Jump to content

Οζονιστήρας χωρίς redox controller?


Recommended Posts

Μετά από την αποτυχία μου στο να κρατήσω έναν λευκόστερνο στο σύστημά μου, ήρθε η ώρα να κάνω μια μικρή αναβάθμιση. Έτσι λοιπόν, σήμερα το απόγευμα θα μπει μια λάμπα UV της ΤΜC με 25 Watt. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω και έναν οζονιστήρα. Απλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πάρω και έναν redox controller. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με μικρή παροχή όζοντος, με ασφάλεια?

Ποια η γνώμη σας γενικά για τον οζονιστήρα?

Link to comment
Share on other sites

πρόκειται ίσος για το δραστικότερο <απολυμαντικό> που έχουμε στο οπλοστάσιο μας ..

θέλει προσοχή στη χρήση .. η υπερδοσολογία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ..

θέλει τουλάχιστον redox meter για να ξέρεις τι κάνεις .. και ενεργό άνθρακα για να μαζεύει τις δηλητηριώδεις ενώσεις που δημιουργεί ..

για περισσότερες πληροφορίες δες το σχετικό άρθρο στη βιβλιοθήκη θαλασσινού του aquazone :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

ΟΖΟΝ

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=2965

Διαβασε πρωτα εδω να δεις γιατι μιλαμε και για οτι αποριες εχεις μετα. Εδω ειμαστε. Δεν ειναι παιξε γελασε το οζον. Θελει τρομακτικη προσοχη και σκοπο που το εχεις.

Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη αναλογία, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είναι:

10mg Ο3/ώρα για κάθε 100lt νερού.

Αυτήν την αναλογία δεν πρέπει να ξεπεράσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η χρήση φρέσκου ενεργού άνθρακα καλής ποιότητας, επιβάλλεται και η χρήση οργάνου μέτρηση ORP, θα σε βοηθήσει για να παρακολουθείς την αύξηση του redox.

Η μόνιμη χρήση οζονιστήρα, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα για τον έλεγχο του πληθυσμού των παρασίτων, αλλά θα φέρει και ανισορροπία στους υπόλοιπους πληθυσμούς, τόσο των μικροοργανισμών, όσο και άλλων μικρών οργανισμών. Επίσης μπορεί να καταστρέψει την προστατευτική βλέννα των ψαριών, με αποτέλεσμα να τα κάνει πιο ευάλωτα σε παρασιτικές λοιμώξεις.

Με λίγα λόγια η χρήση του όζοντος πρέπει να είναι, πολύ μελετημένη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ή με ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικού ελεγκτή.

Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη αναλογία, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, είναι:

10mg Ο3/ώρα για κάθε 100lt νερού.

Αυτήν την αναλογία δεν πρέπει να ξεπεράσεις.

Προσωπικα βρισκω αυτη τη τιμη υπερβολικη ποια. Για λογους που αναφερονται στο αρθρο. Απλα και πολυ σωστα ο Νικος ανεφερε το μαξιμουμ.

Σε τονο ενυδρειο χρησιμοποιω 20-30mg οταν βαζω οζον και τα αποτελεσματα ειναι ορατα απο την αλλη μερα το πρωι. Τοσο πολυ δυνατο ειναι το οζον.. Οποτε ΠΟΛΥ προσοχη και σε απειρους χομπιστες ουτε για αστειο χωρις κοντρολερ. :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Τελικά για άλλη μία φορά, θα κάνω το αντίθετο από αυτό που λέτε :thumbup: (όχι όλοι βέβαια). Το άρθρο περί του όζοντος, το έχω διαβάσει προ πολλού, αλλά και όχι μόνο αυτό. Γενικά έχω ενημερωθεί πολύ για το θέμα. Τόσο για τα πολλά καλά, όσο και για τα πολλά κακά του όζοντος.

