Jump to content
Sign in to follow this  
Aquazone Team

Καλλιέργεια πράσινου νερού - του David Ramsey

Recommended Posts

Καλλιέργεια πράσινου νερού


Ένα άρθρο του David Ramsey


http://www.djramsey.com/tropfish/algaegrowing


 


 


Απαραίτητος Εξοπλισμός


Εξοπλισμός: 1 ή περισσότερα μεγάλα δοχεία


Πηγή φωτός σε εσωτερικό χώρο:Δυνατό φωτισμό οσο είναι δυνατόν περισσότερο


Πηγή φωτός σε εξωτερικό χώρο:Ένα σημείο που να το βλέπει αρκετά ο ήλιος


Τροφή για την άλγη:απόβλητα ψαριών, απόβλητα χελωνών, ξηρά μπιζέλια


 


post-59611-0-88838100-1467787089_thumb.j


Υπάρχουν τόσες πολλές χρήσεις για την άλγη με τα ψάρια σας.Η άλγη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη τροφη των μικρών ψαριών.Προσθέτοντας δυνατό φωτισμό στο ενυδρείο και μια σέσουλα άλγη θα καθαρίσει νεφελώδη βακτήρια που φορτώνονται σε ένα ενυδρείο γρήγορα.Η άλγη θα ταΐσει την αρτέμια σας και θα την βοηθήσει να αναπτυχθεί.Η άλγη είναι το κλειδί στη ζωή στον πλανήτη. Πρέπει να ξέρετε πώς να πάρετε μια σέσουλα άλγη εύκολα και γρήγορα.


post-59611-0-57813700-1467787092_thumb.j


Πρίν κάποια χρόνια έκανα πολλά πειράματα για να καθορίσω ποια ήταν τα καλύτερα τρόφιμα για να αρχίσουν και να διατηρήσουν έναν πολιτισμό αλγών. Οι νικητές;Η σκόνη Spirulina θα αρχίσει μια καλή άνθιση αλγών. Οι χελώνες ή το χρυσόψαρο θα σας δώσουν μια μεγάλη έναρξη αλγών. Ένα μέρος σαλιγκαριών οποιουδήποτε είδους που τρώει πολύ και λερώνει πολύ είναι ένας άλλος καλός τρόπος. Τα μικρά νεκρά ζώα επίσης, αλλά η μυρωδιά και το ύδωρ το κάνουν μια κακή επιλογή. Δεν είχα ποτέ πολύ τύχη με το ξηρό άχυρο ή το ξηρό μαρούλι.


post-59611-0-65981400-1467787095_thumb.j


Αυτός είναι ο τρόπος που συνήθως διαβάζω για την παρασκευή άλγης αλλα όχι για εμένα. Σε μια σκάφη με φυτό λίμνης (χωρίς αερισμό) και δημιουργείται αρκετή άλγη αν προσθέσω πολύ παραπάνω υγρό λίπασμα.Οι τρόποι παρασκευής άλγης είναι πολλοί, έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!


Η μέθοδος στην ανάπτυξη των αλγών είναι η ίδια ανεξάρτητα από το αν την φτιάξουμε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Θα χρειαστούμε μια σκάφη ή ενα μεγάλο εμπορευματοκιβώτιο, προσθέτουμε το καθαρό ύδωρ και τρόφιμα για τα άλγη. Σε εσωτερικό χώρο παρέχεται αρκετό φώς 24 ώρες το 24ωρο.Σε εξωτερικό χώρο φροντίστε να είναι οσο περισσότερο γίνεται σε σημείο που να χτυπάει δυνατά ο ήλιος.Δώστε λίγο χρόνο και σύντομα η άλγη θα αρχίσει να ανπτύσεται!


post-59611-0-80702200-1467787098_thumb.j


Κάτι σημαντικό! Όταν η άλγη πάει πραγματικά καλά θα πρέπει να την συγκομίσετε.Διαφορτικά θα υπερπλυθήνει και θα λερώσει αρκετά το νερό ώστε να χαλάσει.Αφαιρέστε ένα μεγάλο μέρος και προσθέστε καινούργιο νερό.Οτιδήποτε για να περιορίσει τον πλυθησμό ώστε να συνεχίσει.Βασικά μια καλιέργεια δάφνιας θα μπορούσε να φάει μεγάλο μέρος της άλγης και να την καθαρίσει.Η άλγη θα φάει ότι και αν ρίξετε οπότε να θυμάστε να ρίχνετε σε καθημερινή βάση "τροφή".Το νερό όμως δεν θα διαρκέσει για πάντα.Φροντίστε να διατηρείται την άλγη σε διαφορετικά δοχεία,έτσι αν χαλάσει κάποιο να έχετε πάντα μια έτοιμη καλλιέργεια για ξεκίνημα.


Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Noima Raveway
      καλισπερα επιασα προσφατα δουλεια σε ενα πετ σοπ και εχουν ενα ενυδρειο με καμια 10αρια χρυσοψαρα γυρο στα 170 λιτρα, ενα φιλτρο 800λ/ωρα με σφουγκαρακι και ανθρακα(1μισι μινων) χωρις φυτα με λιγα ντεκο και ενα πλαστικο φυτο και μονιμα το νερο γινεται πρασινο καναμε αλαγι νερου κανονικα και παλι τα ιδια μετα απο μια βδομαδα το αδειασαμε ολο το νερο πλιναμε τα φιλτρα βαλαμε κενουργιο ιποστρομα πλιναμε το ντεκορ και παλι εγινε πρασινο μετα βαλαμε και ενα δευτερο φιλτρο με βιοχιμικο καθαισμο σφουγγαρακι, μακαρονι και της αλλες της μαυρες πλαστικες μπαλιτσες, και παλι το νερο εγινε πρασινο μετα απο μαι βδομαδα ξανα αλαξαμε τα 3/4 του νερου πλιναμε φιλτρα και δε βαλαμε βακτιρια και παλι τα ιδια πραγματικα δε ξερω τι να κανω με αυτο το ενυδρειο
    • By natateo
      Καλησπερα!
      Θελω τα φωτα σας λιγο....
      Την Τριτη θα εχω ενα κουτακι με springtails. Πως ξεκιναμε καλλιεργεια και πως ταιζουμε και με τι;;;;;;;;;
      Διαβασα χιλια δυο αρθρα, αλλα ειναι τοσο διαφορετικα, που με μπερδευουν....
      Για υποστρωμα αλλοι λενε coconut, αλλοι ξυλοκαρβουνο... απο τροφη   μεχρι και μαγια μπυρας και αποξηραμενα μανιταρια.....
      @Χρήστος!!!!!!! Βοηθεια!!!!!!!!!
    • By natateo
      Enchytraeus albidus στη φύση φτάνει σε μήκος 35mm, σε καλλιέργεια μέχρι 45mm. Όλα τα σκουλήκια Enchytraeus έχουν ένα χαρακτηριστικό λευκό χρώμα (γαλακτώδες), γι 'αυτό πήραν το όνομά τους.
      Ζουν στο έδαφος πλούσιο σε χούμο, τρέφονται με οργανικά υπολείμματα. Τα σκουλήκια είναι ερμαφροδιτικά, πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
      Έτοιμοι για αναπαραγωγή σε ηλικία τριών εβδομάδων.
      Πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασία 16-24 βαθμούς , σε χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνει την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, και σε υψηλότερες θερμοκρασίες η καλλιεργεια αρχίζει να πεθαίνει.
      Καλλιέργεια στο σπίτι.
      Χρησιμοποιούνται  μόνο δύο είδη  , είναι παρόμοια μεταξύ τους και διαφέρουν μόνο ως προς το μέγεθος. Αυτά είναι το Enchytraeus albidus – μεγάλο (white worm) και το Enchytraeus buchholzi – μικρό (grindal worm).
      White worms.
      Αγοράζουμε μπόλι από https://aquariumshop.gr/product-category/frontida/trofes/zontanes-trofes/page/2/ (αν δεν υπαρχει, παιρνουμε τηλ και ρωταμε πότε θα ειναι διαθεσιμο.)
      Για την καλλιέργεια  χρησιμοποιουμε  ξύλινα, πλαστικά κουτιά, γλάστρες, πλαστικά δοχεία, κουτια απο φελιζολ, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από την ποσότητα του σκουληκιού που θέλουμε να έχουμε. Εγώ έχω και τα πλαστικά ταπερ από παγωτό 2 λ και κουτί από φελιζολ 40Χ25Χ10 με καπάκια όλα.
      Υποστρωμα. Τα έχω σε χώμα για φυτά 50% (Algoflash)+ 50% υποστρωμα κοκοφοινικα https://www.growmarket.gr/upostromata-udroponias/ugro-small-rhiza-11lt-detail
      Τροφές - είναι βραστά  λαχανικά (φύλλα λάχανου, πατάτες, καρότα, κολοκύθα κλπ.), νιφάδες βρόμης (φτιάχνω πηχτή κρεμά), λευκό ψωμί με γιαούρτι, corn flakes θρυμματισμένα κ.λπ. ή οπως στο video του David Ramsey- ψωμι με κεφιρ και μαγια μπυρας.
      Ταΐζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα , βάζουμε τόση τροφή ώστε να την φάνε ολα μέχρι το επόμενο τάισμα.
      Στο υπόστρωμα κάνουμε αυλάκια και “θάβουμε” το φαγητό.
      Περιμένουμε τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να αναπτύξει  καλά η καλλιέργεια.
      Καλη ορεξη στα ψαρακια μας!
      Φωτογραφιες απο την καλλιεργεια μου.


