Jump to content
  • Amphilophus labiatus (Albert Günther, 1864)


    Am Team
      Ήπειρος: Αμερική Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
     Share

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid

     

     

     

    Επιστημονικό Όνομα : Amphilophus labiatus (Günther, 1864)

    Amphi = Αmphibious = Αμφίβιο

    Lophus = λόφος (lóphos) = Αναφορά στο έντονο μετωπιαίο λίπωμα.

    Labia = χείλια = Αναφορά στα έντονα χείλια του είδους.

    Κοινές Ονομασίες: Red Devil Cichlid
    Κοινή ονομασία από τους λάτρεις του είδους, από το σύνηθες βαθύ κόκκινο χρώμα του, και τον επιθετικό χαρακτήρα του με ισχυρά δόντια.

    Γενική Κατηγορία : Cichlid

    Τάξη : Cichliformes
    Οικογένεια : Cichlidae

    Γένος : (Amphilophus spp.)

     

    Είδος: Midas cichlid (Η ονομασία παρέχεται για να καλύψει την ποιο έγκαιρη και καλύτερη επιστημονική πληροφόρηση.

    Οι πληροφορίες δεν έχουν λάβει την τελική έγκριση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ USGS).

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid,biotope

     

    Βιότοπος : Εντοπίζεται στις λίμνες Νικαράγουα και Μανάγκουα της Νικαράγουας, και σπανιότερα στον ποταμό Τιπιτάπα που τις ενώνει, καθώς και στους μικρότερους κρατήρες στην περιοχή. Αναφέρεται επίσης ότι εισήχθη και εγκαταστάθηκε σε διάφορους βιότοπους στη Βόρεια Αμερική, τη Χαβάη, το Πουέρτο Ρίκο και Ινδονησία αλλάζοντας τις ισορροπίες στα υπάρχοντα οικοσυστήματα.

     

    Μέγεθος : Το τελικό μέγεθος σε αυτό το είδος κυμαίνεται από 25 εκατοστά (συνήθως τα θηλυκά) μέχρι και 35 εκατοστά που μπορούν να γίνουν τα αρσενικά, και χρειάζονται τρία χρόνια για να φτάσουν σε πλήρες μέγεθος.

     
    Συντήρηση στο ενυδρείο:
    PH : 6 - 8
    KH : 5-10°dKH
    GH : 10 - 20 °dGH
    Θερμοκρασία : 23 - 26 °C στην φύση επιβιώνει μέχρι και τους 33 °C.

     

    Λίτρα : Ένα ενυδρείο με μήκος 150cm και πλάτος 45 για ένα και μόνο ψάρι άλλα πολλά περισσότερα λίτρα για ζευγάρι. Αν το μεταφράσουμε σε λίτρα τα ελάχιστα που θα μπορούσαμε να το διατηρήσουμε είναι τα 350λτ. Εννοείται ότι όσο περισσότερα λίτρα τόσο καλύτερα για το ψάρι μας.


    Κοινωνική συμπεριφορά : Πολύ επιθετικό ψάρι και ειδικά με το είδος του. Η επιθετικότητα αυτή μειώνεται όταν τοποθετείται σε ενυδρεία πολλών λίτρων (άνω των 1000) μαζί με άλλα είδη μεγάλων κιχλίδων (Oscar, Green Terror κ.α).

    Διαχωρισμός φύλου : Αν και τα δυο φύλα έχουν μετωπιαίο εξόγκωμα στα αρσενικά είναι πιο μεγάλο, και γίνονται αισθητά μεγαλύτερα με επιμήκη ουριαία και ραχιαία πτερύγια.

    Διακόσμηση και εξοπλισμός του ενυδρείου : Ο φυσικός τους βιότοπος είναι πολύ επικίνδυνος. Άλλωστε είναι και η μόνη λίμνη γλυκού νερού στην Κεντρική Αμερική με μεγάλο πληθυσμό ταύροκαρχαριών. Για αυτό, βρίσκονται να κολυμπούν κατά μήκος βράχων, έχοντας την δυνατότητα οποιαδήποτε στιγμή να μπορούν να θαλαμώσουν σε οπές όταν πρέπει να υποχωρήσουν, και να κρυφτούν ανάμεσα στους βράχους. Στο ενυδρείο συστήνεται να μπουν πολύ μεγάλες πέτρες στις δυο άκρες του ενυδρείου ή κιούπια πήλινα έτσι ώστε τα ψάρια να αισθάνονται ασφαλή και να τους παρέχονται κρυψώνες σε περιπτώσεις αψιμαχίας μειώνοντας έτσι την επιθετικότητα τους.

    Σε περίπτωση γέννας, η θηλυκιά ανοίγει λαγούμι ανάμεσα στα βράχια προστατεύοντας τον γόνο τις πρώτες μέρες, για αυτό σημαντικό ρόλο παίζει ο βυθός. Πρέπει να έχει βάθος διότι σκάβουν αρκετά για να δημιουργήσουν την φωλιά τους και οι πέτρες πρέπει να είναι στερεωμένες πολύ καλά για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα στο ίδιο το ενυδρείο.

    Τα φυτά αποκλείονται καθώς θα τα καταστρέψει. Μπορούμε όμως να βάλουμε στην  επιφάνεια του νερού φυτά τύπου Πόθο, Φιλόδεντρο, Σπαθίφυλλο, κλπ, αρκεί το ρίζωμα τους να είναι προστατευμένο από την άμεση επαφή με τα ψάρια, έτσι ώστε να υποβοηθούν σε ένα βαθμό στην απονιτροποίηση του ενυδρείου μας. Πέτρες, ξύλα και γενικά υλικά που είναι πολύ βαριά για να τα μετακινήσει μπορούν να τοποθετηθούν στο ενυδρείο ασφαλίζοντας τα καλά, και γενικά ο εξοπλισμός όπως οι Θερμαντήρες εντός της γυάλας θα πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα.

    Ιδανικά, καλό θα ήταν να υπάρχει sump όπου να  μπορεί να μπει όλος ο εξοπλισμός, πολλά υλικά φίλτρανσης (μιας που τα συγκεκριμένα ψάρια παράγουν αρκετά απόβλητα) και αρκετά υδρόβια φυτά (Refugium) που θα μπορούν να επιβιώσουν από την καταστροφική συμπεριφορά των ψαριών μην έχοντας πρόσβαση. Απαραίτητο επίσης κρίνεται το καπάκι καθώς δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα αποπειραθούν να πηδήξουν έξω από την γυάλα. Οι  σταθερές παράμετροι του νερού, το καθαρό νερό με τις τακτικές αλλαγές του,  και η  υψηλή οξυγόνωση  για την οξείδωση των αζωτούχων υποπροϊόντων είναι απαραίτητα για την ισορροπία του συστήματος χωρίς να επιδιώκουμε  δυνατές ροές μια που στον βιότοπο τους ζούνε σε λίμνες με σχετικά ήρεμα νερά.


