Jump to content

Σύστημα αυτόματων αλλαγών,και αυτόματης συμπλήρωση


Orestis

Recommended Posts

Το φαντάστηκα,το σκέφτηκα,το σχεδίασα στον υπολογιστή,αγόρασα τα υλικά και το έφτιαξα.

Δεν χρειάζονται γνώσεις σε ψηφιακά ηλεκτρονικά,παρά μόνο βασικά ηλεκτρονικά,λίγη εμπειρία ,χρόνο ,καθαρό μυαλό και μεθοδικότητα γιατί πάιζουμε με 230V.Θα δώσω μία περιγραφή της κατασκευής χωρίς πολλές λεπτομέρειες στην διαδικασία της κατασκευής,γιατί μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και πολύ διαφορετικά ανάογα τις ανάγκες μας.Θα δώσω όμως ένα βασικό σχεδιάγραμμα,στο οποίο αν θέλει κάποιος μπορεί να κάνει όποια αλλαγή θέλει και να το ταιριάξει στις ανάγκες του.

Χρειαζόμαστε :

-5 ή 6- relays 12v ( 6 ευρώ)

-5 float switch τα μικρά από ebay (δεν τα έχω πάρει ακόμα)(20 ευρώ)

-5-6 διόδους (π.χ. 1Ν4148)

-2 -τροφοδοτικά 12v τα πιο απλά (10 ευρώ)

-1- διάτριτη πλακέτα κατασκευής 15*10 εκ. (4 ευρώ)

-3 θυλικά φις ρεύματος εξωτερικά όχι χωνευτά(6 ευρώ)

-1 αρσενικό φις ρεύματος σούκο (2 ευρώ)

-βαλβιδα νερού 230V από πλυντήριο πιάτων (5 ευρώ)

-2 ανλίες νερού- κυκλοφορητές απλούς φθηνούς (40 ευρώ (?) δεν τους έχω πάρει ακόμα )

-κουτί κατασκευών να χωράει μέσα η πλακέτα κατά προτίμηση πλαστικό για ασφάλεια (4 ευρώ)

-μερικά leds (ανάλογα την ανάπτηξη της εφαρμογής μας)

-αντιστάσεις 560Ω για τα led

-διάφορα διακοπτάκια (ανάλογα και πάλι την ανάπτυξη της εφαρμογής)

-βίσματα τροφοδοσίας για τα τροφοδοτικά

-βίσματα για τους αισθητήρες (αν επιθυμούμε)

-καλωδιάκια λεπτά για τα 12v

-0,75mm καλώδια για τα 230V

Αυτά περίπου από υλικά,σύνολο περίπου 100 ευρώ.Δεν το λέω με εγγύηση,στο περίπου.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις δύο αντλίες.Την μία την αποφεύγουμε σε περίπτωση ύπαρξης συφωνιού στο ενυδρείο,οπότε το νερό πάει στην αποχέτευση με φυσικό τρόπο,και πλέον θέλουμε μία βαλβίδα.Και την άλλη βάζοντας το δοχείο νερού πο ψηλά από το ενυδρείο και ξαναβάζουμε βαλβίδα.Είναι πιο οικονομικές αλλά σίγουρα πιο μεγάλη ασφάλεια προσφέρει η αντλία.

Λοιπόν θα ξεκινήσω με μία μικρή περιγραφή της λειτουργίας του.

Το βασικό σύστημα,είναι αυτό που λειτουργεί συνεχώς,και ελέγχει την στάθμη του νερού,και συμπληρώνει σε περίπτωση εξάτμησης.Στο ενυδρείο έχουμε 3 φλοτεράκια σε τρία διαδοχικά ύψη.Πρώτο θεωρούμε το πάνω,3ο το κάτω.Το πρώτο παραμένει κλειστό (κάνει επαφή) συνεχώς,και διακόπτει αν φτάσει το νερό εκεί,είναι για ασφάλεια και διακόπτει τη λειτουργεία του συστήματος σε περίπτωση πλημμύρας.Το νερό λοιπόν,κινήται συνεώς μεταξύ του 2ου και 3ου φλοτέρ.Αν το νερό πέσει από το 2ο,το σύστημα περιμένει να πάει στο 3ο,τότε ανοίγει την αντλία πλήρωσης που βρίσκεται μέσα στο δοχείο προετοιμασίας και βάζει νερό στο ενυδρείο μέχρι να φτάσει το νερό να φτάσει και πάλι στο 2ο όπου και σταματά.

