Jump to content

Νεο Σπιτι...νεες Απαιτησεις, Καιρος Για Αλατια


isildur_13

Recommended Posts

Δυο χρονια με αφρικη και δυο χρονια με δισκους δε μπορουν να θεωρηθουν πολλα σε σχεση με πολλους εδω μεσα...

Κατι παθαμε ομως κ μαθαμε ολο αυτο τον καιρο..και ακομα μαθαινουμε!

Σε λιγο καιρο μετακομιζω σε καινουργιο σπιτι κ ο χωρος ειναι ετοιμος ηδη για το nano μου..Το συστημα θαναι εξ'ολοκληρου ιδιοκατασκευη...απλα επειδη ηδη καποια πραματα θελουν μελετη..ειδικα στο καινουργιο σπιτι...ανοιγω το θεμα νωρις...βασικες αποριες λοιπον ετσι για αρχη...

1.το τρεχων ενυδρειο παει προς πωληση...και αυτο diy...και αυτο διοτι δεν φτιαχτηκε με προοπτικες για δημιουργια σαμπ...κ ταυτοχρονα ειναι κ μεγαλο για το χωρο...Ειναι 270 λιτρα...κ αυτο που εχω στο μυαλο μου ειναι περιπου 250 συνολο κυριως+σαμπ...ειναι καλυτερη αρχη για ενα reef το νανο? Η μηπως κανω βλακεια να πουλησω ενα "μεγαλο" ενυδρειο για ενα μικροτερο?

2.γενικη απορια....στο γλυκο νερο...ενα ενυδρειο 270 λιτρων ειναι πολυ διαφορετικο απο ενα 120...Θα μπορουσαμε να πουμε κ το ιδιο για ενα θαλασσινο? Στον ιδιο βαθμο?

Έγινε επεξεργασία - isildur_13
Link to comment
Share on other sites

Φιλε καλως ηρθες απο την μερια της αλμυρας!καταρχας να σου ευχηθω καλη αρχη στο νεο σου ενυδρειο!και παμε να μιλησουμε λιγο τωρα για τα θεματα που σε απασχολουν..δεν υπαρχει στανταρ λιτρα για να ξεκινησεις ενα θαλασσινο ενυδρειο αυτο ειναι στα γουστα του καθενος να σκεφτεσαι οτι υπαρχουν κατι nano εδω μεσα που βγαζουν ματια!και Για το δευτερο σου ερωτημα θα σου πω οτι η μονη διαφορα θα ειναι κυριως στον εξοπλισμο και στα ζωντανα που θα μπορεις να φιλοξενεις

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα αδερφε ο γενικος κανονας που λεει οσο μεγαλυτερο τοσο καλυτερα ισχυει και στο γλυκο και στο θαλασσινο και αυτο αφορα τις παραμετρους του νερου που οσο πιο πολυ ειναι τοσο πιο αργα αλλαζουν, απλα σε μεγαλα θαλασσινα το κοστος ανεβαινει οσο και τα λιτρα...ενω σε μικρα αυξανεται η δυσκολια διατηρησεις σωστων παραμετρων με αυτην τη σκεψη εγω για αρχη σαν νεος στην θαλασσα πηγα σε κατι ενδιαμεσο ,πολυ σημαντικο επισης ειναι οι διαστασεις που θα επιλεξεις που στη θαλασσα καλο θα ειναι το ενυδρειο να εχει αρκετο πλατος και μηκος και λιγοτερο υψος ,αυτο που εχεις πχ τι διαστασεις ειναι???

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθω οσο γινεται...κ να αρχισω να φτιαξω κατι καινουργιο παλι...αλλα κ να εχω μια λογικη μεταπωλητικη αξια στο "παλιο"!

Ειναι extra clear 85*50*60...αλλα κολλαει στο επιπλο που τοχω φτιαξει με κοιλοδοκο κ δεν χωραει ικανοποιητικο σαμπακι...κ παραλληλα δεν εχει κ αντοχες σωστες για ενα συστημα που ξεβραζει συνεχως υγρασια...ειναι ντυμενο με μελαμινες! Εχω σκεφτει για 60*40*50...στο περιπου...κατι σε πιο κυβο...με ενα σαμπ σχεδον στα ιδια λιτρα με το main...