    Ζώνη Κολύμβησης : Φαίνεται να προτιμά τους βενθικούς οικότοπους καθώς συνήθως παρατηρείται ότι παραμένει κοντά στον πυθμένα των λιμνών στη Νικαράγουα και εάν απειληθεί θα προσπαθήσει να διαφύγει σε βαθύτερα νερά ή μέσα στον βραχισμό. Στο ενυδρείο κινείτε σε όλο το πλάτος, μήκος και ύψος του.


    Διατροφή : Παμφάγο. Είναι ψάρι θηρευτής και θα φάει ότι χωράει στο στόμα του.

    Στη φύση τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια, σαλιγκάρια, όστρακα, προ νύμφες εντόμων, σκουλήκια και άλλους βενθικούς οργανισμούς. Από τροφές του εμπορίου προτιμά τα stiks που έχουν σαν βάση την πρωτεΐνη. Θα τιμήσει ιδιαίτερα τις κατεψυγμένες τροφές όσο και  γαρίδες, μύδια, κτλ. Κόκκινο κρέας και μοσχαροκαρδιά αποκλείονται από την διατροφή τους γιατί θα δημιουργήσουν προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα. Όσον αφορά το γόνο, στη φύση συνήθως τρέφεται  με πλαγκτόν, μικρά ασπόνδυλα όπως τα κωπήποδα, και βλέννα από τους γονείς τους.


    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : 10-12 χρόνια, ίσως και παραπάνω.

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Μεγάλες κιχλίδες, μεγάλα γατόψαρα (σε ενυδρεία μεγαλύτερα των 1000 λίτρων).

     

    Υποείδη και υβρίδια : Επίσημα όχι αλλά οι χομπίστες στην Αμερική ειδικότερα έχουν δημιουργήσει υβρίδια με διάφορα αλλά είδη της οικογένειας amphilophus. Είναι επίσης αποδεκτό από πολλούς πως τα άτομα που αγοράζουμε από εκτροφείς έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι υβρίδια με τον Μίδα (Amphilophus Citrinellus)

     

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο :  Απαιτείται ενυδρείο μήκους 2 μέτρων με πέτρες και πήλινα για να εναποθέσουν τα αυγά. Η μεγάλη δυσκολία στην αναπαραγωγή τους είναι η εύρεση ζευγαριού. Το αρσενικό είναι ικανό να σκοτώσει το θηλυκό ακόμα και κατά την διαδικασία του φλερτ. Σε ενήλικα άτομα έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς διάφανα χωρίσματα, πολλές φορές και με τρύπες ώστε τα ψάρια να αναπαραχθούν χωρίς να αφαιρεθεί το χώρισμα. Πιο εύκολο είναι η αγορά ανηλίκων ατόμων ώστε να προκύψει ζευγάρι φυσικά. Μόλις συμβεί αυτό αφαιρούμε τα υπόλοιπα γιατί κινδυνεύουν να εξοντωθούν από το ζευγάρι.

    Όταν το ζευγάρι είναι έτοιμο για αναπαραγωγή, τα μετωπιαία εξογκώματα θα φουσκώσουν και στα δυο ψάρια. Το φλερτ τους είναι βίαιο και μεγάλο σε χρονική διάρκεια. Λίγο πριν την γέννα θα είναι εμφανή τα γεννητικά όργανα της θηλυκής. Τα αυγά θα τοποθετηθούν σε σπηλιά ή σε οποιαδήποτε διαθέσιμη επιφάνεια. Το θηλυκό γεννά τα αυγά και το αρσενικό τα γονιμοποιεί. Κατά μέσο όρο γεννάνε 600-700 αυγά αλλά μπορεί και περισσότερα εάν τα ψάρια είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Οι γονείς παρουσιάζουν εξαιρετικά ένστικτα προστατεύοντας και μεγαλώνοντας το γόνο με απόλυτη αφοσίωση σε σημείο που θα επιτεθούν και σε εργαλεία/σωλήνες/χέρια που μπορεί να μπουν στο ενυδρείο. Οι γόνοι εμφανίζονται μέσα σε 2-3 ημέρες και μεταφέρονται σε λαγούμι όπου θα παραμείνουν για 5 με 7 ημέρες μέχρι να μπορούν να κολυμπούν μόνοι τους. Αρχικά τρέφονται με το λεκιθικό τους σάκο. Καθώς μεγαλώνουν, αφήνουν σταδιακά την  φωλιά τους αλλά θα μείνουν κοντά στην εμβέλεια των γονέων. Όταν τα ιχθύδια έχουν μήκος περίπου 20 mm, αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους, κολυμπώντας ελεύθερα σε όλο τον χώρο.

     

     

     

    Γενικές πληροφορίες : Δύσκολο ψάρι που δεν συνίσταται σε αρχάριους χομπίστες. Δεν ονομάζεται κόκκινος διάβολος τυχαία. Είναι αρκετά επιθετικά, έχουν έντονα χείλη και το στόμα τους είναι μεγάλο. Στη φαρυγγική γνάθο, υπάρχει ένα δεύτερο σύνολο σιαγόνων που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το λαιμό και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή τους. Έχει ουσιαστικά μεγάλα γερά δόντια (Γομφίους) για να σπάει τα οστρακοειδή με τα δυνατά του σαγόνια.

     

     

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid,scalp

     

     

    Συνήθως έχουν έντονο κόκκινο, πορτοκαλί χρώμα της φωτιάς και ξεχωρίζουν στο ενυδρείο από τα άλλα ψάρια.

    Στην φύση αλλά και στα ενυδρεία, θα το βρούμε σε πολλές παραλλαγές χρώματος από σκούρο καφέ, γκρι, κόκκινο, πορτοκαλί και μερικές φορές λευκά.

     

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid,species

     

    Red Devil vs Midas

    Συχνά οι λάτρεις μπερδεύουν τον Μίδα (Amphilophus Citrinellus) με τον RedDevil (Amphilophus labiatus). Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που στο εμπόριο συναντάμε διάφορες κιχλίδες που έχουν ανάμεικτα χαρακτηριστικά λόγω υβριδισμού.

     

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid,comparison

     

     

    Οι κιχλίδες Midas περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Albert Günther το 1864 από τρία δείγματα που συλλέχθηκαν στη λίμνη Νικαράγουα.

    Αρχικά περιγράφηκαν δυο είδη, τα γενεαλογικά ψηλόσωμης μορφής ευρέως διαδεδομένα στην περιοχή (Cichlasoma citrinellum - τώρα Amphilophus citrinellus), και και μια ιδιαίτερης μορφής με χοντρά χείλη που περιορίζεται στις μεγάλες λίμνες Μανάγκουα και Νικαράγουα το(C. labiatum, τώρα A. Labiatus) που συνδέονται πάντα με περιορισμένους και συγκεκριμένους βραχώδεις οικότοπους.

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid

     

    Ένα τρίτο είδος ενδημικό στον κρατήρα Lake Apoyo περιγράφηκε επίσης  αλλά εκατό χρόνια αργότερα, το 1976 (C. zaliosum, τώρα A. Zaliosus).