Ένας εβδομαδιαίος χρονοδιακόπτης ηλεκτρονικός,δίνει όποτε του επιλέξοουμε εμείς,για όσο θέλουμε,κάποιο ρεύμα στο ένα από τα δύο τροφοδοτικά μας.Την τάση 12V από το τοφοδοτικό αυτό την ρίχνουμε στο κύκλωμα σε ένα από τα ρελέ του (δύο για την ακρίβεια) και τότε ενεργοποιείται η αντλία πετάματος νερού στην αποχέτευση.Όση ώρα αδειάζουμε νερό,το σύστημα συμπλήρωσης παρακάμπτεται και έτσι το ενυδρείο μόνο αδειάζει και πέφτει η στάθμη του.Ο χρονοδιακόπτης θα αδειάσει τόσο νερό όση ώρα τον έχουμε βάλει να δουλεύει,δοκιμές και βλέπουμε.

Μόλις σταματήσει ο χρονοδιακόπτης το σύστημα πλέον καταλαβαίνει την πτώση στάθμης και ξεκινά να τραβά νερό από το δοχείο προετοιμασίας,μέχρι να φτάσει στο 2ο φλοτέρ όπου σταματά.

Όταν γεμίσει το ενυδρείο,θα έχει πέσει η στάθμη στο δοχείο προετοιμασίας.Η συμπλήρωση δεν γίνεται ταυτόχρονα,γιατί εγώ προσοπικά θα έχω θερμοστάτη και στο δοχείο νερού,και αν την ώρα που θέλω ζεστό νερό από το δοχείο,προσθέτω και κρύο,κάποια στιγμή θα πάρω χλιαρό όσο θα αναμιγνύεται φρέσκο και έτοιμο νερό.Άρα,γεμίζει το ενυδρείο,και μόλις γεμίσει πλέον,ανοίγει η βαλβίδα αυτόματα,ελεγχόμενη από το πάνω φλοτέρ του δοχείου,και ξαναγεμίζει το δοχείο προετοιμασίας.¨οταν γεμίσει και το δοχείο,το σύστημα είναι έτοιμο και πάλι για νέο κύκλο.

Επίσης,όποτε πετάει νερό η αντλία στην αποχέτευση,το σύστημα διακόπτει την παροχή ρεύματος στο φίλτρο το οποίο θα δουλεύει με υπερχείληση,και όταν πέφτει η στάθμη του ενυδρείου θα ξεμένει από νερό.

Επίσης ένα φλοτέρ στον πάτο του δοχείου,αν για κάπιο λόγο το δοχέιο αδειάσει, όσο γεμίζει το ενυδρείο,σταματά την τροφοδοσία στο ενυδρείο,και προσθέτει νερό στο δοχείο μέχρι να επανέλθει η στάθμη του.

Είναι δύσκολο περιγράψω σωστά μέσω κειμένου τη λειτουργία του,λόγω των διαφοετικών συνθηκών που μπορεί να προκύψουν.Καλύτερα αν θέλει κάποιος μπορεί να ρωτήσει και συζητάμε οτιδήποτε :thumbup: .

Θα ανεβάσω και σχεδιάγραμμα.

Προς το παρών έχω ολοκληρώσει το κουτί και λειτουργεί κανονικά σε δοκιμές που έκανα.Μένει να τελειώσω και το ενυδρείο και όοοοολα τα παρελκόμενα για να ταιριάξω μεταξύ τους και να δουλέψουν και στην πραγματικότητα.

Βρήκα χρόνο τώρα,και έκανα μία εισαγωγή.Θα ανεβάσω και μερικές φωτογραφίες και θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετική παρουσίαση, μπράβο.

:thumbup:

Εχαριστώ αν και είναι ακόμα πολύ ελλιπής!!

Θα βρώ λίγο χρόνο και παράλληλα με την ολοκλήρωση του έργου θα δώσω και άλλες λεπτομέρειες!

Έγινε επεξεργασία - Orestis
Link to comment
Share on other sites

Άλλος ένα πολυμήχανος Οδυσσέας στη παρέα και ας σε λένε Ορέστη !!!

Είμαι ένθερμος υποστηρικτής τέτοιων πρωτοβουλιών ώστε να κάνουν τη ζωή μας (και τη συντήρηση του ενυδρείου) ευκολότερη.

Όσο περιγραφικό και να είναι ένα κείμενο δεν παύει να είναι γυμνό !!!

