Jump to content

Τι άλγη ή άλγες είναι;


Recommended Posts

Εμφανίστηκε πριν μία βδομάδα σ ένα φύλο απ το γρασίδι(sagitaria subulata), τώρα το είδα και στο ξύλο αλλά και στο τζάμι, σαν να φύτρωσαν πράσινα μαλλιά, το παρουσίασε και το κόκκινο φυτό στα φύλα του, σαν χνούδι, επίσης στη java fern στη δεξιά κι όχι στην αριστερή (έχω δύο, ένα σε κάθε πλευρά του ενυδρείου) εμφανίστηκε σαν μαύρο μαλλί, δυσυτυχώς όπως έχω πει οι φωτό δεν είναι κατατοπιστικές, θα τις επισυνάψω αλλά δε νομίζω να βγάλετε άκρη απ αυτό. Να πως πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχω αυξήσει την δοσολογία στο flourish, από 4ml που προτείνει η seachem την εβδομάδα, εγώ ρίχνω κοντά στα 7, 2ml κάθε Δευτέρα μετά την Κυριακάτικη αλλαγή του νερού και μετά από 1ml καθημερινώς, τώρα ή αυτό φταίει ή το καινούριο κυκλοφορητάκι που έχω βάλει κάτω αριστερά για τη διάχυση του co2. 

 

Διαστάσεις ενυδρείου-χωρητικότητα σε λίτρα : 100χ30χ35 καθαρά 100 λίτρα.

Τύπος ενυδρείου (πχ.φυτεμενο,νταμάρι κλπ.) : Φυτεμένο κοινωνικό

Χρόνος λειτουργίας του ενυδρείου : 4 μήνες μετά την αλλαγή βυθού και μετατροπή του σε φυτεμένο.

Υπόστρωμα : Λευκή χαλαζιακή άμμος μη ασβεστολιθική ψιλής κοκκομετρίας.

Λίπανση (είδος λιπανσης-ρουτινες) : Δευτέρα και Πέμπτη 1,5ml seachem nitrogen, Δευτέρα 2ml seachem flourish Τρίτη έως και Σάββατο από 1ml, Δευτέρα έως Σάββατο θειϊκό κάλιο 5ml.

Αλλαγές νερού (συχνότητα και ποσοστό) : Κάθε Κυριακή 40%.

Χρηση νερου ώσμωσης (αναλογια). Ναι 60% βρύση - 40% Οσμωση.

Φωτισμός (watt-τύπος λαμπών) : 30watt sylvania grolux, 30watt λεντοταινία 6000Κ.

Φωτοπερίοδος : 8 ώρες καθημερινά η grolux 7 ώρες η λεντοταινία ανάβοντας μισή ώρα μετά και σβήνοντας μισή ώρα πριν τη grolux.

Παροχή CO2 : Ναι μπουκάλα 2κιλη, 90 φυσαλίδες το λεπτό με ανεξάρτητο κυκλοφορητή για διάχυση χαμηλά και μπροστά στο ενυδρείο εκ διαμέτρου αντίθετα απ τον βασικό κυκλοφορητή του φίλτρου, βάσει του πίνακα ΡΗ-ΚΗ έχω από 10 έως 16ppm διοξείδιο αφού το ph κυμαίνεται από 6.9 έως 7.1 με ΚΗ=4.

Χρήση excel : Οχι.

Μετρήσεις σε:

ΝΟ3 : 10mg/lt. μετρημένα την Κυριακή λίγο πριν την καθιερωμένη αλλαγή νερού.

ΡΟ4 : Δεν έχω τεστ

Fe : Δεν έχω τεστ.

ΡΗ : 6.9 - 7.1

KH : 4

GH : 6

Φίλτρανση : Εσωτερικό φίλτρο juwel με κυκλοφορητή 600lt/h.

Ιχθυοφόρτιση : 13cherry barb, 7 lemon tetra, 5 cory aeneus bronze, 1 ancistrus, 1 ramshorn και μερικά melanoides turbeculata και κάποια physa.

Είδη φυτών : valisneria, hygrophila polysperma, sagitaria subulata, java fern, ludwigia perenis, limnophila sessiflora, cryptocorine green, bacopa caroliniana, moss.