    Αρκετά ακόμη είδη έχουν περιγραφεί από τότε πολύ πρόσφατα σε αυτό το πολυμορφικό και πολυχρωματικό σύμπλεγμα  αλλά ακόμη δεν είναι διεξοδικά μελετημένα. Το σύμπλεγμα ειδών κιχλίδων Midas, ως συνέπεια της εκτεταμένης διαφοροποίησης του χρώματος και της μορφολογίας τους, και της ιδιαίτερης γεωγραφικής του κατανομής, είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σύστημα - μοντέλο για την μελέτη των μηχανισμών και των υποκείμενων βιογεωγραφικών ρυθμιστών της ενδογένεσης με εναλλακτικά εξελικτικά σενάρια της βιοποικιλότητας τους.

     

    Επί του παρόντος, η κιχλίδα Midas τοποθετείται στο γένος Amphilophus Citrinellus, αλλά αρκετοί ερευνητές το αμφισβητούν και ισχυρίζονται ότι η κιχλίδα Midas είναι ένα σύμπλεγμα ειδών που αποτελείται από πολλά είδη που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Ως αποτέλεσμα, ένας αριθμός νέων ειδών έχει περιγραφή φέρνοντας τον αριθμό ειδών του γένους Amphilophus μεταξύ τριών ή εννέα, ανάλογα με τον συγγραφέα. Ωστόσο, οι ερευνητές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για  ακατάλληλη χρήση εννοιών των ειδών γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανούσιες οριοθετήσεις.

     

     

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid

     

     

    Μελέτες και απόψεις στην εξελικτική βιολογία, για την συμπατριακή διαφοροποίηση, φυλογεωγραφία, αποικισμός και ιστορία του πληθυσμού του συμπλέγματος των ειδών (Amphilophus spp.) τα δύο είδη του συμπλέγματος Midas Cichlid συνυπάρχουν στις μεγάλες λίμνες της Νικαράγουας. Το ευρέως διαδεδομένο είναι το κοινό A. citrinellus, και το φαινομενικά πιο εξειδικευμένο και μόνο τοπικά άφθονα είδος Α. labiatus που είναι μορφολογικά αρκετά ευδιάκριτο, γεγονός που υποδηλώνει ότι διαχωρίζονται και βιοτοπικά.

     

    Το Amphilophus labiatus έχει πολύ χαρακτηριστικά σαρκώδη χείλη, (χαρακτηριστικό επίσης κοινό σε κάποιες αφρικανικές κιχλίδες), πιο επιμήκη ρύγχος που ερμηνεύεται χαρακτηριστικά ως προσαρμογέας για τη διατροφή τους με ασπόνδυλα και καρκινοειδή, πιπιλίζοντας την τροφή τους. Το μακρόστενο ρύγχος αποτελεί πρόσθετη προσαρμογή για την αύξηση της δύναμης αναρρόφησης. Σε συμφωνία με την υποθετική συμπεριφορά αναζήτησης τροφής, βρήκαμε το A. labiatus, όπως άλλες κιχλίδες με σαρκώδη χείλη, να συνδέονται με την παρουσία τους σε βραχώδεις βιότοπους, ενώ το A. Citrinellus βρέθηκε ως επί το πλείστον σε αμμώδη βυθούς στις μεγάλες λίμνες.

     

    Αν και τα Red Devil ζούνε κοντά στην ακτίνα των κιχλίδων,  A. citrinellus τα A. labiatus είναι μορφολογικά και οικολογικά σαφώς διαφοροποιημένα, παραμένουν όμως γενετικά απροσδόκητα δυσδιάκριτα.

    Πιθανώς λόγω της εμμονής των κοινών προγονικών πολυμορφισμών, η έντονη φαινοτυπική πλαστικότητα μπορεί να αποκλειστεί αφού σε συμπατριακά περιβάλλοντα είναι συχνές οι γενετικές διαφορές που βρέθηκαν στο εργαστήριο, όταν τα ψάρια τρέφονταν με τις ίδιες τροφές. Επίσης στο εργαστήριο τα A. labiatus προτιμούν να ζευγαρώνουν με χοντρά χείλη ψάρια και όχι με μικρά υποστηρίζοντας περαιτέρω την κατάστασή τους ως δύο περιγραφόμενων ειδών.

     

     

    Φαίνεται ότι η μορφολογική καινοτομία των A. labiatus εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα και πολλές φορές ανεξάρτητα σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από την παρουσία μορφών με χοντρά χείλη σε μερικές από τις λίμνες κρατήρες της Νικαράγουας (όπως η Masaya, Xiloá και Apoyeque - αν και σε χαμηλές συχνότητες και γενετικά αδιαφοροποίητα από άλλες μορφές εντός αυτών των λιμνών). Μελλοντική έρευνα για πρόσθετες μορφολογικές και  χαρακτηριστικές διαφορές όπως το σχήμα του σώματος, οι τροφικές δομές ή ο χρωματισμός και η γενετική διαφοροποίηση μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικές περιγραφές αρκετών ειδών με χοντρά χείλη στις λίμνες κρατήρες της περιοχής.

     

    Amphilophus-labiatus,red-devil-cichlid

     

    Εν κατακλείδι:

    Στον ενυδριεακό κόσμο αλλά και στην φύση θα βρούμε αρκετούς υβριδισμούς με τα A. Citrinellus μια που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και μοιράζονται τις ίδιες λίμνες, αλλά μιλώντας για F1 και F2 καθαρόαιμων ειδών A. Labiatus, αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι μορφολογικά και βιοτοπικά έχουν αρκετές χαρακτηριστικές διαφορές.

     

    Σωματότυπος:

    Αρχικά το σώμα τους είναι στενόμακρο και το τελικό τους μέγεθος είναι σχετικά μικρότερο από έναν κλασικό Μίδα για να μπορεί να είναι ποιο ευέλικτα και να τρυπώνει εύκολα στις οπές των βράχων. (μοιάζουν περισσότερο σε Αφρικάνες εκτός από τα πτερύγια τους που είναι Αμερικάνικα). Ακόμη και το μετωπιαίο λίπωμα είναι σε συνέχεια της δυναμικής μορφής του σώματος τους και δεν ξεχωρίζει από το σώμα του τόσο έντονα όπως των A. Citrinellus. Το στενόμακρο κεφάλι με τα έντονα χείλια τους εσωτερικούς δυνατούς γομφίους είναι καθοριστικά για την διατροφή τους και την προτίμηση τους σε όστρακα και ασπόνδυλα που ζουν στον βιότοπο τους δηλαδή κοντά σε βραχισμούς.

