Jump to content

Άρρωστος Μονομάχος


Recommended Posts

Καλησπέρα. Πριν από 6 μέρες ξεκίνησα μία θεραπεία για τον μονομάχο μου ο οποίος είναι μόνος του σε ενυδρείο περίπου 10 λίτρων με φίλτρο και χωρίς θερμοστάτη. Στο κατάστημα που ρώτησα μου έδωσαν το φάρμακο Melafix - ο μονομάχος μου έχει fin rot - αλλά περίπου στις 5 μέρες θεραπείας άρχισε να γίνεται υπερβολικά νωθρός και κάθεται μονίμως στον πάτο χωρίς να αντιδρά σε ήχους κλπ. Έβαλα χτες το βράδυ τελευταία φορά το φάρμακο και ξαναέβαλα το φίλτρο άνθρακα που το είχα κλείσει μετά από 5 ώρες περίπου. Ενώ τις προηγούμενες μέρες τουλάχιστον έτρωγε με όρεξη σήμερα δεν είχε όρεξη ούτε να φάει. Τι θα μπορούσα να κάνω με το φάρμακο? Υπάρχει περίπτωση να έγινε χειρότερα λόγω του melafix?

Link to comment
Share on other sites

Πολυ πιθανο το φιλτρο σου να ειναι ατσρωτο και πλυντηριο απο την δυνατη ροη σε 10 λιτρα και γι'αυτο το φιν ροτ.Αντι να δωσεις λεφτα σε φαρμακα δεν επαιρνες ενα μεγαλυτερο ενυδρειο? Εστω του Jumbo με 19 ευρω..

Οταν λες δεν αντιδρα σε ηχους να φανταστω οτι του χτυπας το τζαμι για να δεις αν αντιδρα?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, γενικά δεν το κάνω αλλά ανησυχώ! Το melafix είναι καλό? Γιατί διάβασα ότι κάνει κακό στα ψάρια με λαβύρινθο. Να συνεχίσω τη θεραπεία? Έχει άλλη μία δόση σήμερα. Γενικά τι μπορώ να κάνω??

Link to comment
Share on other sites

Το μελαφίξ πράγματι βοηθάει, αλλά αν οι συνθήκες δεν είναι σωστές τότε τσάμπα κόπο κάνεις.

Χωρίς θερμαντήρα το νερό είναι κρύο αυτή την εποχή και είναι λογικό να μην αντέχει. Οπότε χρειάζεσαι έναν.

Στο φίλτρο σου έχεις βιολογικό υλικό; Αν ναι, έχεις πάρει μετρήσεις αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών για να δεις ότι δεν έχεις κάποια από αυτές τις ουσίες που είναι τοξικές και ότι το ενυδρείο σου είναι στρωμένο; Είναι πιθανό να έχει δηλητηριαστεί από αμμωνία ή νιτρώδη και γι'αυτό να κάθεται στον πάτο ακίνητος.

Υ.Γ. Αν θέλεις συμπλήρωσε τη φόρμα διάγνωσης ασθένειας.

Έγινε επεξεργασία - kalliroi
Link to comment
Share on other sites

Είμαι πολύ αρχάρια με τα ενυδρεία οπότε δεν γνωρίζω σχετικά με μετρήσεις κλπ. Στο ενυδρείο έχω από φυτά μία μεγάλη μπάλα και στον πάτο βότσαλα. Οπότε αν κατάλαβα το πρώτο βήμα είναι να βάλω θερμοστάτη και να συνεχίσω με μελαφίξ σήμερα? Ξέχασα ν' αναφέρω ότι μαζί με τον άνθρακα που ξαναέβαλα έκανα και αλλαγή 90% του νερού. Έχω στενοχωρηθεί πολύ γιατί στο παρελθόν είχα στο ίδιο ενυδρείο μονομάχο χωρίς φίλτρο και φυτά και έζησε 3 χρόνια.. :(

Υ.Γ. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: το φίλτρο άνθρακα δεν "ακυρώνει" κατά κάποιο τρόπο το Melafix?

