Jump to content

Χρυσόψαρο με κόκκινο μάτι


Recommended Posts

Εχω ένα χρυσόψαρο το οποίο εδώ και δύο - τρεις μέρες εμφανίζει έντονη κοκκινίλα στο αριστερό του μάτι, δεν έχει σχεδόν καθόλου όρεξη και στέκεται σχεδόν ακίνητος στον πυθμένα. Κινείται ελάχιστα και δεν αντιδρά στο φως ή στα χτυπήματα στο ενυδρείο. Αναπνέει μεν αλλά δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά. Τι μπορεί να του συμβαίνει και τι πρέπει να κάνω?

Να σημειώσω ότι αλλάζω το νερό στο ενυδρείο κάθε 2 περίπου εβδομάδες. Εχω φίλτρο το οποίο δουλεύει συνεχώς και το καθαρίζω μαζί με την αλλαγή του νερού.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

183.JPG

184.JPG

181.JPG

Έγινε επεξεργασία - Sandy
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να συμπληρώσεις την παρακάτω φόρμα για να υπάρχει μια γενική εικόνα του ενυδρείου σου.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ : Λίγα λόγια για το πρόβλημα που παρατηρείτε.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- Λίτρα:

- Φίλτρανση (όγκος κάδου και υλικά):

- Ιστορικό (χρόνος λειτουργίας κλπ):

- Ψάρια (είδη και αριθμός):

- Ρουτίνες (Τάϊσμα, προετοιμασία νερού αλλαγής, αλλαγές νερού κλπ):

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

- PH:

- KH:

- GH:

- ΝΗ3/NH4 (αμμωνία):

- ΝΟ2 (νιτρώδη):

- ΝΟ3 (νιτρικά):

- Θερμοκρασία:

ΜΕΤΡΑΩ ΜΕ:

-Υγρά Τεστ:

-Strips:

-Ηλεκτρονικά:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού:

- Ιστορικό Ψαριού:

- Συμπτώματα που παρουσιάζει (Περιττώματα, χρωματισμός ψαριού, όρεξη, αναπνοή, κινητικότητα κλπ):

- Ιστορικό πιθανών ασθενειών του ίδιου ψαριού ή ενυδρείου:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( Πιθανή θεραπεία που έχει ακολουθηθεί έως τώρα)

-Φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε:

-Δοσολογία:

-Χρόνος Χρήσης:

-Αναλυτική περιγραφή:

 

Πέρα από τα παραπάνω, όταν γράφεις καθαρίζεις το φίλτρο, το κάνεις στο νερό της αλλαγής ή με νερό βρύσης? Αν το κάνεις με νερό βρύσης αυτομάτως καταστρέφεις την αποικία βακτηρίων που υπάρχει και ουσιαστικά το ενυδρείο σου δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει ψάρια. 

 

Έγινε επεξεργασία - PanosTetra
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.

Το χρυσόψαρο το έχω λίγο περισσότερο από έναν χρόνο. Ηταν όλα κανονικά, είχε όρεξη, έτρωγε (αρκετά θα έλεγα), κολυμπούσε κανονικά, μόλις έβλεπε κάποιον να μπαίνει στο δωμάτιο κολλούσε τη μουσούδα του στο πλαϊνό τζάμι και ανοιγόκλεινε το στόμα του, όταν το έριχνα τροφή από την οπή της οροφής του ενυδρείου ορμούσε με μεγάλη πείνα στο φαγητό! Το ταίζω δύο φορές την ημέρα.

Το ενυδρείο έχει διαστάσεις περίπου 45 8 30 * 30 εκατ.

Το φίλτρο έχει ένα σφουγγαράκι κατακράτησης των ακαθαρσιών, το νερό εισέρχεται από το κάτω μέρος και βγαίνει από ένα στόμιο στο πάνω μέρος. Εχει επίσης ένα σωληνάκι εισρόφησης φρέσκου αέρα. Το έχω διαρκώς στο ρεύμα και δουλεύει κανονικά. Μοιάζει αρκετά με αυτό:

 

image.png.3cfffffc10cd861e83b64e2e1c035a42.png

Στο ενυδρείο έχω μόνο το χρυσόψαρο

 

Βασικές μετρήσεις νερού δεν έχω κάνει.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

- Είδος Ψαριού: Χρυσόψαρο. Το κέρδισα σε έναν διαγωνισμό σε λούνα παρκ (για την κόρη μου). Όταν το πήρα είχε μήκος περίπου 3 εκατ και σήμερα έχει μήκος περίπου 8 εκατ.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι τα εξής:

Ενώ ήταν αρκετά κινητικό και κολυμπούσε διαρκώς, τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες κινείται πολύ λίγο και παραμένει στον πυθμένα πάνω από τα χαλίκια.

