Jump to content

Διευκρίνιση subemers & emers


Recommended Posts

Επιτέλους μπορεί κάποιος να μας διευκρινίσει ποια φυτά είναι subemers και ποια emers? Δώστε μας ένα link για να διαβάσουμ, αν δεν υπάρχει κάτι σχετικό στο AZ.

ευχαριστώ

umb

Link to comment
Share on other sites

Στο ενυδρείο μας έχουμε δύο κατηγορίες φυτών. Μια κατηγορία ας το πούμε απλά είναι τα γνήσια υδρόβια φυτά. Τα φυτά αυτά έχουν προσαρμοστεί εστί ώστε να απορροφούνε τα θρεπτικά συστατικά τους ως επί το πλείστον από το φύλλωμα τους. Tης ρίζες της έχουνε καθαρά για την στήριξη τους. Στα φυτά αυτά όπως καταλαβαίνεις δεν έχει νόημα να βάζουμε ταμπλέτες λίπανσης στην ρίζα τους. Αυτά τα φυτά εκτός σπανίων περιπτώσεων δεν μεγαλώνουνε εκτός νερού, δηλαδή δεν βγάζουν φύλα η βλαστούς πάνω από την επιφάνια του νερού. Αυτά τα φυτά τα λέμε subemers και αποτελούν το 30%.

Η άλλη κατηγορία είναι τα φυτά του βάλτου που σιγά σιγά προσαρμόστηκαν να ζουν και μέσα και έξω από το νερό, ή ρίζα τους όμως παραμένει στο νερό δηλαδή αυτά τα φυτά είναι σε θέση να βγάζουν φύλα ή βλαστούς εκτός νερού. Τα φυτά αυτά απορροφούν ως επί το πλείστον τα θρεπτικά συστατικά από της ρίζες τους. Σε αυτά μπορούμε να βάλουμε ταμπλέτες λίπανσης. Τα φυτά αυτά τα ονομάζουμε emers και αποτελούν το υπόλοιπο 70%.

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο και ΠΟΠΟ, σας ευχαριστώ πολύ.

Πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει αυτή η διευκρίνιση γιατί αρκετοί νέοι χομπίστες –σαν εμένα- θα διαβάζουν για φυτά submersed και emersed και δεν θα καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάμε.

umb

;)

Link to comment
Share on other sites

ΠΟΠΟ, τα links που μου έδωσες βγάζουν error, μήπως μπορείς να το τσεκάρεις σε παρακαλώ?

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '= '' order by `item` ASC' at line 1

Link to comment
Share on other sites

http://www.aquaticplantcentral.com/forumap...inder/index.php

και αφού διαλέξετε αν θα θέλετε emersed ή όχι, πατάτε το κουμπί GO δίπλα από το drop down menu

Link to comment
Share on other sites

merci istellas!!!

;)

Link to comment
Share on other sites

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερο ψάξιμο και καθότι οι όροι subemers και emers δεν δίνουν πολλες πληροφορίες και μόνο στα γερμανικά - ολλανδικά, μπορούν να ψάξουν για:

submersed=υδρόβια,

emersed=αμφίβια, υδρόφιλα

για πληροφορίες στα αγγλικά.