Περιγραφή άλγης : Πράσινες τριχούλες σαν χνούδι σε μερικά φυτά στην πορεία του μικρού κυκλοφορητή, στο τζάμι και στο ξύλο και κάποιες μαύρες τρίχες ανάμεσα στα φύλα της μίας απ τις δύο java fern κι αυτή στην πορεία του μικρού κυκλοφορητή που παίζει το ρόλο της διάχυσης.

Αλλαγες στο ενυδρειο πριν την εμφάνιση της αλγης : Πρόσθεση κυκλοφορητή 200lt/h. κι αύξηση δοσολογίας seachem flourish.

Ποσο συχνα επανεμφανιζεται; Πρώτη φορά.

Συχνότητα ταισματος : Δύο φορές την ημέρα από λίγο.

Χρήση ζωντανων τροφων; : Οχι.

Άλλα σχόλια:

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν μπορω να δω καθαρα τις αλγες,εγω θα ελεγα να τις αφαιρεσεις μηχανικα και να ανεβασεις το c02 παραπανω,μου φαινεται λιγο το ποσοστο που εχεις.

Επισης,θα παρακαλεσω να χρησιμοποιουμε τις δικες φορμες και οχι απο αλλα φορουμ. Η δικη μας φορμα ειναι ειναι εδω :)

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο Κώστα, πίστεψέ με έψαχνα και δεν την έβρισκα, αν θες σβήστο αποθήκευσα το link να κάνω καινούριο θέμα με τη σωστή φόρμα. Οσο για το co2 το αύξησα λίγο στις 90 φυσαλίδες το λεπτό και τώρα έχω από 6.8 έως το πολύ 7.0, να το αυξήσω κι άλλο; Εγώ πιστεύω ότι είναι απ το πολύ flourish γιατί αυτή είναι η πιο πρόσφατη αλλαγή στις ρουτίνες μου, το διοξείδιο πάντα εκεί το είχα. 

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν νομιζω οτι φταιει το λιπασμα,αν θες μειωσε το λιγο και βλεπεις.

Δες και τι θα γινει τωρα που αυξησες και το co2.

Αφαιρεσε και οση μπορεις μηχανικα.

Δεν ηερω βεβαια μηπως τη ζημια στην κανει και η λεντοταινια που εχεις.

Link to comment
Share on other sites

H λεντοταινία υπάρχει εδώ και 3 μήνες, η αύξηση όμως του γενικού και της κυκλοφορίας ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, πειραματίζομαι το ξέρω και αναμενόμενα τ αποτελέσματα, κάποιες φορές θέλω και μια επιβεβαίωση για να μαθαίνω το ενυδρείο μου και γενικά συμπεριφορές από τότε που είπα να ασχοληθώ σοβαρά. 

Link to comment
Share on other sites

H λεντοταινία υπάρχει εδώ και 3 μήνες, η αύξηση όμως του γενικού και της κυκλοφορίας ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, πειραματίζομαι το ξέρω και αναμενόμενα τ αποτελέσματα, κάποιες φορές θέλω και μια επιβεβαίωση για να μαθαίνω το ενυδρείο μου και γενικά συμπεριφορές από τότε που είπα να ασχοληθώ σοβαρά. 

 

Ειπα για την λεντοταινια γιατι μπορει να εχει πεσει η αποδοση της και ειναι κατι που δεν μπορεις να το δεις με το ματι.

Οπως σου ειπα,αφαιρεσε οση μπορεις μηχανικα την ημερα που θα κανεις αλλαγη νερου και οση σκορπισει μεσα στο νερο,τραβα την με την αλλαγη που θα κανεις.

Οι γαριδες αμανο ισως σου εκαναν δουλεια μ αυτη την αλγη,απλα θελεις αρκετες γαριδες.

