Jump to content

Θέματα Φωτισμού


heliades

Recommended Posts

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.

Ονομάζομαι Κώστας και είμαι κάτοχος ενός RIO 400 που τρέχει ως fish only με ζωνατνό βράχο απο τον Σεπτεβριο του 13. Λυπάμαι που λόγω έλειψης χρόνου δεν έχω καταφέρει να κάνω μία αναλυτική παρουσίαση.. Γενικά πάντως διαθέτω τα απολύτως απαραίτητα. Έχω αφαιρέσει το εσωτερικό φίλτρο ενώ έχω το εσωτερικό skimmer της juwel. Φίλτρο εξωτερικό έχω το FLUVAL 406 και για κυκλοφορία μία μεγάλη tunze και ένα δύο μικρούς κυκλοφορητές. Δεν έχω δυστυχώς sump, αναπληρώσεις και λοιπές ευκολίες..

Πρόσφατα είχα πρόβλημα με ich και αντιμετωπίζεται με cupramine σε καραντίνα. Δυστυχώς τα κατάφεραν μόνο τα μισά. Αυτή τη στιγμή το RIO δουλεύει χωρίς ψάρια και θα μείνει έτσι όλον το Μάιο να εξαλειφθεί το μικρόβιο. Είναι ευκαιρία να λύσω δύο θέματα που με απασχολούν και θα ήθελα την βοήθειά σας, που σχετίζονται με τον φωτισμό στο RIO.

Το ένα είναι το πρόβλημα της θέρμανσης που παράγουν οι μαμίσιες λάμπες. Μπορώ να τις αντικαταστήσω με άλλες που δεν θερμαίνουν τόσο (LED ή κάτι άλλο) χωρίς να βγάλω τα καπάκια ή μήπως είναι μονόδρομος η αγορά chiller που απαιτεί αρκετά όμως χρήματα;

Το δεύτερο είναι η θολούρα που έχει το ενυδρείο και δημιουργεί λίγο καφέ άλγη στα τζάμια που καθαρίζω κάθε μέρα με μαγνήτη. Παρατηρώ όμως πως η θολούρα μειώνεται σιγά σιγά απο το πρωί που ανάβουν τα φώτα έως το απόγευμα (11 ώρες μετά) που κλείνουν. Δηλαδή λίγο πρίν ανάψουν παρατηρείται και η μεγαλύτερη θολούρα. Παίζει ρόλο μόνο ο φωτισμός ή και κάτι άλλο; Τις βασικές μετρήσεις τις κάνω και βγαίνουν καλές εκτός απο φωσφορικά που δεν έχω test αλλά στο φίλτρο έχω αντιφώς και άνθρακα που αλλάζω όταν πρέπει. Επίσης γίνονται και αλλαγές νερού κάθε 10-15 μέρες περίπου 30 λίτρα.

Ευχαριστώ και sorry για το μεγάλο post.

Link to comment
Share on other sites

Χρονια σου πολλα ποτε αλλαξες τις λαμπες?τεστ παρε εαν μπορεις.σκιμερ εχεις?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση,