Έγινε επεξεργασία - isildur_13
Link to comment
Share on other sites

post-14768-0-85148100-1389637351_thumb.jpgpost-14768-0-64087000-1389637499_thumb.jpg

Αυτο ειναι το ενυδρειο που τρεχει...

Link to comment
Share on other sites

μια χαρα το βλεπω και αυτο παντως εγω σαν διαστασεις, το 40 που λες για το νεο αν ειναι το πλατος ειναι λιγο για reef και θα σε δυσκολεψει και στο στησιμο του βραχου αλλα και στην κυκλοφορια,εγω στην θεση σου θα κραταγα αυτο και τα λεφτα θα τα εριχνα σε εξοπλισμο επισης το θεμα τισ υγρασιας στο σαμπ που λες λυνεται με διαφορους τροπους μπορεις να προσαρμοσεις καποιο ανεμιστηρακι κατω στην πλατη του επιπλου να το εχεις σκεπασμενο η να κανεις ακομα και τρυπες 2-3 που εκανα και εγω για να περασω απο πισω τα καλωδια του εξοπλισμου,αν παλι θες οπωσδιποτε να φτιαξεις νεο δωσε πλατος τουλαχιστον 60 εκ, σκεψου το μηκος γιατι εχει να κανει και με το φωτισμο σε σχεσει με τα ετοιμα φωτιστηκα που κυκλοφορουν εκτος και αν πας σε diy και υψος μεχρι 60 εισαι οκ :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

Οι διαστασεις του νεου ειναι σε σκεψη... Μεσες ακρες

Υπαρχει ηδη καποιος βασικος εξοπλισμος...σκιμμερ tynze 9002, korallia κυκλοφορητες, αντλια επιστροφης...κ οσο ναναι το μπατζετ για το ηδη υπαρχων ενυδρειο ανεβαινει αρκετα...! Βασικα ολα ειναι σε σκεψεις...

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη στην αλμυρα...

Οσο ανεβενεις σε λιτρα ανεβενουν και τα εξοδα οπως ειπαν και πιο πανω τα παιδια...

Νανο λεμε ενα ενυδειο μεχρι 100λιτρα περιπου...απο εκει και περα πας στην πανω κατηγορια που ειναι σκετο "reef"...

Προτηνω tunze 9004 με τα μισα βατ καταναλωσης (9002:8w/9004:4w) εαν θυμαμε καλα!

Κοραλια για αρχη ειναι μια χαρα, οταν με το καλο αποφασισεις για τα λιτρα θα μιλουσε για το μεθεγος τους...

Επισης εξοπλισμος απαραιτιτος!

Ρεφρακτομετρο

Ανθρακας/αντιφωσφορος

Α/Ο

Αυτοματη αναπληρωσει

Βασικα πραγματακια....:-)

Link to comment
Share on other sites

Ανθρακας κ αντιφωσφορος υπαρχει...οπως επισης α/ο. Ατοματη αναπληρωση ρε παιδια οσο κ να διαβαζω κ να βλεπω ποστ για reef και ειδικοτερα για το σαμπ, δεν βλεπω τι ακριβως ειναι κ τι ακριβως κανει.. ειναι diy? Υπαρχουν κ ετοιμα??

Link to comment
Share on other sites

Ανθρακας κ αντιφωσφορος υπαρχει...οπως επισης α/ο. Ατοματη αναπληρωση ρε παιδια οσο κ να διαβαζω κ να βλεπω ποστ για reef και ειδικοτερα για το σαμπ, δεν βλεπω τι ακριβως ειναι κ τι ακριβως κανει.. ειναι diy? Υπαρχουν κ ετοιμα??

Με την αναπλήρωση συμπληρώνεις το νερό που εξατμίζεται απο το ενυδρείο σου. Έχοντας μια συγκεκριμένη στάθμη νερού, με την πάροδο των ημερών υπάρχει εξάτμιση.

Οπότε αναπληρώνεις με ΓΛΥΚΟ νερό μέχρι εκει που έχεις επιλέξει να είναι η στάθμη σου.