Link to comment
Share on other sites

Η άλγη δε λέει να υποχωρήσει παρόλο που δεν έχω λιπάνει καθόλου αυτή τη βδομάδα, εν τω μεταξύ έχω πάνω το καινούριο diy καπάκι που έχει δύο λάμπες, η μία είναι η grolux κι η άλλη η sera brilliant daylight κι οι δύο είναι στα 30 watt με ανακλαστήρα σύνολο δηλαδή 60 watt στα 100 λίτρα με ύψος 35 εκατοστά οι λάμπες απ το βυθό. Τι έχετε να μου προτείνετε ως προς τη φωτοπερίοδο; Εγώ αυτή τη στιγμή έχω τη grolux να ανάβει 6 ώρες και τη sera 4 ώρες απλά η sera ανάβει μία ώρα μετά τη grolux και σβήνει μία ώρα πριν απ αυτή. Τα φύλα που λέτε είναι αδύνατον να τα κόψω, θα καραφλιάσω όλο το φυτό, επίσης έχει πιάσει και στο πλαστικό απ το φιλτροκούτι, στο αισθητήριο και στα κλαδιά της ρίζας, δε λέει να φύγει τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, μήπως θα πρεπε καθόλου να κάνω μία συσκότιση; Δεν ξέρω όμως πόσο θα πρέπει να είναι αυτή. 

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα έκανα μια μέτρηση νιτρικών πριν αλλάξω το νερό όπως κάνω κάθε Κυριακή άλλωστε να παίρνω μετρήσεις για να ξέρω που βρίσκομαι κι έπαθα ένα σοκ, μέτρησα νιτρικά ένα τεράστιο μηδενικό! Μήπως λοιπόν φταίει κι αυτό για την άλγη; Παρόλο που ρίχνω nitrogen τη διπλάσια ποσότητα απ αυτή που προτείνει η seachem, παρόλο που ταίζω δύο φορές τη μέρα, εντούτοις μετράω 0. Θα αυξήσω στο τριπλάσιο το nitrogen αυτή τη βδομάδα, αν μετρήσω την άλλη Κυριακή πρώτα ο Θεός νιτρικά 10 είναι καλά ή θα πρέπει να μετρήσω 25; Φυτά ρουφήχτρες νιτρικών δεν έχω, η σεσιφλόρα λογικά τα ρουφάει είναι και το πιο γρήγορο φυτό από πλευράς ανάπτυξης στο ενυδρείο μου, αν αυξήσω τα νιτρικά υπάρχει περίπτωση να δω προκοπή με την άλγη; 

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να φταιει και αυτο που λες με τα νιτρικα.

Σιγουρα η σεσιφλορα ρουφαει πολλα νιτρικα.

Δοκιμασε το και βλεπεις αν θα εχει επιδραση στην αλγη.

Βγαλε και οση μπορεις μηχανικα.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι παρόμοιο με τα νιτρικά είχα παρατηρήσει και εγώ στο δικό μου ενυδρείο όταν είχα την grolux και έχω και εγώ sessiliflora. Αγανάκτησα να έχω μετρήσιμα νιτρικά. Βέβαια θέμα με την συγκεκριμένη άλγη δεν είχα.

Αυτό που έκανα ήταν να μειώσω τον φωτισμό (συγκεκριμένα έβγαλα την grolux και άφησα μόνο μια daylight) και έριχνα kno3. Προσάρμοσα την ποσότητα που έριχνα μέχρι να έχω γύρω στο 10-20ppm νιτρικά.

Δεν σου λέω να μειώσεις τον φωτισμό σου (που σύμφωνα με την ludwigia που βλέπω δεν έχεις και πολύ), απλά αναφέρω τι κάνω εγώ για την green dust που έχω. Άρα όντως η sessiliflora είναι ρουφήχτρα και νιτρικών μιας και είναι γρήγορης ανάπτυξης.

 

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ευχαριστώ, για τη ludwigia  που λες είναι φρεσκοκομμένη κι είναι πράσινη, βέβαια σ αυτό το ύψος δύσκολα κοκκινίζει αλλά όταν φτάνει κοντά στους 10 πόντους απ την επιφάνεια παίρνει ωραίο κόκκινο χρώμα, όχι πολύ έντονο βέβαια αλλά αυτός ήταν κι ο λόγος που έφτιαξα το καινούριο καπάκι, για να αυξήσω το φωτισμό για το κόκκινο αλλά και για τα μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα που παρουσιάζει η σεσιφλόρα. Επίσης ήθελα να ρίξω και σίδηρο για να τη βοηθήσω αλλά με πρόλαβε η άλγη κι έμεινα πίσω σ αυτό το θέμα. Υπάρχει περίπτωση να θέλω και φωσφορικά για την άλγη ή να έχω πολλά απ τις ταμπλέτες του βυθού; Δεν έχω τεστ αλλά είναι κι ακριβό για να πω ότι θα πάρω, υπάρχει άλλος τρόπος να το καταλάβω; Σήμερα που έκανα την αλλαγή νερού λέω να μην ανάψω καθόλου φως, τι λέτε θα βοηθήσει καθόλου;