Πολύ σοφή λοιπόν η παροιμία... "μια εικόνα χίλιες λέξεις"... αλλά πάλιωσε και αυτή (τότε που την είπαν δεν υπήρχαν τα βίντεο) !!!

Επειδή η όλη κατασκευή σου είναι πολύ σύνθετη (έτσι όπως τη διαβάζει κάποιος), μόλις την ολοκληρώσεις (έστω και σε πειραματικό στάδιο), κάνε μας μια ωραία παρουσίαση με βίντεο για τον τρόπο λειτουργίας της.

PS (δυστυχώς μια τέτοια κατασκευή δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή σε θαλασσινά ενυδρεία)

Έγινε επεξεργασία - Aiolos
Link to comment
Share on other sites

SW3 -Το πρώτο φλοτέρ του ενυδρείου

SW1-To δεύτερο.

SW3- To τρίτο

SW5-Το πάνω φλοτέρ του δοχείου

SW6-Το κάτω φλοτέρ του δοχείου

A1-Αντλία συμπλήρωσης

A2-Αντλία φίλτρου

A3-Αντλία πετάματος νερού

RL3 RL6 δύο ρελέ παράλληλα,στα οποία μπαίνουν τα 12βολτ του τροφοδοτικού από τον χρονοδιακόπτη,Τα ρελέ αυτά αφενός απενεργοποιούν φίλτρο και αυτόματη συμπλήρωση,αφετέρου ενεργοποιούν όσο είναι ενεργά την αντλία πετάματος νερού.

Έχουν γίνει πολλές προσθήκες στο σχέδιο,την ώρα της κατασκευής.Δε θα τις προσθέσω γιατί θα γίνει πολύ πολύπλοκο.Κάτι που θα πω έιναι ότι μπήκαν παράλληλα με τα ρελέ ανάστροφα πολωμένες οι δίοδοι,μία στο κάθε ένα.Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι πιο αναλυτικό αλλά όχι σήμερα.Είναι πολύ χάος!

(Υ/Γ Μπορεί κάποιος να διορθώσει τον τίτλο ; :thumbup::thumbup::buttrock::buttrock: )

post-40028-1297234080_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - Orestis
Link to comment
Share on other sites

Η αναβαθμισμένη έκδοση με τα leds και τους διακόπτες manual προσθήκης νερού αλλά και αφαίρεσης από το ενυδρειο.(είναι οι κόκκινοι που φαίνονται στο κουτί μπροστά)

Συνεχίζουν να λείπουν οι δίοδοι,αλλά γίνεται πανικός και δε θα τις βάλω στο σχήμα.Γενικα οι δίοδοι για προστασία στα ρελέ πολώνονται (συνδέονται) όπως στο σχήμα που θα ανεβάσω,και λειτουργούν ως προστασία των ευαίσθητων κομματιών από το φαινόμενο της αυτεπαγωγής που παρουσιάζεται κατά το κλείσιμο κκυρίως του ρελέ.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός ρεύματος αρκετά υψηλού (ίσως και αισθητού)και αντίθετου του ρεύματος που το τροφοδοτήσαμε.Αν και τα ρελέ δε θεωρούνται ευαίσθητα τόσο ώστε να θέλουν προστασία,καλό είναι να εξαφανίσουμε όποια παρενέργεια δεν μας χρειάζεται στο σκύκλωμα.

Ανεβάζω λοιπόν το σχεδιάγραμμα με τα leds (ελπίζω να βγαίνει άκρη :thumbup: ).

Όπου:

-XRN1 είναι η είσοδος τάσης (βίσμα) 12v από το χρονοδιακόπτη (και το τροφοδοτικό) αδειάσματος.Η πηγή Β2 είναι το τροφοδοτικό που συνδέουμε στο χρονοδιακόπτη.

-MAST1 ο κεντρικός διακόπτης λειτουργίας του κυκλώματος

-SW4 επιλογέας θέσεως 2 επαφών.Είναι το ON-OFF-AUTO για το άδειασμα (πέταμα) νερού.Στη θέση ΟΝ παίρνει ρεύμα από το βασικό κύκλωμα και ενεργοποιείται το ρελέ αδειάσματος.

Στη θέση OFF απενεργοποιείται τελείως το άδειασμα (και παρακάμπτεται και η εντολή του χρονοδιακόπτη όταν δωθεί).

Στη θέση AUTO περιμένει τάση από το χρονοδιακόπτη και άρα,λειτουργεί αυτόματα όποτε του ορίσουμε εμείς.