     

    Συμπατριώτες σε διαφορετικούς βιότοπους:

    Τα Citrinellus και άλλες παρεμφερείς διασταυρώσεις του είδους ζούνε κυρίως στους βενθικούς αμμώδης πυθμένες, για αυτό και πληθυσμιακά τα συγκεκριμένα είδη υπερτερούν σε αριθμό σε σχέση με τα A. Labiatus  που ζούνε μονό στους συγκεκριμένους βραχώδεις βιότοπους. Μπορεί να είναι περιορισμένα τα μέρη που ζούνε αλλά αυτό τα διατήρησε σε ένα βαθμό ποιο καθαρά σαν είδος μια που ο διαφορετικός τρόπος ζωής τα κρατάει σε μια απόσταση από τα άλλα είδη.

     

    Γενετικός καθορισμός:

    Από τις μελέτες που έχουν γίνει δεν έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα μια που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Άλλωστε το A. Labiatus και το A. Citrinellus είναι τα πρώτα 2 είδη που καταγράφηκαν αρχικά στις λίμνες τις Νικαράγουα και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι εάν το ένα είδος προέρχεται από το άλλο ή αν το ίδιο είδος εξελίχθηκε απλά στις μεγάλες λίμνες αλλά σε διαφορετικούς βιοτόπους αναπτύσσοντας για αυτό το λόγο διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στο πέρας των χρόνων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα υπόλοιπα είδη προέρχονται και από τα δυο είδη που αναφερόμαστε και μόνο μετά από σχεδόν  εκατό χρόνια καταγράφηκε το τρίτο είδος έως σήμερα που έχουμε φτάσει τα 9.

     

    Πηγές:

    https://www.youtube.com/watch?v=xLK1JguJubs

    https://nas.er.usgs.gov/queries/factsheet.aspx?SpeciesID=444

    https://wiki.nus.edu.sg/display/TAX/Amphilophus+citrinellus+-+Midas+Cichlid

    https://bmcecolevol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2148-10-326

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15189226/

    https://www.researchgate.net/publication/259674444_Two_new_endemic_species_in_the_Midas_cichlid_species_complex_from_Nicaraguan_crater_lakes_Amphilophus_tolteca_and_Amphilophus_viridis_Perciformes_Cichlidae

    https://digitalcommons.unl.edu/ichthynicar/24/

    https://academic.oup.com/mbe/article/34/10/2469/3746560

    https://www.semanticscholar.org/paper/The-Midas-cichlid-species-complex%3A-incipient-in-Barluenga-Meyer/363b052295b04d54c5a184476a88fc3f5a7791a7

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1560081/

    https://cichlidae.com/species.php?id=166

    https://www.researchgate.net/publication/232227657_The_ecological_and_genetic_basis_of_convergent_thick-lipped_phenotypes_in_cichlid_fishes

     

    Συντάκτες: @Jester @Rik

     

    Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS @marinos @Am Team

    • love 1
     Share


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Πρόσφατες Προσθήκες Προφίλ

    Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904)

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 100-120 lt, 130-200 lt
    Επιστημονικό Όνομα : Potamonautes Lirrangensis (Mary J. Rathbun 1904) ή  Potamon orbitospinous  (Cunnington1907) 
    Κοινές Ονομασίες: Malawi Blue Krab 
    Ελληνικό Όνομα:  Μπλέ καβούρι  
    Γενική Κατηγορία:  Crustacean
    Οικογένεια: Potamidae  
    Τάξη: Decapoda
    Γένος :Potamonautes
     
    Βιότοπος: Το Malawi Blue Krab, όπως ονομάζεται κοινά, βρίσκεται κυρίως στη λίμνη Malawi (Nyasa) στην Αφρική, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές γι' αυτά τα  καβούρια να εμφανίζονται και σε μικρότερες  λίμνες όπως είναι η Kivu και τους ποταμούς Congo και Malagarasi . Επίσης θα τα συναντήσουμε  και στη λίμνη Αλμπέρτα (Κονγκό/Ουγκάντα, Αφρική) όπως και στον ποταμό Μονγκάλα (Κονγκό, Αφρική) και το περιβάλλον που τους αρέσει να ζουν είναι ανάμεσα σε βράχια και άμμο. 
     
     Μέγεθος:  Στην φύση το συνολικό πλάτος ενός τέτοιου καβουριού φτάνει τα 20cm, με διάμετρο 7cm, ενώ στο ενυδρείο αυτό μπορεί να διαφέρει αισθητά. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο  
    PH: 7,6- 8,8 
    KH:10-12°dKH  
    GH: 3-20 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)  
      
    Λίτρα: Ελάχιστο 120 λίτρα για ένα καβούρι με ελάχιστο μήκος ενυδρείου 100cm. ενώ  για ένα χαρέμι, 1 αρσενικό 3 θηλυκά, ελάχιστο 500 λίτρα, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί είναι πολύ επιθετικά μεταξύ τους. 
     
     Κοινωνική συμπεριφορά: Αυτό το είδος καβουριού είναι επιθετικό προς το είδος του, γι' αυτό η αναπαραγωγή και συμβίωση σε χαρέμι είναι ένα μεγάλο ρίσκο και είναι πολύ δύσκολη. Aκόμα και σε ένα ενυδρείο 8000 λίτρων θα υπάρχουν απώλειες.  
    Μπορείτε να διατηρήσετε αυτό το είδος με όχι πολύ μεγάλα είδη ψαριών, επειδή όταν το καβούρι αλλάζει την πανοπλία του είναι πολύ ευάλωτο και τα ψάρια που είναι μεγαλύτερα θα του επιτεθούν και θα το φάνε. 
     
    Διαχωρισμός φύλου:  Η κοιλία των θηλυκών είναι πολύ μεγαλύτερη από  των αρσενικών.
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει βυθό με  άμμο και με πολλές πέτρες, που θα σχηματίζουν σπηλιές και σχισμές, ώστε το καβούρι μας να μπορεί να κρυφτεί. Μεγάλη προσοχή στο στήσιμο και στερέωμα των βράχων για να μην υπάρξει τραυματισμός του καβουριού μας. 
    Παρ ' ότι στην λίμνη malawi ζουν σε βάθος 50 μέτρων, έχει παρατηρηθεί κάποιες φόρες να θέλουν να βγουν έξω από το νερό . Έτσι ιδανικά θα μπορούσαμε να έχουμε στον διάκοσμο έναν ψηλό βράχο που να εξέχει της στήλης του νερού, για να μπορεί να σκαρφαλώνει εκεί .
     
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Κυρίως στον αμμώδη βυθό του ενυδρείου μας. 
      
