Jump to content

Παρουσίαση καινούριου ενυδρείου ζωοτόκων


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ξεκίνησε το στρώσιμο ενός ενυδρείου 160 lt (Juwel Rekord 160) με σκοπό να φιλοξενήσει ζωότοκα και pleco. Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 101*41*46 και στρώθηκε με βιολογία από ώριμο ενυδρείο καθώς και την εισαγωγή ενός ώριμου μικρού εσωτερικού φίλτρου.

Περιέχει θερμοστάτη 200W της Juwel, 2 λάμπες 30w (μια daylight) με χρονοδιακόπτες, εσωτερικό φίλτρο Juwel Compact 400lt/h με τραχύ μπλέ σφουγγάρι, λείο μπλέ σφουγγάρι, πράσινο σφουγγάρι, κεραμικό μακαρόνι και υαλοβάμβακα. Επίσης ένα εσωτερικό φίλτρο 260lt/h, μία αεραντλία EHEIM 100lt/h, 2 θερμόμετρα (αναλογικό - ψηφιακό).

Διακόσμηση:

1 ρίζα magroove και μία mopani. 1 πέτρα 1kgr (lava stone?), 10kgr χαλίκι 5-8mm, 10kgr χαλίκι 2-5mm ανακατεμένο με 7kgr υπόστρωμα flourite.

Φυτά:

Anubias barteri

java moss

hydrocotyle leucocephala

egeria densa

hygrophila difformis

echinodorus tennelus

vesicularia dubiana

ceratophyllum demersum

(και σίγουρα ξεχνάω κανά δυό είδη ακόμα!)

Η φωτοπερίοδος είναι 9 ώρες.

Ψάρια:

14 guppy αρσενικά

Ασπόνδυλα:

6 Pomacea bridgesi (apple snails)

Melanoides tuberculata

Lymnaea stagnalis

Planorbis corneus

Την επόμενη εβδομάδα θα μπούν μέσα και 10 θηλυκά guppy, και τους επόμενους μήνες και ενώ το ενυδρείο ωριμάζει θα προστεθούν επιπλέον apple snails, 3 pleco (ακόμη δεν έχω αποφασίσει ποιό είδος), κάποια molly και αρκετές γαρίδες.

Οι συνθήκες έχουν ως εξής:

pH 7.5

GH 21

KH 7

NO2 0

NO3 5 mg/l

T 26

Όσον αφορά τις μετρήσεις έχει ανοίξει θέμα στην κατηγορία Χημεία Γλυκού Νερού από τον Filoxenο με τίτλο "Περίεργες Μετρήσεις" οπότε ρίξτε του μια ματιά και αν έχετε κάποια ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει σας ευχαριστώ προκαταβολικά :thaman:

Αλλαγές νερού δεν γίνονται ακόμη σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς το ενυδρείο λειτουργεί λίγο καιρό ,αλλά μόνο κατ'ανάγκη. Προστίθεται αντιχλώριο και Nitrivec της Sera και Flourish excell.

Να μην ξεχάσω εδώ να ευχαριστήσω και δημόσια τον Ντίνο καθώς χωρίς την συμπαράσταση ,τις συμβουλές, την βοήθεια, τα κλαδέματα και την ανάθεση των ψαρίων του υπό την εποπτεία μου είναι σίγουρο ότι ως αρχάριος θα έπεφτα σε πολλές λάθος επιλογές.

Περιμένω την όποια κριτική σας, καθώς και συμβουλές και προτάσεις για να βελτιωθεί η αισθητική του ,αλλά και το περιβάλλον των ψαριών.

Αυτά για τώρα,

Σταύρος

ps Το ενυδρείο είναι αρκετά πιο φυτεμένο τώρα και μόλις καθαρίσω τα τζάμια από τις όποιες άλγες θα ανεβάσω περισσότερες φωτογραφίες!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 73
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Πολύ όμορφο το ενυδρείο σου. Μπράβο για την καλή δουλειά που έχεις κάνει. Κάτι αντίστοιχο θέλω να κάνω και εγώ σε θέμα διακόσμησης μιας και το μεγάλο μου ενυδρείο είναι off λόγο μετακόμισης.

