Jump to content

Πελαγομενος σε 80 λίτρα θάλασσας


Ελευθεριος

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους σας,και καλώς σας βρήκα!!!

Νέος μέλος στο φόρουμ νεος σε θαλασσινό ενυδρείο.

Πριν αποφάσισω να γραψω πιστεύω διάβασα αρκετά αλλα τελικά χάθηκα μπερδεύτηκα...ημιμαθεια είναι χ

Λοιπον.Έχω αγοράσει (καρφουρ) ενα ενυδρείο 80 λίτρα 60*30*45

Μου χάρισε ο ξάδερφος εξωτερικό φίλτρο eheim ecco pro 2213 και του έβαλα άνθρακα αντιφωσφορο υαλοβάμβακα.Σκιμερ...λόγω οικονομικών,χώρου πήρα για αρχή το Ντόλφιν p2012 και βλέπω αργότερα...

Φωτιστικό τοποθέτησαν ένα τζοουελ με 2 Τ5 μια μπλε μια λευκή.

Πήρα λευκο ψιλο αραγονίτη περίπου 6κιλα τον επλεινα καλά και τον έβαλα περίπου 3 εκατοστά.

Βραχο βρήκα από παραλία (νεκρό στεγνό) πλύθηκε ιδιαίτερα καλά.περίπου 6κιλα.

1ημερα Γέμισμα με 100% θάλασσα 70 λίτρα και πρόσθεσα 30 ml βακτήρια σούπερ Μπλεντ.

3ημερα έβαλα 1,5 κιλό ζωντανό βράχο,και 8 μεσογειακές γαριδουλες και ταιστηκαν με φιλαράκια.

4,5,6,7ημερα τάισμα φιλαράκια *2 φορές την ημέρα.

Αν και γνωρίζω πως είναι παρά πολύ νωρίς έκανα τεστ νερού (υγρά τεστ σαλιφερτ)Νο3-20,Νη4-0,Νο2-0.

8ημερα βακτήρια σούπερ Μπλεντ 20ml,και τάισμα με φιλαράκια*2φορες.

Σήμερα είναι ή 10 ημέρα.ΔΕΝ βιαζομαι έχω υπομονή ΑΛΛΑπρεπει να μάθω τι κάνω και τι δεν κάνω σωστά

Τι πρέπει να περιμένω και τι άλλο πρέπει να κανω.

Θα στρωθεί κάποια στιγμή????

Δεν έχω σκοπό να ρισκαρω να βάλω ψάρια εάν δεν είμαι σιγουρος.

Ελπίζω στην βοήθεια σας!!!Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είσαι στην κατηγορία υφάλου....θες να το κάνεις μεσογειακό ? (ψάρια και οργανισμούς απο την Ελληνική θάλασσα)    ή ύφαλο (κοράλλια, τροπικά ψάρια κλπ)   ? 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είσαι στην κατηγορία υφάλου....θες να το κάνεις μεσογειακό ? (ψάρια και οργανισμούς απο την Ελληνική θάλασσα) ή ύφαλο (κοράλλια, τροπικά ψάρια κλπ) ?

Αν και ή πρώτη σκέψη ήταν για μεσογειακα ψάρια τώρα αποκλείστηκε

Τροπικά λίγα ψάρια -+6 ,και εύκολα κοράλλια.

Σκεφτόμουν και για ανεμώνη αλλά διάβασα την επικινδυνότητα και μάλλον δεν...

Σε ευχαριστώ για την άμεση απαντηση

Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω εν συντομία και στην πορεία αναλύουμε σε βάθος.   (έχεις ξανά ασχοληθεί με ενυδρεία? Το λέω για να ξέρουμε το πως και τί θα σου αναλύσουμε :) )

 

- Ο βράχος πιθανόν να μην κάνει.  Τον βράχο τον θέλουμε να είναι πορώδες έτσι ώστε να αποικίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια.  Μπορείς να βρείς σε αγγελίες ή και σε καταστήματα.

-  Για τις λάμπες βιάστηκες.  Για αρχή που δεν έχεις κοράλλια δεν χρειάζεται η μπλέ. Βγάλτην για να μείνει σε κατάσταση καινούργιας. Και  όταν θα μπουν οργανισμοί (κοράλλια,ανεμώνες κλπ) την χρησιμοποιείς.  Πόσα Watt είναι οι λάμπες? 

