Jump to content

Κατασκευή Καταρράκτη Σε Λιμνούλα


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Θέλω να κατασκευάσω ένα καταρράκτη, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και φίλτρο. Στην έξοδό του, θα βγαίνει το νερό και απο κάτω θα έρχεται το νερό της λίμνης απο την αντλία.

Επειδή δεν θέλω να πάρω πλαστικό έτοιμο και λόγω χρημάτων, σκέφτομαι να το κατασκευάσω εγώ. Λέω να το κάνω με τούβλα, 20εκ. Βάθος χ 20εκ. Πλάτος χ 30εκ. Υψος. Στο πάνω μέρος θα βγαίνει το νερό και θα πέφτει σε άλλες πέτρες (σαν σκαλοπάτια) μέχρι που θα καταλίγει στην λίμνη μέσα. Η λίμνη είναι περίπου στα 2500 λίτρα. Επίσης θα το καλύψω με πέτρες ώστε έτσι να είναι "κρυφό".

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Παίζει ρόλο τι αντλία πρέπει να έχω? πχ. τώρα έχω μια μικρή (2500 λίτρων/ώρα) πράγμα που έιναι αργή και δεν κάνει. Αν βάλω πολύ μεγάλη πχ 8000+ θα προλαβαίνει να βγαίνει απο το στόμιο μπροστά ή θα έχω υπερχείλιση? Πώς μπορώ να υπολογίσω τι αντλία χρειάζομαι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει?

2) Πώς θα μπορώ να το μονώσω για το νερό? Έχω και ψάρια οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι το οποίο δεν θα είναι τοξικό προς αυτά. Έχω και κομμάτι απο liner που μου έχει περισσέψει, αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να κολληθεί, αν αυτό βοηθάει.

3) Σκέφτομαι να βάλω μια είσοδο στο κάτω μέρος, όπως είπα και πιο πάνω, αλλά έχω κολλήσει στο θέμα του καθαρισμού του φίλτρου μετά απο καιρό. Πώς θα μπορούσα να το καθαρίζω? Σκεφτόμουν να έβαζα σφαιρικό κρουνός με πεταλούδα (για να αφήνω το νερό εισόδου στο off, (εννοείται με κλειστή την αντλία) και να έβαζα μια άλλη έξοδο νερού, στο πίσω μέρος (πάλι χαμηλά), για να βγαίνει απο εκεί το κατακάθι που πιάνουν τα φίλτρα. Το κάτω μέρος να το έκανα ελαφρός με κλίση προς στην έξοδο της ώστε όταν ρίχνω νερό να το πλύνω να φεύγει αμμέσως. Οι πέτρες που θα μπούν απο πάνω να είναι ελαφριές και όχι κολλημένες, για να μπορώ να τις βγάζω. Είναι κάτι το οποίο δεν έχω σκεφτεί?

Θα βάλω μια είκονα η οποία είναι ενα πλαστικό που πουλάνε για αυτό που θέλω, και απο εκεί πήρα την ιδέα για να φτιάξω κάτι πιο καλό και σταθερό.

post-4126-0-74812200-1412282277_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Α) Τι ψάρια έχεις στην λίμνη?

Β)Τι φίλτρο έχεις τώρα?

Γ)Κάνε μας και μια παρουσίαση αν μπορείς :)


1) Η αντλία καλό είναι να μεταφέρει το διπλάσιο νερό της λίμνης σου σε μια ώρα. Δηλαδή εσύ που έχεις 2500 λίτρα λίμνη καλό είναι να έχεις αντλία 5000 λίτρα/ώρα. Αυτό που είπες με την +8000λτ/ώρα δεν το κατάλαβα. Αν κατάλαβα καλά φτιάχνεις μια μεγαλύτερη έξοδο και είσαι ΟΚ.


2) Δες στην φωτό. Το γαλάζιο είναι το λινερ. Ότι απώλειες έχεις θα καταλήγει στο λινερ και με την σειρά του στην λίμνη. Επιπλέον μπορείς να βάλεις το black foam for waterfalls (δες youtube).


3) Δες στην φωτο. Η αντλία παίρνει το νερό και το πάει στο βαρέλι. Το βαρέλι από κάτω έχει "σφαιρικό κρουνός με πεταλούδα" για να διώχνει τις ακαθαρσίες. Στο πάνω μέρος έχει έξοδο που πάει στον καταρράκτη. Υπολόγισε η έξοδος σου να είναι το λιγότερο διπλάσια από την είσοδο για να μην σου υπερχειλίζει το βαρέλι.


post-12696-0-33999900-1412320797_thumb.png


Περιμένουμε και άλλες φωτογραφίες

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση σου,





Λοιπόν, το ιστορικό είναι οτι παλιά στην θέση του ήταν συντριβάνι το οποίο πήρα την απόφαση να φύγει το τσιμέντο και στην θέση του να μπει κάτι πιο "φυσικό". Η λίμνη λειτουργεί 3 χρόνια.


Η λίμνη καθαρίστηκε μετά απο 2 χρόνια και γί'αυτό και θα την δείς τόσο καθαρή στις φωτογραφίες.


Θα προσέξεις οτι απο το φίλτρο το νερό τρέχει πολύ αργά, (Η αντλία είναι 2500λίτρων, όσο είναι και η λίμνη περίπου). Άρα αυτό δεν μου αρέσει ίσα ίσα να στάζει το νερό. Θέλω να πετύχω κίνηση και για λόγους ομορφιάς και λόγω καθαρίσματος του νερού. Γι'αυτό και σου είπα να βάλω αντλία για 8000 λίτρα (να καθαρίζει το νερό περίπου στις 4 φορές την ώρα + οτι θα χάσω λίγο δύναμη επειδή θα έχει διαφορά υψους περίπου στα 2 μέτρα απο την αντλία).


