Jump to content

το πρωτο μου χρυσοψαρο


Σιλια

Recommended Posts

Γειά σας. Είμαι καινούριο μέλος του forum και γενικότερα αρχάρια σχετικά με τα ενυδρεία. Πριν περίπου ένα μήνα αγόρασα μη έχοντας γνώση για την φροντίδα που πραγματικά χρειάζεται το πρώτο μου χρυσόψαρο , ενώ σύντομα ακολούθησε και το δεύτερο ένα black Moore (έτσι νομίζω γράφεται), κάνοντας, ωστόσο μια σχετική έρευνα ανακάλυψα οτι τα χρυσόψαρα μου δεν θα επιβίωναν σε ενυδρείο 1L (τόσο υπολογίζω ήταν) το οποιο μου δόθηκε ως προσφορά μαζί με το πρώτο ψάρι από μια μάλλον "καλλιτέχνη" έμπορο , που κατάφερε να μου πουλήσει όλα τα δήθεν προαπαιτούμενα "μαραφετια" σε συγκριτικά υψηλές τιμές. Για να μην πολυλογώ εν τελοι αντιλήφθηκα πως το παλιό ενυδρείο του μπαμπά μου έπρεπε να ξαναζωντανέψει μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία. Βέβαια πολλοί από τους απαραίτητους μηχανισμούς δεν λειτουργούσαν ενώ άλλοι μου πήραν βδομάδα για να καταλάβω πως λειτουργούν. Λόγω έλλειψης φίλτρου αναγκαζομουν να αλλάζω το νερό του 60L ενυδρείου μου και να το καθαρίζω όπως ακριβώς θα έκανε κάποιος με μια μικρή γυαλα. Όπως ίσως αντιληφθηκατε πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα και κάπως έτσι από το ένα λεπτό στο άλλο το ενυδρείο βρέθηκε επί τάπητος και τα ψαράκια μου σε 5L πλαστικό ενυδρείο. Η ειρωνεία? Την ίδια μερα το φίλτρο άρχισε να λειτουργεί επιτελωντας την εργασία του πλέον στον κουβά ( από εμένα αυτο το πλαστικό δοχείο ενυδρείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί). Συνεχίζοντας το ενυδρείο αντικαταστάθηκε και γω βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα το στρωσιμο του.. Η αλήθεια είναι ότι λόγω εξόδων για τις πανελλαδικές φέτος τα χρήματα δεν περισσεύουν για αγορές των ειδικών τεστ και όλων των συναφών που όπως διάβασα πρέπει να προμηθευτώ. Έτσι έχω σε συνεχή λειτουργία το φίλτρο κάνω μικρές αλλαγές του νερού και ταιζω προσωπικά τα ψαράκια μην αφήνοντας ούτε ψίχουλο τροφής να παραμείνει στο νερο, θα προσπαθήσω να προμηθευτώ και μια σκούπα βυθού. Αν έχετε κάποια γνώμη σχετικά με το τι μπορώ να κάνω για να μην πάθουν δηλητηρίαση λόγω αμμωνίας σας παρακαλω αφήστε σχόλιο. Να σας πω πως μέχρι στιγμής φαίνονται αρκετά ζωηρά και ανέλπιστα επιβίωσαν ένα μήνα παρόλο που είναι παζαριού (γνωρίζετε την μεταχείριση που δέχονται) Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

καλωσήρθες στο φόρουμ και πρώτα από όλα ψυχραιμία.

πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο που έχεις τώρα τα ψάρια

πόσο καιρό δουλεύει το φίλτρο μέσα σε αυτό

και αν μπορείς φωτό από το φίλτρο και τα υλικά.

για να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο τωρα είναι 60L αντικατέστησα το σπασμένο με αντίστοιχο του το φίλτρο είναι ένα εσωτερικό fluval 2 και ένα εξωτερικό παλι fluval. Τα υλικά είναι υαλοβαμβακας τον οποιο σύντομα θα αντικαταστήσω γιατί διάβασα πως δεν επαρκει ενεργός άνθρακας, σφουγγάρι και κάποια υλικά που είχε το εξωτερικό φιλτρο.

Link to comment
Share on other sites

όταν λες μικρές αλλαγές τι εννοείς?

αυτό που πρέπει να κάνεις άμεσα είναι να βάλεις βιολογικό υλικό στο φίλτρο σου

και να κάνεις μεγάλες αλλαγές νερού αν και έτσι επυβραδύνεις το στρώσιμο του φίλτρου.

