Jump to content
 • Entacmaea Quadricolor


  Entacmaea Quadricolor

   

   

  Η φιλοξενία μιας ανεμώνης είναι δύσκολη, πρέπει το ενυδρείο να είναι ώριμο τουλάχιστον ενός έτους και είναι από τα είδη που έχουν "ημερομηνία λήξης" λόγω της ευαισθησίας τους στις απότομες μεταβολές, στη ποιότητα νερού, στις απαιτήσεις σε φωτισμό ή λόγω ατυχήματος.

  Επιθετικό είδος και να αποφεύγεται η συνύπαρξη δύο διαφορετικών ειδών σε κοντινή απόσταση, διότι πραγματοποιούν χημικό πόλεμο μεταξύ τους για εδαφική κυριαρχία. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί όταν η δεύτερη ανεμώνη είναι κλώνος της πρώτης.

  Μετακινούνται σε διάφορα σημεία όπου θα βολευτούν και πολλές φορές απορροφώνται από τους κυκλοφορητές δημιουργώντας προβλήματα στο ενυδρείο λόγω της τοξικότητας τους. Χαρακτηριστικό του είδους είναι οι βολβοί στις απολήξεις των πλοκαμιών (απ όπου και η κοινή της ονομασία), ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως η παρουσία συμβιωτικών ψαριών, οι καλές συνθήκες διαβίωσης (νερό-φωτισμός) ή έχει να κάνει με τη διατροφή. Ο χρωματισμός τους ποικίλη από πορτοκαλί, κόκκινο, ρόδινο, ή πράσινο και καφετί ζουν στα βαθιά νερά. Το συγκεκριμένο είδος είναι από τα καταλληλότερα για φιλοξενία και η θέση που επιλέγει είναι σε σημεία του βράχου.

   

  Μια με δύο φορές την εβδομάδα με Krill, Mysis ή κομμάτια από κατεψυγμένες γαρίδες μικρότερα σε μέγεθος από το στόμα της. Με μια λαβίδα αποθέτουμε τη τροφή στα πλοκάμια ή απευθείας στο στόμα. Πρέπει να δοθεί προσοχή διότι κάποια είδη γαρίδων αρπάζουν την τροφή.

  Επίσης ο clown που φιλοξενείται είναι πιθανό να αναλάβει και τη σίτιση της, άλλα όχι πάντα με επιτυχία.

  Ένας τρόπος σίτισης είναι με σύριγγα από ένα μίγμα με Cyclops, υγρού σκόρδου και Selcon.

  Ο αποχρωματισμός είναι ένα σημάδι ότι έχει "χαθεί" η συμβιωτική άλγη, από ταλαιπωρία, κακομεταχείριση και μη σωστή διατροφή, οπότε απαιτείται άμεσα η σίτιση της με τη μέθοδο της σύριγγας και ίσως χρειαστεί αρκετούς μήνες μέχρι να επανέλθει.

   

  Οι clown που είναι συμβιωτικοί σε αυτήν την ανεμώνη είναι οι Amphiprion melanopus, Amphiprion frenatus, Amphiprion chrysopterus, Premnas biaculeatus, αλλά υπάρχει περίπτωση να συμβιώσουν και άλλα είδη όταν δεν υπάρχει ο προτιμημένος οικοδεσπότης. Πολλαπλασιάζεται με φυσικό διαχωρισμό δημιουργώντας ένα κλώνο του εαυτού της, αλλά είναι εφικτός και ο τεχνητός διαχωρισμός. 'Εχουνν απατήσεις σε φωτισμό και καλές συνθήκες νερού με πρόσθετο ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και στρόντιο, αλλά με μηδενικά νιτρώδη, νιτρικά, αμμωνία, χαλκό.

   

  Κάποια δείγματα κακής υγείας είναι η άρνηση τροφής, μπορεί όμως να είναι χορτάτη ή λάθος επιλογή και μεγάλα κομμάτια τροφής. Πρησμένα τα χείλη ή ανοιχτό στόμα σε συνεχή βάση, δείγμα ίσως και προς αναζήτησης τροφής. Μέρος του σώματος της και προς τα έξω. Απελευθέρωση βλέννας. Όταν αποκολληθεί και είναι γυρισμένη ανάποδα.

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...