-SW8 είναι ο διακόπτης στιγμιαίας χειροκίνητης προσθήκης νερού.Τον πατάμε και βάζουμε νερό στο ενυδρείο,τον αφήνουμε και σταματά.Το πάνω φλοτέρ λειτουργεί ως ασφάλεια και δε θα μας αφήσει να το περάσουμε και να πλυμμηρίσουμε τα παντα.

-SW9 ο διακόπτης που όταν ο SW4 είναι στη θέση ΑUTO,τον πατάμε για να αφαιρέσουμε νερό,τον αφήνουμε και σταματά.

-D1 : Led, Power On πράσινο.

-D2 : Led κόκκινο,δείχνει ότι λειτουργεί η αντλία προσθήκης νερού.Λειτουργεί και στο πάτημα του κουμπιού για χειροκίνητη προσθήκη.

-D3 :Led κόκκινο,δείχνει ότι λειτουργεί η αντλία αφαίρεσης νερού (πέταμα στην αποχέτευση).Και αυτό λειτουργεί και με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού

-D4 :Led κόκκινο,δείχνει ότι λειτουργεί το φίλτρο.Σβήνει μαζί με το φίλτρο όποτε αδειάζουμε νερό χειροκίνητα ή αυτόματα ή όποτε πέσει η στάθμη κάτω από το τρίτο φλοτέρ για προστασία της ανακυκλοφορίας από στεγνή λειτουργία.

-To RL1 προστέθηκε σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα που η βαλβίδα έπαιρνε από 12v ώστε να δουλέψει πλέον στα 220.SL1 είναι η βαλβίδα στο σχήμα.

post-40028-1297267126_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Και ένα σχέδιο του πως ελέγχουμε μία απλή λάμπα (BL1) 220 V με ένα ρελέ και πως προστατεύουμε το κύκλωμα με δίοδο ανάστροφα πολωμένη σε παράλληλη σύνδεση με το ρελέ.

Το ρελέ δουλεύει με 9βολτ και το κύκλωμα των 9 δεν εχει καμία σχέση με των 220 βολτ.

Η λάμπα είναι συνδεδεμένη στην NO (normally open) επαφή του ρελέ που σημαίνει ότι σε ηρεμία το ρελέ δε δίνει ρεύμα εκεί και η λάμπα παραμένει σβηστή.Όταν πατήσουμε τον SW1 τότε δίνουμε ρεύμα στο ρελέ και το κύκλωμα της λάμπας κλείνει.Η λάμπα ανάβει.Μπορούμε να προσθέσουμε ένα LED λειτουργίας παράλληλα με το ρελέ στα 9V μαζί με την αντίστοιχη αντίσταση για το LED και να ανάβει όποτε λειτουργεί και το ρελέ.

post-40028-1297267631_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

To πρώτο video είναι έτοιμο.Όταν ετοιμαστεί όλο το σύστημα θα ανεβάσω και το δεύτερο που θα έχει και αλλαγή νερού.

Είμαι αρχάριος στα βίντεο οπότε συγχωρέστε με!!!!! :D;):blink::hysterical::hysterical:

http://www.youtube.com/watch?v=1_tTYrxV-0s

Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ ωραίο Ορεστη!!!!!!!

Περιμένουμε και το επόμενο βιντεακι με τις αυτόματες αλλαγές νερου!

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ καλό!

Αναμένουμε να το δούμε σε πλήρη λειτουργία και με την πλήρωση του βαρελιού προετοιμασίας.

Να υποθέσω ότι είσαι ηλεκτρονικός;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και τους δυο σας!!!

Είμαι σχεδόν ηλεκτρονικός.......Για την ακρίβεια 3ο Εξάμηνο ΤΕΙ Πειραιά στο τμήμα Αυτοματισμού.

Αλλά από την σχολή δεν έχει κάτι να κάνει ακόμα με όλα αυτά......είμαστε σε αρκετά θεωρητικό προς το παρόν επίπεδο.....Είναι η τρέλα μου όμως από μικρός και ασχολούμαι.....

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου!

Άντε βγάλε και πατέντα να το αγοράσουμε :D

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο σου!