Link to comment
Share on other sites

Το είχα βγάλει για 5 μέρες ενώ ήταν σε θεραπεία, αλλά με όσα διάβασα για το φάρμακο το ξαναέβαλα χθες γιατί φοβήθηκα ότι του έκανε κακό. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τώρα.

post-59904-0-43590400-1413284102_thumb.jpg

post-59904-0-60785800-1413284145_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το καημένο το ψαράκι δεν φαίνεται καλά. Μακάρι να είναι στον πάτο λόγω της ροής του νερού και όχι λόγω δηλητηρίασης.

1. Εφόσον έκανες περίπου έναν κύκλο θεραπείας κι έκανες αλλαγή νερού, μπορείς να κάνεις έναν δεύτερο. Βάζεις τη δοσολογία που αναλογεί για τα λίτρα σου και μετά από μία εβδομάδα κάνεις μία μερική αλλαγή νερού.

2. Βάζεις έναν θερμαντήρα και τον ρυθμίζεις στους 26 βαθμούς. Μην ξεχάσεις να πάρεις κι ένα θερμόμετρο γιατί μπορεί εσύ να τον βάλεις στους 26 και να μην την ανεβάσει ή να την ανεβάσει υπερβολικά τη θερμοκρασία και να γίνει ψαρόσουπα.

3. Βγάζεις τον άνθρακα και στη θέση του βάζεις βιολογικό υλικό, π.χ. siporax mini όπου εκεί θα αποικήσουν τα ωφέλιμα βακτήρια που "τρώνε" την αμμωνία και τα νιτρώδη. Επειδή όμως μέχρι να δημιουργηθούν τα βακτήρια μπορεί να πάρει ακόμα και πάνω από μήνα, και ο μονομάχος μπορεί να μην αντέξει, χρειάζεσαι μπόλι, δηλαδή λίγο έτοιμο βιολογικό που θα σου δώσει κάποιος από εμάς.

4. Παίρνεις υγρά τεστ και όχι στικ γιατί δεν είναι αξιόπιστα και θα πάνε χαμένα τα λεφτά σου. Κάνεις μετρήσεις αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών μέχρι να βεβαιωθείς ότι έστρωσε το ενυδρείο.

5. Τα βότσαλα που έχεις είναι πολύ πιθανό να είναι ασβεστολιθικά και να ανεβάζουν υπερβολικά τη σκληρότητα του νερού, πράγμα το οποίο είναι επιζήμιο για το μονομάχο, γιατί θέλει μαλακό νερό. Βγάλε ένα, ρίξε πάνω του προσεκτικά ακουαφόρτε και αν αφρίσει πάει να πει ότι είναι ασβεστολιθικό. ΜΗΝ το ξαναβάλεις μέσα μετά το τεστ, πέτα το. Διάλεξε ένα μικρό ή πάρε ένα, σπάσε το και κάνε το τεστ σε ένα μικρό κομμάτι του.

6. Διάβασε τα άρθρα για αρχάριους και τους μονομάχους και για ό,τι απορία έχεις ρώτα, ακόμα και το πιο "χαζό", εδώ είμαστε για να σε βοηθήσουμε. :)

Καλή αρχή σου εύχομαι και περαστικά στο ψαράκι σου. Αν θέλεις συμπλήρωσε τη φόρμα με ό,τι ξέρεις ώστε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να σε βοηθήσουμε. ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Την φόρμα την κάνεις αντιγραφή κι επικόλληση στο post που γράφεις.

Ίσως να σου είπα πολλά, και μαζεμένα, αλλά αν κάνεις ένα βήμα κάθε φορά θα δεις ότι τελικά δεν είναι κάτι δύσκολο. :)

Και μία συμβουλή: επειδή σε μερικά καταστήματα κάποιοι δεν ξέρουν πολλά πράγματα και μπορεί να σε καθοδηγήσουν λάθος, άκου ό,τι σου λένε λόγω ευγένειας, αλλά μην κάνεις αμέσως ό,τι σου πούνε, ούτε να αγοράζεις αμέσως ό,τι σου δίνουν. έλα εδώ, ρώτα μας, διασταύρωσέ τα για να αποφύγεις λάθη και πεταμένα χρήματα. ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολυ πιθανο το φιλτρο σου να ειναι ατσρωτο και πλυντηριο απο την δυνατη ροη σε 10 λιτρα και γι'αυτο το φιν ροτ.Αντι να δωσεις λεφτα σε φαρμακα δεν επαιρνες ενα μεγαλυτερο ενυδρειο? Εστω του Jumbo με 19 ευρω..