Skimmer ναι το αναφέρω, είναι το εσωτερικό της juwel το 3.0 (έτσι το λέει) υποτίθετε για έως 500 λίτρα. Δουλεύει καλά και μάλιστα βγάζει αρκετή βρώμα ακόμη και τώρα που δεν υπάρχουν ψάρια στο ενυδρείο σχεδόν ένα μήνα. Λάμπες δεν έχουν αλλαχτεί απο τον περασμένο Σεπτέμβρη που λειτουργεί το ενυδρείο, καινούργιο ήταν. Για τεστ εννοείς να πάρω για φωσφορικά, αυτό το έχω στο πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρω οτι μπαινουν λεντ στο καπακι αφαιροντας τις λαμπες αρκει μα γνωριζεις απο αυτα,τωρα μηπως ο βραχος ξερναει τον αγορασες καινουργιο?ισως μια uv λσμπα να σε βοηθαγε.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου. Το ότι το skimmer βγάζει πράγμα χωρίς να υπάρχουν ζωντανά, κάτι λέει από μόνο του. Ίσως να θες κι άλλη κυκλοφορία γιατί μπορεί υπάρχει περίσσιο detritus από νεκρά σημεία. Οι λάμπες τι είναι; ΑΤΙ; Τι αντιφώσφορο χρησιμοποιείς και κάθε πότε τον αλλάζεις; Στα φίλτρα σου τι υπάρχει μέσσα; Η uv σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση και με το ich αλλά και με την θολούρα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι αιωρούμενη άλγη. Μια φωτογραφία του ενυδρείου θα βοήθαγε ωστόσο πολύ. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλώς ήρθες στο χώρο του θαλασσινού ενυδρείου. .εγω είμαι εδώ και 8 χρόνια ένας παραδοσιακος fish only χομπιστας..Τώρα ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. ..το ενυδρείο σου είναι 400-450 λίτρα και το φιλτράρισμα σου είναι ελλιπές. Πάρε ακόμα ένα φίλτρο εξωτερικό από το ebay κάποιο κινέζικο το μεγαλύτερο που θα βρεις 2000λιτ/ώρα κοστίζει 100-120 €..Το ένα φίλτρο σου θα το έχεις βιολογικό και το άλλο μηχανικο με υλοβαμβακα,σφουγγάρι και άνθρακα...αλλαγες νερου καθε 10-15 μερες περιπου..εγω κανω αλλαγες μονο με νερο απο τη θάλασσα... χρειαστείς επίσης και μια uv 24 ή 36 watt και αυτή απο ebay γύρω στα 40 €.τα ψάρια που έβαλες φαντάζομαι και είμαι σίγουρος ότι ήταν πολλά. .το ενυδρείο σου είναι πολύ καινούργιο και δεν τα σηκώνει η βιολογία του για αυτό παρουσιασαν ασθενειες. .ευτυχώς αυτα που εβγαλες τα εσωσες..το ενυδρείο είναι σχετικά ώριμο στον ενα με ενάμιση χρόνο και ένα πλήρες ώριμο ενυδρείο είναι στα πέντε χρόνια. .Εσύ μάλλον έκανες το λάθος να βάζεις συνεχώς ψάρια. .Τώρα. το skimmer αυτό που μαζεύει είναι προϊόν απο το live rock. .ξέχασα να σου πω ότι εάν εριξες χαλκο τοτε το live rock έπαψε να είναι live...αφησε το όμως μην το πειράζεις τα βακτηρίδια θα ξαναπολλαπλασιαστουν...αφησε το ενυδρείο σου να ηρεμήσει μέτρα τις τιμές και εαν έχεις δώσει καπου τα ψάρια σου μην τα πάρεις όλα μαζί,,ένα ένα.. ένα καθε μήνα!..Αν θελεις να αγορασεις καινούρια θα πας σε εύκολα σκληρα ψάρια. .triggerfish,blue tank,heniochus,.Όσο αναφορά τις λάμπες σου,άφησετες προς το παρόν δεν χρειάζεται άλλες απλά να έχεις λευκές και μπλε. .Τώρα. .το καλοκαίρι,ανοιχτά καπάκια και κλειστα φωτα..το ενυδρείο σου θα φτάσει 33,34,35 βαθμούς στις πολύ ζεστες ημέρες. .τα τροπικά ψάρια αντέχουν μέχρι τούς 35 μια χαρά. ..είναι και πολύ ορεξατα...Μετά τους 35 αρχίζουν τα προβλήματα. ..συνήθως δεν την ξεπερνάει αυτή τη θερμοκρασία. ..κάποια στιγμή όμως θα πάρεις chiller. .καλο ξακινημα λοιπόν και εμείς εδώ είμαστε. ..

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Να τα πάρω λίγο με την σειρά, οι λάμπες είναι οι 4 που είχε το ενυδρείο απο την μάνα του. Αντιφώσφορο έχω το Tropic Marin ELIMI-PHOS Longlife το οποίο αλλάζω κάθε 3-4 μήνες. Εκτός απο το FLUVAL 406 έχω και το μικρό της σειράς το 105 που το πήρα για την καραντίνα που έστησα για το ich. Αυτό λέω μετά να το χρησιμοποιήσω για βιολογικό με αντιφώσφορο και siporax ( είναι οκ αυτά; )

Ο χαλκός μπήκε στην καραντίνα και όχι στο κυρίως ενυδρείο. Ψάρια δεν είχα πολλά, 6 στο σύνολο (clown, foxface, goby, centropyge bicolor, blue tang, kleini) που αγοράστηκαν με αυτή τη σειρά σταδιακά ανα 20-25 μέρες. Αυτά που επιβίωσαν του ich και είναι τώρα στην καραντίνα είναι το foxface το goby και το blue tang. Θα τα κρατήσω εκεί όπως είπα και όλον το Μάιο να εξαφανιστεί το ich απο μόνο του στο μεγάλο ενυδρείο. Σίγουρα το ενυδρείο δεν είχε ωριμάσει αρκετά και ίσως τάιζα λίγο παραπάνω, αλλά πήγαινε καλά και μάλλον το kleini (που αγοράστηκε τελευταίο και πέθανε πρώτο) έφερε το ich.