- Τον αραγωνίτη τον πήρες απο κατάστημα σωστά ? 

- Ξεκίνησες λίγο......περίεργα. Το στρώσιμο στο θαλασσινό έχει ώς εξής. : Γεμίζεις νερό, βάζεις αραγωνίτη,  βάζεις όλα τα βράχια, βάζεις κυκλοφοριτές σε λειτουργία. Μετά απο μερικές μέρες βάζεις και το σκίμερ και περιμένεις να περάσει περίπου 1 μήνας. 

Το special blend καλά έκανες και το έβαλες γιατί θα βοηθήσει την βιολογία σου. όμως ο βράχος δεν έχει προλάβει να αποκτήσει την βιολογία(βακτηρια) που απαιτούν τα λίτρα σου για την διάσπαση ΝΗ3/ΝΟ2 κλπ.  Αυτο θέλει χρόνο.   

 

Θα σου πρότεινα να βγάλεις τις γαρίδες εκτός, να πάρεις άλλα βράχια κατάλληλα για ενυδρείο υφάλου και να τα βάλεις μέσα  με κυκλοφορία περιμένοντας να κάνει τον κύκλο του. (Αυτο για αρχή. )  

 

.....Απορίες ως εδω?  

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία - submarine1981
Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω εν συντομία και στην πορεία αναλύουμε σε βάθος. (έχεις ξανά ασχοληθεί με ενυδρεία? Το λέω για να ξέρουμε το πως και τί θα σου αναλύσουμε :) )

- Ο βράχος πιθανόν να μην κάνει. Τον βράχο τον θέλουμε να είναι πορώδες έτσι ώστε να αποικίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια. Μπορείς να βρείς σε αγγελίες ή και σε καταστήματα.

- Για τις λάμπες βιάστηκες. Για αρχή που δεν έχεις κοράλλια δεν χρειάζεται η μπλέ. Βγάλτην για να μείνει σε κατάσταση καινούργιας. Και όταν θα μπουν οργανισμοί (κοράλλια,ανεμώνες κλπ) την χρησιμοποιείς. Πόσα Watt είναι οι λάμπες?

- Τον αραγωνίτη τον πήρες απο κατάστημα σωστά ?

- Ξεκίνησες λίγο......περίεργα. Το στρώσιμο στο θαλασσινό έχει ώς εξής. : Γεμίζεις νερό, βάζεις αραγωνίτη, βάζεις όλα τα βράχια, βάζεις κυκλοφοριτές σε λειτουργία. Μετά απο μερικές μέρες βάζεις και το σκίμερ και περιμένεις να περάσει περίπου 1 μήνας.

Το special blend καλά έκανες και το έβαλες γιατί θα βοηθήσει την βιολογία σου. όμως ο βράχος δεν έχει προλάβει να αποκτήσει την βιολογία(βακτηρια) που απαιτούν τα λίτρα σου για την διάσπαση ΝΗ3/ΝΟ2 κλπ. Αυτο θέλει χρόνο.

Θα σου πρότεινα να βγάλεις τις γαρίδες εκτός, να πάρεις άλλα βράχια κατάλληλα για ενυδρείο υφάλου και να τα βάλεις μέσα με κυκλοφορία περιμένοντας να κάνει τον κύκλο του. (Αυτο για αρχή. )

.....Απορίες ως εδω?

Ασχολήθηκαν περίπου 1,5 χρόνο με το ίδιο ενυδρείο γλυκό νερό με γκαπακια.

Πλαστικά φυτά καραβάκι,ποτέ δεν το αγάπησα( αυτή είναι ή αλήθεια)

Τώρα θέλω να στησω κάτι που είδη μου αρέσει παρά πολύ και θέλω να το κάνω σωστά.

Ο βράχος νομιζω είναι πορώδες (έχω βάλει φωτό δεν ξέρω,δεν φενεται?)

Έχω βάλει και 1,5κιλα ζωντ.βράχο.

Το φωτιστικό ειναι2*24w .Την μπλε την βγάζω.,ok. Το αναβω περίπου για 2 ώρες,και ανά εβδομάδα αυξάνω κατά μια ώρα.

Ναι ο αραγωνιτης είναι αγορασμενος από κατάστημα.

