Jump to content

Ενυδρείο Νεροχελωνών Από Αρχάριο


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά

Είμαι νέος εδώ και δεν έχω καμία επαφή με το αντικείμενο των ενυδρείων. Είμαι κάτοχος δύο νεροχελωνών Slider (Trachemys scripta elegans) και τις έχω τοποθετήσει σε ένα μικρό πλαστικό ενυδρείο εμπορίου χωρίς λάμπες. Τις χελώνες τις αγόρασα το καλοκαίρι και αυτή την στιγμή έχουν πέσει σε χειμέρια νάρκη. Έχω σκοπό να τις δώσω ένα καινούργιο σπίτι όταν ξυπνήσουν οπότε θέλω να κατασκευάσω ένα ενυδρείο γι αυτό τον σκοπό.

Το ενυδρείο μου επρόκειτο να είναι 500x300x350 [mm] (μήκος x πλάτος x ύψος) χωρίς κόντρες με ύψος νερού 200 mm. Πάχος γυαλιού 8mm σύμφωνα με το πρότυπο DIN32622. Τοποθέτησα το ενυδρείο σε σύστημα πεπερασμένων στοιχείων και τοποθέτησα έναν συντελεστή ασφαλείας 2.5 και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά σε θέμα αντοχής.
Ακόμα έχω σκοπό να κάνω και μια σχετικά μικρή οπή για να διαφεύγουν από συγκεκριμένο σημείο τα καλώδια (έχει τοποθετηθεί στο αρχικό σχέδιο και στο σύστημα πεπερασμένων στοιχείων)

Από εκεί και πέρα θέλω να δώσω ένα σχήμα στο ενυδρείο μου όπως φαίνεται από την εικόνα. Στόχος είναι να τοποθετήσω τεχνητούς βράχους στο πίσω μέρος του ενυδρείου όπου θα καταλαμβάνουν όλο το μήκος του. Πάνω από τους βράχους θα υπάρχει κολλημένη στο τσάμι μια λάμπα φθορισμού.

Επιπλέον για λόγους αισθητικής έχω σκοπό να τοποθετήσω θερμαινόμενα καλώδια στον πάτο του ενυδρείου για την ικανοποιητική θέρμανσή του.

Μέσω γρήγορων υπολογισμών που έκανα απαραίτητη θερμική ισχύς για καλώδιο ενεργού μήκους 2.5 m και 3.5 mm πάχους είναι γύρο στα 13W (=15W ηλεκτρική με ένα βαθμό απόδοσης 95%).

Τέλος να αναφέρω πως θα τοποθετήσω μια μικρή αντλία ώστε να δημιουργήσω ένα μικρό τεχνητό καταρράκτη το νεροό του οποίου θέλω να προέρχεται κατευθείαν από το φίλτρο νερού ώστε να φιλτράρετε το νερό παράλληλα και να είναι κριμένο το φίλτρο (δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό).

Από εκεί και πέρα θα ήθελα τις συμβουλές σας στα εξής:

  • Έχω κάνει κάπου λάθος στα παραπάνω;
  • Τι λάμπα θα χρειαστώ
  • Τι απόσταση πρέπει να έχει από το basking point
  • Τι φίλτρο πρέπει να πάρω
  • Τι υπόστρωμα να βάλω και που θα το βρω (θα βάλω κάτι άλλο κάτω από το υπόστρωμα;)
  • Μπορώ να κατασκευάσω τους βράχους από φελιζολ και μη τοξικό χρώμα ; Αν όχι τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιήσω

Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο ;

Να σημειώσω πως είμαι τελειόφοιτος μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. κατά συνέπεια έχω κάποιες τεχνικές γνώσεις για την ποιότητα του νερού και την αντοχή του ενυδρείου. Από εκεί και πέρα μου λείπουν αρκετές γνώσεις όσο αφορά το βιοτικό περιβάλλον που πρέπει να βρίσκονται οι χελώνες.

Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας και τον χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να αναφέρω πως οι υπολογισμοί του καλωδίου έγιναν για μέση θερμοκρασία ενυδρείου 22οC. Παραθέτω κάποια πρότυπα σχέδια

http://imageshack.us/photo/my-images/51/971r.png/
http://imageshack.us/photo/my-images/585/h2ad.png/

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα φίλε μου, και καλώς ήρθες στην παρέα μας...

Δεν σου κρύβω πως στην αρχή "ψάρωσα" με τις διαστάσεις του ενυδρείου σου, και θεώρησα το εγχείρημά σου ακατόρθωτο (τόσο μεγάλες διαστάσεις, χωρίς κόντρες, μικρό πάχος τζαμιού).... Μετά κατάλαβα ότι έγραφες τις διαστάσεις σε "χιλιοστά", ενώ εγώ από κεκτημένη ταχύτητα διάβασα "εκατοστά", το οποίο θα γινόταν "τέρας"...

Το μόνο που με "ανησυχεί" είναι ότι οι χελώνες σου είναι σε χειμέρια νάρκη. Αν δεν έχουν διατραφεί σωστά καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, μπορεί να συμβεί το μοιραίο

εδώ θα βρείς πολλά χρήσιμα στοιχεία για την σωστή διαβίωση των ζώων σου.

Για το θέμα λάμπας θα πρέπει να είναι κάποια με 5% uvb ακτινοβολία, όπως έχουμε πεί εδώ

Το φίλτρο θα πρέπει να έχει μεγάλη χωρητικότητα, κατά προτίμηση κάποιο μικρό εξωτερικό που έχουν "μεγάλους" κάδους, και ικανοποιητική κυκλοφορία (200-300L/H θα ήταν καλά), μιας που το ενυδρείο σου θα είναι 70 περίπου λίτρα, με λειτουργικό τα 35 λίτρα...

Η λάμπα θερμότητας θα μπει σε τόση απόσταση όσο ορίζει ο κατασκευαστής της (συνήθως max 30cm).

Η δημιουργία πλάτης από φελιζολ, πάρε εδώ μια ιδέα από μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια που έκαναν κάποια μέλη μας.

Καλή αρχή σου εύχομαι, και ότι χρειαστείς είμαστε εδώ να το συζητήσουμε στο θέμα σου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...