    Διατροφή: Το Blue Malawi Crab είναι παμφάγο. Όλες οι κατεψυγμένες, ζωντανές και αποξηραμένες τροφές για ψάρια γίνονται δεκτές. Επίσης να σημειώσουμε ότι είναι καθαριστής και όχι κυνηγός και έτσι θα τραφεί με όλους τους άρρωστους και νεκρούς οργανισμούς στο ενυδρείο μας . 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με την κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση του ενυδρείου μας ζούνε πολλά χρόνια. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:  Η αναπαραγωγή στο ενυδρείο είναι πολύ δύσκολη. Το Potamonautes Lirrangensis δεν ανέχεται άλλα καβούρια στην περιοχή του, γι'αυτό δεν διστάζουν να σκοτώσουν και να φάνε τους ομοειδείς. Μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό φροντίζει και φυλάει τα αυγά και τα νεαρά καβουράκια κάτω από το σώμα της. Μόλις τα καβουράκια είναι αρκετά μεγάλα για να φύγουν από την μητέρα τους, μοιάζουν στο χρώμα όπως ένα ενήλικο. Επίσης μία μόνο φωλιά μπορεί να δώσει εκατοντάδες αυγά. 
    Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως στα πιασμένα από τη φύση θηλυκά καβούρια, μπορεί να γονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν το σπέρμα, ώστε να υπάρχει μια γέννα μετά από πολλούς μήνες. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Το Potamonautes orbitospinus είναι καλός ορειβάτης και ανεβαίνει γρήγορα έξω από το ενυδρείο. Είναι λοιπόν απαραίτητο το ενυδρείο να είναι καλυμμένο, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαφυγή που θα μπορούσε να είναι μοιραία για αυτό. 
     Κατά τη διάρκεια του moult, δηλαδή της αλλαγής δέρματος, χάνει το εξωτερικό του περίβλημα, αλλά μερικές φορές κάποια άκρα μπορεί να παραμείνουν αγκιστρωμένα και να πέσουν λίγο αργότερα. Το νέο τους περίβλημα είναι ακόμα μαλακό και η επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από αρθροποδίνη, μια πρωτεΐνη η οποία θα σκληρύνει και θα μετατραπεί σε σκληροστίνη με τη δημιουργία νέων δεσμών. Αυτή η σκλήρυνση συνοδεύεται από την εναπόθεση ανθρακικού ασβεστίου που κάνει τα πόδια εντελώς άκαμπτα (εκτός από το επίπεδο των αρθρώσεων). Τα καβούρια τείνουν να τρώνε το περίβλημα τους επειδή περιέχει ανθρακικό ασβέστιο το οποίο θα επαναχρησιμοποιηθεί για να σκληρύνει το κέλυφος στην τελική φάση του. 
    Το χρώμα του Malawi Blue Crab δεν χρειάζεται να είναι μπλε. Συχνά βλέπουμε μόνο την μπλε έκδοση στα καταστήματα. Το χρώμα ποικίλλει από καφέ έως μπλε. Στις αρθρώσεις φαίνεται το κόκκινο χρώμα τους.
     
    Πηγές - Φώτο :
    https://www.einrichtungsbeispiele.de/
    https://aquainfo.org/
    https://tommyaquario.pl/
    https://www.aquapages.fr/
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια Δημοσίευση : @SOTIRIS@Katrin@marinos@Ομάδα Δημιουργίας του ΑΖ

    Taeniolethrinops furcicauda

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Taeniolethrinops fursicauda (Trewavas 1931) 
    Κοινές Ονομασίες: -                                                                                                                                                    
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlidae 
    Οικογένεια: Cichlid
    Τάξη:  Cichliformes
    Γένος : Taeniolethrinops
     
    Βιότοπος: Το Taeniolethrinops furcicauda είναι ένα είδος ενδημικής κιχλίδας στη λίμνη Malawi. Το συναντάμε σε αμμώδες περιοχές στα 5 έως 40 μέτρα βάθος. 
      
    Μέγεθος: Οι ενήλικες κιχλίδες στην φύση φτάνουν από 20cm μέχρι 25cm, ενώ στο ενυδρείο φυσικά αυτό μπορεί να διαφέρει. Γενικά γίνονται αρκετά μεγάλες γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα ενυδρείο με πολλά λίτρα. 
     
    Συντήρηση στο ενυδρείο   
    PH: 7,6- 8,8  
    KH:10-12°dKH   
    GH: 5-15 °dGH   
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)   
     
    Λίτρα: Το ελάχιστο 400 λίτρα για μια ομάδα 1 αρσενικό με 3-4 θηλυκά, με ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει να είναι πάνω από 150cm.
     
    Κοινωνική συμπεριφορά: Είναι μια σχετικά  ήρεμη κιχλίδα της λίμνης Malawi που δεν είναι κτητική  εδαφικά. Σε πολύ μεγάλα ενυδρεία φιλοξενούνται άνετα με άλλες κιχλίδες της ομάδας των Haplochromis και συντηρείται καλύτερα με ένα αρσενικό και δύο με τρία  θηλυκά.  
     
    Διαχωρισμός φύλου: Τα θηλυκά και τα νεαρά ψάρια έχουν κιτρινωπό χρώμα με μια εγκάρσια καφέ γραμμή. Το αρσενικό χρωματίζεται αργά ως ενήλικας και  αποκτά έναν κίτρινο-κόκκινο-πράσινο τόνο με μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο και egg-spots στο πρωκτικό πτερύγιο.  
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός του ενυδρείου μας θα πρέπει να αποτελείτε  κυρίως απο λεπτόκοκκη  άμμο για να  μπορεί να σκάβει, (χωρίς χαλίκι) καθώς μπορεί να τραυματίσει το στόμα και τα βράγχια του ενώ φιλτράρει την άμμο. Επίσης μπορείτε να βάλετε βράχια που να σχηματίζουν σπηλιές για να μπορεί να κρυφτεί. 
                                                                 
     
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου. 
     
    Διατροφή: Αυτή η κιχλίδα στην φύση τρέφεται με προνύμφες εντόμων και άλλα μικρά έντομα τα οποία φιλτράρει με την άμμο μέσα από τα βράγχια της.
    Ζει αρμονικά με το είδος Cyrtocara moori, το οποίο τρέφεται με τα υπολείμματα τροφής που αφήνει το Taeniolethrinops, σε αντάλλαγμα να κρατάει μακριά άλλα ψάρια. Στο ενυδρείο μπορεί να τραφεί με διάφορες τροφές του εμπορίου όπως νιφάδες ή φρέσκια τροφή με προνύμφες εντόμων. 
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 6-10  χρόνια αν υπάρχει η κατάλληλη φροντίδα. 
     
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι. 
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Στην φύση η περίοδος ζευγαρώματος του Taeniolethrinops furcicauda φαίνεται να είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα αρσενικά, που είναι έτοιμα να ζευγαρώσουν κατά την περίοδο αναπαραγωγής, δημιουργούν κρατήρες στην άμμο, με διάμετρο έως 3 μέτρα και ακόμη μεγαλύτερα από αυτά του T. laticeps και του T. praeorbitalis. Σε αυτή την περίοδο το αρσενικό θα εμφανίσει έναν έντονο χρωματισμό. Είναι στοματοεπωάζον ψάρι και το θηλυκό θα μεταφέρει στο στόμα του 40 ως 60 γόνους για 21 μέρες περίπου.  
    Κατά την διάρκεια αυτή το θηλυκό δεν θα μπορεί να φάει. Όταν μεγαλώσουν οι γόνοι και μπορούν να τραφούν, θα τα απελευθερώσει και αυτά θα κρυφτούν σε μικρά ανοίγματα στα βράχια μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν. 
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι απολύτως υποχρεωτικό να αφήσετε πολλές ανοιχτές αμμώδεις περιοχές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από το T. furcicauda ως αρένες σίτισης και αναπαραγωγής. 
     