Link to comment
Share on other sites

Εντυπωσιακό το ενυδρείο σου, μπράβο. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Άν θέλεις και καμία μικρή παρατηρησούλα για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, πρόσθεσε μια δυό ριζούλες χαμηλή βλάστηση στο μπροστινό μέρος. Σε αυτού του τύπου ενυδρεία βρέ παιδία μου αρέσει λίγο η υπερβολή στο πράσινο. Το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Άν θέλεις και καμία μικρή παρατηρησούλα για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, πρόσθεσε μια δυό ριζούλες χαμηλή βλάστηση στο μπροστινό μέρος. Σε αυτού του τύπου ενυδρεία βρέ παιδία μου αρέσει λίγο η υπερβολή στο πράσινο. Το κάνει πιο ενδιαφέρον.

Σωστή η παρατήρηση σου… :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Σταύρο, νομίζω ότι το θέμα της τελικής σύνθεσης θα πρέπει να το ξαναδούμε. Εάν μπουν τελικά και θηλυκά γκάππυ μέσα, ο αριθμός τους θα είναι τέτοιος που αμφιβάλλω ότι θα επιτρέψει και την παρουσία άλλου είδους ζωοτόκων (με δεδομένο και τους 3 pleco), λόγω χώρου πλέον. Αλλά αυτό θα το ψάξουμε καλύτερα το Σαββάτο από κοντά. :thaman:

Οσο για την εμφάνιση του ενυδρείου παιδιά, ήδη τα φυτά είναι περισσότερα (ο βυθός "στρώνεται" πράσινος και αυτός), η ανάπτυξή τους ταχύτατη και το τελικό αποτέλεσμα του ενυδρείου που στήνει με μεράκι ο steven1258 είμαι σίγουρος ότι θα είναι ωραιότατο. Οι καινούριες φωτογραφίες θα το δείξουν πιστεύω σύντομα. :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο σου είναι πολύ καλό!

Ίσως αν ασχοληθείς λίγο ακόμα με τα φυτά, ξύλα κ.α. να γίνει ακόμα καλύτερο!

:thaman:

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σχόλιά σας. Καινούριες φωτογραφίες αναμένονται μάλλον το Σάββατο καθώς μόλις έκανα μια αλλαγή νερού και άλλαξα κάτι από τα υλικά του φίλτρου με αποτέλεσμα το νερό να είναι κάπως θολό για την ώρα. :thaman:

Όσον αφορά τα φυτά μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και είμαι σίγουρος ότι σε λίγους μήνεσ θα είναι μια μικρή "ζούγκλα"! Ειδικά το κερατόφυλλο δεν προλαβαίνω να το κλαδεύω!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν κρατήθηκα τελικά!

Το νερό είναι ακόμη αρκετά θολό...

Link to comment
Share on other sites

Σου εύχομαι τα καλλίτερα για το ενυδρείο σου και εύχομαι να σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του.

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο πανέμορφο το ενυδρείο σου, go on!!!! :thaman::thaman::wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

Kώστα και Χρήστο σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια (όπως και όλους τους υπόλοιπους που αφιέρωσαν λίγο από τον χρόνο τους εδώ)!

Χρήστο όσον αφορά τις μετρήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και ελπίζω με τον καιρό να σταθεροποιηθεί από μόνο του..

Και μια ερωτησούλα: η υπερ-οξυγώνωση του νερού (παρουσία πάντα της κατάλληλης ποσότητας διοξειδίου) επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ψαριών?

Ρωτώ γιατί έχω τρία εσωτερικά φίλτρα προς το παρόν (2 εκ των οποίων βγάζουν φυσαλίδες) και μια αεραντλία 100lt/h. Τα φυτά (παρουσία υποστρώματος) αυξάνονται γρήγορα και η εμφάνισή τους είναι πολύ καλή, οπότε παρέχουν και αυτά οξυγόνο με την φωτοσύνθεση. Στην πορεία του χρόνου που θα υπάρχει μεγαλύτερη βιομάζα φυτών άρα και μεγαλύτερη φωτοσυνθετική ικανότητα, θα ήταν καλό να σταματήσουν οι φυσαλίδες από το ένα φίλτρο? (υπάρχει η δυνατότητα)

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά..