Έγινε επεξεργασία - ΚΩΣΤΑΣ_60702
Link to comment
Share on other sites

Αν είχες έλλειψη φωσφορικών θα είχες green spot άλγη, αλλά αυτό θα ίσχυε στην περίπτωση που είχες νιτρικά.

Δηλαδή χαμηλά φωσφορικά-ψηλά νιτρικά έχεις green spot. Το ανάποδο, έχεις bba.

Ανέβασε τα νιτρικά και βλέπεις.

Link to comment
Share on other sites

Green spot έχω κι απ αυτή αλλά ελεγχόμενη, βγαίνει λίγο στα τζάμια και στο ξύλο αλλά την καθαρίζω με το μαγνήτη, βέβαια δεν εξαφανίζεται εντελώς. Ξεκινάω σήμερα με 3ml μέρα παρά μέρα nitrogen δηλαδή 9ml την εβδομάδα γιατί με τα 6 της προηγούμενης βδομάδας μέτρησα 0 να δω τι θα μετρήσω αυτή τη βδομάδα, ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Ελειπα 4 μέρες και σήμερα που γύρισα είδα ότι η άλγη χειροτερεύει, παρόλο που είχα βγάλει εντελώς εκτός τη μία λάμπα και τη grolux την είχα μειώσει σε 6 ώρες φωτοπερίοδο, πλέον είμαι σίγουρος ότι πέραν της green spot και gba έχω σίγουρα και bba η οποία διορθώστε με αν κάνω λάθος, λατρεύει την κυκλοφορία έτσι δεν είναι; Μήπως με το diy αντιδραστήρα που έχω φτιάξει για το διοξείδιο και την αύξηση της κυκλοφορίας δημιουργήθηκε κι αυτή; Να σημειώσω πως αυτό το κυκλοφορητάκι δεν το έχω κάτω απ την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου αλλά στην απέναντι διαγώνια γωνία ώστε να πιάνω όλο το ενυδρείο μιας και φοβόμουν ότι η κακή κυκλοφορία ήταν ύποπτη για κυανοβακτήριο. Επίσης βλέπω το κόκκινο φυτό να μαδάνε τα φύλλα του πολύ εύκολα και τη ρίζα να έχει αυτό το πράσινο χνούδι, το ίδιο κι η moss, το ίδιο και ο εχινόδωρος, η java fern έχει βγάλει μαύρες τρίχες που υποπτεύομαι ότι είναι bba, τι γίνεται ρε παιδιά για βοηθήστε γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι πάει στραβά. 

Link to comment
Share on other sites

Βάλε φώτο. Με τα φωσφορικά τι έκανες; Ρίχνεις;Τεστ φωσφορικών πήρες;

Link to comment
Share on other sites

Οχι γιατί είναι ακριβά για μένα το συγκεκριμένο τεστ, υπάρχει όμως περίπτωση να είναι περίσσεια; Ρωτάω γιατί είχα κάνει πριν μία βδομάδα ανακατάταξη στα φυτά ξεφυτεύοντας μερικά και ο βυθός έχει στικάκια του Lidl τα οποία έχουν ΝΡΚ 12-6-9, μήπως σηκώθηκε υλικό απ το βυθό και μου δημιούργησε τις άλγες; 

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα στικάκια τα είχα χρησιμοποιήσει και εγώ ένα διάστημα και δεν μου άρεσαν. Δεν κατάφεραν ποτέ να λιώσουν 100% και κάποιες ρίζες είχαν κολλήσει πάνω στα στικάκια και είχε μπερδέψει μαζί και χαλίκι.

Link to comment
Share on other sites

Αν είχες έλλειψη φωσφορικών θα είχες green spot άλγη, αλλά αυτό θα ίσχυε στην περίπτωση που είχες νιτρικά.

Δηλαδή χαμηλά φωσφορικά-ψηλά νιτρικά έχεις green spot. Το ανάποδο, έχεις bba.