Την δευτερα πάω για αγορά Κυκλοφορητή.

Οι γαρίδες πρέπει να βγουν!? Σωστά?

post-61553-0-87620300-1446325450_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπορέις να τις αφήσεις μέσα με πιθανό τίμημα, την ζωή τους.  Δεν ξέρουμε πόσο θα φτάσει (αν φτάσει) ψηλά η ΝΗ3.  Εγώ προσωπικά θα τις άφηνα ελεύθερες και θα έριχνα μια φορά την εβδομάδα λιγάκι τροφούλα για να στρώνει το ενυδρείο.

 

- Ο Βράχος σου είναι σίγουρα 1,5 κιλά? Για παραπάνω μου φαίνεται.  Μοιάζει πορώδες.  Για σιγουριά καλό θα ήταν να πάρεις βράχο που βάζουμε στα ενυδρεία Reef. Αλλά δεν αποκλείεται να κάνεις δουλεία και με αυτόν. ή ρισκάρεις και βλέπεις τις τιμές (ΝΗ3/ΝΟ2) ή βάζεις άλλον.   (Αν τα οικονομικά σου είναι δύσκολα θα σου έλεγα να το ρισκάρεις. Αλλά να ξέρεις ότι στο μέλλων  κατα την διάρκεια που θα βάζεις μέσα οργανισμούς (ψάρια,καβούρια,γαριδές κλπ) ενδέχεται αν δεν είναι κατάλληλος ο βράχος να μην μπορέσει να σου δουλέψει σωστά και να έχεις θέματα με ΝΗ3 κλπ.  Κατα 70% πιστεύω θα σε καλύψει αν δεν το υπερστοκάρεις το ενυδρείο με οργανισμους).    

 

Οπότε...  Αν αποφασίσεις να ρισκάρεις και να μείνεις με αυτόν τον βράχο , ξαναδές τα κιλά. Σε 80 λτ θες λογικά γύρο στα 6 κιλά βράχο, και θα πρέπει να τον βάλεις μέσα για να αποκτά βιολογία. Αν πάλι πάρεις καινούργιο βράχο απο χομπίστα ή απο μαγαζί πάλι όπως και πρίν θα τον βάλεις μέσα. (απο χομπίστα θα σου βγεί φθηνότερος) 

 

Το φώς για την παρούσα φάση φτάνει αφού θα βάλεις εύκολα κοράλλια.

 

Κυκλοφορία ναι βάλε. Είναι το άλφα και το ωμέγα. Χάρη στην κυκλοφορία το νερό θα οξυγονώνεται, θα φιλτράρεται απο τα βράχια, και θα κάνει καλή κατανομή θρεπτικών ουσιών σε όλη την στήλη του ενυδρείου. Συμβουλέψου το μαγαζί για το τί κυκλοφοριτή θα πάρεις.  Πιστεύω έναν με 1500 με 2000 λτ/ ώρα πρέπει να είναι καλός. 

 

Και περιμένεις να στρώσει.    (Επίσης πρέπει να βάλεις θερμοστάτη. Θελουμε θερμοκρασία 25-26 βαθμους) 

 

Ρίξε και μια ματιά στο φόρουμ σε ποιό παλιά θέματα. Θα σου απαντηθούν πολλές απορίες :) 

 

Και ότι θες ρωτάς εδώ. 

 

 

Έγινε επεξεργασία - submarine1981
Link to comment
Share on other sites

Και κάτι ακομη.... επειδή ο βράχος είναι απο θάλασσα αν δεν έχει πλυθεί καλά, ενδέχεται να σου "κουβαλήσει" άλγες. ότι παίρνουμε απο θάλασσα (απο το νερό της μέχρι κόκκο άμμου απο παραλία) είναι ρίσκο για ασθένειες,άλγες κλπ. Μια καλή μέθοδος είναι πριν τον βάλεις μέσα να τον βράσεις και να τον ξεράνεις.

Link to comment
Share on other sites

Μπορέις να τις αφήσεις μέσα με πιθανό τίμημα, την ζωή τους. Δεν ξέρουμε πόσο θα φτάσει (αν φτάσει) ψηλά η ΝΗ3. Εγώ προσωπικά θα τις άφηνα ελεύθερες και θα έριχνα μια φορά την εβδομάδα λιγάκι τροφούλα για να στρώνει το ενυδρείο.

