Jump to content

Εγκυός???


koumparos

Recommended Posts

Eχω στο 60lt ενυδρερίο μου 1 dwarf gourami (m) kai 3 "(f).μαζι με cvorydoras και Pleco.Η μία θυλικιά έχει φουσκώσει και νομίζω ότι θα εκραγεί.Είναι εγκυός ή είναι κάτι άλλο?????

Link to comment
Share on other sites

Τα γκουράμι δεν είναι ζωοτόκα να φουσκώνουν τόσο πολύ όσο περιγράφεις, στις εγκυμοσύνες τους. Μήπως έχουν ανοίξει τα λέπια της? Αν ναι, βγάλτην αμέσως και βάλε την σε καραντίνα (πιθανώς dropsy). Θα έλεγα ότι μάλλον χρειάζεται φωτογραφία...

Αλλα συμπτώματα ή ενδείξεις υπάρχουν?

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δεν πιστευω πως ειναι εγγυος γιατι τα γκουραμι ζευγαρωνουν πολυ δυσκολα, ειναι πολυ πιθανο να ειναι καποια αρρωστια για αυτο θα σε παρακαλουσα να βγαλεις οσες φοτο.θες για να λυσουμε την απορια.

Link to comment
Share on other sites

Τα λέπια δεν έχουν ανοίξει.Περίεργα συμπτώματα δεν βλέπω.Τρώνε κανονικά.

Τωρα , foto αύριο

Link to comment
Share on other sites

ε, τοτε αυριο θα σου λυθει η απορια γιατι χωρις φοο, δεν γινετε τιποτα.

Link to comment
Share on other sites

Ετοιμάσου για γεννητούρια !!!

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον ειναι εγκυος μπορει και οχι γιατι ειχα ενα γκουραμι και ειχε φουσκοσει οσο και η δικαι σου και με πεθανε. Την ανοιξα την κοιλια και δεν ειχε εστο ουτε μωρα κι ας σταν ψωφια.Ειναι σιγουρα αρρωστια.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως τρωει παρα πολυ?

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια σε λιγοτερο απο1 μηνα θα γεννησει και οπως ξαναειπα ειναι αρκετα δυσκολο να σε γεννησει το γκουραμι και παλι συγχαρητηρια.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως τρωει παρα πολυ?

Οχι ετρογε κανονικα και την πρωτη μερα που το πηρα κοιτιονταν καθε ωρα και λεπτο στο τζαμι του ενυδρειου.

Link to comment
Share on other sites

Μηπως τρωει παρα πολυ?

Μπορεί να είναι πράγματι "αυγωμένη", αλλά για να πραγματοποιηθεί τελικά γέννα θα πρέπει να συντρέξουν και άλλες συνθήκες. Εγώ πάντως zapetros δεν μπορώ να σου το πω με σιγουριά. Πάντως εάν το ψάρι συμπεριφέρεται κατά τα άλλα φυσιολογικά, μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχείς, προς το παρόν τουλάχιστον.

Οσο για το αν είναι από το πολύ φαΐ έτσι, μάλλον χλωμό το βλέπω.

Οπως και νάναι, εύχομαι το καλύτερο. :rasp:

Link to comment
Share on other sites

H συμπεριφορά τις είναι φυσιολογική.Μάλλον και λίγο επιθετική προς το αρσενικό.

Μου έχει περάσει από το μυαλό μηπως είναι πάχος αλλα δεν ξέρω τι να πω.

Μακάρι να δω gouramakia :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Αρχίζω να φοβάμε ότι θα το χάσω το ψάρι.Εχει γίνει πολύ αργοκίνητο.Δεν το βλέπω να τρώει και συνήθως κάθετε στο πάτο ακουμπόντας την ουρά του κάτω.Εχει γίνει και σαν μπάλα.Επίσης και ένα ακόμη θυλικό παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα χωρίς όμως να έχει φουσκώσει.

Link to comment
Share on other sites

Τα απόβλητά τους πως είναι? Πάντως εάν είχα εγώ αυτό το πρόβλημα όπως το περιγράφεις, θα τα έβαζα και τα 2 σε καλοφυτεμένη καραντίνα με επιπλέον καλό αερισμό, 28 βαθμούς νερό λίγο μαλακότερο από αυτό του ενυδρείου (μισό-μισό), σχετικά χαμηλό φωτισμό, προσθήκη βιταμίνες και χωρίς τάισμα για 2-3 ημέρες τουλάχιστον. Και εν τω μεταξύ βλέποντας και κάνοντας, ανάλογα με την εξέλιξη...

