Jump to content

ich και απώλεια μονομάχου!!!!!!!!


Recommended Posts

Το Σάββατο το βράδυ ρίχνοντας μια ματιά στα ψαράκια μου πριν φυγω διαπίστωσα πως ο μονομάχος μου είχε αρκετά λευκά στίγματα στα πτερύγειά του (το πρωί δεν παρατήρησα κατι..) ich! ανέβασα τη θεμοκρασία αμέσως απο τους 25 στους 29 βαθμούς και έφυγα.. Γυρνόντας σπιτι κυριακή μεσημέρι διπίστωσα πως η ένδειξη της θερμοκρασίας στο θερμόμετρο δεν είχε κάνει βήμα. είχε κολλήσει ο θερμοστάτης, με τα πολλά τον ξεμπλόκαρα και ανέβηκε στους 29.. ο μονομάχος οσο πήγαινε και χειροτέρευε με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να μην ανασαίνει σχεδόν καθόλου και να τον παρασύρει το ρεύμα οποτε και προχώρησα σε ευθανασία........................................ ευτυχώς αν και αδυνατώ να παραλάβω φάρμακο μέχρι αυριο το πρωί λόγω 3ημέρου τα αλλα ψαράκια μου ειναι μια χαρά εκτώς 2 γκάππυ και ενα μόλλυ τα οποία εχουν απο 2-3 σημαδάκια και κατα τα άλλα συμπεριφέρονται φυσιολογικότατα... το πρωί θα πάω στο petshop για φάρμακο, έχω αρκετά φυτά και λέω να μην βάλω αλάτι.. αν μπορείτε προτείνετέ μου μερικά διαφορετικά φάρμακα διοτι η αγορά της μυτιλήνης είνια περιορισμένη και απο πικοιλία και δυστυχώς απο γνώση... ζήτώ τη βοήθειά σας γιατι δέν αντέχω άλλες απόλειες ειδικά μετα την ευθανασία... μόλις παραλάβω το φάρμακο θα ειμαι online για περεταίρω συμβουλες.. ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθειά σας..

Link to comment
Share on other sites

Μια φωτογραφία και λίγες παραπάνω πληροφορίες για το ενυδρείο με ένα σύντομο ιστορικό θα μας βοηθούσες πολύ.

αν πράγματι έχεις ΙΚ έχουν γραφτή πολλά εδώ ρίξε μια ματιά.

Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβάσει αρκετά περι της ασθένειας αυτής και την έχει ξαναπεράσει παλιότερο ενυδρείο μου απλα χρειαζόμουν μια σειρά απο προτεινόμενα φάρμακα μιας και δύσκολα βρίσκω στη μυτιλήνη ακριβώς αυτο που θέλω.. πήγα λοιπόν το πρωί σε 3 διαφορετικά καταστήματα και πήρα 2 φάρμακα που βρήκα που όμως κανένα δεν εξειδικεύεται στο ich. το ένα ειναι το MFC της tropical και το άλλο είναι το contra spot της tetra.. ξεκίνησα αγωγή με το MFC σήμερα.Το νερό αμέσως μετά τη χωρήγηση πήρε ένα μπλέ χρώμα και παρέμεινε έτσι για 2 περίπου ώρες. το ενυδρείο μου είναι 40 L φυτεμένο και εχει (πλέον χωρίς τον μονομάχο..) 4 γκάππυ, 3 balloon platy, 3 zebra danio και ένα πλακόστομο.. τα ψαράκια μου δείχνουν υγειέστατα και μόνο ένα γκάππυ και ένα πλάτυ εχουν απο 3-4 σημαδάκια στις ουρές τους χωρίς να έχει επιρρεάστεί η συμπεριφορά τους..

ph 7,6

NO2 1,0

NO3 5-10

δεν έχει άνθρακα

Τ θεραπείας 29 βαθμοί απο 25 που είναι κανονικά

Οι οδηγίες του MFC αναφέρουν 10ml στα 100L κάθε μέρα μέχρι να φύγουν τα στίγματα πράγμα που μου έκανε εντύπωση μιας και απο παρόμοιες περιπτώσεις που έχω διαβάσει στο forum συνήθως τα φάρμακα για το ick χωρηγούνται σε 2 δόσεις με 7 μέρες διαφορά.. ο καταστηματάρχης απο όπου το πήρα μου σύστησε σε συνεργασία με τον προμηθευτή του προιόντος να χορηγώ την ίδια δόση (10ml/100L) για 10 μέρες καθημερινά....!!!! Τι να κάνω? να ακολουθήσω τις οδηγίες του καταστηματάρχη??? φωτογραφίες δεν μπορώ να βάλω γιατι δεν έχω μηχανή..

Link to comment
Share on other sites

Το contra spot της tetra ΕΙΝΑΙ για ich (ή ick)...