- Ο Βράχος σου είναι σίγουρα 1,5 κιλά? Για παραπάνω μου φαίνεται. Μοιάζει πορώδες. Για σιγουριά καλό θα ήταν να πάρεις βράχο που βάζουμε στα ενυδρεία Reef. Αλλά δεν αποκλείεται να κάνεις δουλεία και με αυτόν. ή ρισκάρεις και βλέπεις τις τιμές (ΝΗ3/ΝΟ2) ή βάζεις άλλον. (Αν τα οικονομικά σου είναι δύσκολα θα σου έλεγα να το ρισκάρεις. Αλλά να ξέρεις ότι στο μέλλων κατα την διάρκεια που θα βάζεις μέσα οργανισμούς (ψάρια,καβούρια,γαριδές κλπ) ενδέχεται αν δεν είναι κατάλληλος ο βράχος να μην μπορέσει να σου δουλέψει σωστά και να έχεις θέματα με ΝΗ3 κλπ. Κατα 70% πιστεύω θα σε καλύψει αν δεν το υπερστοκάρεις το ενυδρείο με οργανισμους).

Οπότε... Αν αποφασίσεις να ρισκάρεις και να μείνεις με αυτόν τον βράχο , ξαναδές τα κιλά. Σε 80 λτ θες λογικά γύρο στα 6 κιλά βράχο, και θα πρέπει να τον βάλεις μέσα για να αποκτά βιολογία. Αν πάλι πάρεις καινούργιο βράχο απο χομπίστα ή απο μαγαζί πάλι όπως και πρίν θα τον βάλεις μέσα. (απο χομπίστα θα σου βγεί φθηνότερος)

Το φώς για την παρούσα φάση φτάνει αφού θα βάλεις εύκολα κοράλλια.

Κυκλοφορία ναι βάλε. Είναι το άλφα και το ωμέγα. Χάρη στην κυκλοφορία το νερό θα οξυγονώνεται, θα φιλτράρεται απο τα βράχια, και θα κάνει καλή κατανομή θρεπτικών ουσιών σε όλη την στήλη του ενυδρείου. Συμβουλέψου το μαγαζί για το τί κυκλοφοριτή θα πάρεις. Πιστεύω έναν με 1500 με 2000 λτ/ ώρα πρέπει να είναι καλός.

Και περιμένεις να στρώσει. (Επίσης πρέπει να βάλεις θερμοστάτη. Θελουμε θερμοκρασία 25-26 βαθμους)

Ρίξε και μια ματιά στο φόρουμ σε ποιό παλιά θέματα. Θα σου απαντηθούν πολλές απορίες :)

Και ότι θες ρωτάς εδώ.

Σε υπέρ ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντησεων.,και της πολυτιμες συμβουλες.

Ο βράχος συνολικά είναι περίπου 7-8κιλα από τα οποία 1,5 ζωντανός Αγοραστός (20€ το κιλό

Link to comment
Share on other sites

20 ευρω το κιλο??????Πανακριβα τον πηρες.Δες σε e-shop για νεκρο βραχο η απο αγγελια

Link to comment
Share on other sites

20 ευρω το κιλο??????Πανακριβα τον πηρες.Δες σε e-shop για νεκρο βραχο η απο αγγελια

20 ευρω το κιλο??????
Link to comment
Share on other sites

20 ευρω το κιλο??????

Έκανα λάθος και να να μην υπάρξει καμία παρεξηγήσει ή τιμή ήταν 18 € το κιλό!

Έγινε επεξεργασία - Ελευθεριος
Link to comment
Share on other sites

Ναι φιλέ μου 20 ευρα.

Όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός αυτό συμβαινει!

Σε ποιο μερος φιλε μου εισαι?
Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο μερος φιλε μου εισαι?

Διόρθωσα παραπάνω την τιμή αγοράς ή οποία ήταν 18 € το κιλό!

Και για να είμαι απολύτως σωστός 1300γραμαρια τον πλήρωσα 20 ευρω αφού παραπονεθηκα για την τιμή!

Link to comment
Share on other sites

20 ευρω το κιλο??????Πανακριβα τον πηρες.Δες σε e-shop για νεκρο βραχο η απο αγγελια

Για την μικρη ποσότητα που ήθελα σε ζωντανό με τα μεταφορικά το κόστος ήταν το ίδιο.