Εύχομαι να είναι περαστικό...

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Eπιδή το ενυδρείο είναι στην δουλεία μου,δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για παρατήρηση.Ετσι δεν έχω δει τα απορρίματά τους.

Δυστυχώς καραντίνα δεν παίζει.Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ανεβάσω την θερμοκρασία ,να προσθέσω βηταμίνες,να σταματήσω τα fleαks και να ρίχνω μόνο spiroulina και να βάλω μπρος την αεραντλία.

Link to comment
Share on other sites

Και μια καλή αλλαγή νερού, που θα την κάνεις προσεκτικά για να μη στρεσαριστούν κι άλλο, μαζί με καλό καθαρισμό βυθού.

Link to comment
Share on other sites

Η σημερινή κατάσταση είναι η εξείς:

Η θυληκιά έχει λίγο ζωηρέψει και ο αρσενικός την κυνηγά και την χτυπάει στην κοιλιά.

Link to comment
Share on other sites

:rasp::lmao::lmao::lmao: Σήμερα με τα λύπης μου κήδεψα την μικρή gouramiτσ

Εκανα και νεκροψία μάλιστα για να δω αν έχει αυγά και δεν υπήρχε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Κρίμα... Πρόσεξε τώρα το ενυδρείο σου γιατί μπορεί να υπάρχουν παθογόνα. Μην βάλεις άλλα ψάρι μέσα για τουλάχιστον ένα μήνα και φρόντισε πολύ τις συνθήκες και τις παραμέτρους του νερού σου, μαζί με στενή παρακολούθηση των ψαριών. Εύχομαι από καρδιάς να μην σου ξανατύχει.

Link to comment
Share on other sites

Mε αυτά τα gourami έχω σηκώσει τα χέρια.

Βλέπω συνέχεια το ίδιο σκηνικό.

Τα αγοράζω.Είναι μια χαρά για 3 μήνες.

Ξαφνικά γίνονται λίγο νοχελικά.

Μαζεύονται σε μια γωνία.

Δεν τρώνε και στο τέλος ψωφάνε.

Είναι το 5ο που παθαίνει το ίδιο ακριβώς.

Αυτο βέβαια έγινε και σαν αεροστατο.

Ενώ τα άλλα ψάρια που έχω στο ενυδρείο corydoras , ancistrus δεν έχουν τίποτε εδώ και 1 χρόνο που λειτουργεί το ενυδρείο

Link to comment
Share on other sites

Σε τι συνθήκες τα κρατάς? Κάνε μια λίγο αναλυτική αναφορά στο ενυδρείο και στο νερό σου, καθώς και στις ρουτίνες που εφαρμόζεις. Μπορεί να προσδιορίσουμε κάποια πιθανή πηγή, αν δεν οφείλεται σε εξωενυδρειακούς παράγοντες - πχ άρρωστες μαζικές παρτίδες από τους χονδρέμπορους και τους παραγωγούς, πράγμα συνηθισμένο, όπου σε αυτή τη περίπτωση πολύ λίγα μπορείς να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

60lt ενυδρείο

ph 6.8

kh 3

gh 3

fe 0.25

no3 20

no2 0

amm 0

θερμοκρασα 26,5

τροφη flakes και ταμπλετες spiroulina

φιάλη co2

λαμπες 2 τ8 18w η μια για 12 ωρες osram day και η άλλη για 5 arcadia plant

φίλτρο eheim 2213 με 1 λιτρο substrat pro σουγγάρια υαλοβάμβακα και phos zorb

αλλαγη νερού καθε 10 μέρες 20lt

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι απόλυτος σε αυτό που θα πω, εγώ θα άλλαζα λίγο 4 σημεία - όπως και το κάνω δηλαδή στα δικά μου, που τα κρατάω σε 130 φυτεμένα λίτρα πολύ καιρό τώρα, χωρίς απώλειες και χωρίς καμία αρρώστια, ευτυχώς - αυτό βέβαια ΔΕΝ σημαίνει ότι οφείλεται απαραίτητα στις διαφορές που θα σου πω, αλλά μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, πχ, σχεδόν παντελής έλλειψη στρες από τα ψάρια μου και το ενυδρείο τους, ή ότι προέρχονται από ιδιωτική αναπαραγωγή χομπίστα κλπ. Η σειρά είναι τυχαία.

1. Ψηλότερο ρΗ.

