Jump to content

Πρόβλημα Με Anubia


Recommended Posts

Καλημέρα σας.

Εχω ένα ενυδρείο 56λτ καθαρα εδώ και 3-4 χρόνια. Είναι φυτεμένο.

ph: 6,5 με controler

θερμοκρασία: 24

PO4 : 0,3

Νιτρικά: 5-10

Νιτρόδη : 0

Εχω 4 φυτά

1 anubia

1 κρυπτοκορίνα

3-4 ρίζες vallisneria

4-5 ρίζες ludwigia (δεν θυμάμαι ακριβώς το όνομα αλλά μοιάζει πολύ)

Λίπασμα χρησιμοποιώ

seachem flourish, trace, pottasium και Nitrogen. Κάπου κάπου και iron.

Μετά απο ψάξιμο στο ιντερνετ, βρήκα σε forum ότι είχε απαντήσει η seachem σε email ότι μπορείς να αναμείξεις όλα τα λιπάσματα σε ένα. Ετσι αυτό που κάνω είναι αναμειγνύω όλα τα λιπάσματα σε ένα μπουκάλι και βάζω την ποσότητα που θέλω. Επειδή έβγαζα άλγη, ξεκίνησα απο ένα καπάκι κάθε μέρα και τώρα το έχω μειώσει σε μισό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και ΠΑρασκευή. Κάθε Κυριακή αλλαγή νερού απο βαρέλι 25%.

Απο την αρχή είχα την anubia σε ένα ξύλο κάθετα τοποθετημένη σε ύψος περίπου 10 εκατοστα απο το χαλίκι. Δηλαδή η ανύπτυξη του φυτού ήταν προς την επιφάνεια και οι ρίζες προς το χαλίκι. Το θέμα είναι ότι ενω αναπτύσοτανε πάρα πολύ καλά και έβγαζε νέα φύλλα ο παλιός κορμός του φυτού σάπιζε. Δηλαδή το φυτό μεγάλωνε σε κορμό και φύλλα αλλά ο κορμός παρέμενε 5-6 εκατοστά, αφου σάπιζε ο παλιός κορμός. Επειδή έβλεπα σε φωτογραφίες ότι η ανάπτυξη του φυτού είναι οριζόντια έβαλα το φυτό πάλι σε δέντρο αλλά χαμηλά και κοντά στο χαλίκι (περίπου 4-5 εκατοστά) και οριζόντια. Οι ρίζες και τα φυτά αλλάξανε απο μόνοι του κατεύθυνση. Δηλαδή κορμός οριζόντιος, φύλλα προς τα πάνω και ρίζες προς τα κάτω. Το θέμα είναι οτι ο παλιός κορμός συνεχίζει να σαπίζει και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι πλέον ο κορμός απο εκεί που ήταν 5-6 εκατοστά τόσα χρόνια τώρα αρχίζει και μειώνεται περισσότερο.

Μήπως ξέρετε τί μπορώ να κάνω με το σάπισμα της anubia?

Έγινε επεξεργασία - manolis1978
Link to comment
Share on other sites

χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια για να σκοτωσεις ανουμπια.

στην περιπτωση σου ισως πειναει.ισως δεν προλαβαινει να τραφει σωστα.

στη λιπανση ειπες πως κανεις μιξη τα λιπασματα.μεσα σε αυτα ανεφερες και το trace που δεν ειναι λιπασμα αλλα ιχνοστοιχεια.

επισης ανεφερες και το nitrogen που ειναι νιτρικα.αρα ριχνεις δοσολογιες λιπασματων εβδομαδιαιως που περιεχουν και νιτρικα.

ειχες ελλειψη νιτρικων?απο την τροφη κλπ δεν παιρνεις καταλληλα νιτρικα?ποσα ψαρια εχεις μεσα?

ρωταω γιατι ειναι ουτοπια να κανεις αλλαγες νερου απο τη μια και απο την αλλη να προσθετεις νιτρικα.εκτος και αν εχεις μεγαλη καταναλωση νιτρικων χωρις ομως να παραγεις.....

Link to comment
Share on other sites

εχω 7 καρδινάλιους, 2 ραμιρέζι και 5 γαριδες.

Σχετικά με τα νιτρικα... Απο την στιγμή που πήρα το ενυδρείο και κάνοντας επι μεγάλο χρονικό διάστημα (τον τελευταίο χρόνο το έχω παρατήσει) εβδομαδιαίες μετρήσεις νιτρικών, πάντα νιτρικά είχα 0. Ποτέ δεν έβγαλε το σύστημα απο μόνο του Νιτρικά. ίσως επειδή πάντα είχα πάνω κάτω αυτή τη σύνθεση ψαριών και ίσως τα φυτά να καταναλώνανε όλα τα νιτρικα. Ετσι εδώ και 1 χρόνο βάζω νιτρικά όχι για κανέναν άλλο λόγο παρα μόνο για να είναι σε αναλογια με τα φωσφορικά (το 1-10 ή 1-12 όπως λένε στο internet) για να μην βγάζει άλγες.

