Jump to content
 • Lithochromis rufus

   

  Επιστημονικό Όνομα: Lithochromis rufus (Seehausen & Lippitsch 1998)

  Κοινές Ονομασίες:  Haplochromis sp "red pseudonigricans"

  Ελληνικό Όνομα: -

  Γενική κατηγορία: Cichlids

  Κλάση: Pseudocrenilabrinae

  Οικογένεια: Cichlidae

   

  Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει σε συνθήκες αιχμαλωσίας τα 12,5 εκατοστά το αρσενικό και τα 9 εκατοστά το θηλυκό.

   

  Βιότοπος: Το ψάρι αυτό είναι ενδημικό στον Κόλπο Mwanza στο Shadi Rocks, στο νότιο τμήμα της λίμνης Βικτόρια.

   

  Συντήρηση στο ενυδρείο

  PH: 7,5 - 8.2 ( Ιδανικά: 7,5 )

  KH: 8 - 15 °dKH

  GH: 10-20dGH

  Θερμοκρασία: 25 - 28 °C ( Ιδανικά: 26 °C )

   

  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι (που θα πρέπει να έχει πάνω από 6 θηλυκά) από το είδος αυτό είναι τα 300 λίτρα με ελάχιστο μήκος ενυδρείου τα 150 εκατοστά.

   

  Κοινωνική συμπεριφορά: Δεν είναι και από τις ποιο ήσυχες κιχλίδες ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Για αυτό είναι προτιμότερο να διατηρούνται σε species ενυδρεία, και σε μεγάλες ομάδες, ώστε να μειώνεται η μεταξύ τους επιθετικότητα.

   

  Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά του είδους με το που θα φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία θα γίνουν πολύχρωμα με έμφαση στο έντονο κόκκινο χρώμα  και θα είναι ελαφρός μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα θηλυκά είναι ασημί με ελαφρώς κιτρινωπή ουρά.

   

  Διακόσμηση ενυδρείου: Ο βυθός πρέπει να είναι από λεπτόκοκκη άμμο γιατί τους αρέσει πολύ το σκάψιμο και να διαμορφώνουμε με ασβεστολιθικές πέτρες περάσματα και σπηλιές όπου θα κρύβονται όταν νοιώσουν ότι απειλούνται.

   

  Ζώνη Κολύμβησης: Τους αρέσει πολύ να κολυμπούν ανάμεσα στις πέτρες, άλλα κολυμπούν με άνεση σε όλη την στήλη νερού του ενυδρείου.

   

  Διατροφή: Παμφάγο ψάρι θα τραφεί με όλες τις τροφές του εμπορίου. Αν έχετε γέννες μην ξεχνάτε να τρίβετε μερικά φλέικς για να τρέφεται και ο γόνος .

   

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 10 χρόνια.

   

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Είναι προτιμότερο να είναι σε species ενυδρείο λόγω του ότι το αρσενικό είναι πολύ επιθετικό  άλλα πολύ χομπίστες τα τοποθετούν σε κοινωνικά ενυδρεία με  άλλα επιθετικά ψάρια, αλλά και με τα ανάλογα λίτρα.

   

  Υποείδη και υβρίδια: Μπορούν να γεννηθούν υβρίδια αν βάλουμε στο ενυδρείο θηλυκά ίδιου χρώματος από την λίμνη και γενικότερα όποιο είδος έχει ασημί θηλυκά καλό είναι να μην τα βάζουμε μαζί

   

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι δυνατή και σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα του  για περίπου 21 μέρες (ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει "φτύνει" ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2-3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν τροφή.  Για αυτό καλό είναι να έχουμε έτοιμη τροφή για γόνο έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν.

