια τους.Αν τα κρατησεις πρεπει να τα κανεις κοπαδι.Ο πλεκο πρεπει να φυγει απο μεσα.Δηλαδη η γνωμη μου ειναι να κρατησεις τα νεον κι να τα κανεις κοπαδακι και να κρατησεις και τα κορυ αν το χαλικι σου δεν ειναι αιχμηρο και να τα κανεις και αυτα κοπαδι.

Τα ζουμια ποια εννοεις?

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ το Ferropol και τη δοσολογία του CO2 που εχω γράψει στη φόρμα.

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι το Ferropol ειναι γενικο λιπασμα,αν ειναι ετσι τοτε καλυτερα να σπασεις την δοση που ριχνεις σε 6ημερη και να ριχεις καθημερινα εκτος απο την ημερα της αλλαγης νερου που δεν χρειαζετε.Με αυτον το τροπο τα φυτα σου αφομειωνουν καλυτερα το λιπασμα.Αλλαγες νερου ειναι καλυτερα να κανεις 1 φορα την εβδομαδα.

Το co2 που χρησιμοποιεις δεν το εχω δουλεψει ποτε,αλλα ξερω οτι το co2 πρεπει να διοχετευεται καθημερινα στο ενυδρειο μας,τωρα μ αυτο που εχες εσυ δεν ξερω αν μπορεις να το κανεις.

Link to comment
Share on other sites

OK ευχαριστώ!

H ταμπλέτα μπάινει σε ενα πλαστικό κοντεινερ εντός του ενυδρείου, λιώνει και διοχετεύεται στο νερό σταδιακά (σε περίπου 48 ώρες εχει φύγει όλο το αέριο απο το κοντεινερ)

Link to comment
Share on other sites

Αφου σε 48 ωρες εχει φυγει ολο το αεριο τοτε θα πρεπει να βαζεις 1 καθε 2 μερες για να εχεις καθε μερα παροχη co2.

Link to comment
Share on other sites

OK Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

Σήμερα πήρα τεστακια pH NO2 NO3 και εβαλα τις anubies πάνω στη ρίζα και μαζεψα και το κερατόφυλλο. Οι μετρήσεις σήμερα έχουν ώς εξής:

pH 8

kH 14

GH 12

NO2 0

NO3 10-15(test της JBL εχει 2 νουμερα στη κλίμακα...)

ΝΗ4 0

CO2 4ppm (υπολογισμένο βάσει kH & pH απο http://www.theaquatools.com/co2-calculations)

Μοίρασα δοσολογίες για το λίπασμα 2ml τη μέρα και θα αυξήσω τη συχνότητα του CO2.

Ελπίζω να μου πάει καλύτερα! Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές θα ενημερώσω για την πορεία!

post-48330-0-68642800-1364496562_thumb.jpg

post-48330-0-49349900-1364496624_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Οι μετρησεις σου ειναι καλες,απλα εχεις πολυ λιγο co2 στο νερο σου.

Το κερατοφυλλο το εδεσες?Ετσι μου φαινεται στη φωτογραφια..

Link to comment
Share on other sites

Grego, έχεις δέσει το κερατόφυλλο όχι τις ανουμπίες!!!! Πάρε τις ανουμπίες και βάλε πάνω στο ξύλο! Το κερατόφυλλο άστο όπως ήταν!

Link to comment
Share on other sites

Grego, έχεις δέσει το κερατόφυλλο όχι τις ανουμπίες!!!! Πάρε τις ανουμπίες και βάλε πάνω στο ξύλο! Το κερατόφυλλο άστο όπως ήταν!

Και εγω αυτο καταλαβα οτι εχει κανει. :)

Link to comment
Share on other sites

Είναι δεμένες οι anubies πάνω στο ξύλο μάλλον στη φωτό δεν φαινεται καλα... το κερατόφυλλο το έχω πλέξει γύρω απο το ξύλο και το εχω αραιώσει καθώς δεν το προλάβαινα να το κλαδευω και μου φαίνεται ωραιότερο έτσι. Θα υπάρχει πρόβλημα λέτε; Έβαλα και δεύτερη λάμπα 4700Κ με πατέντα στο καπάκι (εκκρεμεί ο ανακλαστήρας αλλα απο Δευτέρα)και μείωσα το φωτισμό στις 8 ώρες.Ήδη οι anubies πήραν τα πάνω τους και εφυγαν οι ππολλές κιτρινίλες και σταμάτησε η καταστροφή των φύλλων, το CO2 το άλλαξα με ενα συστημα με μπουκάλα της tropica και ρίχνω 150ml τη μέρα βάσει των οδηγιών για τα λίτρα μου.

post-48330-0-43017000-1364670459_thumb.jpg

post-48330-0-75152200-1364670478_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα είδα νεες τρύπες στα φύλλα, ενω έχω αλλάξει και φωτισμό και παροχή CO2 οι μετρήσεις του είναι ακόμη χαμηλές... Το CO2 το διοχετεύω λίγο πρίν ανοίξουν τα φώτα στα 51 καθαρά λίτρα που έχω βαζω 150ml (αφαιρώντας τον όγκο του υποστρώματος) . Οι υπόλοιπες μετρήσεις μου είναι σταθερες. Σήμερα θα ξαναμετρήσω αφού εχθες εκανα και την προγραμματισμένη αλλαγή νερου κατα 30%. Ο φωτισμός μου με το νεο φωτιστικό εχει φτάσει τα 0,6W/lt. Ρίχνω και 2ml την ημέρα Ferropol (γενικής χρήσης λίπασμα περιέχει Fe Cu Mn κα)Τι άλλο να κάνω; :(

Έγινε επεξεργασία - grego1981
Link to comment
Share on other sites

Ισως εχεις καποια ελειψη και μαλλον καλιου.Προτεινω να παρεις το seachem potassium και να ξεκινησεις χοριγηση καλιου.Βεβαια χρειαζεται χρονος και δεν θα δεις αμεσα αποτελεσματα αμεσως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...