      πως  μαζευουμε καθαρο σκουλικακι, οταν δεν εχουμε ακομα "αναπτυγμενη καλλιεργεια και ολα τα σκουλικακια κρυβονται μεσα στο χωμα...
      1- παιρνουμε ενα μπολ η βαθυ πιατακι
      2- βαζουμε χωμα με τα σκουλικια μεσα

      3- σε ενα αλλο πιο μεγαλο πιατο βαζουμε ζεστο νερο(προς καυτο) και πανω τοποθετουμε το μικρο μπολ

      στο νερο εβαλα λιγο χρωμα για να φαινεται σταθμη νερου.
      4- σκεπαζουμε το μπολ με ενα αλλο πιατακι (τα σκουλικια θελουν σκοταδι), παρα που δεν ειναι απαραιτητο.
      και περιμενουμε 10 λεπτα περιπου.
      Αποτελεσμα-
      Μαζευουμε καθαρο σκουλικι και ταιζουμε τα ψαρια.
      Μπορουμε και να τα ψεπλενουμε λιγο (καλυτερα σε μαυρο μπολ - για να φαινονται.
      Στο νερο και παλι γινονται ενα κουβαρι μεσα σε λιγα λεπτα.

       
      Και ενα βιντεο απο τον David Ramsey
       
       
       
       
    • By natateo
      Καλημερα σ΄ολους! Θα ηθελα λιγη βοηθεια σας για να φτιαξω ενα λιμνακι για daphnia. Το εξοχικο ειναι 3χλμ απο την πολη και μπορω ανετα να πηγαινω για "ψαρεμα".
      Ερωτησεις ειναι:
      1. διαστασεις( το λιγοτερο...) γιατι θα σκαψω με φτυαρι!
      2. βαθος;;;
      3. στη σκια η στον ηλιο; (οταν χτυπησουν τα 40αρια το καλοκαιρι, τι θα γινει;)
      Απο θεωρια ειμαι full, θα ηθελα συμβουλες απο εμπειρους συγχομπιστες, οποιοι εχουν κανει παρομοιες δουλιες η απλα εχουν μικρα λιμνακια ( εξοχη,κτημα)
      Ευχαριστω!
    • By natateo
      Πριν απο 3ς εβδομαδες  μου ηρθε μια σκεψη να μεγαλωσω αρτεμια.
      Γεννηστρα ηταν αδεια και μου κακοφανηκε.
      Γεννηστρα - 4 λ + αεραντλια +θερμοστατης στους 25 βαθμους.
      Νερο βρυσης (σε 1λ - 30γρ αλατι χοντρο Γλαρος)
      Την γεννηστρια εβαλα μπροστα στο παραθυρο για μια εδδομαδα(για να πρασινισει το νερο,αλλα δεν ηθελε να πρασινιζει)
      Μετα μπηκε νεοεκκολαπτομενη καθαρη αρτεμια ( τα αυγα ηταν 1/8  κ.γ) και για τροφη χυμος απο σπανακι (1ml) και ξερη μαγια 1ml -(διαλυμενη στο νερο )1/4 κ.γ σε 50γρ νερου.  Αποτελεσμα :

       
              Και σε 2 εβδομαδες :

    • By natateo
      Αποκελυφοποίηση αρτέμιας.

      Γιατί  θέλω να γράψω για αυτό;

      Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα :

      1.      Δεν χρειάζεται να χωρίζεις ζωντανές λάρβες από  χιτίνι ,που επιπλέει και από τα νεκρά αυγά.

      2.      Τα νεογέννητα ψαράκια δεν θα φανέ κατά λάθος κανα αυγό με κέλυφος η τα "αλεξίπτωτα" με αποτέλεσμα να βουλώσει το έντερο τους.

      Πως το κάνουμε:

      1.      Παίρνουμε ένα βάζο (ότι έχουμε), βάζουμε 500 μλ νερού (κρύο από την βρύση).

      2.      Ρίχνουμε μέσα μισό κουτάλι του γλυκού αλάτι(χωρίς προσθετά!) περίπου 2-3γρ., ανακατεύουμε καλά.

      3.      Ρίχνουμε μέσα μισό κουταλάκι γλυκού αυγά αρτέμιας και ανακατεύουμε ξανά.


      1.      Αφήνουμε να μουλιάσουν τα αυγά για 1 ώρα. Τα ανακατεύουμε ανά 20 λεπτά περίπου.

      2.      Τα στραγγίζουμε με ένα πανί.


      Ετοιμάζουμε μίγμα για αποκελυφοποίηση αυγών :

      1.      Βάζουμε γάντια(για πλύσιμο πιάτων).

      2.      Σε ένα βάζο μισού λίτρου(η 1 λίτρου)  ρίχνουμε χλωρίνη(εγώ χρησιμοποιώ Klinex gel) διαλυμένο στο νερό  1:2  η  1:2,5 (δηλαδή 1 ποτηράκι χλωρίνη

      με 2 η 2,5 ποτηράκια νερού κρύο! ).

      Εκτέλεση:

      1.  Σ΄αυτό το διάλυμα βάζουμε τα στραγγισμένα αυγά αρτέμιας και συνεχώς ανακατεύουμε μέχρι τα αυγά να πάρουν σκούρο πορτοκαλί χρώμα(σαν λερωμένο πορτοκαλί.

      2.  Χρόνος αποκελυφοποίησης  είναι γύρο στα 5 με 10 λεπτά.