Σχετικά με το ανακάτεμα... Προσπάθησα να βρώ το link που έλεγε για την μίξη αλλά δεν το βρήκα. Αυτό που έλεγε ότι μπορείς να ανακατέψεις τα λιπάσματα εκτός απο "λίπασμα" με φωσφορικά.

Το ενυδρείο 4 χρόνια έχει περάσει μεγάλες περιόδους απο πολλές συμπεριφορές στην λίπανση. Είτε ρίχνοντας πολλά είτε ακολουθώντας σχιζοφρενικά τις ποσότητες και το πρόγραμμα λίπανσης που έχει βγάλει η seachem, είτε μη ρίχνοντας λιπάσματα. Τα φυτά δείχνανε αντίδραση αλλά η ανουμπια συνέχιζε να χάνει τον παλιο κορμό.

Φαντάσου ήταν στην αρχή την είχα σε ένα ξύλο με μορφή καμηλοπάρδαλης. Η ανούβια ξεκίνησε χαμηλά και έφτασε στην ψιλά αλλά χωρίς να μεγαλώσει. Σκέψου ότι όταν ήταν ψιλά οι ρίζες είχαν γίνει τεράστιες κατακλύζοντας όλο το ξύλο απο πάνω μέχρι κάτω, αλλά τα παλιά μαραίνονταν.

Link to comment
Share on other sites

αφου συζηταμε και κανεις οντως ιδιαιτερα καλη αναλυση,να σε ρωτησω εαν εχεις 3πλοτσεκαρει το τεστ σου?στο παρελθον την εχω πατησει με παραπλησιο τροπο και εχω καταλαβει πως στα νιτρικα και στα φωσφορικα υπαρχουν πααρα πολλες αστοχιες υλικου σε διαφορες εταιρειες.

Link to comment
Share on other sites

Έχω αμφισβητήσει τεστ κατα καιρους που δεν έχει λήξει και εχω πάρει καινούρια απο 2 εταιρείες και το έχω 2τσεκάρει.... Δεν το έχω 3τσεκάρει όμως!!!!! χεεχεχχεχε. Μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι τα τεστ της tropic marine που έχουν ένα μπουκαλάκι για να ελέγχεις αν έχει χαλάσει το τεστ, για να μην πω οτι δεν λειτουργεί καθόλου, το τεστ αυτό χαλάει γρήγορα! Όσες φορές έχω δοκιμάσει το τεστ ποτε΄δεν μου έβγαλε ότι το τεστ λειτουργει. Η αλήθεια είναι ότι επειδή οι άλγες μου προκαλούν τρελα έχω αμφισβητήσει πολλές φορές τα τεστ ειδικα φωσφορικά και νιτρικα, με την λογική ότι χάλασαν.

Φοσφορικά πάντα ήταν γύρω στο 0,3 και όταν ήμουν σε περίοδο ανεξέλκτης λίπανσης και χωρίς να διατηρώ την αναλογιά φωσφορικών - νιτρικών έφτανε στο 1

Νιτρικά πάντα 0

Οσο βάζω νιτρικα τα φωσφορικα σταθερα 0,3 και τα νιτρικα σταθερα 5-10.

ξέρω ότι είναι δύσκολο το θέμα γιατί πολύ απλά, επειδή έχω δοκιμάσει τα πάντα θα έβρισκα τη λύση....Εξάλου τα υπόλοιπα φυτα που αναπτύσονται καλα, δεν είναι τυχαίο. Η κρυπτοκορίνα απο τις δοκιμές έχει περάσει τουλάχιστον 3 φορές τη νόσο της κρυπτοκορίνας.. εχω λύσει πολλά προβλήματα με την μέθοδο δοκιμή και παρατήρηση,

αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι κάποια στιγμή είχα κόψει τον σάπιο κορμό με σκοπό να καθαρίσει ο κορμός αλλά και πάλι σάπιζε...

Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι επειδή εχω σκοπό να γεμίσω το ενυδρείο με φυτά και να κάνω μια σωστή αρχιτεκτονική

1) η προσθήκη φυτών γρήγορης ανάπτυξης και η συχνή αλλάγή της θέσης

2) Το ότι χρησιμοποιώ φυτά γρήγορης ανάπτυξης σαν σκέπαστο για σκια στην ανούμπια

3) εχω σταματήσει να βάζω ταμπλέτες κοντά στο ρίζωμα της ανούμπιας για ευκολότερη πρόσληψη στοιχείων

έχει σαν αποτέλεσμα να μην τρέφετε καλά η ανούμπια και να αργεί να προσαρμοστεί.

Ίσως με μια σταθερή λίπανση, με ταμπλέτες στο ρίζωμα και αν βάλω την ανουμπια σε ένα σημείο μακρια απο άλλα φυτά ίσως πάρει τα πάνω της και αναπτυχθεί.

Έγινε επεξεργασία - manolis1978
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...