Για μεγαλύτερη παραγγελία ή εξοπλισμό σίγουρα,δεν το συζητώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη στο θαλασσινο :thumbsu:

Υπαρχουν πολλα αρθρα στο φορουμ διαβασε και σιγα-σιγα θα διορθωσεις τα λαθη σου

Εγω στη θεση σου θα το εκανα μεσογειακο, και αργοτερα θα εφτιαχνα ενα με σωστες διαστασεις για reef

 

Απο ποιο νησι εισαι;

 

Link to comment
Share on other sites

Απο οτι ειπε ο φιλος εχει βγαλει τη μπλε λαμπα.


Με 2 ωρες φωτισμο την ημερα και αυξηση κατα 1ωρα ανα εβδομαδα,  δεν ειναι λιγος?

 
Link to comment
Share on other sites

Για το στρώσιμο ενυδρείου δεν χρειάζεται καθόλου φωτισμός. Στο τέλος της 3ης με αρχές 4ης εβδομάδας αν θα τα ανάψει.

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη στο θαλασσινο :thumbsu:

Υπαρχουν πολλα αρθρα στο φορουμ διαβασε και σιγα-σιγα θα διορθωσεις τα λαθη σου

Εγω στη θεση σου θα το εκανα μεσογειακο, και αργοτερα θα εφτιαχνα ενα με σωστες διαστασεις για reef

Απο ποιο νησι εισαι;

Καλησπέρα Βασίλη κα σε ευχαριστώ.

Δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως για μεσογειακό το ενυδρείο μου είναι μικρο,και δεύτερο θα αντιμετωπησω ιδιαίτερο πρόβλημα με την θερμοκρασία το καλοκαίρι.

Από την Ρόδο είμαι Βασίλη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα !

Άλλη μια απορία.

Το νερό στο ενυδρείο τώρα ειναι 100% θάλασσα.

Έχω αποφασίσει για τροπικό.Πρέπει να ριξω την αλατότητα σταδιακά???

Προς το παρών δεν έχω σκοπό να αγοράσω ΑΟ.Αργότερα...ίσως.

Τι εναλλακτικές έχω.?Για απεσταγμένο διάβασα πως δεν κάνει.Σωστά?

Εμφιαλωμένο μεταλικό ή επιτραπέζιο κάνει?

Οι απορίες μου είναι πολλές αλλά δεν θέλω να γίνω κουραστικος.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι μονοδρομος η Α/Ο. Κανενα δεν κανει απο αυτα που αναφερες πριν. Το απιονισμενο αν ειχε ουδετερο ΡΗ ισως και να εκανε.αλλα απο οσο ξερω ειναι οξινο. Η αλατοτητα πρεπει να ειναι ελαφρος χαμηλοτερη της θαλασσας και συγκεκριμενα 1025.θα χρειαστεις διαθλασιμετρο(refractometer) για να μετρας.

Οσο και να σου φανει υπερβολη η οσμοση θα σε γλυτωσει απο πολλα. Οπως πχ αλγες και ουσιαστικα θα εχεις ενα νερο αριστης ποιοτητας.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι μονοδρομος η Α/Ο. Κανενα δεν κανει απο αυτα που αναφερες πριν. Το απιονισμενο αν ειχε ουδετερο ΡΗ ισως και να εκανε.αλλα απο οσο ξερω ειναι οξινο. Η αλατοτητα πρεπει να ειναι ελαφρος χαμηλοτερη της θαλασσας και συγκεκριμενα 1025.θα χρειαστεις διαθλασιμετρο(refractometer) για να μετρας.

Οσο και να σου φανει υπερβολη η οσμοση θα σε γλυτωσει απο πολλα. Οπως πχ αλγες και ουσιαστικα θα εχεις ενα νερο αριστης ποιοτητας.

Κατάλαβα.

Είναι κάποιο κόστος το οποίο ήθελα να το αποφυγω.

Σε ευχαριστώ ...

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχη και απο εμενα στο θαλασσινο.Μπορεις να βρεις και απο αγγελειες πραγματα,ριξε μια ματια,η α/ο πρεπει να υπαρχει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...