Επίσης δεν καταλαβαίνω την λογική «και σε απειρους χομπιστες ουτε για αστειο χωρις κοντρολερ» :D . Πρόκειται για ένα μηχάνημα, στο οποίο πρέπει να τηρούνται τα όρια όζοντος/ ώρα. Άντε πες ξεκινάς με πολύ μικρότερη δοσολογία. Το να χειριστείς ένα μηχάνημα δεν έχει να κάνει με το πόσο έμπειρος ή άπειρος είσαι, αλλά με το πόσο μυαλό κουβαλάς. Με την λογική αυτή στο στρατό θα έπρεπε να έχουν όπλα μόνο οι «πάλιουρες» γιατί τα όπλα σκοτώνουν, άλλα οι άπειροι δεν είναι σε θέση να τα κρατήσουν.

Στα διάφορα που έχω διαβάσει, πάντα μιλούν για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Επίσης όμως έχω διαβάσει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος ανίχνευσης της υπερδοσολογίας είναι η...... μύτη.

Επειδή λοιπόν δεν γνωρίζω αγγλικά για να μάθω ποια η άποψη των ενυδρειόφολων του reef central, στράφηκα στο www.riffaquaristikforum.de όπου και έβαλα μια δημοσκόπηση για το πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν τον οζονιστήρα με controller και πόσοι όχι. Από προχθές μέχρι σήμερα οι απαντήσεις ήταν 17 – 0 .(οι 17 χωρίς). Επίσης να σημειώσω ότι δεν κάνουν χρήση redox meter.

Να σημειώσω τέλος ότι σαφώς θα προτιμούσα να έπαιρνα και έναν controller, αλλά μετά την UV, τα έξοδα θα ήταν πολλά. Θα προσπαθήσω όμως για το μέλλον. (να δω πότε θα πάρω τον μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης) :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Επίσης δεν καταλαβαίνω την λογική «και σε απειρους χομπιστες ουτε για αστειο χωρις κοντρολερ» :thumbup: . Πρόκειται για ένα μηχάνημα, στο οποίο πρέπει να τηρούνται τα όρια όζοντος/ ώρα. Άντε πες ξεκινάς με πολύ μικρότερη δοσολογία. Το να χειριστείς ένα μηχάνημα δεν έχει να κάνει με το πόσο έμπειρος ή άπειρος είσαι, αλλά με το πόσο μυαλό κουβαλάς. Με την λογική αυτή στο στρατό θα έπρεπε να έχουν όπλα μόνο οι «πάλιουρες» γιατί τα όπλα σκοτώνουν, άλλα οι άπειροι δεν είναι σε θέση να τα κρατήσουν.

Μπορει αυτο που λες να εχει μια βαση, αλλα μην ξεχνας οτι ολοι οσοι περνουν οπλο, περνανε απο μια εκπαιδευση και ριχνουν και μπολικες...μπεκατσες πρωτα στο πεδιο βολης. Οποτε τελειος ασχετοι ουτε οι "νεοι" δεν ειναι. Αυτο αναφερω και εδω. Στα διάφορα που έχω διαβάσει, πάντα μιλούν για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει. Επίσης όμως έχω διαβάσει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος ανίχνευσης της υπερδοσολογίας είναι η...... μύτη.

Λαθος. Γιατι αμα πρωτα φτασει να μυριζει τοτε δεν εχεις κανει ενα λαθος αλλα...πολλα. Και 30mg να εχεις, αμα ο ανθρακς δεν υπαρχει ή τα εχει παιξει θα μοιριζει το συμπαν. Ενω αμα εχει ανθρακα, και 100mg να εχεις μπορει να μην μοιριζει τιποτα, αλλα ειναι τεραστια ποσοτητα και κανει ζημια ουσιαστικα σε ενυδρεια μεχρι και τονο χωρις να το δεις με την πρωτη ματια.......