Άντε βγάλε και πατέντα να το αγοράσουμε ;)

Δεν χρειάζομαι πατέντα!Αν θέλει κάποιος μπορώ να του φτιάξω! :D

Link to comment
Share on other sites

Σ έκοψα εγώ.... το έχεις το έχεις

Και πρακτικό σαν συσκευή, αλλά και κατατοπιστική η παρουσία που έκανες

ΜΠΡΑΒΟ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

μπραβο και απο μενα! λοιπον αποριες τωρα... αυτοματη αναπληρωση μπορουμε να την φτιαξουμε πολυ ευκολα με μολις 50 ευρο ( ετιμο ρελλε το λεγομενο επιτιριτη σταθμης ) και με 3 ανιχνευτες οπως μας εξηγεις και εσυ... τωρα μας λες πως με εναν εβδομαδιαιο χρονοδιακοπτη πως θα κανει αλαγες μονο του... καλο αυτο αλλα πρεπει να εχουμε πολυ μεγαλο δοχειο για να το πετυχουμε αυτο... και πρεπει αναγκαστηκα να βαζουμε χερι στο δοχειο αφου πρεπει να ριχνουμε αντιχλωρια κλπ.... ενοω δηλαδη πως ειναι καπως υπερβολικο να κανει μονο του ολλες της διαδικασιες... τωρα πανω στον ιδιο επιτηρητη σταθμης μπορω να βαλω χερι μιας και ειναι σαν ρελλε λυχνιας με κλειστες και ανοιχτες επαφες και να πετηχω πολυ ευκολα αυτο που μας περιγραφεις.. μου εβαλες ιδεες αν και το θεωρω υπερβολικο θα το δοκημασω και θα σας πω! μπραβο παντος ! οι αυτοματισμοι ειναι κατοι που μου αρεσουν πολυ αλλα ασχολουμε μονο με ηλεκτρολογικα και οχι με ηλεκτρονικα!

Link to comment
Share on other sites

να προσθεσω πως το δυσκολο σε ολο αυτο ειναι πως να μπενει αντιχλωριο και αλλα βελτιοτικα ωστε να μην βαζουμε καθολου χερι..

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο δεν είναι......... :D

Απλά πλέον επειδή έχω κλείσει το κουτί και λέω να μην βάλω άλλο χέρι στην "πλακέτα" δεν μπορώ να το κάνω.Αφού λειτουργήσει ίσως δοκιμάσω να φτιάξω μία peristaltic pump και μία καινούρια πλακέτα που να ελέγχει μόνο το δοχείο και να κάνει την προσθήκη φαρμάκων.Οι έτοιμες αντλίες είναι ακριβές,και για αυτό δεν το έκανα από την αρχή.Πάντως δεν με πειράζει προς το παρόν η μόνη μου ασχολία με τις αλλαγές νερού να έιναι μία ή δύο φορές την ευδομάδα να συμπληρώνω στο δοχείο το αντιχλώριο.....Δεν είναι απαραίτητο να είμαι απίκο όταν αλλάζει νερό.Αυτό από μόνο του θα πάρει το έτοιμο νερό (και σε θερμοκρασία λόγω θερμοστάτη μέσα στο δοχείο) και μόλις ξαναγεμίσει,μέχρι την επόμενη αλλαγή βάζω το αντιχλώριο.Αν και δεν ξέρω κατά πόσο εξατμίζεται το χλώριο από μόνο του και αν όντως χειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να βάζουμε πάντα αντιχλωριο στο νερό. Δεν χρησιμεύει μόνο για να αφαιρεί το χλώριο αλλά περιέχει και άλλα συστατικά που είναι χρήσιμα για τα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να βάζουμε πάντα αντιχλωριο στο νερό. Δεν χρησιμεύει μόνο για να αφαιρεί το χλώριο αλλά περιέχει και άλλα συστατικά που είναι χρήσιμα για τα ψάρια.

Όχι ότι έχω σκοπό να το παραλήψω!Εξάλλου δεσμεύει και τα βαρέα μέταλλα!

Link to comment
Share on other sites

σε μικρα ενυδρεια γλυκου ναι... αλλα εγω ας πουμε που εχω 700λιτρο πρεπει να εχω πολυ μεγαλο δοχειο... τουλαχιστον 200 την βδομαδα,, φαντασου και για αυτους που εχουν αλμυρο.. αλατια και.... δεν σε φρεναρω! ισια ισια μου αρεσει να βλεπω ατομα που κατασκευαζουν και ασχολουνται με diy ! οι ετιμη αυτοματη αναπληρωση που σου λεω εχει μολις 50 ευρο..( σε ηλεκτρολογικο καταστημα ζητας ενα ρελλε επιτηριτη σταθμης) αυτες που της πουλανε ετοιμες σε πετ σοπ εχουν πανω απο 200!

φιλικα παντα και ελπιζω να μην παρεξηγηθηκα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...