Το αριστερό του μάτι είναι κόκκινο (έχει εμφανίσει ένα κόκκινο δαχτυλίδι – σαν αιμάτωμα – περιμετρικά) και φαίνεται πιο εξογκωμένο (σας το δείχνω στις προηγούμενς φωτογραφίες). Εχει μειωθεί σημαντικά η όρεξή του.

Τα περιττώματά του παραμένουν τα ίδια σε χρώμα.

Το χρώμα του ψαριού δεν έχει αλλάξει ούτε παρατηρώ κάποιο εξόγκωμα ή αλλοίωση στο σώμα του.

Δεν έχει παρουσιάσει άλλη ασθένεια στο παρελθόν, συνεπώς δεν του έχω χορηγήσει κάποια θεραπεία μέχρι τώρα.

 

Οταν καθαρίζω το σφουγγαράκι του φίλτρου κρατάω μια μικρή ποσότητα από το νερό της αλλαγής και το βουτάω σ’ αυτό και το υπόλοιπο νερό με το οποίο το καθαρίζω είναι φρέσκο νερό βρύσης.   

Link to comment
Share on other sites

Προσθέτεις αντιχλώριο στο καινούριο νερό που βάζεις?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Δεν το ήξερα, ούτε μου το είχε πει κάποιος. Το μόνο που μου είχε πει ο πετσοπάς ήταν ο τρόπος καθαρισμού του φίλτρου.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ Ευχαριστώ. Θα φροντίσω να πάρω άμεσα. Απ' την απάντησή σας συμπεραίνω ότι το ψαράκι δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον άμεσα...

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν σε κατηγορώ που πήρες το ψαράκι αντιθέτως του προσφέρεις κάτι αρκετά μεγαλύτερο από την κοινή γυάλα όπου ο θάνατος είναι βέβαιος. Πέρα όμως από τον χώρο, προτού βάλουμε ψάρια στο ενυδρείο χρειάζονται κάποιες διαδικασίες ώστε και το νερό να είναι κατάλληλο αλλά και τα ψάρια μας να μπορούν να ζήσουν. Αυτό περιλαμβάνει το αντιχλώριο το οποίο εξουδετερώνει τις χλωραμίνες και δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα όλα από τα οποία περιέχει το νερό της βρύσης και είναι ακατάλληλα για ενυδρειακή ζωή και τα βακτήρια τα οποία ρίχνουμε για ένα διάστημα ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου ή στη κοινή ενυδρειακή γλώσσα, το στρώσιμο. 

Για να μην σε μπερδεύω με χημείες, σκέψου ότι το ψαράκι σου παράγει αρκετούς ρύπους (ακκαθαρσίες, πεσμένη τροφή κ.α) οι οποίοι δημιουργούν την αμμωνία. Η αμμωνία είναι άκρως τοξική για τα ψάρια και τις περισσότερες φορές αν όχι όλες οδηγεί σε θάνατο. Τα βακτήρια λοιπόν που ρίχνουμε φτιάχνουν μια αποικία μέσα στο φίλτρο μας η οποία εξαλείφει την αμμωνία και την μετατρέπει σε νιτρώδη όπου και αυτά είναι τοξικά για τα ψάρια μας αλλά μαζί με τα νιτρώδη εμφανίζονται καινούργια βακτήρια τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν τα τοξικά νιτρώδη σε αβλαβή νιτρικά που είναι και το τελευταίο στάδιο του κύκλου του αζώτου. 

Όλη η παραπάνω διαδικασία χοντρικά κρατάει περίπου 4-5 εβδομάδες και με ειδικά τέστ που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούμε να μετρήσουμε την αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά ώστε να καταλάβουμε σε τι σημείο βρισκόμαστε λαμβάνοντας υπ'όψιν τον κύκλο (δηλ αν μετράμε μόνο αμμωνία και νιτρώδη τότε δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα τα βακτήρια από τα οποία θα μετρήσουμε νιτρικά). Στο σημείο αυτό αν για κάποιο λόγο ξεπλύνουμε το φίλτρο μας με νερό βρύσης αυτόματα καταστρέφουμε όλες τις αποικίες των βακτηρίων και ο κύκλος θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Με γνώμονα τα παραπάνω μπορείς να καταλάβεις πως στην περίπτωση του χρυσόψαρου σε μικρή γυάλα η αμμωνία που παράγεται δεν μπορεί να μετατραπεί σε νιτρικά και άρα παραμένει μέχρι εν τέλει να σκοτώσει το ψάρι. Ένα ακόμα λάθος που όλοι έχουμε κάνει στην περίπτωση του χρυσόψαρου είναι ότι αν ζήσει μερικούς μήνες τότε λέμε ότι είμαστε εντάξει και δεν υπάρχει πρόβλημα ή πολύ έζησε χωρίς να γνωρίζουμε πως το  χρυσόψαρο μπορεί να ζήσει μέχρι και 10-15 ακόμα και 20 χρόνια δεδομένου ότι του προσφέρουμε σωστές συνθήκες διαβίωσης. 