   

  Συντάκτης @marinos

  Φωτογραφίες  pascal cichlids

   

  Πηγές

  http://www.african-cichlid.com/

  https://www.cichlid-forum.com/

  https://www.tropicalfishsite.com/

   

  • love 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • recently added freshwater profiles

  Alternanthera reineckii ‘Rosanervig’

  By PlanTeam, in Aquatic plants, , 0 comments, 170 views
  Difficulty: Μέτριο Origin: Lab Growing rate: Μέτριος Light: Μέτριος
  Γενικά
   
  Μια σχετικά καινούργια ποικιλία της Alternanthera. Τα φύλλα της rosanervig έχουν έντονο ρόζ χρώμα με πιο ανοιχτόχρωμα νεύρα. Έχει πιο συμπαγή ανάπτυξη από της υπόλοιπες Alternanthera, και o μίσχος της δεν μεγαλώνει τόσο πολύ. Δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις με τα πράσινα φυτά και είναι ιδανικό για την μεσαία ζώνη του ενυδρείου. Αν το κλαδεύουμε τακτικά μπορεί επίσης να φυτευτεί και στην μπροστινή ζώνη. Όπως και με όλα τα είδη της Alternanthera για να δούμε την καλύτερη ανάπτυξη και τα πιο έντονα χρώματα θα πρέπει να έχουμε καλό φωτισμό παροχή CO2 και φυσικά ένα πρόγραμμα λίπανσης.  
   
  Θέση στο ενυδρείο
   
  Μπροστινή και μεσαία ζώνη
   
  Φύτεμα
   
  Φυτεύουμε κάθε μίσχο απευθείας στο υπόστρωμα
   
  Πολλαπλασιασμός
   
  Πολλαπλασιάζεται κόβοντας ένα κομμάτι από το φυτό και φυτέυοντας το, το φυτό έτσι αποκτά και μια πιο θαμνώδη εμφάνιση.
   

   
  Συνοπτικά:
   
  Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο  
  Ρυθμός ανάπτυξης: Μεσαίος  
  Τύπος: stem  
  Co2: Μεσαίο  
  Φωτισμός: Μέτριος
  pH: 5-7
  Θερμοκρασία: 17 – 28 οC (Βέλτιστη: 20 - 25οC)
  Διαστάσεις: ύψος 5 – 20 cm, πλάτος  5-10 cm

  Labidochromis sp. Hongi

  By AfricaTeam, in Freshwater fish, , 0 comments, 789 views
  Επιστημονικό Όνομα: Labidochromis sp. Hongi (Lewis, 1982)
  Κοινές Ονομασίες: Labidochromis Red Hongi
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική κατηγορία: Cichlids
  Κλάση: Perciformes
  Οικογένεια: Cichlidae

  Μέγεθος: Το ψάρι αυτό φτάνει τα 10 -12 εκατοστά μήκος το θηλυκό ελαφρός μικρότερο .
   
  Βιότοπος: Eνδημικό είδος της λίμνης malawi. Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών mbuna (πετρόψαρα)
  Ζει κυρίως σε πετρώδης περιοχές του βυθού, και σπανίως περιφέρεται σε ανοιχτό χώρο. Το φυσικό του περιβάλλον αποτελείται από πετρώδης περιοχές και άμμο με το ύψος νερού να μην ξεπερνά τα 3 -4 μέτρα..

  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 7,5 - 9 ( Ιδανικά: 8,2 )
  KH: 10 - 25 °dKH
  GH: 12-20°
  Θερμοκρασία: 25 - 28 °C ( Ιδανικά: 26 °C )

  Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα ενυδρείου που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα χαρέμι από αυτό το είδος είναι τα 180 λίτρα, άλλα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο μήκος του ενυδρείου που πρέπει να είναι άνω του ενός  (1) μέτρου .

  Κοινωνική συμπεριφορά: Το ψάρι αυτό ζει σε χαρέμια (1 αρσενικό με 3 ή 4 θηλυκά) διότι με αυτό τον τρόπο μοιράζεται η επιθετικότητα των αρσενικών, αλλά παρατηρούνται και καλύτερες συμπεριφορές μεταξύ των θηλυκών . Είναι χωροκτητικά ψάρια, γι' αυτό θα πρέπει να διασφαλίζονται πέτρες και σπηλιές για όλο το χαρέμι. Σε μεγαλύτερα ενυδρεία είναι δυνατόν να φιλοξενήσουμε και παραπάνω από ένα (1) αρσενικό.

