Jump to content

Δοκιμή στα αλάτια


BillyD

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα κάνω μια προσπάθεια να μπω στα αλάτια και έχω μερικές απορίες. Επειδή δεν έχω μεγάλο βαρέλι το πρώτο νερό λέω να το φτιάξω κατευθείαν στο ενυδρείο γίνεται; Το skimmer το βάζω από το στρώσιμο; Το ενυδρείο είναι 60 λίτρα χωρίς sump,δεν υπάρχει και χώρος δυστυχώς. Για αυτόματη αναπλήρωση θα δω αργότερα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείς να φτιάξεις το νερό μέσα στο ενυδρείο στα 1025.   Το σκιμερ δεν παίζει και μεγάλο ρόλο στις πρώτες μέρες. Θα σου πρότεινα πάντως να το βάλεις σε λειτουργια μετα την πρώτη εβδομαδα. 

 Ωστόσο να έχεις καλή κυκλοφορία μέσα στο ενυδρείο για να πετύχεις καλή διάλυση του αλατιού.  

 

όλα αυτα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχεις μέσα οτιδήποτε ζωντανό. Αν έχεις π.χ έτοιμο ζωντανό βράχο (στρωμένο με βακτήρια κλπ) πρώτα θα φτιάξεις την αλατότητα και μετά θα τον βάλεις μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία ευχαριστώ, οπότε φτιάχνω το νερό, μαζί με φίλτρο και κυκλοφοριτη και μετά από 2-3 ημέρες θα βάλω ζωντανό βράχο και αραγωνιτη. Κάπου διάβασα ότι δεν πρέπει να υπάρχει επαφή μεταξύ τους σωστά; επίσης δεν ανάβω φώτα μέχρι να στρώσει. Επίσης από το Πετ είπε θα μου δώσει και βακτήρια παρόλο που είναι ζωντανός ο βράχος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η βιολογία.

Link to comment
Share on other sites

καλώς ήρθες στην αλμυρή πλευρα! σπασε το αλάτι σου με δυνατή κυκλοφεια στο άδειο ενυδρείο.

 

φίλτρο δεν έχεις λόγο να βάλεις για το σπάσιμο, δεν ξέρω και τι υλικά μπορεί να χεις μέσα.

 

Θα πρότεινα μολις βάλεις αραγωνίτη και βράχο να βάλεις μπροστά το skimmer καθώς και το φίλτρο με ανθρακα και αντιφώσφορο .. απο το δεύτερο βάλε λίγο παραπάνω απο αυτό που λεει για αρχή. Όσο για τα βακτήρια μόνο καλό θα κάνουν.

 

πές μας και λίγα πράγματα ξια εξοπλισμό και τί περίπου σκέφτεσαι να κάνεις :)

Έγινε επεξεργασία - panozzz
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις ευχές. Λοιπόν, αλλάζω ένα φυτεμενο που είχα 60 λίτρα.θ

Θα χρησιμοποιήσω το εσωτερικό φίλτρο που είχα με ανθρακα και αντιφωσφωρο. Το φίλτρο είναι για 120 λίτρα επίσης έχω θερμοστάτη 150w και ένα μικρό wave maker. Από φωτισμό έχω ένα φωτιστικό 2χ24w Τ5 στο οποίο θα αλλάξω λαμπες. Σκέφτομαι να βάλω μια actynic blue και μια ultra κάτι λέγεται. Επίσης θα αγοράσω Skimmer έχω δει ένα εσωτερικό της fluval. Βράχο και αραγωνιτη θα πάρω μόλις φτιάξω την αλατοτητα. Αν όλα πάνε καλά σκέφτομαι για 2 μικρά clown. Από κοραλια, ανεμώνες κλπ ακόμα διαβάζω και θα αργήσει πιστεύω η ώρα. Διαβάζω επίσης για υπερχυληση, α/ο κλπ. Σε σχέση με το φυτεμενο είναι μέρα με τη νύχτα. Λέτε να χρειάζεται και 2 wavemaker εγώ έλεγα να βάλω στη μία γωνιά το φίλτρο και στην άλλη διαγώνιο το wavemaker πού έχω.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μπουν τα νερά και τα αλάτια μέσα θα δείς αν χρειάζεται επιπλέον κυκλοφορία. Αν και πιστεύω οτι θα είσαι οκ. 