Ανέβασε τα νιτρικά και βλέπεις.

 

Δεν ισχυει κατι τετοιο...

Link to comment
Share on other sites

Ποιό δεν ισχύει; Ότι η green spot δηλώνει έλλειψη φωσφορικών;

Link to comment
Share on other sites

Ελειπα 4 μέρες και σήμερα που γύρισα είδα ότι η άλγη χειροτερεύει, παρόλο που είχα βγάλει εντελώς εκτός τη μία λάμπα και τη grolux την είχα μειώσει σε 6 ώρες φωτοπερίοδο, πλέον είμαι σίγουρος ότι πέραν της green spot και gba έχω σίγουρα και bba η οποία διορθώστε με αν κάνω λάθος, λατρεύει την κυκλοφορία έτσι δεν είναι; Μήπως με το diy αντιδραστήρα που έχω φτιάξει για το διοξείδιο και την αύξηση της κυκλοφορίας δημιουργήθηκε κι αυτή; Να σημειώσω πως αυτό το κυκλοφορητάκι δεν το έχω κάτω απ την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου αλλά στην απέναντι διαγώνια γωνία ώστε να πιάνω όλο το ενυδρείο μιας και φοβόμουν ότι η κακή κυκλοφορία ήταν ύποπτη για κυανοβακτήριο. Επίσης βλέπω το κόκκινο φυτό να μαδάνε τα φύλλα του πολύ εύκολα και τη ρίζα να έχει αυτό το πράσινο χνούδι, το ίδιο κι η moss, το ίδιο και ο εχινόδωρος, η java fern έχει βγάλει μαύρες τρίχες που υποπτεύομαι ότι είναι bba, τι γίνεται ρε παιδιά για βοηθήστε γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι πάει στραβά. 

 

Συνηθως η bga αλγη εμφανιζεται σε κακη κυκλοφορια, και  πολυ χαμηλα no3.

Δυναμωσε λιγο το co2.

 

Και παρακολουθησε αλλαγες στα ψαρια και στα φυτα.

Τις ταμπλετες τι τις ηθελες?

Ξερεις τι περιεχουν και ποσο αποδεσμευουν ?

 

Αν δεν χρησιμοποιεις τεστακια κανε μεγαλες αλλαγες στην εβδομαδα, 50-70% ωστε να μηδενιζει το συστημα.

 

Τα λιπασματα που ριχνεις ειναι

1,5ml νο3 -->0,99ppm

 

2ml flousrish

B        0.0018

Ca        0.028

Cl        0.23

Co        0.00008

Cu        0.00002

Fe        0.064

K        0.0614

K2O        0.074

Mg        0.022

Mn        0.00236

Mo        0.00018

N        0.014

Na        0.026

NO3        0.0616

P        0.00088

P2O5        0.002

PO4        0.0026

S        0.05546

Zn        0.00014

 

Και ks2so4 5 ml ---> 2.4 ppm

 

Γενικα εχεις ευκολα φυτα.

Αυξησε λιγο τα νιτρικα σου και παρε και ενα φωσφορο να ριχνεις.

Αν θελεις οικονομικο μπορεις να παρεις fleet enema απο το φαρμακειο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συνηθως η bga αλγη εμφανιζεται σε κακη κυκλοφορια, και  πολυ χαμηλα no3.

Δυναμωσε λιγο το co2.

 

Και παρακολουθησε αλλαγες στα ψαρια και στα φυτα.

Τις ταμπλετες τι τις ηθελες?

Ξερεις τι περιεχουν και ποσο αποδεσμευουν ?

 

Αν δεν χρησιμοποιεις τεστακια κανε μεγαλες αλλαγες στην εβδομαδα, 50-70% ωστε να μηδενιζει το συστημα.

 

Τα λιπασματα που ριχνεις ειναι

1,5ml νο3 -->0,99ppm

 

2ml flousrish

B        0.0018

Ca        0.028

Cl        0.23

Co        0.00008

Cu        0.00002

Fe        0.064

K        0.0614

K2O        0.074

Mg        0.022

Mn        0.00236

Mo        0.00018

N        0.014

Na        0.026

NO3        0.0616

P        0.00088

P2O5        0.002

PO4        0.0026

S        0.05546

Zn        0.00014

 

Και ks2so4 5 ml ---> 2.4 ppm

 

Γενικα εχεις ευκολα φυτα.