      Στραγγίζουμε τα αυγά από την χλωρίνη και τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό(κρύο) για 5-7 λεπτά( μέσα στο πανί).

      Μετά τα βάζουμε για εκκόλαψη όπως πάντα(25-35 γρ αλάτι για 1 λ νερό με αεραντλία. Σε 24 ώρες με t=24-25C έχουμε λάρβες (nauplia) αρτέμιας.










    • By theodor72
      Τα σκουληκάκια grindal είναι μια εύκολη, οικονομική και θρεπτική τροφή για ψάρια μετρίου ή μικρού μεγέθους. Η δημιουργία μιας καλλιέργειας είναι απλή υπόθεση και σας παρουσιάζω πως ετοίμασα σε ελάχιστο χρόνο μια για έναν φίλο του AZ.

      Πρώτα χρειαζόμαστε ένα σχετικά μικρό και ρηχό ταπεράκι. Πήρα λοιπόν μια απλή συσκευασία από super market. Αν είναι διαφανές βοηθάει σημαντικά στην παρατήρηση. Το καπάκι πρέπει να κλείνει ερμητικά για να μην αρχίσουν τα σκουληκάκια τις εξερευνήσεις, αλλά και για να μη γεμίσει μυγάκια η καλλιέργεια. Στο καπάκι άνοιξα μία τρύπα (ακόμα καλύτερα είναι δύο τρύπες) για να ανανεώνεται ό αέρας της καλλιέργειας. Το άνοιγμα αυτό το έφραξα με υαλοβάμβακα (και απλό βαμβάκι κάνει την ίδια δουλειά) προσέχοντας όμως να μη το παραφρακάρω και κόψω εντελώς τη διέλευση του αέρα.

      Έπειτα έκοψα (μετά δυσκολίας) από το "τούβλο" χώματος humus λίγη ποσότητα, την έβαλα στο τάπερ και άρχισα να προσθέτω σταδιακά νερο. Το humus αυξάνει εντυπωσιακά τον όγκο του όταν βραχεί, γι' αυτό προσέχουμε να μη βάλουμε αρχικά πολύ χώμα. Προσέχουμε το χώμα να παραμείνει αφράτο και νωπό, χωρίς όμως να περισσέψει καθόλου νερό στον πάτο του τάπερ. Έχω ακούσει πως και το ψιλό φυλλόχωμα (χωρίς εντομοκτώνα) έχει τα ίδια αποτελέσματα.

      Τοποθέτησα πάνω στο χώμα μια ποσότητα από σκουληκάκια που θα αποτελέσει το "μπόλι" για τη νέα αποικία. Δίπλα τους τοποθέτησα λίγη τροφή. Εγώ χρησιμοποιώ κροκέτες για γάτες. Είναι φτηνές εύχρηστες και δε λερώνουν. Δεν έχω πειραματιστεί με κάποια άλλη τροφή από τις πολλές που τρώνε τα grindal.

      Στη συνέχεια σκέπασα τα σκουληκάκια με ένα διαφανές κομμάτι πλεξιγκλάς που προήλθε από τα κομμάτια μιας θήκης για CD. Το πλέξιγλας δε θα πρέπει να καλύπτει όλο το χώμα και να αφήνει ακάλυπτη κάποια επιφάνεια περιμετρικά.

      Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όταν η αποικία αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος, είναι να σηκώσουμε το κομμάτι πλέξιγλας και να ταΐσουμε στα ψάρια μας όποια ποσότητα θέλουμε από τα σκουληκάκια που έχουν μαζευτεί σε αυτό.


      Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν...
    • By theodor72
      ΓΕΝΙΚΑ
      Τα microworms είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής για το πρώτο τάισμα λαρβών που είτε είναι πολύ μεγάλες για infusoria ή πολύ μικρές για να τραφούν με ναυπλίους αρτέμιας. Το είδος που συνήθως καλλιεργείται από τους χομπίστες είναι το Panagrellus redivivus. Τρέφονται ευκαιριακά με βακτήρια. Ωστόσο, είναι πιθανό να καλλιεργείται από τους χομπίστες ένας αριθμός διαφορετικών ειδών.

      Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα από τα λίγα που δε γεννά αβγά, αλλά μικρά. Τα βακτηριοφάγα nematodes είναι γνωστά ως μια ενδεχόμενη πηγή τροφή για τις λάρβες ψαριών. Είναι εύκολο να ανατραφούν σε μεγάλες ποσότητες σε μια καλλιέργεια. Έχουν μικρό κύκλο ζωής και υψηλή γονιμότητα. Είναι μικροσκοπικά με μήκος από 0.5 ως 2.0 mm και διάμετρο 0.05 mm. Κάθε σκουληκάκι δημιουργεί 10 - 40 μικρά κάθε 5-7 ημέρες για μια περίοδο 26-36 ημερών που είναι και η διάρκεια ζωής του. Τα μικρά αποκτούν σεξουαλική ωριμότητα σε τρεις περίπου ημέρες. Τριπλασιάζουν το μέγεθος τους την πρώτη ημέρα και τις επόμενες τρεις ημέρες το αυξάνουν κατά 5-6 φορές.