Σχετικά με τις ταμπλέτες διαφωνώ με το Χρήστο και τα ίδια ισχύουν και για το υπόστρωμα. Σε πλούσιο θρεπτικό υπόστρωμα τα υδρόβια φυτά μεγαλώνουν εξίσου καλά ή και καλύτερα τρεφόμενα από τις ρίζες. Συνήθως τα υδρόβια βρίσκονται σε περιοχές με φτωχότερα ή αλκαλικά εδάφη και μεγάλες ροές νερού όπου τους παρέχονται όλα τα θρεπτικά μέσω της στήλης και του φυλλώματος. Ο καλός θρεπτικός βυθός είναι όμως αναντικατάστατος και εφόσον μπορούμε να τον παρέχουμε ή να τον υποβοηθούμε με ταμπλέτες μόνο καλό τους κάνει. Φυσικά αυτό ισχύει μόνο για τα φυτά που έχουν ρίζωμα στο βυθό και όχι στα επιπλέοντα. Ο θρεπτικός βυθός με φυτόχωμα, υπόστρωμα, λατερίτη, τύρφη κλπ μας δίνει ένα επιπλέον όπλο στην ενδεχόμενη μάχη κατά της άλγης καθώς η αργή απελευθέρωση και δέσμευση των θρεπτικών γίνεται μέσω των ριζών και όχι με διάχυση μέσω του νερού ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη της άλγης. Γι αυτό και ανεξάρτητα με το είδος των φυτών είναι δεδομένο ότι ένα πλούσιο υπόστρωμα ή λίπανση με ταμπλέτες θα βοηθήσουν σημαντικά.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε νέον αυτό που γραφής ισχύει εφόσον δεν βάζουμε καθόλου λίπασμα στην στήλη, τότε αναγκάζουμε τα φυτά να βρουν τα θρεπτικά συστατικά τους από την ρίζα όσο αυτό το επιτρέπει η φυσιολογία τους. Όσο όμως υπάρχει λίπασμα στην στήλη τότε τα φυτά θα αγνοούνε το λίπασμα στο υπόστρωμα και θα απορροφούν το λίπασμα στην στήλη που τους είναι πιο εύκολα προσβάσημο. Τα ανούμπιας μας όμως που δεν έχουν ρίζα στο υπόστρωμα περιμένουν τα θρεπτικά συστατικά τους από την στήλη. Στην φύση όπως λες τα φυτά αυτά για να μην παρασυρθούν από το ρεύμα του ποταμού αναγκάζονται να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ρίζωμα. Στο ενυδρείο όμως λίπη αυτό το ρεύμα και τα emers φυτά δεν δημιουργούν μεγάλο ρίζωμα. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα ξεριζώνοντας ένα emers και ένα subemers και θα δούμε την διαφορά στην ρίζα τους. Προσωπικά κάποια Cabomba που είχα στο ενυδρείο μου την είχα κρυμμένη πίσω από μια πέτρα με ένα βαρίδι χωρείς να την έχω φυτεμένη καθόλου και αναπτύσσονταν εξαιρετικά. Επίσης προτείνω το εξής πείραμα να το κάνουνε όση μπορούνε, φυτέψτε ένα emers στην μια άκρη του ενυδρείου χωρείς ταμπλέτα και το ίδιο φυτό με ταμπλέτα σε άλλο σημείο του ενυδρείου και παρατηρήστε την ανάπτυξη των φυτών. Προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει λίπασμα στην στήλη. Τέλος σε ότι αφορά το υπόστρωμα συμφωνώ απόλυτα να είναι σωστό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, απλός ήθελα να τονίσω να μην βάλουμε επιπλέον ταμπλέτα κάτω από ένα subemers φυτό που ούτως ή άλλος το υπόστρωμα από μόνο τους περιέχει κάποια εγκλωβισμένα θρεπτικά συστατικά που καλύπτουν πλήρες τα emers φυτά.

Έγινε επεξεργασία - istellas
Link to comment
Share on other sites

Χρήστο καλημέρα,

θα διαφωνίσω ως προς την άποψη ότι τα subemersed φυτά χρησιμοποιούν τις ρίζες τους μόνο για να στηρίζονται. Αυτό δεν ισχύει και αναφέρω ως παράδειγμα τα φυτά Nymphaea lotus & Eichornia diversifolia που είχα/έχω στην κατοχή μου.

Αν ψάξει κανείς θα δει πως "Though a nutritious substrate is doubtlessly the most important factor in the successful cultivation of this plant, CO2 supplementation and the regular fertilization of both the substrate and the water column produces favorable results."

Η παραπάνω άποψη δεν είναι από ένα μόνο site aλλά υποστηρίζεται από site όπως της Τropica, το APC κ.α. Άρα αν μη τι άλλο υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν είναι μία ή δύο όσο αφορά τα subemersed φυτά.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το από που θα προσλάβει τα θρεπτικά συστατικά το κάθε φυτό εξαρτάται σωστά όπως είπες από το πως θα τα παρέχουμε και από τη φυσιολογία του. Η διαφορά μας βρίσκεται στο ότι στο πλούσιο υπόστρωμα η ανάγκη λίπανσης στη στήλη περιορίζεται σημαντικά και αντίστοιχα περιορίζονται τα λάθη στη λίπανση που τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Ειδικά Χρήστο για τις anubias στις οποίες αναφέρθηκες , είναι φυτό που αναπτύσσεται ευκολότατα και μάλιστα ταχύτατα εκτός νερού με πρόσληψη θρεπτικών από τα ριζίδια. Είναι μια μέθοδος σε ελεγχόμενες και συνήθως υδροπονικές καλλιέργειες με θρεπτικά διαλύματα αντί χώματος που έχει εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια από εταιρείες παραγωγής φυτών, λαχανικών κλπ και αξιοποιείται κατά κόρον για φυτά που προορίζονται για ενυδρεία, λίμνες κλπ.