Αυξησε λιγο τα νιτρικα σου και παρε και ενα φωσφορο να ριχνεις.

Αν θελεις οικονομικο μπορεις να παρεις fleet enema απο το φαρμακειο.

 

Σ ευχαριστώ που ασχολήθηκες, τεστ φωσφορικών δεν έχω γιατί είναι ακριβό, αυτό που γράφεις πιο πάνω δεν κατάλαβα, Τα λιπασματα που ριχνεις ειναι

1,5ml νο3 -->0,99ppm τι σημαίνει αυτό; Μήπως είναι για το nitrogen; Αν όντως είναι γι αυτό ρίχνω λίγο έτσι; Για το Κάλιο ξέρω τι ρίχνω βάσει http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm, περίπου 12ppm εβδομαδιαίως, είναι καλά ή να το αυξήσω; Αυτό που δεν ξέρω είναι πόσα ppm μου δίνει το nitrogen. Εχω αγοράσει κι έχω φτιάξει ΚΝΟ3 το οποίο βάσεις της πιο πάνω εφαρμογής ξέρω πόσα νιτρικά ρίχνω αλλά περιμένω να τελειώσει το nitrogen για να το χρησιμοποιήσω, το οποίο όμως nitrogen δεν μπορώ να το σταθεροποιήσω. Δηλαδή έχει τύχει να ρίχνω καθημερινά 1,5 ml nitrogen και τέλος της εβδομάδας να μετράω 25 ml/lt. KNO3, και την επόμενη εβδομάδα με την ίδια δοσολογία να μετράω 10 ή και 0. Επίσης αυτή τη βδομάδα ρίχνω 2ml καθημερινά και την Πέμπτη που μέτρησα νιτρικά είχα πάλι 0, ποιο διάολο φυτό το κάνει αυτό; Αν όντως έχω καταλάβει καλά, με το nitrogen βάζω 6mg/lt εβδομαδιαίως; Τα ψάρια δεν παράγουν μέσω της βιολογίας νιτρικά; Δηλαδή τα φυτά τρώνε και το nitrogen και τα απόβλητα της βιολογίας; Οπως είπα και πιο πάνω μετράω και στο μικρό ενυδρειάκι που ρίχνω νιτρικά για επιβεβαίωση ότι δεν έχει χαλάσει το τεστ κι εκεί μετράω και 25 και τα τεστ (sera) λήγουν το 2018. Κακή κυκλοφορία δεν θα το λεγα, στα 100 λίτρα έχω το εσωτερικό κυκλοφορητή που είναι 600lt/h, το μαμά φίλτρο είχε 400 κι έχω και το κυκλοφορητάκι για τη διάχυση του co2 που είναι 200lt/h. Το διοξείδιο βάσει του πίνακα PH-KH είναι στα 20ppm αφού έχω pH=6,8 και ΚΗ=4, το pH το μετράω με ηλεκτρονικό γιατί με τα υγρά τεστ δεν ήξερα αν έχω 6,6 ή 6,8, είναι δύσκολο με τις χρωματικές διαβαθμίσεις της ΑΡΙ να βγάλεις άκρη και της sera έχει 6.5, 7.0, οπότε πάλι δεν ξέρω που ακριβώς είμαι. Θα θελα και την γνώμη σου για το φωτισμό. Επίσης έχω αγοράσει σίδηρο από χθες για να βοηθήσω το κόκκινο φυτάκι κι έλεγα να ξεκινήσω με τη μισή απ την προτεινόμενη δόση, αντί για 2,5 ml καθημερινά που προτείνει η seachem λέω να βάζω 1 για αρχή, θα θελα την άποψή σου και γι αυτό. Οι τιμές που γράφεις στο flourish είναι ppm? Οι αλλαγές που κάνω συνήθως είναι 40%, σπάνια κάνω και 50%. 

 

Έγινε επεξεργασία - ΚΩΣΤΑΣ_60702
Link to comment
Share on other sites

Επειδή περαιτέρω επεξεργασία δεν πρόλαβα, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το συνεχές ποστ απ τους διαχειριστές, θα ήθελα επίσης κύριε nicpapa να μου πείτε τη γνώμη σας τι να κάνω από δω και πέρα με το flourish, ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

To ενυδρειο σου ειναι 100 λιτρα.