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλο το setup.καλη συνεχεια και επιτυχια!!! :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Ομορφο το ενυδρειο σου αν και με περισσοτερα ξυλα πιστευω

θα δειξει καλυτερα.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ και καλη συνεχεια...

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο μπράβο για την πολύ καλή δουλειά

πανέμορφο το στήσιμο, καμιά ρίζα ακόμη πράγματι του χρειάζεται

κατά τα άλλα συμφωνώ ότι σε λίγο τα φυτά σου θα είναι ζούγκλα. πρόσεξε μόνο το κερατόφυλλο

να μην επηρεάζει με την υπέρμετρη ανάπτυξή του το φωτισμό που δέχονται τα άλλα (πρακτικά παρασιτεί σε βάρος των άλλων). Όσο για τις φυσαλλίδες από τα φίλτρα αν έχεις ικανή ανατάραξη (που γνωρίζω ότι έχεις αφού με τα Juwel έχω παλιά σχέση) ουσιαστικά δεν νομίζω ότι σου χρειάζονται (έχεις και πολλά φυτά ούτως ή άλλως). Στη θέση σου θα ενεργοποιούσα μόνο την αεραντλία, με έναν χρονοδιακόπτη και μόνο αφού σβήσουν τα φώτα (έτσι για να βοηθήσω την κατάσταση όταν σταματάει η φωτοσύνθεση) αν και σίγουρα άλλοι φίλοι συνχομπίστες δεν το κάνουν ούτε αυτό.

Φιλικά

Ανδρέας

Edited by acg301
Link to comment
Share on other sites

Τα συγχαρητήριά μου!!!!

Το ενυδρείο σου δείχνει πανέμορφο.

Όσον αφορά την υπεροξυγόνωση, πως καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα? Έχεις κάνει μέτρηση οξυγόνου με κάποιο τεστ?

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σας σχόλια!

Όσον αφορά το οξυγόνο, μέτρηση δεν έχω κάνει αλλά όταν τα φίλτρα και η αεραντλία δουλεύουν μαζί το νερό γεμίζει από μικρές μικρές (και άρα ιο εύκολα διαλυτές) φυσαλλίδες!

Ανατάραξη όντως υπάρχει καλή και τα ρεύματα που δημιουργούνται από τα φίλτρα είναι με τέτοιο τρόπο ώστα τα ψαράκια να το ευχαριστιούνται!

Προς το παρόν θα σταματήσω την λειτουργία των φυσαλλίδων του ενός φίλτρου και θα αφήσω την αεραντλία..

Σας ευχαριστώ όλους για άλλη μια φορά!

Link to comment
Share on other sites

παρα πολυ ομορφο,και καλη συνεχεια στο ομορφο σου ενυδρειο....

φυσσαλιδες και φυτεμενο ειναι 2 τελειως αντιθετα πραγματα...

γνωμη μου ειναι οτι με σωστο φιλτραρισμα γινεται πολυ καλη οξυγονωση,και δεν χρειαζονται αεραντλιες και μπουρμπουληθρες που μας πηγαινουν σε διακοσμηση δεκαετιας του 80,που θεωρειται πλεον παντελως αχρηστη...

Link to comment
Share on other sites

Να πω εδώ ότι τη χρήση αεραντλίας την πρότεινα εγώ για λίγες μέρες, καθ' ότι το ενυδρείο "φρέσκο" από άποψης βιολογίας (μόλις στήθηκε με μπόλιασμα), συν τα προβλήματα που αναφέρονται στο άλλο θέμα ΕΔΩ και ήθελα να είμαστε καλυμμένοι από καλή οξυγόνωση, σε περίπτωση "προβλήματος"... Από την άλλη εβδομάδα δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης (λογικά) και έτσι θα πάρει τη μόνιμη θέση της στο ντουλάπι, περιμένοντας ξανά να "κληθεί στα όπλα" όποτε χρειαστεί (ελπίζω ποτέ...!) :thaman:

Link to comment
Share on other sites

Μετά από λίγες μέρες τρεξίματος επιστρέφω και πάλι στο forum.