 

Για σκίμερ δές  αν σε παίρνει (οικονομικά αλλά και σαν χώρος μέσα στο ενυδρείο) για το Tunze 9001.  Το έχω στο 130 λτ μου και κάνει παπάδες. Πολύ καλό και αθόρυβο. 

Link to comment
Share on other sites

Κάπου διάβασα ότι δεν πρέπει να υπάρχει επαφή βράχου και αραγωνιτη ή άμμου δεν είμαι σίγουρος ισχύει;

Link to comment
Share on other sites

Φιλε καλη αρχη και απο εμενα.Α/Ο να παρεις τεστ λογικα θα εχεις,και υπομονη,θα κανει τον κυκλο του και με διαβασμα απο το φορουμ και τη βοηθεια μας ολα θα πανε καλα

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ θα σας κρατώ ενήμερους.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα περιμένω το έπιπλο και λογικά το απόγευμα θα ξεκινήσω να φτιάξω το νερό. Παραγγειλα το ρεφρακτομετρο αλλά το πρώτο νερό θα φτιαχτεί με πυκνομετρο.

Για να βάψω τη πίσω πλευρά να χρησιμοποιήσω πλαστικό; θα το κάνω μαύρο. Αν πάνε όλα καλά θα πάρω την Δευτέρα το βράχο και το αραγωνιτη. Από τεστ έχω για αμωνια Νιτρικα σκληρότητα και ph. Θα πρέπει να πάρω και για φωσφωρικα. Μαγνησιου χρειάζεται να πάρω από τώρα;

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα - φώτα ποτε ανάβω και πόση ώρα;

Link to comment
Share on other sites

Για το χρώμα δεν ξέρω να σου πώ. 

 

Τα τέστ που χρειάζεσαι αρχικα μέχρι να βάλεις κοράλλια είναι ΝΗ3,ΝΟ3,ΡΟ4,ΡΗ,ΚΗ. (Το ΚΗ μπορείς να το πάρεις και προς το τέλος του στρωσίματος). 

 

Τα φώτα αυτή την στιγμή είναι κατα την γνώμη μου προαιρετικά και όχι απαραίτητα. Αν θες μετά το πέρασμα 10 ημερών άναψε τα για 4-5 ώρες ημερησίως. (Επίσης θα σου πρότεινα να μην  αλλάξεις λάμπες αυτη την στιγμή που είναι άδειο το ενυδρείο. Είναι κρίμα τα χρήματα. Παίξε με τις παλιές λάμπες τώρα που δεν έχεις ζωντανά μέσα και όταν στρώσει με το κάλο το ενυδρείο και ξεκινήσεις να βάζεις ψαράκια,ανεμώνες κλπ  τότε τις αλλάζεις)  :) 

Link to comment
Share on other sites

OK οπότε παίρνω po4 test και περιμένω λίγο για τις λάμπες. Ξεκινάω με το νερό και βλέπουμε. Thanks

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, επανέρχομαι μετά από ένα θέμα που είχα με το έπιπλο καθώς μου έκανε κοιλιά στη μέση μόνο με το νερό στο ενυδρείο. Το είπα στο "μάστορα" ο οποίος είχε βάλει γωνιές πάνω και κάτω αλλά φαντάστηκα ότι αν μπουν βράχος, αραγωνίτης φίλτρο skimmer σε λίγο δεν θα έκλειναν τα πορτάκια. Οπότε πήγα Praktiker και μπήκαν 2 κάθετα ξύλα στη μέση να μου φύγει η έννοια. Έτσι βεβαια έχασα χώρο για πιθανό Sump στη πορεία αλλά θα το δω αν το αποφασίσω. Τέλος πάντων το νερό το έχω φτιάξει στο 1,025 και αύριο πάω να πάρω ΖΒ και το skimmer για να ξεκινήσω.  Τελικά θα το κάνω barebottom  - αν αλλάξω γνώμη μπορεί να μπει αργότερα?