Οταν λες δεν αντιδρα σε ηχους να φανταστω οτι του χτυπας το τζαμι για να δεις αν αντιδρα?

Ασχετο αλλα έχουν ακόμα τα jumbo την γυάλα μετα 19 ευρω?

Link to comment
Share on other sites

Ασχετο αλλα έχουν ακόμα τα jumbo την γυάλα μετα 19 ευρω?

Ναι,στο Φαληρο τουλαχιστον τα ειδα προσφατα.

Link to comment
Share on other sites

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : πολύ νωθρός, κρύβεται συνέχεια, τρομάζει εύκολα και δεν κολυμπά. Τα πτερύγια διαλύονται.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα: περίπου 10

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά): Majic Jet Filter (Maji 200)

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ): περίπου 3 μήνες

- Ψάρια (είδη και αριθμός): 1 μονομάχος

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ): τάϊσμα 1 φορά το πρωί 3-4 pellets ή bloodworms, για αλλαγή νερού το αφήνω περίπου 12 ώρες πριν το βάλω

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):

- ΝΟ2 (νιτρώδη):

- ΝΟ3 (νιτρικά):

- Θερμοκρασία:

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: μονομάχος

- Ιστορικό Ψαριού: τον έχω από Μάρτιο 2014

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ): διαλυμένα πτερύγια, πολύ νωθρός, απότομες κινήσεις στο ενυδρείο

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου: όχι

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:melafix

-Δοσολογία: 1/4 της κουταλιάς γλυκού

-Χρόνος Χρήσης: από 8/10 έως 13/10

-Αναλυτική περιγραφή:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

(Το σημαντικότερο-απαραίτητο στοιχείο σε μια διάγνωση είναι οι φωτογραφίες)

1. (img) ...photo1... (/img)

2. (img) ...photo2... (/img)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

______________________________________________________________

Link to comment
Share on other sites

Αν του βάλω τώρα θερμοστάτη και αλλάξει η θερμοκρασία δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα το ψάρι??

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω να φαιει η θερμοκρασια ακομα,εχω ενυδρειο χωρις θερμοστατη στους 25 βαθμους αυτη τη στιγμη.Εγω νομιζω οτι πρεπει να αλλαξεις κατοικια στον μικρο.Ενα λιγο πιο μεγαλο ενυδρειο με καινουριο νερο με αντιχλωριο,αλλο βυθο γιατι ειναι πολυ μεγαλα τα χαλικια και πιστευω δημιουργειται μεγαλο προβλημμα απο αυτο.Βακτηρια και στρωσιμο απο την αρχη.Αν σωζεται θα σωθει με τα παραπανω.Αν εχει κατι αθεραπευτο δεν το ξερω.

Link to comment
Share on other sites

Τα ασβεστολιθικα βοτσαλα,οι θερμοκρασιες κ.τ.λ,αυτη τη στιγμη ειναι δευτερευοντα.Απ'οτι καταλαβα στο φιλτρο δεν υπαρχει βιολογικο υλικο οποτε το ψαρι καηκε απο αμμωνια και νιτρωδη!Ημονη σου ελπιδα ειναι να παρεις μπολι ΑΜΜΕΣΑ.Γραψε σε ποια περιοχη μενεις μηπως και τον προλαβουμε.Τα 10 λιτρα επισης,αποτελουν ουσιαστικα καταδικη για το ψαρακι σου