Μερικές περαιτέρω πληροφορίες βρίσκονται στα παρακάτω link:

Γενικά για τις anubias

http://toptropicals.com/html/toptropicals/.../anubias_en.htm

Αναφορά για emersed μορφή

http://en.wikipedia.org/wiki/Anubias#Anubias_barteri

Παρουσίαση με φώτο φυτώριου όπου καλλιεργούνται emersed φυτά (και anubias)

http://www.aquarticles.com/articles/travel...g_Oriental.html

Αναφορά και φώτο emersed anubias

http://www.aquariumplants.co.za/plants/523.htm

Λίγες οδηγίες για emersed καλλιέργεια.

http://www.thekrib.com/Plants/Plants/Anubias-nana.html#1

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός για τον λόγο αυτό ανέφερα « ως επί τον πλείστον » κάποια φυτά περισσότερο και κάποια λιγότερο απορροφούνε κάποια θρεπτικά συστατικά από της ρίζες τους. Αλλά όλα αυτά έχουνε ένα κοινό σημείο, προτιμάνε και απορροφούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την στήλη και συμπληρώνουν τα υπόλοιπα από της ρίζες τους.

Επίσης ανέφερα ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις τώρα εάν είναι πολλές η λίγες εξαρτάτε από πια μεριά το βλέπουμε. Αν το δούμε από τα φυτά που χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο μας δεν είναι λίγες η εξαιρέσεις. Εάν το δούμε από το σύνολο τον supemers που υπάρχουν στην φύση τότε είναι λίγες.

Το θέμα που προέκυψε ήταν εάν είναι απαραίτητο να βάζουμε στα subemers ταμπλέτες ή όχι, και όχι κατά πόσο τα subemers απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά τους από το φύλλωμα τους ή από της ρίζες τους.

Σε ένα λοιπόν φυσιολογικό υπόστρωμα υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά εγκλωβισμένα ώστε να συμπληρώσουν της ανάγκες τους τα φυτά αυτά. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε ταμπλέτες.

Στην φύση τα πράγματα είναι διαφορετικά δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να κάνουμε σύγκριση μεταξύ φύσης και ενυδρείου και θα πω ένα παράδειγμα. Στην φύση το σίδερο τα subemers το απορροφούνε και από της ρίζες τους αναγκαστικά μιας και στην φύση δεν υπάρχει τεχνικά σταθεροποιημένο Fe2 διότι οξειδώνετε στο νερό από το οξυγόνο σε fe3. Στο ενυδρείο μας όμως προσφέρουμε έτοιμο σταθεροποιημένο fe2 στα φυτά μας που μπορεί να απορροφηθεί και από τα φύλα τους. Με απλά λόγια στο ενυδρείο τα θρεπτικά συστατικά πλεονάζουν ώστε δεν είναι απαραίτητο να τα τροφοδοτούμε και με ταμπλέτες τα φυτά μας. Επίσης θέλω να τονίσω ότι η περισσότερες εταιρίες που παράγουν φυτά ο σκοπός τους είναι να βρούνε τρόπους να έχουν γρήγορη ανάπτυξη ώστε να μπορέσουν τα φυτά να βγούνε γρήγορα στο εμπόριο για αυτό εκεί χρησιμοποιούνε διαφορετικές τεχνικές για γρήγορη ανάπτυξη. Εμείς στο ενυδρείο μας επιδιώκουμε μια φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών μας. Θα ήταν λάθος πιστεύω να μιμηθούμε της τεχνικές αυτές. Στην φύση τα φυτά μας αναπτύσσονται ακόμη πιο αργά από ότι στο ενυδρείο μας. Τελικά ποιος είναι ο σκοπός μας να φλομώσουμε το ενυδρείο με λίπασμα και μετά να λέμε γιατί έχουμε άλγη. Προσωπικά εγώ δεν χρησιμοποιώ ταμπλέτες ούτε στα emers φυτά. Η ανάπτυξη τους είναι άψογη.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά εγώ δεν χρησιμοποιώ ταμπλέτες ούτε στα emers φυτά. Η ανάπτυξη τους είναι άψογη.

Xρήστο, τι φυτά έχεις στο ενυδρείο σου? Καμιά φωτό έχεις? Από υπόστρωμα τι έχεις? Τι πρόγραμμα λίπανσης χρησιμοποιείς?

Link to comment
Share on other sites

Xρήστο, τι φυτά έχεις στο ενυδρείο σου? Καμιά φωτό έχεις? Από υπόστρωμα τι έχεις? Τι πρόγραμμα λίπανσης χρησιμοποιείς?

Τώρα σε αυτήν την φάση δεν έχω τίποτα διότι λόγο χώρου χάλασα το μικρότερο μου ενυδρείο δώρισα τα ψάρια μου και τοποθέτησα το νέο ενυδρείο μου ( 350 λίτρα μικτό) το οποίο βρίσκεται στην φάση στρωσίματος. Eχω βάλει μέσα μόνο χαλαζιακή άμμο 0,4-0,6mm.