Και κάνει και δουλειά άμα δεν είναι παλιό και το βάλεις σωστά.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολύ φιλοξενε!! :thumbup: να ακολουθήσω κατα γράμμα τις οδηγίες που γράφει?

1η και 6η μέρα απο 5ml/20L και ξανά την 8η μέρα αν δεν έχει υποχωρήσει η ασθένεια, ή μου προτείνετε κάτι διφορετικό στη χορήγηση?

Link to comment
Share on other sites

Οσες φορές παλαιότερα το είχα χρησιμοποιήσει, είχα βάλει +50% από όσο λέει στη δοσολογία του, με πολύ καλό αερισμό όμως. Εγώ δεν παρατήρησα παρενέργειες στα δικά μου ενυδρεία με τα δικά μου ψάρια, ενώ είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε άλλο ενυδρείο με άλλα ψάρια, δεν ξέρω να σου πω εάν αυτό είναι σωστό ή τι μπορεί να επιφέρει...

Link to comment
Share on other sites

Εκανα μια μικρή αλλαγή του νερού με προσοχή στη θερμοκρασία και συνέχισα αγωγή με το contra spot προσθέτοντας λίγο παραπάνω όπως μου υπέδειξες.. το νέρό αποχρωματίστηκε πολύ γρηγορότερα απ'οτι με το MFC, η αεραντλία δουλεύει συνεχώς και τα ψαράκια μου απο συμπεριφορά τουλάχιστον δείχνουν μια χαρά! πριν τη δεύτερη χορήγηση των 5 ημερών να κάνω κάποια αλλαγή νερου? πόση? συγνώμη για τις πολλες και ίσως χαζές ερωτήσεις αλλα έχω διαβάσει αρκετά άσχημα αποτελέσματα απο αυτή την αρρώστια και ανησυχώ.. ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές κια ελπίζω να πάνε όλα καλά! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Εκανα μια μικρή αλλαγή του νερού με προσοχή στη θερμοκρασία και συνέχισα αγωγή με το contra spot προσθέτοντας λίγο παραπάνω όπως μου υπέδειξες.. το νέρό αποχρωματίστηκε πολύ γρηγορότερα απ'οτι με το MFC, η αεραντλία δουλεύει συνεχώς και τα ψαράκια μου απο συμπεριφορά τουλάχιστον δείχνουν μια χαρά! πριν τη δεύτερη χορήγηση των 5 ημερών να κάνω κάποια αλλαγή νερου? πόση? συγνώμη για τις πολλες και ίσως χαζές ερωτήσεις αλλα έχω διαβάσει αρκετά άσχημα αποτελέσματα απο αυτή την αρρώστια και ανησυχώ.. ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές κια ελπίζω να πάνε όλα καλά! :)

ΔΕΝ σου υπέδειξα να βάλεις παραπάνω! Περιέγραψα τι είχα κάνει εγώ και σου τόνισα σαφέστατα ότι "ΔΕΝ ΞΕΡΩ εάν είναι σωστό να γίνεται αυτό σε άλλα ενυδρεία με άλλα ψάρια..."

Αλλαγές νερού κατά τις θεραπείες μπορείς να κάνεις κανονικά, αλλά πρέπει να συμπληρώνεις την ίδια ποσότητα φαρμάκου που απομακρύνεται με την αλλαγή.

Γι' αυτό το λόγο εγώ ακολουθώ την εξής πρακτική (και επειδή ΔΕΝ θέλω να κάνω αλλαγές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, παρά μόνο εάν είναι μεγάλη ανάγκη): πριν ξεκινήσω μια θεραπεία κάνω μια πολύ καλή αλλαγή νερού και καλό σκούπισμα βυθού. Μετά βάζω τα όποια φάρμακα και αεραντλία. Παράλληλα πάντα περιορίζω στο μισό το τάισμα. Ετσι συνήθως περνάει το διάστημα που χρειάζεται για να δουλέψει το φάρμακο, χωρίς να χρειαστεί αλλαγή.

Να ξέρεις ότι το ick θεωρείται από τις πιο εύκολες ασθένειες στην αντιμετώπισή του, αρκεί να χειριστείς σωστά την όλη διαδικασία.

Περαστικά στα ψαράκια σου. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει φιλόξενε :) δεν καταχράστηκα τα λεγόμενά σου ούτε είχα σκοπό να παραποιήσω τις υποδείξεις σου απλα έχω διβάσει αρκετές δημοσιεύσεις σου και ξέρεις τι λές κια τι κάνεις. απλά χρησημοποίησα την αναφορά σου ως παεάδειγμα που ακολούθησα (έδωσα βάση στην ''προειδοποίηση'' και χορήγησα λιγότερο απο+50% παραπάνω) ίσως χρησημοποίησα λαθος λέξη.. ευχαριστώ πολύ! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει, no problem. :band:

...ξέρεις τι λές κια τι κάνεις...

Μόνο που σ' αυτό δεν συμφωνούν όλοι... :):hysterical::thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...