Και αφού βλέπουν τα ματάκια μου πράγματα και πράγματα :thumbup: σε άλλες κατηγορίες θεμάτων!!!

Τέλος πάντων, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους εσάς που με τα καλά σας λόγια δίνετε κουράγιο σε έναν ακόμη αρχάριο στον χώρο, και να πω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων αύριο θα εμπλουτίσω το ενυδρείο μου με μερικά ακόμη είδη φυτών :bowdown: .

Θα ανεβάσω καινούρια φωτογραφία τις επόμενες ημέρες και αν οι δύο νέοι συγκάτοικοι (2 αρσενικοί molly balloon) σταματήσουν να είναι ντροπαλοί μπροστά στον φακό θα τους δείτε και αυτούς!

Επίσης να προσθέσω ότι έχω μια υποψία ότι ο ένας εκ των δύο έχει μάλλον δολοφονικά ένστικτα..

Δεν θέλω να πω ποιός από τους δύο μέχρι να σιγουρευτώ, αλλά να είναι σίγουρος ότι έτσι και βρεθεί άλλο apple snail νεκρό η ταυτότητά του θα γίνει γνωστή στο forum! (και μάλιστα στην κατηγορία "Θηρευτές", για να δούμε μετά πως θα συμπεριφέρεται αν μπει σε ενυδρείο με piranha :D )

Σοβαρά τώρα έχει κανείς ακούσει για molly balloon Που να τσιμπάει μέχρι θανάτου σαλιγκάρι? Αν ναι, και επειδή τα λυπάμαι τα ζωντανά, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω?

Σταύρος

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Επιστρέφω στο θέμα μετά από αρκετό καιρό και ταλαιπωρίες, με νέες φωτογραφίες.

Έχουν γίνει οι εξής αλλαγές στον εξοπλισμό:

1) Αντικαταστάθηκαν οι λάμπες με μία Arcadia freshwater 30W και μία Arcadia Original Tropical 30W.

(Η διαφορά στην ένταση και την ποιότητα του φωτός σε σχέση με πριν είναι τεράστια)

2)Πρόσθεσα CO2 της nutrafin

3)Ψηφιακό θερμόμετρο

4)Ψηφιακός χρονοδιακόπτης

5) (στα σκαριά ακόμη) φωτισμός moonlight LED.

Από φυτά έχουν μπεί κάποια καινούρια (lymnophilla, caboba, hemianthus micranthemoides..) και έχουν αφαιρεθεί κάποια άλλα. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι πλέον μετά από πολύ διάβασμα, έχω μια πλήρη εικόνα στο μυαλό μου για την τελική μορφή που θα πάρει σε 8 -10 μήνες από πλευράς φυτών. Ελπίζω να μην διαψευστώ λόγω φωτισμού μόνο..

Όσον αφορά τα ψάρια, έχουν προστεθεί 3 plecostomus common, 2 molly balloon αρσενικά, και ελπίζω να μπουν και red cherry shrimps όταν ελεηθεί να φέρει κάποιο κατάστημα επιτέλους...

Περιμένω σχόλια και πάνω από όλα κριτική για να βελτιωθεί..

Link to comment
Share on other sites

Ναι τα τζάμια θέλουν καθάρισμα το ξέρω..Είπα να μην τα ενοχλήσω και σήμερα τα ψαράκια καθώς χθές φύτευα πάλι..

Link to comment
Share on other sites

Να και ένας από τους συγκατοίκους μου!

Το λευκό molly είναι ο "τσαμπουκάς" του ενυδρείου για τον οποίο έγραψα παλαιότερα...

Link to comment
Share on other sites

μπραβο φιλε μου.

φαινεται οτι εχεις πολυ μερακι...!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ένα από τα πλεκόπουλά μου αναπαύεται στο "γρασίδι".. Μμμ, τώρα που το ξαναβλέπω, ο μικρός κάνει την ανάγκη του! Ευτυχώς που δεν είμαστε σε πάρκο του Βύρωνα, γιατί δεν έχω μαζί μου σακουλάκι!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...