    Πήγες 
    https://www.ciklid.org/
    https://www.malawi-guru.de/                                                                                                                                                                                                                                          https://www.fishbase.se/ 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Συντάκτης :  @Taxiarchis
    Επιμέλεια  Δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam @marinos

    Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)

    Ήπειρος: Αφρική Τάξη: Siluriformes Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7), Ουδέτερο (Ph=7), Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 130-200 lt, 250-300 lt
    Επιστημονικό Όνομα: Synodontis angelicus (Schilthuis 1891)
    Κοινές Ονομασίες: Synodontis Polka Dot
    Ελληνικό Όνομα: Συνοδόντης 
    Γενική Κατηγορία: Mochokidae
    Τάξη: Siluriformes
    Οικογένεια: Mochokidae
    Γένος: Synodontis

    Βιότοπος: Ενδημικό είδος της Κέντρο-Ανατολικής Αφρικής . Το συναντάμε συνήθως σε ποτάμια και λίμνες με χαμηλή ροή . Το Κονγκό το Καμερούν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η χώρες που απαντάται πιο συχνά .
     
    Μέγεθος: Στο ενυδρείο μας δεν θα ξεπεράσει τα 25 cm άλλα στην φύση έχουν καταγραφεί ψάρια με πάνω από 55cm μήκος

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH: 6,0-8,0
    KH: 10-12°dKH
    GH: 3-20 °dGH
    Θερμοκρασία: 24-28 °C (ιδανικά 26°C)
     
    Λίτρα: Το ενυδρείο μας θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 120 cm και τα ελάχιστα λίτρα να είναι τα 200.

    Κοινωνική συμπεριφορά: Γενικά φιλήσυχα ψάρια, άλλα όσο μεγαλώνουν γίνονται και πιο κτητικά με την περιοχή τους και θα γίνουν επιθετικά σε όλα τα ψάρια του βυθού. Δεν θα πρέπει να φιλοξενούνται με πολύ μικρά ψάρια γιατί τα βλέπουν σαν τροφή τους .

    Διαχωρισμός φύλου: Τα ενήλικα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα και με πιο έντονα χρώματα απ’ ότι τα θηλυκά .

    Διακόσμηση ενυδρείου: Ο διάκοσμος του ενυδρείου μας θα πρέπει να έχει άμμο για βυθό και αρκετά ξύλα και πέτρες που να σχηματίζουν φωλιές και κρυψώνες . Επίσης τους αρέσει το ενυδρείο να έχει επιφανειακά φυτά για να νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια .

    Ζώνη Κολύμβησης: Στον βυθό του ενυδρείου μας ανάμεσα στις πέτρες τα φυτά και τα ξύλα .

    Διατροφή: Είναι παμφάγο είδος και θα φάει εύκολα όλες τις τροφές του εμπορίου . Όμως θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση σε αγγουράκι χωρίς την φλούδα, καρότο , κολοκυθάκι και αρακά ελαφρώς βρασμένα.

    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Με τις σωστές συνθήκες στο ενυδρείο σας, θα σας κάνει συντροφιά για 20 και πλέον χρόνια .

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Αφρικανικές κιχλίδες ανοιχτού βυθού ή ένα κοπάδι από Kongo Tetras θα ήταν οι ιδανικοί συγκάτοικοι.

    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν αναφερθεί .

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Δεν είναι εφικτή σε συνθήκες αιχμαλωσίας, παρά μόνο με τεχνίτες συνθήκες (χρήση ενέσεων ορμονών).
     
    Γενικές πληροφορίες: Είναι ένα είδος που προτιμά το σκοτάδι και την ημέρα θα είναι συνήθως κρυμμένο στην φωλιά του . Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα χρώματα του ποικίλουν ανάλογα τον τόπο που έγινε η συλλογή τους. Κάποια είδη έχουν λεύκες βούλες και κάποια άλλα κίτρινες . Ακόμα και το βασικό τους χρώμα μπορεί να είναι μαύρο ή σκούρο γκρι. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα χρώματα τους είναι περισσότερο έντονα πριν φτάσουν το τελικό τους μέγεθος .
     
    Πηγές - Φώτο :
    seriously fish  
    Aquarium Advice, Information, Articles and News | That Fish Blog (thatpetplace.com) 
    Wikipedia 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Επιμέλεια δημοσίευση : @SOTIRIS @Antonis K@marinos @AfricaTeam
     
     

    Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899)

    Ήπειρος: Αφρική Λίμνες και Ποτάμια Αφρικής: Malawi Lake Τάξη: Cichliformes Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Όξινο (Ph<7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Ενήλικο αρσενικό
     
    Επιστημονικό Όνομα: Fossorochromis rostratus ( Boulenger 1899) 
    Κοινές Ονομασίες:  Fossos η Malawi Sand Diver 
    Ελληνικό Όνομα: -
    Γενική Κατηγορία: Cichlid
    Οικογένεια: Cichlidae 
    Τάξη: Cichliformes  
    Γένος: Fossorochromis 
      
    Βιότοπος:Το Fossorochromis rostratus είναι ένα ενδημικό είδος στη λίμνη Malawi, στην λίμνη Malombe και στο ανώτερο και μέσο τμήμα του ποταμού Shire. Κυρίως κατοικεί σε βραχώδες περιοχές με αμμώδες υποστρώματα και έχει καταγραφεί σε βάθος μέχρι και 18 μέτρα. Τα νεαρά ψαράκια είναι συνηθισμένα στα πολύ ρηχά νερά, έξω από τις αμμώδεις παραλίες και σπάνια βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των δύο μέτρων. 
     
    Μέγεθος: Τα αρσενικά μεγαλώνουν σε μέγεθος μέχρι και 35cm στην φύση ενώ τα θηλυκά ως και 25cm. 
      
    Συντήρηση στο ενυδρείο *
    PH: 8,2-8,9
    KH:10-12°dKH  
    GH: 8-25 °dGH  
    Θερμοκρασία: 24-29 °C (ιδανικά 26°C)  
    *Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στις παραμέτρους του νερού καθώς αυτά τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές του νερού. 
      
    Λίτρα: Το ελάχιστον 350 λίτρα για ένα αρσενικό και 3 θηλυκά με ελάχιστο μήκος ενυδρείου το 1,5 μέτρο .
      
    Κοινωνική συμπεριφορά: Το Fossorochromis rostratus είναι ένα κοινωνικό ψάρι, καθώς στην φύση τρέφεται σε ομάδες ως και 50 ατόμων βυθίζοντας το ρύγχος του στην άμμο και τρώγοντας μικρά ασπόνδυλα.  

    Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά με πιο έντονα χρώματα .
     