  Διαχωρισμός φύλου: Σχετικά εύκολο να γίνει. Τα αρσενικά έχουν θαλασσί χρωματισμό με σκούρες μπλε κάθετες ρίγες και πορτοκαλί πτερύγια σε αντίθεση με τα θηλυκά που έχουν σχετικά σχεδόν άτονο χρωματισμό. Τα αρσενικά του είδους τείνουν να γίνονται λίγο μεγαλύτερα απ' ότι τα θηλυκά. Τα ψάρια γεννιούνται όλα σκούρα μωβ. Στην συνέχεια και κατά την ενηλικίωση τους τα αρσενικά αρχίζουν να παρουσιάζουν τα κανονικά τους χρώματα σε αντίθεση με τα θηλυκά που παραμένουν σχεδόν  ίδια.

  Διακόσμηση ενυδρείου: Αν θέλει κάποιος να διατηρήσει το είδος στο ενυδρείο του, θα πρέπει να φτιάξει το περιβάλλον του με πολλές  ασβεστολιθικές πέτρες, καθώς είναι πετρόψαρο, αλλά και για να αποφεύγεται η επιθετικότητα στα ψάρια. Όσο μικρότερο το ενυδρείο τόσο περισσότερες πρέπει να είναι οι πέτρες  Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείται άμμος για την δημιουργία του βυθού  καθώς τα ψάρια αυτά σκάβουν για να βρούνε την τροφή τους  και θα τα διευκολυνθούν πολύ σε αυτό.

  Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός κυρίως , αλλά και μεσαία και ανώτερα στρώματα κολύμβησης

  Διατροφή: Τα ψάρια αυτά είναι κυρίως φυτοφάγα, γι' αυτό η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται κατά μεγάλο μέρος σε φυτικές ύλες και ελάχιστα σε ζωικές. Ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά είναι η σπιρουλίνα. Μπορεί κάποιος να τα ταΐζει εκτός από τις τροφές του εμπορίου ακόμα και λαχανικά τα οποία τα έχουν ζεματιστεί για 2 λεπτά και έπειτα κοπεί σε μικρά κομμάτια.
  Επίσης υπάρχει περίπτωση να τραφούν και στην άλγη του ενυδρείου η οποία έχει σχηματιστεί στα τοιχώματα και τις πέτρες, κάτι το οποίο είναι ελκυστικό για αυτά.

  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Συνήθως 10 χρόνια.

  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Eίναι συμβατά με κάποια  είδη mbuna εκτός από τα Labidochromis caurelius  l.perlmutt, c.afra κ.α. που τείνουν να υβριδίσουν.

  Υποείδη και υβρίδια:  κυκλοφορούν πολλά υβρίδια κυρίως από χομπίστες που δεν πρόσεξαν την συγκατοίκηση .

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Είναι  σχετικά εύκολη. Εφόσον το ζευγάρι εκ του χαρεμιού ζευγαρώσει, το θηλυκό θα κρατήσει τα αυγά στο στόμα (στοματοεπωάζον) του για περίπου 23 με 26 μέρες(ανάλογα το θηλυκό) μέχρι αυτά να αναπτυχθούν και να γίνουν γόνος. Μόλις γίνουν γόνος τότε τα αφήνει( "φτύνει") ελεύθερα. Τα μικρά τις πρώτες 2,3 μέρες δεν θα τρέφονται κανονικά, αλλά θα τρώνε από τον λεκιθικό τους σάκο, και έπειτα θα αναζητήσουν για τροφή. Γι' αυτό καλό είναι να τρίβουμε φλέικς έτσι ώστε να μπορούν να τα φάνε.
   
  Γενικές πληροφορίες:  Είναι από τα επιθετικά ψάρια των Labidochromis και γι΄ αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πως θα διαμορφώσουμε τον διάκοσμο στο ενυδρείο μας και κυρίως να είμαστε πολύ τυπική στην σύσταση του χαρεμιού . Παρατηρείται ότι πλέον τα ψάρια αυτά μέσω της προσαρμογής τους σε ενυδρεία η διατροφή του να έχει αλλάξει και πλέον αν είναι και παμφάγα.
   