αντί για βιολογικό υλικό δεν ψάχνεις για ελαφρόπετρα που είναι φτηνή

Link to comment
Share on other sites

Σωστά θα ψάξω για ελφροπετρα. Όταν λέω μικρές αλλαγές εννοώ πως αλλάζω το 20% Κάπως έτσι με συμβούλεψε ένας πετσοπας .

Link to comment
Share on other sites

κόιτα 20% για ένα ενυδρείο που είναι άγνωστο αν έχει στρώσει και με ψάρια δυσανάλογα ακατάλληλα για το ενυδρείο σου είναι λίγο.

εγώ θα έκανα 50% κάθε μέρα. 

γιατί το βασικό είναι πως τα ψάρια σου είναι πολύ ρυπογώνα για τα λίτρα σου

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βρεις μπολι απο κάποιον που έχει υγιές ενυδρειο; Αν βάλεις μπολι θα είσαι κομπλέ, θα έχεις έτοιμη βιολογία δηλαδή. Όπως και να 'χει, όπως λέει και ο φίλος παραπάνω το φιλτρο σου δεν έχει βιολογικό υλικό ώστε να αποικήσουν τα βακτήρια για να κανουν τη δουλειά τους (κύκλος του αζώτου) και αυτο πρεπει να κάνεις άμεσα. Μέχρι να βάλεις μπολι μη ταίζεις κάθε μέρα αλλα πιο αραιά με πολυ μικρές ποσότητες τροφής και να συνεχίσεις τις καθημερινές αλλαγές νερού για να μην ανέβουν τα ποσοστα αμμωνίας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία τότε θα το δοκιμάσω, ευχαριστώ πολύ όσο για τα υλικά του φίλτρου σκεφτόμουν να αγοράσω ένα siporax νομίζω κάπως έτσι λέγεται της sera

Link to comment
Share on other sites

μια χαρά είναι και αυτό απλά επειδή έθεσες το οικονομικό και έχεις 2 φίλτρα για αυτό σου πρότεινα ελαφρόπετρα........

αλλά έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αυτά τα ψάρια πρέπει να τα επιστρέψεις

Link to comment
Share on other sites

safarpn ενδιαφέρουσα η συμβουλή σου νομίζω πως μπορώ να βρω από φίλους μάλιστα είχα απευθυνθεί σε αυτούς κάποια στιγμή και είχα πληροφορηθεί για την κατάσταση του ενυδρείου για να φιλοξενήσουν εκείνοι τα χρυσόψαρα μου . Θα ρωτήσω λοιπόν τους ίδιους. Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από μένα.

Ο ζεόλιθος είναι μόνο για πολύ έκτακτες περιπτώσεις, θα σου τραβήξει την αμμωνία αλλά δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί βιολογία, επομένως δεν θα θεωρούσα σωστό να τον χρησιμοποιήσεις, θα καθυστερήσεις την ανάπτυξη βιολογίας.

Η καλύτερη λύση είναι να βρεις μπόλι. Επίσης θα σου πρότεινα να βγάλεις τον άνθρακα και στη θέση του να βάλεις βιολογικό υλικό, η ελαφρόπετρα είναι 1η τάξεως υλικό, και υπερβολικά φθηνό, αρκεί να την πλύνεις καλά να φύγει η σκόνη που τυχόν θα έχει.

Αυτά για αρχή, τα 60 λίτρα όμως πολύ φοβάμαι πως είναι λίγα για 2 χρυσόψαρα, επομένως κάποια στιγμή θα πρέπει να δεις για πιο μεγάλο ενυδρείο, τώρα μπορείς για λίγο καιρό μπορείς να τα κρατήσεις αλλά θα πρέπει να ασχοληθείς με το στρώσιμο του φίλτρου και μέχρι να γίνει αυτό καθημερινές αλλαγές θα βοηθήσουν πολύ για να μην έχουν πρόβλημα τα ψάρια σου

 

Link to comment
Share on other sites

safarpn ενδιαφέρουσα η συμβουλή σου νομίζω πως μπορώ να βρω από φίλους μάλιστα είχα απευθυνθεί σε αυτούς κάποια στιγμή και είχα πληροφορηθεί για την κατάσταση του ενυδρείου για να φιλοξενήσουν εκείνοι τα χρυσόψαρα μου . Θα ρωτήσω λοιπόν τους ίδιους. Ευχαριστώ πολύ