 

Για την περίπτωσή σου τώρα, όπως σε συμβούλεψαν οι παραπάνω θα πρέπει να προσθέσεις αντιχλώριο ώστε τουλάχιστον να φτιάξεις το νερό σου και στη συνέχεια σε κάθε αλλαγή προσέχοντας πάντα τις δοσολογίες. Μερικά από τα πιο δημοφιλή αντιχλώρια είναι το seachem prime, api stress coat (περιέχει αλόε βέρα για την προστασία των ψαριών), sera aquatan κ.α 

Για το ψαράκι σου καθ'αυτό εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω μιας και είμαι ακόμα άπειρος με τις αρρώστιες και ούτε γνωρίζω θεραπείες γι αυτό καλύτερα να σου πουν τα πιο έμπειρα μέλη. Βέβαια απ'ότι έχω διαβάσει ο νο 1 λόγος για αρρώστιες ψαριών οφείλεται στο νερό.

 

Ελπίζω να μην σε κούρασα και καλή αρχή απο εμένα.

Έγινε επεξεργασία - PanosTetra
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές συμβουλές!

Ομως επιμένω σε ένα σημείο που με ανησυχεί: Το ψαράκι σήμερα δείχνει πολύ βελτιωμένη διάθεση, τρώει κανονικά, κινείται όπως πριν, όλα δείχνουν να είναι όπως πριν. Ομως η κοκκινίλα στο μάτι του υπάρχει ακόμα και έχω την εντύπωση πως χειροτερεύει.

Πιστεύετε ότι οφείλεται στην μη ύπαρξη αντιχλώριου ή μήπως είναι κάποιος μύκητας ή κάποιο μικρόβιο? Εψαξα πολύ σε διάφορα sites και πουθενά δεν βρήκα κάτι παρόμοιο. Σας στέλνω σημερινές φωτογραφίες και θα ήθελα να παρακαλέσω να μου πείτε τη γνώμη σας επί του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ευχαριστώ ξανά εκ των προτέρων.

 

159.JPG

157.JPG

158.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος που το μάτι του είναι κόκκινο μπορεί να είναι πολλά. Μπορεί να φταίει το χλώριο, η αμμωνία, κάποια βακτηριακή μόλυνση ή ακόμα και να χτύπησε. Όμως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις το νερό του με αντιχλώριο και στη συνέχεια με μπολι από στρωμένο ενυδρείο. Διαφορετικά το ψάρι θα είναι συνέχεια σε στρες και δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Μετά υπάρχουν και φαρμακα για ασθένειες αλλά το πρώτο είναι η ποιότητα του νερού στο οποίο ζει το ψαράκι, αλλιώς θα ειναι συνέχεια άρρωστο. 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις συμβουλές! Να 'στε καλά όλοι!

Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας κι ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα πρέπει να'χει χτυπήσει το μάτι του και να ήταν νωθρό/πονεμένο, ενώ τώρα αρχίζει να περνά ο πόνος και να καλυτερεύει με την κίνηση. Δεν ξέρω πού θα φτάσει το πρόβλημα, μπορεί να μειωθεί η κοκκινίλα ή να μεγαλώσει και να μην μπορεί να δει από το αριστερό του μάτι.

 

Θα ήθελα να βάλεις γενικές φωτογραφίες από το ενυδρείο, γιατί ίσως εκεί να είναι το πρόβλημα. Βλέπω μια γοργόνα και χοντρό βότσαλο, που δεν είναι κατάλληλα για το χρυσόψαρο. Το ψαράκι σου θέλει λεπτόκοκκο χαλίκι (κατά προτίμηση μαύρο που αναδεικνύει το χρώμα του), ώστε να το μασάει και να το φτύνει, γιατί το βοηθά να καθαρίζει τα βράγχιά του. Επίσης ό,τι ψεύτικο διακοσμητικό έχεις, καλό θα ήταν να το βγάλεις, γιατί σίγουρα είναι πλαστικό και κάποια στιγμή θα πολυμεριστεί (είναι παράγωγο πετρελαίου) και θα σου μολύνει το νερό, με ολέθρια αποτελέσματα για τα ζωντανά σου.

 

Στα ενυδρεία προσπαθούμε να αντιγράψουμε τη φύση, οπότε χρησιμοποιούμε άμμο, χαλίκι, ξύλα κατάλληλα επεξεργασμένα και ζωντανά φυτά, που εκτός από ομορφιά, προσδίδουν και μια φυσικότητα στο aquascape μας, ενώ κάνουν πιο ευτυχισμένους τους κατοίκους τους. :thumbup:

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...