Σκοπεύω να βάλλω:

Ρίζα magroven, ψάρια 10 Melanotaenia boesemani και μερικά Corydoras

από φυτά σκοπεύω να βάλω εάν τα βρω φυσικά.

Echinodorus major

Echinodorus-ozelot red

Cryptocoryne balansae green

Cryptocoryne wendei

Cryptocoryne parva

Hygrophila-salicifolia

Micranthemum micranthemoides

Nomaphilia- parvifolia

Mayaca-vandellii

Anubias

Το προηγούμενο μου ενυδρείο είχε μέσα υπόστρωμα DeponitMix της εταιρίας Dennerle και χαλίκι 2-3mm από φυτά είχα μέσα

Echinodorus bleheri

Cryptocoryne wendei

Anubias nana

Cabomba caroliniana

Επίσης ενυδρείο με άμμο δεν είναι η πρώτη φορά που θα κάνω και δεν έβαλα ποτέ υπόστρωμα ούτε ταμπλέτες και είχα μέσα πιο απαιτητικά φυτά.

Μόλις ολοκληρωθεί το στρώσιμο του νέου μου ενυδρείου και βάλω μέσα φυτά και ψάρια θα κάνω μια πιο πλήρη παρουσίαση με φωτογραφίες.

Αλλά ας μην ξεφύγουμε από το θέμα. Από την προσωπική μου εμπειρία πιστεύω πως εάν ισορροπήσουμε το ενυδρείο μας σωστά δεν χρειάζονται πολλά λιπάσματα.

Υ.Γ.

Επειδή λοιπόν αισθάνομαι ότι με προκαλείται όχι βέβαια με την κακιά ένια αλλά με την υγιή της μορφή και επειδή με αρέσουνε η προκλήσεις θα κάνω κάποια πειράματα πάνω σε αυτό το θέμα και τα οποία θα παρουσιάσω αναλυτικά εδώ στο φόρουμ. Ποίος ξέρη μπορεί και να ξαφνιαστώ και εγώ.

Πάντως παιδιά την χάρηκα αυτήν την συζήτηση και αυτό είναι το ωραίο της ζωής, ότι δεν είναι δυνατόν να ήμαστε όλοι της ίδιας άποψης. Πιστεύω πως του καθενός τα λεγόμενα κρύβουν κάποιες αλήθειες και δια μέσο της συζητήσεις ακούω και άλλες γνώμες που μερικές φορές με κάνουν να σκέφτομαι ορισμένα πράγματα διαφορετικά. Εάν λοιπόν αφήσουμε όλοι τον εγωισμό μας και δεν επιμένουμε σε μια στερεότυπη δικιά μας εγωιστική θεωρία τότε και μόνο τότε θα εμπλουτίσουμε της γνώσης μας. ;)

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ.

Επειδή λοιπόν αισθάνομαι ότι με προκαλείται όχι βέβαια με την κακιά ένια αλλά με την υγιή της μορφή και επειδή με αρέσουνε η προκλήσεις θα κάνω κάποια πειράματα πάνω σε αυτό το θέμα και τα οποία θα παρουσιάσω αναλυτικά εδώ στο φόρουμ. Ποίος ξέρη μπορεί και να ξαφνιαστώ και εγώ.

Πάντως παιδιά την χάρηκα αυτήν την συζήτηση και αυτό είναι το ωραίο της ζωής, ότι δεν είναι δυνατόν να ήμαστε όλοι της ίδιας άποψης. Πιστεύω πως του καθενός τα λεγόμενα κρύβουν κάποιες αλήθειες και δια μέσο της συζητήσεις ακούω και άλλες γνώμες που μερικές φορές με κάνουν να σκέφτομαι ορισμένα πράγματα διαφορετικά. Εάν λοιπόν αφήσουμε όλοι τον εγωισμό μας και δεν επιμένουμε σε μια στερεότυπη δικιά μας εγωιστική θεωρία τότε και μόνο τότε θα εμπλουτίσουμε της γνώσης μας.

;)

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά χάρηκα που έκανα αυτή την ερώτηση, γιατί μαζί με εμένα, έμαθαν και αρκετά μέλη του AZ (τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω), πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα submersed και emersed φυτά.

Μεγάλη διευκόλυνση και πληροφορίες για τα φυτά παρέχει και η ιστοσελίδα www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/index.php, (ευχαριστώ istellas για την πληροφορία).

Χρήστο σου εύχομαι ότι καλύτερο για το ενυδρείο που στρώνεις και περιμένω την παρουσίασή του μαζί με φωτογραφικό υλικό.

…Τώρα τι άλλο; Πολύ μελέτη για να βρουν επιτέλους τα φυτά μου ένα πλούσιο υπόστρωμα. Σας ευχαριστώ και πάλι.

umb

;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...