Να προσέξεις το μπολι που θα πάρεις (μπολι=ποσότητα βιολογικου υλικού) να ειναι απο ενυδρειο που λειτουργεί πολυ καιρό και ειναι υγιές, δηλαδη να μη πέρασε τελευταία αρρώστιες και αλλα προβλήματα ώστε να μη μεταφερθεί κάτι στο δικο σου ενυδρειο. Καλο θα ειναι δε, αν πάρεις μπολι απο φίλο όπως λες, να του δώσεις μια αντίστοιχη ποσότητα απο καινούριο υλικο για να συμπληρώσει.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Talks_gt Τα ψαράκια μου είναι ακόμη πολύ μικρά. Επέλεξα τα μικρότερα του ενυδρείου μαλλον ,επειδή τα βρήκα γλυκά, άλλα όπως φαίνεται η τύχη μου με προστάτεψε, γιατί αν ήταν μεγάλα θα είχα πολύ περισσότερα προβληματα.. χαχα

Link to comment
Share on other sites

Αυτό είπα , τώρα που είναι μικρά ακόμα μπορείς να τα κρατήσεις για μερικους μήνες στο 60λιτρο, μετά όμως θα χρειαστείς μεγαλύτερο. Και όσο θα τα κρατάς στο 60λιτρο δεν θα μεγαλώνουν ιδιαίτερα μέχρι που μπορουν να πάθουν νανισμό, έτσι ισως να μη καταλάβεις από το μεγεθος τους πως θες μεγαλύτερο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

takis_gt Θα επαιρνα καινούριο μετά τις πανελλαδικές εύχομαι να αντεξουν. Ευχαριστώ και εσένα για τις συμβουλές σου.

Link to comment
Share on other sites

Σιλια καλώς ήρθες και από εμένα.

Αν θες ανέβασε φωτογραφίες από τα φίλτρα σου και το ενυδρείο έτσι ώστε να καταλάβουμε τι εξοπλισμό έχεις.

Έχεις δύο φίλτρα ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό και δουλεύουν ταυτόχρονα? Μπορείς να δεις ποια μοντέλα της fluval είναι?

Άρχισε να ψάχνεις στα ελληνικά ιντερνετικά μαγαζιά (δες και στην αντίστοιχη κατηγορία στο φόρουμ). Θα μπορέσεις να βρεις πολλά πράγματα και σε καλές τιμές. Πάντως υπάρχουν και οικονομικά τέστ που μπορείς να αγοράσεις. Εγώ χρησιμοποιώ αυτά και η σχέση τιμής / ποιότητας είναι άριστη. Τα παραγγέλνεις μέσω ίντερνετ και έρχονται την επόμενη μέρα.

Αν θες πάρε σαν αντιχλώριο το prime της εταιρείας seachem καθώς είναι πολύ οικονομικό γιατί χρησιμοποιείς ελάχιστο και κρατά περισσότερο, αλλά (και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου) ρίχνοντας σε μεγαλύτερη ποσότητα (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της εταιρείας) δεσμεύει αμμωνία και νιτρώδη. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ρίχνοντας ανά 48 ώρες ως μέτρο προστασίας το ψαριών κατά το στρώσιμο ή σε περίπτωση που συμβεί κάτι με την βιολογία σου. Καλό θα ήταν να μην γίνει ρουτίνα γιατί μπορεί να γυρίσει εναντίον σου (να βλάψει τα ψάρια).

Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να καταφέρεις να πάρεις μεγαλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστω πραγματικα mary74 μπήκα με το που είδα το μήνυμα σου και παρήγγειλα όλα τα απαραίτητα τεστ. Τα φίλτρα είναι το fluval 2 εσωτερικό και το hydro prime 10 με συγχωρείται για την παραπληροφόρηση του εξωτερικού φίλτρου νόμιζα πως ήταν fluval.

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να αναφέρω πως έχω ένα μπουκαλάκι που φέρει την ονομασία stress zyme νόμιζα, πως λειτουργεί για να μην στρεσαρονται τα ψάρια αλλα, όπως μόλις διάβαζα τις οδηγίες λέει, πως μειώνει την αμμωνία και τα νιτρικά και καθαριζει το ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Χαίρομαι που σε βοήθησα. Θα ήθελα να σου τονίσω να μην βασίζεσαι στα χημικά σκευάσματα για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είναι μόνο προσωρινό μέτρο μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου. Μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο θα πρέπει να μετράς τακτικά και να ταίζεις κάθε δυο - τρεις μέρες από λίγο. Επείγον είναι να γεμίσεις τα φίλτρα σου με βιολογικό υλικό είτε είναι ελαφρόπετρα είτε είναι κάποιο άλλο και να πάρεις μπόλι. Μετά με βάση τις μετρήσεις θα ξέρεις κάθε πότε να κάνεις αλλαγή. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...