Ψάρια έχω λίγα γιατί αυτό το καλοκαίρι είχα απογοητευτεί και δεν την καθάρισα και έχασα 4 κόι λόγω βρώμικου νερού. Έχουν μείνει χρυσόψαρα και κουνουπόψαρα.


Θα προσέξεις οτι κάτω απο το φίλτρο έχω βάλει ένα κομμάτι λίνερ γιατί όταν το πήρα το πλαστικό "κουβά" (απο το εξωτερικό) μου ήρθε σπασμένος και δεν κατάφερα να το αλλάξω. Είχα σκοπό να μην έμπαινε δίπλα στην λίμνη αλλά λίγο πιο πέρα και να ερχόταν με σωλήνα κρυμμένο και να έπεφτε το νερό.


Το βαρέλι το είχα σκεφτεί και εγώ και είχα πάρει ενα, αλλά σκέφτηκα μετά οτι δεν θέλω να βγάνει το νερό απο μια μικρή τρύπα, όπως είναι και το φίλτρο, θέλω να ανοίγει και να πέφτει το νερό "απλωμένο".





Σου βάζω φωτογραφίες μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν καλύτερα και να δείς πως ήταν και πως έγινε που έφυγε το τσιμέντο.

post-4126-0-33221900-1412328043_thumb.jpg

post-4126-0-17411000-1412328538_thumb.jpg

post-4126-0-21348500-1412328559_thumb.jpg

post-4126-0-80310900-1412328577_thumb.jpg

post-4126-0-08263100-1412328594_thumb.jpg

post-4126-0-58131600-1412328610_thumb.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραίο και όντος κατάφερες να το κάνεις φυσικό. Τώρα δένει ποιο αρμονικά με τον περίγυρο. Τι βάθος έχει?


Με τόσο μικρό φίλτρο και χωρίς αεραντλία ήταν λογικό αργά η γρήγορα να χάσεις τα ΚΟΙ. Χρυσόψαρα και κουνουπόψαρα δεν είναι τόσο απαιτητικά και σύντομα θα σου γεμίσουν τον χώρο.


Όντος αν δώσεις ύψος στον καταρράκτη η αντλία θα χάσει κάποια από την δύναμή της. Σχεδόν όλες οι αντλία πάνω στο κουτί γράφουν αναλόγως με το ύψος πόσα λίτρα / ώρα μεταφέρουν. Από εκεί θα μπορείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου. Αν πάρεις τόσο μεγάλη να έχεις στα υπόψη να έχεις μεγάλο στόμιο στην έξοδο.


Θα επιμείνω με το βαρέλι. Το νερό θα βγαίνει από την τρύπα αλλά μπορείς να διαμορφώσεις έτσι την έξοδο και τον καταρράκτη που να απλώνει αρκετά. Πάρε για παράδειγμα τον δικό μου καταρράκτη.



Link to comment
Share on other sites

Να σε ρωτήσω, αεραντλία χρειάζομαι? Έλεγα με τον καταρράκτη, (εφόσον δουλεύει με ορμή) θα κάνει την δουλειά της αεραντλίας. Σωστά σκέφτομαι ή λάθος?

Όσο για το βάθος είναι στο κέντρο 70εκ μόνο. Ναι το ξέρω οτι έπρεπε να έφτανε στο 1 μέτρο, αλλά θα έπρεπε να βαθαίνει αμέσως και δεν μου άρεσε στην αρχή. Αν την ξανάφτιαχνα θα το έκανα αλλά τώρα είναι πολύ αργά. :P

Έγινε επεξεργασία - eltzor
Link to comment
Share on other sites

Τα ΚΟΙ είναι απαιτητικά.


Αν αφήσεις την λίμνη με χρυσόψαρα & κουνουπόψαρα δεν είναι απαραίτητη η αεραντλία. Αν όμως τα βγάλεις και προσθέσεις ΚΟΙ τότε επιβάλλεται η αεραντλία (και δυνατή φίλτρανση).


Είχα μια λίμνη 1 κυβικό, αντλία 3000 λτ/ώρα (+καταρράκτη) και 2 ΚΟΙ. Μετά από 1-2 χρόνια έβαλα μια αεραντλία ενυδρείου 400 λτ/ωρα και είδα τεράστια διαφορά στην κινητικότητα των ψαριών. Τώρα έχω 3 κυβικά με αντλία 6000 λτ/ωρα (+καταρράκτη) και ποιο πολλά ΚΟΙ. Αναγκάστηκα να βάλω αεραντλία 70λτ/λεπτό !!!

Link to comment
Share on other sites

Στο υποβρύχιο τμήμα της αντλίας σου, εκεί που θα συνδεθεί το λάστιχο για να ανέβει στον καταρράκτη, θα βάλεις ένα ταυ με ένα πλαστικό βανάκι που η έξοδός του θα είναι μέσα στη λίμνη. Η αντλία σου έτσι θα βγάζει νερό από δυο σημεία και από το λάστιχο και μέσα στη λίμνη. Αυξομειώνοντας τη ροή στο βανάκι, θα κανονίζεις και τη ροή που θα πηγαίνει στον καταρράκτη.

Έγινε επεξεργασία - japetus
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...