Αυτο γίνεται επειδή στην εξάτμιση χάνεις νερό αλλά αυξάνεται την αλατότητα ( λιγότερο νερό στην ίδια ποσότητα αλατιού).

Αυτο το κάνεις για να διατηρείς την αλατότητα σταθερή.

Αν θές να γίνεται αυτόματα, υπάρχει αυτή η λύση: http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29960

Kαι αν θες να δοκιμάσεις DIY υπάρχει αυτή: http://www.aquazone.gr/forums/topic/49725-aiadhethnuoc/

Link to comment
Share on other sites

Πολυ ομορφα...καταλαβα...! Οποτε πρεπει να διαθεσω χωρο στο επιπλο για την αναπληρωση..! Με α/ο "φτιαχνουμε"το νερο μας με αλατακι στις αλλαγες μας...

Υπαρχει καμια αποψη οτι αυτο γινεται απλα με νερο βρυσης? Χωρις χρηση α/ο δηλαδη...!

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, κανονικά αν έχεις να διαθέσεις χρήματα για ΑΟ, να το κάνεις. Το νερό βρύσης κουβαλάει πολλά ανεπιθύμητα ( χλώριο, βαρέα μέταλλα, ανεπιθύμητα άλατα κλπ).

Εγω προς το παρόν χρησιμοποιώ νερό βρύσης αλλά χρειάζεται νερό ΑΟ για να είσαι σίγουρος για την ποιότητα του νερού.Παίζει το σπουδαιότερο ρόλο.

Για την αναπλήρωση εγω εχω αρχίσει και δοκιμάζω απιονισμένο νερό ( αυτο απο τα supermarket-χωρίς αρωματα βέβαια) γιατι τα λίτρα μου είναι πολυ λίγα, ακόμα κι αυτά της αλλαγης.

Τωρα, η απόφαση είναι δική σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε ilsidur.

Καλη αρχη και απο μενα :thumbsu:

Εχεις ηδη μερικα που σημαντικα και καλα κομματια του εξοπλισμου,οποτε μην σε αγχωνουν τα οποια παραπανω που θα προκυψουν.

Με λιγη προσοχη στις επιλογες δεν θα χρειαστει να βαλεις ακομα πιο βαθια το χερι στη τσεπη.

p.s

Respect στην υπογραφη σου :bow:

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου οπως ειπε και ο φιλος teoxan το νερο της βρυσης κουβαλαει πολλα και ειναι πολυ σημαντικο να διαθετεις μια α/ο θα βοηθησει πολυ στην καλη πορεια του ενυδρειου σου και στην υγεια των ζωντανων σου!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ παιδια....εδω κ καιρο στους δισκους μου κανω αλλαγες με τα προφιλτρα της α/ο...πανε περιφημα...Βεβαια εισερχομαι σε χωραφια που δεν ξερω καλα...οποτε θα διαβασω θα σας ακουσω κ θα πραξω! Βρηκα πολλες ενδιαφερουσες αναπληρωσεις...ευκολακι τελικα!

Παντα στα ενυδρεια μου ηθελα να απλοποιω τις ρουτινες μου, ετσι ωστε οχι να τεμπελιαζω...αλλα να γινονται σωστα κ προγραμματισμενα...σε βαθος χρονου...οχι μοναχα στους πρωτους μηνες ενθουσιασμου...!

Link to comment
Share on other sites

Αποφασιστηκε τελικα το μεγεθος το οποιο ειναι κυβος των 50 εκατοστων...με σαμπ οσο χωρεσει ομορφα στη βαση...(θελω να χωρεσω σωστα κ την αναπληρωση)

Σαμπ λοιπον κυβος των 40 εκατοστων...

Ερωτηση 1...

Ποια υπερχειλιση θα "βολεψει" περισσοτερο? Σκεφτομαι για απλη κατεβασια στην πλατη φ50

Ερωτηση 2...

Χρειαζομαι κυκλοφορια στον κανονα τα συνολικα λιτρα μου επι 20?...σαμπ συν κυριως ενυδρειο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...