Link to comment
Share on other sites

Ο μονομαχος ΔΕΝ καιγεται απο αμμωνια και νιτρωδη! Κλεινει τα βραγχια και αναπνεει απο τον λαβυρυνθο.Ειναι ομως πολυ πιθανο να εχουν δημηουργηθει αλλες δηλητηριωδης ουσιες στον βυθο. Δεν μιλαω για ασβεστολιθικο βοτσαλο αλλα για μεγαλο προβλημμα στην κοκκομετρια.Ειναι λιγα τα λιτρα,δυνατη η ροη και ποιος ξερει τι βιολογια εχει αναπτυχθει κατω απο αυτο το βοτσαλο.Αν δεν εχει γινει και ποτε σκουπα,που πρακτικα σε 10 λιτρα ειναι αδυνατο..Διαβαστε αυτο και θα καταλαβετε http://www.aquazone.gr/forums/topic/9381-aeieiassa-oio-aaioaenaassioi-oeooaaiyiio-aoeuo/

Link to comment
Share on other sites

Μένω Πεύκη. Τι είναι το μπόλι? Στο pet shop που πήγα πριν μου είπαν πως ίσως απλά επιβαρύνθηκε το ψάρι από την θεραπεία και να δώσω λίγο χρόνο. Πάντως σήμερα είναι ένα τικ καλύτερα (ίσως επειδή ξαναέβαλα τον άνθρακα και άλλαξα το νερό?) και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια συνθήκη που άλλαξε από την τελευταία αλλαγή νερού εκτός του melafix. Πριν το ψάρι ήταν μια χαρά... Πριν το φιν ροτ δηλαδή το οποίο απ ότι κατάλαβα σίγουρα προκλήθηκε από το δυνάμωμα του φίλτρου. Τραγικό λάθος.. :(

Link to comment
Share on other sites

Επίσης αν εννοούμε το ίδιο με την "σκούπα" κάνω κάθε 15 μέρες που αλλάζω νερό αλλά δεν γίνεται αλλαγή μόνο 25% αλλά πολύ παραπάνω (περίπου το 1/3).

Link to comment
Share on other sites

Σε 10 λιτρα φιλε μου μεχρι να κανει αναροφηση και να επικεντρωθεις εκει που θες να καθαρησεις θα αδειασει ολο το νερακι του.Και εκτος απο αυτο το βοτσαλο δεν βοηθαει γιατι εγω το βλεπω 5-6 εκκατοστα πως θα σιφωναρεις απο κατω? Anyway γνωμη μου οτι αν το βαλεις σε λιγο παραπανω λιτρα με χαμηλη φιλτρανση και ψιλο χαλικακι/αμμο και ακομα και αν ξανα αρχισεις στρωσιμο με βακτηρια κτλ το ψαρακι θα επανελθει.

Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

Θα πάω να του βρω ένα ενυδρείο αύριο και χαλικάκια, αλλά ελπίζω μέχρι τότε να είναι καλύτερα. Ήδη πάντως είναι λίγο πιο κινητικός και χαίρομαι πολύ! Θα ξαναρωτήσω γνώμη για το στρώσιμο του ενυδρείου. Ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

Το ψαρι φαινοταν μια χαρα αλλα δεν ηταν.Ο ανθρακας δεν χρειαζεται παρα μονο σε ενα νεοσυστατο ενυδρειο[για λιγες μερες]και μετα απο χορηγηση φαρμακων προκειμενου να τραβηξει τα υπολειματα.Μπολι λεμε το βιολογικο υλικο απο ηδη στρωμενο ενυδρειο.Δηλαδη πιο απλα,κατι μικρες μπιλιτσες η κατι που σου θυμιζει κοφτο μακαρονακι.Σ'αυτο το υλικο αποικουν ωφελιμα για το ενυδρειο σου βακτηρια που μετατρεπουν την αμμωνια που παραγει το ψαρι σου σε νιτρωδη και στη συνεχεια σε νιτρικα αλατα τα οποια ειναι πολυ λιγοτερο επιβαρυντικα για την υγεια του και τα οποια απομακρυνεις ευκολα με αλλαγες νερου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...