Τελος επειδη βλεπω οτι σου αρεσει να ρισκαρεις, δοκιμασε το. Δεν μπορω εγω να σου ναι ή οχι. Γιατι η αποφαση ειναι δικια σου. Αλλ αοπως εχουμε ξαναπει, απο την στιγμη που αναφερεις κατι εδω, πρεπει να σου πω την γνωμη μου. Τωρα εαν δεν μπορεις να καταλαβεις γιατι στο λεω, παρολο που εξηγω αναλυτικα το γιατι, δεν μπορω να πω τιποτα. αλλο. Μην ξεχνας οτι για πολλα πραγματα στο χωρο μας υπαρχουν οι σωστοι τροποι αλλα και οι περιπου. Το κακο με τους...περιπου ειναι οτι τα λαθη που μπορει απο ενα καινουργιο στο χωρο ΟΣΟ μυαλο και να εχει να γινουν. Δεν θα υπαρχει καμοια δικλειδα ασφαλειας. Οι οποιες επειδη η κακια στιγμη πολλες φορες μπορει να γινει και στις καλυτερες οικογενειες, σου δινει μια μεγαλη αισθηση ασφαλειας. Και οπως εχεις καταλαβει εως τωρα. Οι δικλειδες ασφαλειας ειναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ οπλο μας για να μην εχουμε απωλειες και στεναχωριες απο μια απλη "ζαχομαρα"-"απροσεξεια"-"κακια στιγμη".

Εγω πρεπει να σου το καλυτερο για εσενα. Οπως σου ειχα πει και για το Λευκοστερνο. Πραγματα που δεν τα καταλαβεις στην αρχη, αλλα δυστηχως ειχα δικιο. Κατι τετοιο βλεπω και εδω. Πρεπει λοιπον να στο πω.

Και επειδη δεν ειπε κανεις οτι δεν εχεις μυαλο, αλλα εισαι απειρος ακομα και παρορμητικος (βλεπε λευκοστερνος) πρεπει να σου πουμε το καλυτερο και ποιο σωστο τροπο. Μπορει στην αρχη να μην το καταλαβενεις αλλα στην πορεια θα δεις εαν εχουμε δικιο ή αδικο. Εκει κρινομαστε, και οχι εαν θελεις κατι και τοτε θα σου πω το ναι, τοτε ειμαι καλος. Το καλυτερο για το ενυδρειο σου ειναι το καλο, οποιο και εαν σου προτεινουμε. Στην πραξη κρινονται ολα. :bowdown:

Link to comment
Share on other sites

θα σου πω μια μικρή ιστορία ..

.. όταν ήμουν μικρός 15-16 χρονών ήθελα να εμφανίζω ασπρόμαυρες φωτογραφίες ..

.. <κολλούσα > λοιπόν στους επαγγελματίες να μου δώσουν υγρά για αυτή τη δουλειά … στην αρχή μου έδιναν.. νεράκι … για να μην πάθω καμιά δηλητηρίαση και το’ χουν βάρος …

πιστεύω να έγινα κατανοητός ..

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα Θανάση, να εφοδιασρτείς με redox meter, για να μπορείς να βλέπεις ανά πάσα στιγμή, την αύξηση των τιμών.

Έτσι και αλλιώς οι μεταβολές γίνονται πολύ αργά και με το όργανο θα μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη.

Υπάρχουν όργανα μέτρησης redox, των οποίων οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα Θανάση, να εφοδιασρτείς με redox meter, για να μπορείς να βλέπεις ανά πάσα στιγμή, την αύξηση των τιμών.

Έτσι και αλλιώς οι μεταβολές γίνονται πολύ αργά και με το όργανο θα μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξη.

Υπάρχουν όργανα μέτρησης redox, των οποίων οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές.

Συνονόματε, άκου τα παιδιά, δεν έχουν άδικο. Θέλει λίγο προσοχή...

Αν και μεταξύ μας τώρα, ακούσατε ή διαβάσατε ποτέ πουθενά, Ελλάδα ή εξωτερικό για κάποια περίπτωση

όπου το Ozon από λάθος χειρισμό, προκάλεσε ζημιά ?

Ειλικρινά, θα με ενδιέφερε αν έχετε διαβάσει κάπου την εμπειρία κάποιου παθόντα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...