Jump to content

Ανατομία Και Φυσιολογία Των Κοραλιών.


dimtsok

Recommended Posts

Κοράλια, αυτά τα υπέροχα ζωντανά….ο λόγος που πολλοί από εμάς, αν όχι οι περισσότεροι, ξεκινήσαμε το θαλασσινό μας ταξίδι.

Ο σκοπός αυτού του σύντομου άρθρου είναι η περιήγησή μας στον κόσμο του κοραλιού σε ένα άλλο επίπεδο, πιο μικροσκοπικό και συγκεκριμένα από το επίπεδο του πολύποδα του κοραλιού.

Τα κοράλια ανήκουν στην κατηγορία των ασπόνδυλων (δηλαδή δεν έχουν σπονδύλους/σπονδυλική στήλη). Τυπικά ζούνε σε αποικίες οι οποίες αποτελούνται από πολλούς πολύποδες. Οι πολύποδες ενός κοραλιού είναι όλοι γενετικά πανομοιότυποι μεταξύ τους και αποτελούν την ανατομική και φυσιολογική μονάδα του κοραλιού.

 

coral_anatomy_vector_diagram_structure_p
 

Coral_polyp_fi.png
 

 

Ο πολύποδας είναι ένας ζωντανός οργανισμός με σωληνοειδές σχήμα, περιγράφεται και ως  ‘σάκος’ και ο οποίος έχει ένα κεντρικό στόμα το οποίο περιβάλλεται από έναν ή περισσότερους δακτύλιους πλοκαμιών (tentacles)  ζελατινοειδούς σύστασης.Ανάλογα με το είδος του κοραλιού, το μέγεθος του πολύποδα ποικίλει από λίγα χιλιοστά εώς αρκετά εκατοστά.Οι πολύποδες παρουσιάζουν ακτινική συμμετρία, αυτό σημαίνει ότι έχουν δύο ακριβώς πανομοιότυπα ‘μισά’.Αντιδιαμετρικά του στόματος και των πλοκαμιών βρίσκεται η βάση η οποία ενώνεται με το υπόστρωμα.Θα γίνει περιγραφή πιο λεπτομερώς του πολύποδα των σκληρών κοραλιών μιας και είναι πιο σύνθετος από αυτόν των μαλακών και παρουσιάζει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες.Τα πλοκάμια  του πολύποδα των sps βρίσκονται συνήθως σε ομάδες των έξι, για αυτό ονομάζονται και Εξακοράλια  (Hexacorals). Μέσα στα πλοκάμια υπάρχουν ειδικά κύτταρα τα οποία και περιέχουν τοξίνες και λεγονται νηματοκύστες (nematocysts).Τις τοξίνες αυτές χρησιμοποιεί το κοράλι για να συλλάβει τη λεία του (ζωοπλακτόν ή και μικρά ψαράκια) καθώς και για να αμυνθεί  από εχθρούς ή και άλλα κοράλια που προσπαθούν να επεκταθούν (ο γνωστός χημικός πόλεμος των κοραλιών).Είναι ενδιαφέρον το ότι οι τοξίνες αυτές εκτοξευόνται με πολλή μεγάλη ταχύτητα από τις νηματοκύστες και ουσιαστικά διαπερνούν το ΄θύμα’,προκαλόντας ταχύτατη παράλυση.

Εξωτερικά ο πολύποδας περιβάλλεται από την εξωτερική επιδερμίδα και εσωτερικά περιέχει έναν ιστό ημίρευστης σύστασης ο οποίος ονομάζεται μεσόγλοια (mesoglea)  και την γαστρική επιδερμίδα (gastrodermis). Η εξωτερική επιδερμίδα έρχεται σε απευθείας επαφή με το νερό και περιέχει επιθηλιακά και μυικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την κίνηση του πολύποδα. Επιπλέον περίέχει κύτταρα τα οποία παράγουν και εκκρίνουν βλέννη. Η βλέννη χρησιμεύει ως καθαριστικό μέσο για το κοράλι αλλά και εως επιπλεόν μέσο πρόσληψης τροφής, κυρίως μικροσκοπικού ζωοπλακτόν. Τέλος περιέχει εξειδικεύμένα νευρικά κύτταρα, τους νευρίτες , οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα υποτυπώδες νευρικό σύστημα.Οι νευρίτες αποτελούν τα αισθητήρια όργανα του κοραλιού μέσω

των οποίων ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η γαστρική επιδερμίδα  βρίσκεται εσωτερικά και δημιουργεί την γαστρική κοιλότητα.Η γαστρική κοιλότητα χρησιμεύει ως χώρος αποθήκευσης, ανάμιξης και πέψης της τροφής του κοραλιού και είναι ένας απλός σάκος μέσα στον οποίο επιτελούνται όλες οι διεργασίες του γαστρεντερικού συστήματος. Εξιδικευμένα κύτταρα της γαστρικής επιδερμίδας παράγουν ένζυμα με πεπτικές ιδιότητες τα οποία και διασπούν την τροφή. Τα καταβολισμένα προιόντα της τροφής του πολύποδα απεκκρίνονται από το στόμα του μιας και η γαστρική κοιλότητα είναι κολόβωμα, δηλαδή έχει μόνο μια ανοιχτή πλευρά, αυτή του στόματος. Με άλλα λόγια το στόμα εξυπηρετεί ως μέσο κατάποσης της τροφής αλλά και ως απεκκριτικό μέσο των άχρηστων προιόντων. Επιπλέον ουσίες μικρού μοριακού βάρους, όπως ιχνοστοιχεία , μπορούν και απεκκρίνονται από την εξωτερική επιδερμίδα. Μέσα στην γαστρική κοιλότητα βρίσκονται και οι γαμέτες, δηλαδή τα όργανα αναπαραγωγής του πολύποδα.