    Διακόσμηση ενυδρείου: Αυτό το είδος κιχλίδας είναι ένα πολύ γρήγορο και δραστήριο ψάρι, για αυτό οι ασβεστολιθικές πέτρες θα πρέπει να είναι λίγες και τοποθετημένες κατά προτίμηση στο πίσω μέρος του ενυδρείου για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, σχηματίζοντας σπηλιές και κρυψώνες .
      
    Ζώνη Κολύμβησης: Θα κινηθεί σε όλη την περιοχή του ενυδρείου.  
      
    Διατροφή: Αυτό το είδος κιχλίδας δεν είναι ιχθυοφάγο. Όταν ζουν σε ενυδρεία τρέφονται με αποξηραμένη τροφή (flakes & sticks), άλλα το καλύτερο θα ήταν η φρέσκια, όπως ψιλοκομμένες γαρίδες, γαιοσκώληκες , υδρόβια σκουλήκια (Tubifex), προνύμφες του γλυκού νερού (bloodworm) και ορισμένα είδη της οικογένειας Chironomidae που παράγονται στο εμπόριο.  
      
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 8 με 12 έτη με την κατάλληλη φροντίδα. 
      
    Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχει αναφερθεί κάτι.  
     
    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Τα κυρίαρχα αρσενικά δεν δείχνουν το χρώμα τους μέχρι να φτάσουν τα 15 εκατοστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτού του είδους είναι αρκετά ταχύτερος από τα περισσότερα Haps , αλλά συνήθως  φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα στα 20cm, δηλαδή σε 2,5 χρόνια περίπου.  Όταν είναι έτοιμο, το αρσενικό θα επιλέξει μια θέση ωοτοκίας , είτε σε μια επίπεδη επιφάνεια βράχου είτε σκάβοντας μια κοιλότητα στο υπόστρωμα . Στη φύση, αυτό μπορεί να έχει διάμετρο έως 2,5 μέτρα και έτσι το αρσενικό μπορεί να φαίνεται πολύ επιθετικό μερικές φορές στο ενυδρείο ,αυτό συμβαίνει απλώς επειδή βλέπει ολόκληρο το ενυδρείο  ως επικράτειά του . 
     Το αρσενικό θα εμφανιστεί γύρω από την επιλεγμένη περιοχή ωοτοκίας του, δείχνοντας έντονο χρώμα προσπαθώντας  να δελεάσει τα θηλυκά να ζευγαρώσει μαζί του. Όταν ένα θηλυκό είναι πρόθυμο, (το αρσενικό ψάρι έχει κηλίδες σε σχήμα αυγού στον πρωκτό του και το θηλυκό έλκεται από αυτές), θα πλησιάσει το σημείο της ωοτοκίας και θα αφήνει ένα ένα τα αυγά του. Το αρσενικό ψάρι θα απελευθερώσει εκεί το σπέρμα του και άμεσα το θηλυκό τα μαζεύει αμέσως στο στόμα της.  Όταν προσπαθεί να τοποθετήσει τα αυγά στο στόμα της, στην πραγματικότητα λαμβάνει και σπέρμα από το αρσενικό, γονιμοποιώντας τα. 
     Θα μεταφέρει  έως και 130 αυγά για περίπου 3 εβδομάδες, πριν τα απελευθερώσει και δεν θα φάει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ένα θηλυκό είναι υπερβολικά στρεσαρισμένο, μπορεί να φτύσει πρόωρα τον γόνο ή να τον φάει, επομένως πρέπει να ληφθεί μέριμνα εάν αποφασίσετε να μετακινήσετε το ψάρι για να αποφύγετε τη θήρευση του γόνου. Μόλις τα νεογνά είναι έτοιμα να τραφούν από μόνα τους, η θηλυκιά τα  απελευθερώνει και αυτά κρύβονται ανάμεσα στους βράχους. 
     
     Γενικές πληροφορίες: Το Fossorochromis rostratus είχε παλιότερα ταξινομηθεί ως Haplochromis rostratus. Όταν τρομάζει μπορεί να θάβεται στο υπόστρωμα. Στην φύση μόνο τα μεγαλύτερα κυρίαρχα αρσενικά φτιάχνουν φωλιές. 
    Τα Fossos έχουν ένα εξελιγμένο κοντόχονδρο και επίμηκες σχήμα σώματος παρόμοιο με άλλες κιχλίδες. Τα ραχιαία και ουραία πτερύγια τους είναι αρκετά εμφανή και σχηματίζονται κυρίως από μια μπλε απόχρωση .Τα πρωκτικά και τα θωρακικά πτερύγια είναι επίσης πολύ μυτερά.  
    Χάρη στα αγκάθια στα πτερύγια τους, τα κάνουν να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα και απειλητικά. 
      Γενικά, τα κυρίαρχα αρσενικά θα πάρουν μεταλλικούς χρωματισμούς, που κυμαίνονται από μπλε έως κίτρινο. Ο χρωματισμός θα ενταθεί όταν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή και μπορεί να δείτε λίγες κάθετες ράβδους ή ακανόνιστα οβάλ σημάδια στο σώμα. 
    Όπως το Big Mouth Hap, υπάρχουν αρκετά ατομικές διαφορές στο χρώμα και το σχέδιο με βάση την τοποθεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα με το κυρίαρχο αρσενικό. 
    Τα θηλυκά, τα αδύναμα αρσενικά και τα νεαρά έχουν πολύ πιο μονόχρωμο χρώμα από τα κυρίαρχα αρσενικά, παίρνοντας ένα κρεμ-κίτρινο χρώμα. Τα κυρίαρχα αρσενικά, έχουν πέντε ακανόνιστα σκούρα σημάδια κάτω από τα πλευρά, αλλά τα σκούρα χρώματα «τρέχουν» στο πιο ανοιχτόχρωμο σώμα σχηματίζοντας ένα σχέδιο σκακιέρας. 
    Τέλος θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα φίλτρα του ενυδρείου, που θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη βιολογία, καθώς αυτά τα αφρικάνικα ψάρια δημιουργούν πολλά περιττώματα.
     

                                       Ενήλικο θηλυκό 
    Πήγες - Φώτο:
    https://gr.pinterest.com/pin/807833251889850011/
    Seriously Fish — Feeling fishy
    Wikipedia  
    AquariumFishCity | Guide for Fishes and Aquarium Lovers 
     
    Συντάκτης : @Taxiarchis
    Δημοσίευση - επιμέλεια : @marinos @SOTIRIS @Antonis K@AfricaTeam

    Biotodoma cupido (Heckel, 1840)

    Ήπειρος: Αμερική Οικογένεια: Cichlidae Εύρος Ph: Αλκαλικό (Ph>7) Κατηγορίες ενυδρείων: 400+ lt
    Επιστημονικό Όνομα : Biotodoma cupido (Heckel, 1840)
    Κοινές Ονομασίες: Cupid Cichlid, Green-streaked eartheater
    Ελληνικό Όνομα : Cupid Cichlid
    Γενική Κατηγορία : Actinopterygii
    Τάξη : Perciformes
    Οικογένεια : Cichlidae
    Γένος : Biotodoma

    Βιότοπος : Ενδημικό ψάρι της νοτίου Αμερικής. Το είδος απαντάται από την λεκάνη Εσεκίμπο στην Γουιάνα, μέχρι τον Ρίο Μαμορέ στην Βολιβία, με πιο συνηθισμένο τόπο συλλογής την πόλη Σανταρέμ στην ανατολική Βραζιλία.
     