      Το μικρό τους μέγεθος και η ευκολία καλλιέργειας τους, τα έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο, ιδίως σε σύγκριση με το αυξανόμενο κόστος και τον αμφίβολο αριθμό των εκκολαπτόμενων αυγών της αρτέμια. Πολλοί θεωρούν πως είναι μικρότερης θρεπτικής αξίας αλλά αυτό μάλλον δεν ευσταθεί και πρέπει να είναι ισάξια αν όχι καλύτερα από την νεοεκκολαφθείσα αρτέμια.

      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
      Τα miroworms είναι η πιο απλή καλλιέργεια ζωντανής τροφής. Όταν αφεθούν να αναπτυχθούν στις σωστές συνθήκες, θα πολλαπλασιαστούν σε τεράστιους αριθμούς. Είναι αξιόλογη ζωντανή τροφή και ανεκτική σε σχέση με τις συνθήκες που απαιτεί. Τα miroworms αγαπούν τη ζέστη και ένα εύρος θερμοκρασιών από 20 ως 25 °C είναι ιδανικό. Αν η θερμοκρασία κυμανθεί πέρα από αυτά τα όρια, είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω, ο ρυθμός που αναπαράγονται θα μειωθεί. Ωστόσο θα διατηρήσουν τον βιολογικό τους κύκλο και σε θερμοκρασίες από 5 ως και 37 °C. Επίσης έχουν το πλεονέκτημα πως παραμένουν ζωντανά και μέσα στο νερό για αρκετές ώρες (διάφορες πηγές αναφέρουν από 5 ως και περισσότερες από 24 ώρες) διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει όλα να έχουν καταναλωθεί.

      Πραγματικά, υπάρχουν άπειρα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φιλοξενήσουμε και να αναπτύξουμε μια καλλιέργεια miroworms. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρει κανείς το υλικό που τον βολεύει περισσότερο. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε οποιοδήποτε ρηχό, επίπεδο, στεγανό δοχείο με εφαρμοστό καπάκι. Αυτό αποτρέπει την μόλυνση της καλλιέργειας από έντομα ή άλλα ζωύφια, αλλά και την αφυδάτωση της. Μικρές τρύπες θα πρέπει να ανοιχτούν στο καπάκι, για την κυκλοφορία του αέρα και τα δοχεία να τοποθετηθούν σε αεριζόμενο χώρο. Θα μπορούμε να συλλέγουμε miroworms καθημερινά για ένα διάστημα 28-56 ημερών χωρίς να αλλάξουμε το υλικό της καλλιέργειας. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιούμε. Μετά από κάποιες εβδομάδες (ανάλογα με την θερμοκρασία) το μείγμα θα αρχίσει να εκπέμπει μια δυσάρεστη μυρωδιά και να φαίνεται αρκετά πιο σκούρο από πριν. Τότε θα πρέπει η καλλιέργεια να αντικατασταθεί. Είναι καλή ιδέα να έχουμε τουλάχιστον δύο καλλιέργειες ταυτόχρονα σε εξέλιξη, καθώς η παραγωγή μιας καλλιέργειας μπορεί να μειωθεί εξαιρετικά απότομα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε την δεύτερη καλλιέργεια περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη.

      Μια καλλιέργεια μπορεί να ετοιμαστεί από οποιοδήποτε αλεύρι σιτηρών, μαγιά και νερό. Ωστόσο το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή της.

      Ένα υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, είναι το αλεύρι από σιτάρι. Το αλεύρι ανακατεύεται με νερό ώστε να σχηματίσει έναν λείο πολτό και τοποθετείται στο δοχείο μας. Η προσθήκη μαγιάς στην αρχική προετοιμασία του υλικού δε φαίνεται να έχει κάποια επίδραση στην παραγωγικότητα των miroworms. Όμως η προσθήκη μαγιάς σε μια ήδη αναπτυγμένη καλλιέργεια σε εβδομαδιαία βάση, έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση τη παραγωγής μας. Μετά το «μπόλιασμα» του μείγματος μας με ζωντανά σκουλήκια μπορούμε να προσθέτουμε 5 ml διαλύματος μαγιάς (αναλογία : 1gr μαγιάς σε 10 ml νερού) με ψεκασμό πάνω στο μείγμα κάθε 7 ημέρες. Η προσθήκη μαγιάς εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη μυκήτων.

      Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε νιφάδες βρώμης (quaker). Αναμειγνύουμε ένα μέρος νερού με ένα μέρος βρώμης, απλώνουμε το μείγμα στο δοχείο της καλλιέργειας δημιουργώντας ένα στρώμα 15-25 χιλιοστών και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Αφήνουμε στη συνέχεια να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα υγρό πανί ότι υλικό έχει παραμείνει στα πλευρικά τοιχώματα του δοχείου. Αφού κρυώσει το μείγμα, τοποθετούμε τα αρχικά σκουλήκια στην επιφάνεια του μείγματος. Μέσα σε 3 – 6 ημέρες θα πρέπει να δούμε την επιφάνεια να κινείται. Με την χρήση μεγεθυντικού φακού μπορούμε να δούμε εκατοντάδες μικροσκοπικά σκουληκάκια.

