Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Έχω εδώ και 3 μήνες 6 νέον σε ένα ενυδρείο 20 λίτρων, όπου φιλοξενούνται μάζι με έναν γλύφτη. Όταν έφυγα για διακοπές χριστουγέννων και πριν φύγω ένα από τα νέον μου είχε χάσει το χρώμα του. Οι μετρήσεις που έκανα εκείνη τη μέρα ήταν πολύ καλές (πχ pH=6) και το μόνο ανησυχητικό ήταν η σκληρότητα (>14). Όταν γύρισα από τις διακοπές το ψαράκι μου δεν το βρήκα ποτέ. Πρίν από 2 μέρες είδα και σε δεύτερο νέον το ίδιο "ξεθώριασμα" με το ίδιο καλές μετρήσεις. Αλλαγές νερού κάνω 1-2 φορές το μήνα (λόγω προβλήματος παροχής νερού στην περιοχή)

Δεν θα ήθελα να χάσω κι άλλο νέον γι αυτό ελπίζω σε άμεση βοήθειά σας! Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

οπως περιγραφεις την κατασταση, μαλλον ο χαμος οφειλεται σε κακη ποιοτητα νερου που στρεσαρει τα ζωντανα, πραγμα πολυ ευκολο λογω λιγων αλλαγων νερου, αλλα και μικρου ογκου του ενυδρειου (20 λιτ. το νερο βρωμιζει πολυ γρηγορα). ;):D

αν ειναι ευκολο στειλε τις υπολοιπες μετρησεις σου διοτι μονο το πε-χα δεν φτανει.

για να λυσεις το προβλημα και να αποφυγεις αλλους θανατους κατα τη γνωμη μου χρειαζεσαι μεγαλυτερο ενυδρειο τουλαχιστο 60 λιτ, πολλα φυτα ζωντανα και ενα δυνατο φιλτρο για να μπορεις να κανεις αλλαγη νερου καθε δυο εβδομαδες!

Link to comment
Share on other sites

Άν κάνω συχνότερες αλλαγές νερού θα το διορθώσω λες? Δεν είναι πάντως κάποια ασθένεια σωστά? Δυστυχώς προοπτική για μετακόμηση σε μεγαλύτερο ενυδρείο δεν υπάρχει γι αυτό και κρατάω τον πληθυσμό των νέον μου σε σταθερά μικρό αριθμό.

Link to comment
Share on other sites

Σημφωνω και εγω περισσοτερες αλλαγες νερου η μεγαλητερο ενυδρειο εχε το νου σου και λιγο στον γλυφτη γιατι ειναι λιγο περιεργο ψαρακι (εμενα στο προιγουμενο ενυδρειο μου οσο περιεργο και προτακουστο και αν ειναι μου σκοτωσε 8 gubbies απο τα 15 τον ειδα με τα ματια μου που εκανε επι8εσεις .επισης μεσα στο ενυδρειο μου ειχα και 20 νεον τα οποια ηταν συνεχεια κριμενα λογο στρες ,οταν εβγαλα τον γλυφτη ηρεμησαν και ολα ηταν φυσιολογικα . ουτε στρες ουτε 8ανατους.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως παρακολουθώ τον γλύφτη γιατί γνωρίζω για την επιθετικότητά του (είχα κι εγώ παλιότερα θάνατο εξαιτίας του) και όλως περιέργως με τα συγκεκριμένα ψάρια δεν ήταν καθόλου επιθετικός. Επίσης δεν είναι λογικό να είναι 3 μήνες στο ίδιο ενυδρείο και να παρουσιάστηκε πρόβλημα με το γλύφτη μόνο τα χριστούγεννα και τώρα... Κανείς με παρόμοια εμπειρία? Το "ξεθώριασμα" των ψαριών σε γενικές γραμμέσ πού οφείλεται? Θέλω να σας πληροφορίσω πως ταΐζω μόνο flakes (εναλλάξ 1 φορά της sera και 1 της tropical flakes για δίσκους με σκόρδο). Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο αν παίζει ρόλο στο πρόβλημα που αντιμετοπίζουμε?(αν είναι δυνατόν να είστε συγκεκριμένοι όσον αφορά τη μάρκα κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, καταρχήν στις μετρήσεις σου δεν αναφέρεις τις μετρήσεις από τα νιτρικά και τα νιτρώδη, παράγοντες που είναι σημαντικοί για τον έλεγχο του ενυδρείου. Τα λίτρα σου είναι λίγα και οι παράμετροι του νερού σου αλλάζουν πολύ εύκολα. Γι' αυτό αν δεν έχεις τα απαραίτητα τεστ σου συνιστώ να τα πάρεις για να κάνεις αυτές τις μετρήσεις. Τώρα όσον αφορά το ξεθώριασμα το έχω παρατηρήσει και έγώ σε ορισμένα ψαράκια μου, συγκεκριμένα σε θηλυκά guppies μετά όμως από γέννα. Έχεις προσέξει μήπως τα ψάρια που ξεθωριάσαν είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα και αν έχουν γεννήσει. Έγω έχω λύσει πάντως αυτό το πρόβλημα μου με προσθήκη βιταμινών στα flakes. Μετά από 3-4 μέρες το χρώμα επανέρχεται και όλα καλά. Επίσης τα flakes που δίνω είναι τα tetraRyby για την βελτίωση του χρώματος των ψαριών.

Αυτά για αρχή. Τώρα όμως θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις στρώσει το ενυδρείο σου, γιατί αναφέρεις ότι το έχεις μόνο 3 μήνες. Και αν το έχεις στώσει με ποιον τρόπο. Έχεις βάλει βακτηρίδια για να δημιουργηθούν αποικίες στο φίλτρο σου; Επίσης αυτό με το πρόβλημα στην παροχή του νερού στην περιοχή σου δεν το κατάλαβα. Τι εννοείς; Εκτός από τα νιτρικά και τα νιτρώδη δεν μας λες τίποτα και για την θερμοκρασία του νερού. Δώσε μας κάποιες πληροφορίες για όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο έχει στρωθεί με μπόλιασμα από το άλλο μου ενυδρείο το οποίο τρέχει εδώ και 9 μήνες. λοιπόν μετρήσεις: NO2=0 & NO3=10. Τελικά το νέον μου το έχασα... ;) και το τραγικότερο είναι πως δεν το είδα καν...Μάλλον ανέλαβαν τα σαλιγκαράκια... Το πρόβλημα του νερού είναι μεγάλη και πικρή ιστορία. Όποιος νοικιάζει σπίτι στο Ηράκλειο Κρήτης δε νομίζω πως θα του φανεί περίεργο... Ο σπιτονοικοκύρης μου ποτίζει από το ίδιο ρολόι με το δικό μου και δεν έχω πάντα διαθέσιμο πολύ νερό... Τέλος πάντων... Θα κοιτάξω με κάποιον τρόπο (θα βρώ δεν υπάρχει περίπτωση) να κάνω συχνότερες τις αλλαγές. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι για το ψαράκι σου. Εύχομαι να μπορέσεις να βρεις μια λύση. Σου εύχομαι καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...