    Μέγεθος : Από  9 ως 12 εκατοστά

    Συντήρηση στο ενυδρείο
    PH : 5 – 7 (ιδανικά 6)
    GH : 1 – 6 °dGH
    Θερμοκρασία : 22-28 (23-25) °C
     
    Λίτρα : Λόγο της επιθετικότητας κατά την διάρκεια αναπαραγωγής, ένα ενυδρείο με μήκος άνω των 150cm θα ήταν ιδανικό.

    Κοινωνική συμπεριφορά : Όταν δεν βρίσκεται  σε κατάσταση αναπαραγωγής, το είδος είναι εκπληκτικά ήρεμο, επιτρέποντας του να συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού, ανεξαρτήτως μεγέθους. Για να μετριάσουμε την επιθετικότητα τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε σε μεγάλα χαρέμια (1ή 2 αρσενικά με 6ή 8 θηλυκά) . Σε μικρότερους αριθμούς τα πιο αδύναμα θα υποστούν συνεχείς επιθέσεις

    Διαχωρισμός φύλου : Αρχικά θεωρούσαμε πως τα αρσενικά έχουν μπλε ιριδίζουσες γραμμές στο πρόσωπο, σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν τελείες. Τα νεότερα δεδομένα από εκτροφεία θέλουν τα αρσενικά να είναι ελαφρώς μακρύτερα, με πιο γεμάτο σώμα και μακρύτερες νηματοειδείς απολήξεις στα πτερύγια τους.

    Διακόσμηση ενυδρείου : Απαραίτητη από πλευράς διακόσμησης είναι η λεπτόκοκκη άμμος για βυθό, καθώς το είδος τσιμπολογάει συνέχεια προς εύρεση τροφής. Ο χαμηλός φωτισμός είναι επιθυμητός όπως και κάποια πέτρα που αργότερα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος γέννας. 
    Το σύστημά μας θα πρέπει να στηθεί με γνώμονα τις απόλυτα σταθερές και βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης. Δεν ανέχεται ξαφνικές αλλαγές σε σκληρότητες ή την ύπαρξη αμμωνίας ή τα αυξημένα νιτρικά. Λόγο της ανατάραξης του βυθού το σύστημα φίλτρανσης μας θα πρέπει να διαθέτει προφιλτρα (σε περίπτωση κάνιστρου) ή κάποιου φίλτρου για την άμμο και τα μικροσωματίδια που δημιουργούνται από την αναμόχλευση του βυθού.

    Ζώνη Κολύμβησης : Κυρίως μέση και βυθός.
     
    Διατροφή : Παμφάγο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται με την διατροφή τους. Πολλαπλά ταΐσματα είναι επιθυμητά και θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.
     
    Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο : Έχουν καταγραφή και τα 12 έτη

    Ιδανικοί Συγκάτοικοι : Σε μεγάλα ενυδρεία θα συνυπάρξει με όλα τα ήρεμα είδη που έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε συνθήκες νερού ανεξαρτήτως μεγέθους
      .
    Υποείδη και υβρίδια : Συχνά το μπερδεύουμε με το Biotodoma wavrini το οποίο έχει πιο επίμηκες σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται κάτω ή επί της ανώτερης πλευρικής γραμμής ενώ το  B. Cupido έχει πιο κοντόχοντρο σώμα και η μαύρη βούλα τοποθετείται πάνω από την ανώτερη πλευρική γραμμή.
    Υπάρχουν επίσης χρωματικές εναλλακτικές μορφές που εξαρτώνται από την περιοχή συλλογής.

    Αναπαραγωγή στο ενυδρείο : Ο βασικότερος αποτρεπτικός παράγοντας αναπαραγωγής στο ενυδρείο είναι η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. «Πρόβες» μπορεί να ξεκινήσουν και από τους 10 μήνες ηλικίας αλλά επιτυχείς αναπαραγωγές έχουν παρατηρηθεί μετά τους 18 μήνες.
    Όπως και με άλλες κιχλίδες το ένστικτο αναπαραγωγής εξαρτάται από εποχικές αλλαγές, οπότε αλλαγές με κρύο μαλακό νερό θα βοηθήσουν.
    Αρχικά οι θηλυκές θα αρχίσουν να σκάβουν λαγούμια ενώ σκουραίνουν χρωματικά και στην συνέχεια θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ώστε να προκύψει ιεραρχία μεταξύ τους. Την όλη διαδικασία τα αρσενικά την παρατηρούν χωρίς να εμπλακούν.
    Το κυρίαρχο θηλυκό θα προετοιμάσει μια πέτρα και θα την προστατέψει από τυχόν επισκέπτες για κάποιες μέρες, μέχρι να γεννήσει σειρές από αυγά που ενώνονται μεταξύ τους από λεπτά κολλώδη κλωστίδια. Ο αρσενικός θα κάνει ένα πέρασμα για να γονιμοποιήσει τα αυγά και μετά θα επιτηρεί την περιοχή γύρω από την φωλιά (μέχρι και 90 εκατοστά διάμετρο), εκτός και αν η θηλυκιά απομακρυνθεί από την φωλιά όπου θα αναλάβει την άμεση φύλαξη τους μέχρι την επιστροφή της. Η επώαση των αυγών διαρκεί μέχρι 4 ημέρες. Όταν θα εκκολαφθούν, ο γόνος θα μεταφερθεί σε προετοιμασμένο λαγούμι μέχρι να καταναλωθεί όλος ο λεκιθικό τους σάκος,  μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από ακραία επιθετικότητα εκ μέρους της θηλυκιάς.
    Η φύλαξη των νεογνών μετά από αυτές τις μέρες μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους δυο γονείς για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά την πάροδο τους το ζευγάρι θα προχωρήσει σε νέα γέννα.
     
    Γενικές πληροφορίες : Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κιχλίδα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, αρκετά απαιτητική στην συντήρησή της και γι' αυτό δεν ενδείκνυται να την διατηρούν αρχάριοι χομπίστες .
     

     

     
    Πήγες - Φώτο :
    https://aquainfo.org/
    https://www.seriouslyfish.com/species/biotodoma-cupido/
    https://www.fishbase.de/Summary/SpeciesSummary.php?id=12291&lang=greek
    https://aquainfo.org/biotodoma-cupido-greenstreaked-eartheater/
     
     
    Συντάκτης : @Jester
    Επιμέλεια δημοσίευση: @SOTIRIS@Rik@marinos @Antonis K @Am Team
     
     
     

×
×
  • Create New...