      Και εδώ μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή σκουληκιών πασπαλίζοντας σκόνη μαγιάς στην επιφάνεια του μίγματος. Αυτό θα βοηθήσει μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες και μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να αρκεί. Αν το μείγμα γίνει πολύ νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε στο δοχείο μια φέτα ψωμί για να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία. Η προσθήκη του ψωμιού έχει παρόμοια επίδραση με αυτή της μαγιάς μπύρας.

      Μια ακόμη μέθοδος απαιτεί μόνο μια φέτα ψωμί και μαγιά μπύρας. Καταρχήν αφαιρούμε την κόρα από τη φέτα του ψωμιού και την τοποθετούμε έτσι ώστε να κάτσει καλά στον πάτο του δοχείου. Ανακατεύουμε 5 γραμμάρια μαγιά μπύρας με 1/4 του φλιτζανιού νερό και ρίχνουμε το μείγμα στο ψωμί φροντίζοντας να μουλιάσει εντελώς. Είναι πολύ σημαντικό να μην περισσεύει παρά ελάχιστο νερό όταν γείρουμε το δοχείο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο πιο υγρή είναι μια καλλιέργεια, τόσο χαμηλότερη είναι και η παραγωγή σκουληκιών.

      Στη συνέχεια προσθέτουμε την αρχική καλλιέργεια microworms, σκορπίζοντας την στην επιφάνεια του ψωμιού. Εφαρμόζουμε καλά το καπάκι του δοχείου και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, η καλλιέργεια θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με σκουλήκια να μετακινούνται στην επιφάνεια του. Καθώς καταναλώνεται το ψωμί, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια φέτα ψωμιού για να κρατήσουμε ενεργή την καλλιέργεια. Μετά την προσθήκη 3 – 4 φετών ψωμί η καλλιέργεια θα πρέπει να αντικατασταθεί.

      ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ MICROWORMS
      Η συλλογή των σκουληκιών είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Απλά περιμένουμε μέχρι τα σκουλήκια να αρχίσουν να ανεβαίνουν στα τοιχώματα του δοχείου και τα μαζεύουμε από εκεί «ξύνοντας» με μια σκληρή βούρτσα, ένα πλαστικό μαχαίρι ή οτιδήποτε άλλο μας βολεύει στην επιφάνεια του δοχείου. Ξεπλένουμε τη βούρτσα ή το μαχαίρι σε ένα ποτηράκι με 2 – 3 εκατοστά νερό. Μετά από μερικές επαναλήψεις, θα μπορούμε να δούμε στο νερό αναρίθμητα σκουλήκια να «παλεύουν» στο νερό. Μπορούμε τότε να ταΐσουμε στις λάρβες χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο. Καλό είναι όταν συλλέγουμε τα σκουλήκια να μην ερχόμαστε σε επαφή με το υλικό της καλλιέργειας για να μη μεταφερθεί υλικό στο ενυδρείο και να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση του νερού. Εναλλακτικά μπορούμε να απλώσουμε στην επιφάνεια της καλλιέργειας μικρά επίπεδα ξυλάκια ( π.χ. ξυλάκια παγωτού ή κάτι ανάλογο). Τα σκουλήκια θα συρθούν πάνω τους και από εκεί μπορούμε εύκολα να ταΐσουμε στις λάρβες. Μια άλλη μέθοδος απαιτεί τη χρήση ενός κομματιού χοντρού χαρτιού κουζίνας κομμένο έτσι ώστε να καλύπτει περίπου τη μισή επιφάνεια της καλλιέργειας. Το μέγεθος του θα καθορίσει και το μέγεθος της «σοδειάς» μας. Καλό είναι το χαρτί κουζίνας να είναι υγρό, ώστε να μην αφαιρέσει υγρασία από την καλλιέργεια μας. Περιμένουμε για μερικές ώρες και μετά ξεπλένουμε το χαρτί με καθαρό νερό πάνω από ένα χάρτινου φίλτρου (αυτά τα κωνικά που χρησιμοποιούμε στον καφέ). Αυτό που θα παραμείνει στο φίλτρο είναι εκατομμύρια σκουλήκια για να ταΐσουμε τις λάρβες μας.

      Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσα σκουλήκια δε φαγωθούν θα πεθάνουν και θα μολύνουν το νερό ιδιαίτερα σε ένα μικρό ενυδρείο. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να αποδεκατιστεί ολόκληρη «φουρνιά» λαρβών μέσα σε λίγες ώρες. Για να προλάβουμε τέτοια προβλήματα, προσπαθούμε να ταΐζουμε τις λάρβες τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα με μικρές ποσότητες, παρά μια ή δύο φορές με μεγαλύτερες ποσότητες.