Αυτό που χρειάζομαι λοιπόν είναι μια UV και καλύτερη ίσως κυκλοφορία για την θολούρα, απλά μου κάνει εντύπωση που είναι έντονη το πρωί και όταν ανοίγουν τα φώτα σιγά σιγά καθαρίζει και μένει στο τζάμι μόνο ένα λεπτό καφέ στρώμα που φαίνεται αν κοιτάξεις απο το πλάι.

KostasXatz, αν θέλεις θα με ενδιέφερε η διαδικασία για αλλαγές απο θάλασσα, διότι μένω στο Πόρτο Ράφτη πολύ κοντά σε καθαρά νερά σε βράχια που το καλοκαίρι δεν κολυμπάει πολύς κόσμος και τον χειμώνα δεν πατάει ψυχή! Επίσης αυτό με τα σβηστά φώτα δεν το κατάλαβα. Εννοείς όταν λείπω μάλλον γιατί αν είμαι στο σπίτι όλο και θα δουλεύει το A/C, άρα μόνο καπάκια ανοιχτά..

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλή επιτυχία φίλε και περαστηκά σου εύχομαι...θα ανακάμψει το ενυδρείο σύντομα τα παιδιά εδώ θα σε βοηθήσουν!!!

Είμαστε γείτονες εγώ μένω Μαρκόπουλο και έχω και σπίτι στο Πόρτο Ράφτη :thumbsu:

Link to comment
Share on other sites

αυτό με τη θολούρα είναι μάλλον νεκρη αλγη αν είναι καφέ, βέβαια δε βλέπω και δεν μπορώ να καταλάβω που ίσως τη σηκώνουν οι κυκλοφορίες. .Σου λεω πιθανότατα τα φίλτρα σου είναι μικρα...Τα φίλτρα σου πρέπει να είναι δυνατα πάνω από 1500 lit/hr το καθένα.οι αλλαγές από θάλασσα είναι το καλύτερο πράγμα. .δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα θάλασσα. .θα πηγαινεις μια φορά και θα περνεις νερό για ολες τις φορές. .θα πηγαίνεις δηλαδή μια φορά τον μήνα.Θα διαλέγεις μερα που θα είναι καλη για να είναι καθαρά τα νερά ..θα αλλάζεις κάποιο νερό( μη τη τσιγκουνευεσαι την αλλαγή.να είναι πλούσια ειδικά όταν έχεις περισσότερα ψάρια)και το άλλο θα το κρατήσεις κάπου. ..Τώρα,το νερό από τη θάλασσα θα είναι πλούσιο σε βακτηρίδια και άλλους μικρό οργανισμούς για το ενυδρείο σου. ..Υπάρχει όμως η πιθανότητα πολύ σπάνια να μεταφερθεί στο ενυδρείο κάτι που δεν θέλουμε όπως ένα προτοζωο..Αυτό δεν μου έχει συμβεί ποτέ. ..(εγω σχέδον το αποκλείω)γι αυτό πρέπει να έχεις την uv.Στο νερό θάλασσας που θα σου μείνει,μέχρι να το κανεις αλλαγή θα πεθανουν τα βακτηρίδια και κάθε μικρό οργανισμός αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μεταφερθεί κάτι στο ενυδρείο. .είναι απλά καθαρό νερό. .Μπορείς να κάνεις αλλαγή. ..Τώρα αν μπορείς να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα θάλασσα για μένα είναι το καλύτερο. .Το καλοκαίρι κλειστα φωτα και ανοιχτά καπάκια για να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία. Θα τα αναβεις λιγο το βράδυ. ..Αυτό με το A/C θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί να στο κρυώσει πολύ το νερό. ..χώρια οτι θα έχεις ετσι μεγαλες αυξομειώσεις στις θερμοκρασίες μια πανω μια κατω όταν κλείσεις το A/C..Αν μπορείς να το ελέγχεις τότε όλα καλά. .Αν δεν μπορείς καλύτερα αστο το κλιματιστικό..Σου είπα επειδή είναι πολλά τα λίτρα σου δεν θα ξεπεράσει τους 33,34 βαθμούς. ..