   
  Συντακτική ομάδα:  @marinos @corto maltese @johnbaggios
   
  Πήγες και φωτογραφίες :
  http://www.african-cichlid.com/Hongi.htm
  https://en.wikipedia.org/wiki/Labidochromis_sp._"Hongi"
   

  Geophagus Sp. Tapajos

  Επιστημονικό Όνομα: Geophagus Sp. Tapajos (Christop Seidel and Rainer Harnoss 1991)
  Κοινές Ονομασίες: Tapajos,Red Head,Orange Head
  Ελληνικό Όνομα: -
  Γενική Κατηγορία: Cichlids
  Κλάση: Perciformes
  Οικογένεια: Cichlidae
  Μέγεθος: Έως 25 εκατοστά στη φύση ενώ σε ενυδρείο τα  20 εκατοστά και σπανιότερα τα 25 εκατοστά .
   
  Βιότοπος: Τα συναντάμε σε ποταμούς και παραποτάμους της περιοχή του Rio Tapajos
   
  Συντήρηση στο ενυδρείο
  PH: 5,5-7,5 ( Ιδανικά: 6,8 )
  KH: 
  GH: 10-20°dGH (Ιδανικά:.15°dGH)
  Θερμοκρασία: 26-30°C ( Ιδανικά: 28°C)

  Λίτρα: Ένα ενυδρείο 500 λίτρων  με μήκος 180 εκατοστά τουλάχιστον είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει μια ομάδα 5-8 ψαριών ενώ το ύψος δεν το απασχολεί ιδιαίτερα καθώς είναι ψάρι που την περισσότερη ώρα την περνάει εξερευνώντας τον βυθό.
   
  Κοινωνική συμπεριφορά: Σχετικά ήρεμα ψάρια και συνιστάται η διατήρηση μαζί με άλλες κιχλίδες Αμερικής ίδιου μεγέθους ή και με άλλους γεωφάγους. Είναι επιθετικά μόνο κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
   
  Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα από τα θηλυκά, έχουν την τάση να είναι λίγο μεγαλύτερα και τα πτερύγια τους έχουν μεγαλύτερες επεκτάσεις.
   
  Διακόσμηση ενυδρείου: Ένα μαλακό, αμμώδες υπόστρωμα με ρίζες και κλαδιά με άφθονες κρυψώνες και φύλλα σε αποσύνθεση. Δεν συνιστάται να έχουμε φυτά στο ενυδρείο καθώς σκάβουν συνέχεια τον βυθό, επίσης θα πρέπει να υπάρχουν και κάποια μεγάλα βότσαλα ώστε όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής να μπορούν να αποθέσουν τα αυγά τους.
   
  Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός, μέσο επίπεδο του ενυδρείου
   
  Διατροφή: Παμφάγα τρώνε όλα τα είδη των τροφίμων που παρέχονται για το ενυδρείο αλλά θα πρέπει να δοθεί και ποικιλία στη διατροφή με κατεψυγμένες τροφές (Artemia,bloodworm, κλπ)
   
  Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Δεν υπάρχουν πληροφορίες
   
  Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλες φιλήσυχες κιχλίδες ίδιου μεγέθους και ίδιων απαιτήσεων μέσα στο ενυδρείο από νότια Αμερική καθώς και γατόψαρα και Plecos.

  Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η διαδικασία της αναπαραγωγής μπορεί να προκληθεί ταΐζοντας με πολλά ζωντανά και κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με αύξηση της θερμοκρασίας του νερού και μείωση των επιπέδων pH. Στην αρχή το ζευγάρι θα αρχίσει να καθαρίζει κάποια επιφάνεια στη συνεχεία το θηλυκό θα εναποθέσει εκεί τα αυγά όπου και οι δυο γονείς θα τα φυλάνε.
  Μετά από 3-4 μέρες, οι γονείς παίρνουν τα αυγά στο στόμα τους (επώαση) όπου τα κρατάνε και μετά από μια εβδομάδα εμφανίζονται οι γόνοι. Οι γονείς κάθε πρωί αφήνουν τους γόνους σε τρύπες που έχουν σκάψει στο έδαφος και τους φυλάνε ενώ το βράδυ τους παίρνουν πάλι μέσα στο στόμα τους.
  Μετά από 2-3 βδομάδες οι γόνοι μπορούν να κολυμπήσουν αλλά οι γονείς συνεχίζουν την φροντίδα μέχρι οι γόνοι να φτάσουν σε μέγεθος που να μην χωρούν πλέον στο στόμα τους.
   
  Γενικές πληροφορίες:  Πρόκειται  για ένα είδος που θέλει πολύ καλές συνθήκες νερού για να επιβιώσει . Οι μεγάλες (άνω του 30% ) εβδομαδιαίες αλλαγές νερού θα πρέπει να αποτελεί την φυσική μας ρουτίνα για την συντήρηση του ενυδρείου. Επίσης θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο να προμηθευτούμε ένα πολύ καλό φίλτρο για το ενυδρείο μας .
   

   

   
  Συντακτική ομάδα :    @mmamatsis  @marinos
   
  Πήγες και φωτογραφίες 
  https://www.seriouslyfish.com/species/geophagus-sp-orange-head/
  https://cichlidae.com/
  https://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=465

  Elatine Hydropiper

  By PlanTeam, in Aquatic plants, , 0 comments, 105 views
  Difficulty: Δύσκολο Origin: Ασία, Ευρώπη Growing rate: Μέτριος Light: Υψηλός, Πολύ Υψηλος
  Γενικά

  Το Elatine hydropiper το βρίσκουμε σε όλη την Ευρώπη και στην βορειοανατολική Ασία. Είναι ένα φυτό με μεγάλες απαιτήσεις σε φως και co2. Έχει έντονο πράσινο χρώμα το οποίο τονίζει και δημιουργεί όμορφο οπτικό αποτέλεσμα με ξύλα, πέτρες και άλλα φυτά. Το πολύ μικρό του μέγεθος το κάνει κατάλληλο για την δημιουργία χαλιού στο ενυδρείο και ιδανικό για nano ενυδρεία. Μοιάζει με μίνι έκδοση του Glossostigma Elatinoides και η ανάπτυξη του είναι παρόμοια με της Cuba, εντούτοις όμως προτιμάτε λόγω του αργότερου ρυθμού ανάπτυξης που έχει, το οποίο το κάνει πιο εύκολο στην συντήρηση με λιγότερο κλάδεμα. Αν και λιγότερο το κλάδεμα πρέπει να γίνεται αν θέλουμε να το κρατήσουμε χαμηλό και να μην ψηλώσει πολύ δημιουργώντας 'λόφους'. 
   
  Θέση στο ενυδρείο

  Φυτεύεται στο μπροστινό μέρος του ενυδρείου και μεγαλώνοντας θα το καλύψει δημιουργώντας ένα όμορφο χαλί.
   
  Φύτεμα 

  Το χωρίζουμε σε τούφες τις οποίες τις φυτεύουμε σε μικρή απόσταση την μια από τη άλλη.
   
  Πολλαπλασιασμός

  Πολλαπλασιάζεται με δρομείς. Μπορούμε επίσης να κόψουμε κομμάτια από το φυτό και να τα φυτέψουμε εκεί που θέλουμε.
   

   
   
   
  Συνοπτικά:
   
  Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο
  Ρυθμός ανάπτυξης: Μεσαίος
  Θέση στο ενυδρείο: Μπροστά
  Τύπος: carpeting
  Co2: Πολύ
  Φωτισμός: Δυνατός
  pH: 6-7
  Θερμοκρασία: 14 – 26 οC
  Διαστάσεις: ύψος 3-5cm, πλάτος: απλώνεται σε όλο τον βυθό σαν γρασίδι 
×
×
 • Create New...