      --------------------
      Infusoria, Η απαραίτητη τροφή για νεοεκκολαφθείσες λάρβες
      Grindal, Θρεπτική και οικονομική ζωντανή τροφή
      Προνύμφες κουνουπιών, Μια καλοκαιρινή λιχουδιά
    • By theodor72
      ΓΕΝΙΚΑ
      Infusoria είναι ένας ανεπίσημος ενυδρειακός όρος ο οποίος καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να περιέχει μικροσκοπική άλγη, βακτήρια, πρωτόζωα, rotifers και πλήθος άλλων μικρών οργανισμών. Το μικρό τους μέγεθος, που κυμαίνεται από 25μm ως 300μm (1μm=1/1000mm), καθιστά την infusoria ιδανική τροφή για τις νεοεκκολαφθείσες λάρβες των ψαριών που έχουν μόλις καταναλώσει τον λεκιθικό σάκο τους και αρχίζουν να κολυμπούν ελεύθερα (περίπου δύο έως τέσσερις ημέρες μετά την εκκόλαψη, ανάλογα με το είδος). Για σύγκριση, οι ναυπλίοι της αρτέμιας (brine shrimp nauplii) έχουν μέγεθος από 400μm ως 500μm και είναι τόσο μεγάλοι που μερικές λάρβες δεν μπορούν να τους καταναλώνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την εκκόλαψη.

      Οι μικροοργανισμοί αυτοί απαντώνται σε λίμνες, στάσιμα νερά και ποτάμια, καθώς επίσης και σε διαλύματα οργανικής ύλης σε κατάσταση αποσύνθεσης που εκτίθεται στον αέρα. Ασύγκριτα περισσότερους οργανισμούς που αποτελούν την infusoria συναντάμε σε γλυκό νερό ελεύθερο από οργανικές ουσίες που σαπίζουν, παρά σε νερό που περιέχει τέτοιες ουσίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για καταναλωτές βακτηρίων ως εκ τούτου όταν εμφανίζονται σε φυτικά διαλύματα, είναι συνήθως μετά την αποσύνθεση. Η αποσυντιθέμενη οργανική ύλη αποτελεί τροφή για τα βακτήρια, που είναι ακόμα μικρότερα από την infusoria. Είναι ένας σημαντικός κρίκος στη διατροφική αλυσίδα στα υδρόβια συστήματα και αυτοί οι μικροοργανισμοί καταναλώνονται από άλλα μικρά ζώα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν τροφή μεγαλύτερων οργανισμών.

      ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
      Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποκτήσουμε μια επιτυχημένη καλλιέργεια. Γενικά, πρέπει να βάλουμε σε νερό μικρές ποσότητες οργανικών υλικών ώστε με την αποσύνθεση τους, να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια. Αυτά είναι και η βασική πηγή τροφής της infusoria, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας.

      Ο πιο αποτελεσματικός και διαδεδομένος τρόπος για την δημιουργία μιας επιτυχημένης καλλιέργειας είναι να φτιάξουμε ένα φυτικό διάλυμα χρησιμοποιώντας νερό από ένα καλά στρωμένο και ελεύθερο από χημικά ενυδρείο. Φέτες από πατάτα, φύλλα μαρουλιού ή λάχανου, φλούδες μπανάνας, υδρόβια φυτά και φύλλα σε αποσύνθεση είναι μερικά από το υλικά μου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Η ιδανικότερη επιλογή αυτών, είναι να προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Σε αντίθετη περίπτωση, χημικά μπορούν να περάσουν και να μολύνουν το νερό του ενυδρείου μας κατά το τάισμα. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την αποσύνθεση τους, μπορούμε να τα βράσουμε σε νερό η απλά να τα μουλιάσουμε. Οι καλλιέργειες θα πρέπει να διατηρούνται σε χώρο με επαρκεί φωτισμό και αερισμό και να κρατηθούν ζεστές (26-28 °C). Επίσης δε θα πρέπει να καλύπτονται αν θέλουμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή παραγωγή.

      Το νερό ενός ενυδρείου που λειτουργεί για κάποιο χρονικό διάστημα περιέχει έναν σημαντικό αριθμό infusoria που είναι ικανός να αποτελέσει την μαγιά για την δική μας καλλιέργεια. Η παρουσία infusoria σε ένα ενυδρείο μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι της καλής του κατάστασης. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή δεν είναι ικανή να αποτελέσει τροφή των λαρβών, αλλά ούτε είναι δυνατός ο πολλαπλασιασμός της εντός ενυδρείου, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μεγαλύτερων αλλά και πιο ευαίσθητων κατοίκων του ενυδρείου μας.