Link to comment
Share on other sites

ξέχασα να σου πω ότι το νερό της θάλασσας το αρεώνουμε με γλυκό νερό όσμωσης γιατί το νερό της θάλασσας έχει πυκνότητα 1029 περίπου και εμείς στο fish only θέλουμε 1020 -1022 περίπου στα 60 λίτρα θάλασσα 6 λίτρα περίπου γλυκό(για να κρατήσουμε όσο γίνεται μακριά τα παράσιτα που ευδοκιμουν σε μεγαλύτερες πυκνότητες)θα χρειαστείς ένα μηχάνημα για νερό όσμωσης και αυτό από ebay..λέγεται(aquarium reverse osmosis). είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα πάρεις. .

Link to comment
Share on other sites

οκ ευχαριστώ, Τα φώτα κλειστά λοιπόν με τις ζέστες μέχρι να μαζέψουμε λεφτά για chiller... θα βάλω στο πρόγραμμα να πάρω UV, μηχάνημα για όσμωση και μεγαλύτερο δεύτερο φίλτρο...Εκεί βάζω τίποτα άλλο εκτός απο αντιφώσφορο, siporax, σφουγγάρια και υαλοβάμβακα;

Μέχρι τώρα έφτιαχνα νερό απο φίλτρο που έχω για πόσιμο νερό αρκετά καλό που διαθέτει και αποστειρωτή UV. Δεν θέλω να αναφέρω όνομα να μην κάνω διαφήμιση αλλά στα χαρακτηριστικά του αναφέρει πως απομακρύνει τα εξής:

χλώριο
ίνες αμιάντου
βλαβερές χημικές ενώσεις
φυτοφάρμακα
αιωρούμενα σωματίδια
σκουριά
και παθογόνα μικρόβια
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν επηρεάζει τα πολύτιμα στοιχεία του νερού, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Κάτι τελευταίο, το νερό απο θάλασσα που αποθηκεύουμε το έχουμε με κάποια κυκλοφορία και για πόσες μέρες είναι οκ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

το πόσιμο νερό όλα καλά α λ λ α δεν αφερει το αλάτι,ετσι όταν εχεις εξάτμιση στην συμπληρωση ξαναβαζεις αλατι διότι εξατμίζεται μόνο νερό το αλάτι μένει στο ενυδρείο. .το θαλλασινο νερο το αποθηκευεις απλα χωρις τιποτα,μεσα σε κλειστα μπετονια..κανα μηνα..το πολυ..αν σου μυρισει τοτε δεν κανει..ειπαμε θα ειναι τοτε απλα νερο με αλατι..τα βακτηριδια πεθαινουν σε 48 ωρες ππεριπου..μπορώ να σου προτείνω να φτιάξεις σαμπ με σωλήνες. .αν κάνεις μια ερώτηση στο φόρουμ θα σου πουν πως να το φτιάξεις. .θα είναι καλύτερα. .δες το λίγο πριν παραγγείλεις φίλτρο. .στο μηχανικο φιλτράρισμα αυτά που αναφέρεις είναι εντάξει. ..

Link to comment
Share on other sites

ok κατανοητό, ευχαριστώ. Είδα πως το θέμα μεταφέρθηκε εδώ λόγω του τίτλου...αν και μπήκαν τελικά και άλλα θέματα στην κουβέντα οπότε το σταματάω εδώ. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα στο φόρουμ για σαμπ κλπ αλλά δεν υπάρχει πάντα ο χόρος και η δυνατότητα να έχει κανείς όλον αυτόν τον εξοπλισμό που πρσφέρεται στο χόμπυ και κάνει την ζωή των ψαριών και την δικιά μας πιο εύκολη. Θα το παλέψω ως έχει για την ώρα και σιγά σιγά θα προσθέτω ότι γίνεται κάνοντας αρχή με UV αλλαγές απο θάλασσα και όσμωση.

Όσον αφορά το θέμα του φωτισμού αφού δεν ευθύνεται μάλλον για την θολούρα και την αιωρούμενη-νεκρή καφέ άλγη, θα αφήσω τις λάμπες ως έχουν και κλειστές όσο γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.. Είχα όμως την εντύπωση οτι το φως είναι απαραίτητο ακόμη και σε fish only τηρώντας μία συγκεκριμένη φωτοπερίοδο 10-11 ωρών τη μέρα γι' αυτό και ρώτησα αρχικά για άλλη λύση φωτισμού που δεν θερμαίνει τόσο.

Μολις μπορέσω θα κάνω σε ανάλογο topic παρουσίαση του ενυδρείου με φωτό για να μπουν και άλλα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...