Νομίζω ότι το ρΗ 6,8 για τέτοια ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες, ίσως είναι υπερβολικά χαμηλό. Εγώ τα δικά μου τα έχω σε 7,2 έως 7,4 (φυσιολογική ημερήσια διακύμανση) και με λίγο σκληρότερο νερό από το δικό σου. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό για τα ψάρια να ζουν σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτές είναι εντός της κλίμακας των αναγκών τους.

2. Μεγαλύτερη ποικιλία σε τροφές.

Εγώ τα ταΐζω κάθε μέρα και διαφορετική τροφή και 1 ημέρα την εβδομάδα απόλυτη νηστεία. Επίσης προσθήκη βιταμινών Fishtamin, στη μισή συνιστώμενη δόση. Και η ποσότητα δεν είναι ποτέ μεγάλη (προτιμώ να μένουν και λίγο πίσω στο φαΐ τους, καλύτερα να μην παχαίνουν πολύ στην αιχμαλωσία γιατί δεν μπορούν να κάψουν το ίδιο όπως στη φύση - ΙΜΟ).

3. Λιγότερο φως στο ενυδρείο.

Φαντάσου ότι έχω στα 130 λίτρα δύο 18άρες, που ανάβουν για 8-9 ώρες την ημέρα. Αλλά έχω και πολλά φυτά στην επιφάνεια που κόβουν και άλλο το φως. Το ενυδρείο είναι φυτεμένο μόνο με εύκολα φυτά, έχει πολύ κερατόφυλλο μέσα, παροχή co2 από DIY και λίγο Flourish excel (μισή δόση). Λιπάσματα πολύ λίγα και αραιά. Αλγες καθόλου (παραδόξως!).

4. Συχνότερες αλλαγές νερού.

Η πάγια ρουτίνα είναι κάθε Σαββατοκύριακο αλλαγή το 30% του νερού (~40 λίτρα) ανεξάρτητα από μετρήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Και καμιά φορά όταν περισσεύει νερό από τις αλλαγές που κάνω σε άλλα ενυδρεία, μπορεί να του αλλάξω και ενδιάμεσα άλλα 10 λίτρα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ο σημαντικότερος παράγοντας (μετά την ιχθυοφόρτιση και τη συμβατότητα των ειδών) για ένα μακροχρόνια υγιές ενυδρείο τέτοιων ψαριών, με την προϋπόθεση ότι γίνονται με σωστό τρόπο (αργή μεταφορά του νερού, ίδια θερμοκρασία, ίδιες παράμετροι τιμών, καλή αποχλωρίωση από πριν).

Ξαναλέω ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν πανάκεια για όλα τα ενυδρεία, ούτε εκτιμώ ότι είναι απαραίτητα ο λόγος που χάνεις κατά καιρούς ψάρια. Εγώ όμως στο συγκεκριμένο ενυδρείο μου, αυτή τη συνταγή δεν την αλλάζω με τίποτα...

Τέλος, θα σου πω και την άποψη που έχω (ακραία χαρακτηριζόμενη από πολλούς) για τα ενυδρεία 60 λίτρων. Τα θεωρώ μικρά για τέτοια ψάρια και όχι ικανά για να τα συντηρήσουν επαρκώς ως προς τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα τα προβλήματα σε βάθος χρόνου (και μη μου αναφέρετε εξαιρέσεις, μιλάω για τον κανόνα και αν θέλετε, τον δικό μου...). Κατά τη γνώμη μου ψάρια σαν τα γκουράμι (όλα τους τα είδη) θέλουν σαν μίνιμουμ μεγαλύτερα ενυδρεία (100+ λίτρα). Επίσης προσωπικά δίνω μεγάλη έμφαση στο παράγοντα συμβατότητας με άλλα είδη, ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο το στρες από παράξενες συμπεριφορές. Αλλά και στις αναλογίες αρσενικών-θηλυκών, γιατί και από εκεί μπορεί να σου προκύψουν διάφορα.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν έστω και λίγο, σου εύχομαι από καρδιάς πάντως koumparos να μην ξανακληθείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα με ασθένειες στο ενυδρείο σου και να χαίρεσαι τα ψαράκια σου ευτυχή και υγιή. :rasp:

Υ.Σ.: Και μην ξεχνάς ότι πολλές φορές τα ψάρια έρχονται ήδη άρρωστα ή αρκετά επιβαρυμένα στην υγεία τους, από τους χονδρέμπορους ή τα μαγαζιά. Και απ' ότι φαίνεται, ειδικά τα γκουράμι ίσως και λίγο παραπάνω από τα άλλα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...