Τα ppm ειναι η συγκεντρωση στο νερο.

 

Οποτε εχουμε και λεμε θα στα γραψω σε 1 ml για να ξερεις τι βαζεις μεσα. :)

 

Το 1ml seachem nitrogen μας δινει στα 100λιτρα.  0,66 ppm no3.

 

To 1 ml seachem flurish  μας δινει σε ppms..

 

B        0.0009
Ca        0.014
Cl        0.115
Co        0.00004
Cu        0.00001
Fe        0.032
K        0.0307
K2O        0.037
Mg        0.011
Mn        0.00118
Mo        0.00009
N        0.007
Na        0.013
NO3        0.0308
P        0.00044
P2O5        0.001
PO4        0.0013
S        0.02773
Zn        0.00007

 

Seachem iron  1 ml ---> 0,1ppm fe.

 

Αν παρεις fleet enema για φοσφωρο απο το φαρμακειο.

1 ml -> 1,3 ppm po4.

 

Aν πας με seachem  για να πιασεις 1 ppm θελεις 25 μλ . :)

 

Τωρα σε σκονες δεν ξερω τι αναλογιες εχεις κανει.

 

Γενικα το καλιο δεν μας ενοχλει σε τιποτα .

 

Για να πιασεις 5ppm καλιο απο το k2so4 πρεπει να ριξεις στο ενυδρειο 1,1 gr.

 

5 ppm νιτρικα απο kno3 σκονη ριχνεις 0,8 gr.

 

Τι προτεινω απο θεμα λιπανσης.

 

Ακολουθα την μεθοδο της Εstimate index. με λιγοτερα ppm.

 

Χωρισε τα λιπασματα σου  σε μακρο μικρο.

Macro :Kno3 ,K2so4, fleet enema

Micro : iron, seachem flourish.

 

Πχ

Δευτ micro

Τριτη  macro

Τετ  micro

Πεμ macro

Παρ micro

Σαβ  Τιποτα

Κυρ  Αλλαγη νερου  50 %  macro

 

Τωρα υπολογισε τις δοσεις ξεκινα απο εδω και στην συνεχεια αυξανεις ή μειωνεις, αναλογα με τις μετρησεις που θα εχεις στο τελος της εβδομαδας. 

 

Νο3  5 ppm   0,8 gr απο kno3 ή 7,5 ml seachem nitrogen

Po4 1 ppm   0.8ml απο fleet enema

Fe 0.1-0.2 ppm   1 ml seachem iron

K  5 ppm  1,1 gr απο k2so4

flourish 1-1.5 ml , ετσι και αλλιως τα περισσοτερα ιχνοστοιχεια υπαρχουν και στο νερο δικτυου.

 

Γενικα στο ενυδρειο

 

Μην πειραζεις τον φωτισμο συνεχεια, 8 ωρες φωτισμου ειναι μια καλη αρχη.

Αλλαγες νερου και αφαιρεση μηχανικα την αλγη.

Αν μπορεσεις βγαλε και αυτα που εβαλες στις ριζες των φυτων .

Χρηση excel για να καψεις την bba , και στην συνεχεια θα δεις αν σταματησε να αναπτυσεται.

Τα λιπασματα δεν προκαλουν τις αλγες, αλλα η μη σωστη αναπτυξη των φυτων... :)

Αυξησε το co2 ....

Οι περισσοτερες αλγες οφειλονται στο χαμηλο co2, δηλαδη χαμηλη αναπτυξη των φυτων.

 

Για τα νιτρικα , επαληθευσε τα τεστακια σου.

Βαλε σε 10 λιτρα οσμωση σε ενα κουβαδακι και βαλε 7,5 ml  seachem nitrogen ,στο τεστακι μετα θα πρεπει να μετρησεις 5ppm νο3.

 

 

Αυτο που αναφερεις για τα πολα νιτρικα , μπορει να οφειλεται στο οτι τα φυτα σταματατανε να αναοπτυσονται, πχ λογο οτι τους λειπει ενα στοιχειο.

 

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...