Και μία ερώτηση για τις αλλαγές: Αλλαγές θα κάνω κάθε εβδομάδα μέχρι να στρώσει? Πόσο κάνω 20%, ..50% ?? 

Μετρήσεις σε κάθε αλλαγή ή πιο συχνά??

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για το bare όποτε θες βάζεις αραγωνίτη. 

Αλλαγές νερού δεν χρειάζεται να κάνεις. Μετά από 1 μήνα του κάνεις ένα 25%

 

Αρχικά θα πρέπει να μετράς 1-2 φορές την εβδομάδα για να βλέπεις που κυμαίνεται ή ΝΗ3-ΝΟ2-ΝΟ3 όπως κάνουμε με το στρώσιμο φίλτρου στο γλυκό.

 

Παίρνε και καμία μέτρηση ΡΗ και ΡΟ4 μόνο και μόνο για να ξέρεις που βρίσκεσαι. και μετά την 1η εβδομάδα βάλε και το σκιμερ σε λειτουργεία και περιμένεις.

Link to comment
Share on other sites

Να φροντίσεις και να στηρίξεις το βράχο καλα. Αν πας σε bare bottom να προσέξεις που κάθεται στον πάτο και να μην ακουμπάει στα πλαινά τζάμια.

 

Αν βάλεις αραγωνίτη, γνώμη μου,  καλύτερα να το αποφασίσεις τωρα που ειναι στο στρώσιμο γιατι μετά αν εχεις και κοράλλια θα σε παιδέψει και θελει προσοχή.

 

Με τον αραγωνίτη θα προσέξεις να ακουμπάει ο βράχος οσο το δυνατόν λιγότερο. Εγω στο δικό μου εχω πάρει μερικά μικρά κομματάκια νεκρού βράχου κι εκει πάνω εχω βάλει τον ζωντανό βράχο.

 

Κατα τα άλλα οτι σου είπε ο Ευγένιος πιο πάνω.

 

Διάβασε και τα θέματα που εχει εδω στο forum, θα μάθεις πολλά.

 

Καλή αρχή!  :)

 

Link to comment
Share on other sites

Έτσι ξεκινάει. Αυτή τη δεξιά πέτρα δεν ξέρω πως να τη βάλω. Κάθετε και όρθια γιατί είναι τριγωνική αλλά έτσι δεν θα έχω επιφάνεια για αργότερα.

https://instagram.com/p/83oIFyNBJS/

Έγινε επεξεργασία - theodor72
Link to comment
Share on other sites

δοκίμασε να παίξεις άλλο λίγο με το aquascape. Αν και είναι καθαρά θέμα γούστου, εγώ θα έβαζα τον τερμα δεξιά βράχο + τον τέρμα ψηλά + την αριστερί βάση της σπηλιάς να κάνουν ενα σχήμα στην δεξιά μεριά. Το υπόλοιπο πάλι θα κάνει σπηλιά αλλα με μικρότερη τρύπα. 

 

Απλα δεν ξέρω αν θα σου στερεώνονται επειδή είσαι χωρίς υπόστρωμα.

 

Θα έβγενε δηλαδη 2 νησάκια 

Έγινε επεξεργασία - submarine1981
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα καιαπο εμενα αν θελεις παιξε λιγο με τον βραχο τωρα που μπορεις και οπου σου αρεσει αστο.Καντο τωρα που ειναι αρχη και μετα οχι τα χερια μεσα,κακο θα κανεις και οχι καλο καλη επιτυχια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...