Τα κύτταρα της γαστρικής επιδερμίδας που βρίσκονται προς την βάση του πολύποδα ,μετάλλάσονται σε εξειδικευμένα επιθηλιακά κύτταρα τα οποία και παρουσιάζουν μία ιδιότητα, μοναδική στα σκληρά κοράλια.

Τα επιθηλιακά αυτά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να προσλαμβάνουν  ασβέστιο από την στήλη του θαλασσινού νερού και να δημιουργούν ασβεστολιθικές εναποθέσεις. Οι μικρές κυλινδρικές εναποθέσεις γύρω από τους πολύποδες ονομάζονται κοραλίτες (coralites) και οι ευρύτερες εναποθέσεις δημιουργούν τον εξωτερικό σκελετό του κοραλιού (exoskeleton). Αυτές οι ασβεστολιθικές  εναποθέσεις είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία των κοραλιογεννών υφάλων και νησιών, μια φυσική διεργασία άκρως εντυπωσιακή αν αναλογιστούμε ότι από κάποια κύτταρα δημιουργούνται νησιά και ύφαλοι…..

Οι πολύποδες επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο μέσω ειδικού ιστού (coenosarc). Ο ιστός αυτός περιέχει ένα δίκτυο σωληνώσεων διαμέτρου λίγων μicrons με το οποίο οι πολύποδες ανταλλάσουν ιχνοστοιχεία καθώς και θρεπτικά συστατικά. Έτσι όταν ένας πολύποδας λαμβάνει τροφή μπορούν να τρέφονται και οι παρακείμενοι πολύποδες.

Οι πολύποδες την ημέρα βρίσκονται συνήθως κρυμμένοι ή σχεδόν κρυμμένοι μέσα στους κοραλίτες  και βγαίνουν από αυτούς το βράδυ προς αναζήτηση τροφής.Παρά ταύτα το ηλιακό φως είναι απαραίτητο για την επιβίωση των κοραλιών και αυτό διότι κάθε πολύποδας περιέχει εκατομμύρια φωτοσυνθετικές άλγες,τις ζωοξανθέλλες (zooxanthellae).

Πρόκειται για τη γνωστή συμβιωτική σχέση μεταξύ των κοραλιών και των συγκεκριμένων αλγών, μία σχέση με αμοιβαία οφέλη και για τους δύο οργανισμούς, για αυτό άλλωστε αποκαλείται συμβιωτική.

Οι πολύποδες μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν οι ζωοξανθέλλες λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται (εώς και 100%, ειδικά σε ρηχά νερά) και οι ζωοξανθέλλες βρίσκονται σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε αζωτούχες ενώσεις και διοξείδιο του άνθρακα, χημικά στοιχεία απαραίτητα για την φωτοσύνθεση.

Οι φωτοσυνθετικές άλγες και κάποιες χρωστικές ουσίες που περιέχουν οι πολύποδες, είναι υπεύθυνες για τον χρωματισμό των κοραλιών.

Κλείνοντας να διευκρινήσω ότι δεν είμαι βιολόγος και ούτε ειδικός στην βιολογία των κοραλιών.Οποιαδήποτε διόρθωση σε λάθη και παραλείψεις είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή. Οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από το internet, στο τέλος παραθέτω τις πηγές.

Σε πολλούς επιστημονικούς όρους έχω κάνει αυθαίρετη μετάφραση στα ελληνικά μιας και δεν κατάφερα να βρω αντίστοιχη ελληνική βιβλιογραφία, ωστόσο ο πρωτότυπος όρος στα Λατινικά/Αγγλικά αναγράφεται στο κείμενο σε παρένθεση.

Αξίζει πραγματικά να διαβάσουμε, να μάθουμε και να καταλάβουμε λίγο περισσότερο  αυτά τα υπέροχα ζωντανά που θαυμάζουμε στα ενυδρεία μας!  

 

Πηγές/Βιβλιογραφία

  1. Coral by Selena Bee on  Prezi
  2. Coral – Wikipedia, the free encyclopedia
  3. The biology of coral reefs – jrscience.wcp.muohio.edu
  4. www.gbri.org.au
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ενα μεγα μπραβο απο εμενα εκπληκτικη δουλεια ,θα πρωτεινα να γινει pinned.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου ειλικρινά, εχεις πολλα συγχαρητήρια από μενα!!!

Φοβερή δουλεία!

Είναι τόσο σημαντικό να γωρίζουμε κάποια ιδιαίτερα πραγματάκια και πληροφορίες για αυτα τα υπέροχα ζώα!

Με εξεπληξε το σημείο εκείνο που αναφέρει πως επικοινωνουν οι πολύποδες μεταξύ τους ώστε να μπορουν να τρέφονται.

Πολύ καλό και μπράβο!

Link to comment
Share on other sites

μπράβο και ευχαριστούμε :jig:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...