      Ο σωστός αερισμός του μείγματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Καθώς τα βακτήρια αναπτύσσονται, καταναλώνουν το περισσότερο οξυγόνο στην καλλιέργεια παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη της infusoria. Επίσης θα βοηθήσει στη μείωση όποιας δυσάρεστης οσμής παράγεται από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης. Συνεπώς μια αεραντλία θα αυξήσει σημαντικά την απόδοση της καλλιέργειας μας. Μέσα σε δύο τρεις μέρες το νερό θα πρέπει να γίνει θολό από τα βακτήρια. Μόλις η καλλιέργεια αρχίσει να καθαρίζει ένα χλωμό, συνεχώς κινούμενο σύννεφο θα είναι ορατό, αν κρατήσουμε ένα γυάλινο βάζο με καλλιέργεια στο φως του ήλιου. Αν και είναι μόλις ορατά με γυμνό μάτι, για να δούμε σωστά την infusoria χρειάζεται ένα μικροσκόπιο. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να αρχίσουμε να την ταΐζουμε στα ψαράκια.

      Όταν η καλλιέργεια αναπτυχθεί καλά και θέλουμε να την διατηρήσουμε για κάποιο διάστημα, καλό είναι κάθε 3 – 4 ημέρες να σιφωνάρουμε και να απομακρύνουμε το άχρηστο πλέον οργανικό υλικό που έχει κατακάτσει στο βυθό. Φυσικά θα πρέπει να προσθέσουμε μερικά κομμάτια φυτικής ύλης, τα οποία θα παρέχουν οργανική ύλη όταν η αρχική καλλιέργεια κοντεύει να εξαντληθεί. Διαφορετικά η καλλιέργεια θα μειωθεί ταχύτατα αν καταναλωθούν πλήρως τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που προσθέτουμε, καθώς υπερβολική ποσότητα οργανικής ύλης, μπορεί να καταλήξει στην εξάντληση του οξυγόνου στο διάλυμα και επομένως την καταστροφή της infusoria.

      ΤΑΙΖΟΝΤΑΣ INFUSORIA
      Μπορούμε να συλλέξουμε την infusoria με μια σύριγγα και να ταΐσουμε μέρος του διαλύματος της καλλιέργειας απευθείας στις λάρβες. Ταΐζουμε σύμφωνα με τον αριθμό τους, όσο πιο συχνά γίνεται σε μικρές ποσότητες, ώστε να μη μολύνουμε το νερό. Οι μικρές λάρβες εντοπίζουν εύκολα την τροφή τους και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις γρήγορες και απότομες κινήσεις που κάνουν ώστε να τη συλλάβουν.Μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε έχουν φάει αρκετά, όταν έχουν διογκωθεί τα στομάχια τους.

      Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να συλλέξουμε την infusoria από την καλλιέργεια πριν την χρησιμοποιήσουμε είναι να κλείσουμε την αεραντλία, να τοποθετήσουμε μια μικρή λάμπα δίπλα ή πάνω από την καλλιέργεια και να την αφήσουμε να κατακάτσει. Μέσα σε 15 λεπτά, η infusoria θα αρχίσει να σχηματίζει το λεπτό και θολό στρώμα που αναφέρθηκε παραπάνω, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια. Μπορούμε τότε να αναρροφήσουμε και να την συλλέξουμε σε ξεχωριστό δοχείο. Το σημαντικότερο κατά το τάισμα infusoria είναι να περάσει όσο το δυνατόν λιγότερη οργανική ύλη στο ενυδρείο μας, ώστε να αποφύγουμε πιθανή μόλυνση του νερού.

      Ο καλύτερος τρόπος να συλλέξουμε την infusoria χωρίς να προσθέσουμε καθόλου από το μείγμα της καλλιέργειας στο ενυδρείο με τις λάρβες, είναι η χρήση ενός χάρτινου φίλτρου (αντίστοιχου με αυτά που χρησιμοποιούμε στον καφέ) πάνω από ένα χωνί και μέσα σε ένα άδειο δοχείο όπου θα συλλέγουμε τα υγρά. Χύνουμε το υγρό με την infusoria που έχουμε συλλέξει με τον παραπάνω τρόπο ή και όλο το περιεχόμενο της καλλιέργειας μας μέσα από το φίλτρο. Το φιλτραρισμένο διάλυμα θα περάσει στο δοχείο συλλογής και η infusoria θα συγκεντρωθεί στο χάρτινο φίλτρο. Η infusoria μπορεί τότε να ξεπλυθεί από το φίλτρο με φρέσκο νερό και να ταϊστεί στα ψαράκια. Το φιλτραρισμένο υγρό το μεταφέρουμε στο δοχείο με την καλλιέργεια, καθώς η καλλιέργεια θα συνεχίσει να αναπαράγεται.

      Αν επιθυμούμε να ταΐζουμε την καλλιέργεια στα ψαράκια για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ακόλουθη μέθοδο: Ανοίγουμε μια τρύπα στο βιδωτό καπάκι ενός κατάλληλου για τρόφιμα πλαστικού δοχείου, στο μέγεθος ενός λεπτού πλαστικού σωλήνα. Πιέζουμε το σωληνάκι μέσα από το καπάκι μέχρι αυτό να φτάσει περίπου ένα εκατοστό πάνω από τον πυθμένα του δοχείου. Στερεώνουμε το σωληνάκι εξωτερικά με κάποια κολλητική ταινία. Γεμίζουμε το δοχείο με το διάλυμα της infusoria και το τοποθετούμε στο καπάκι του ενυδρείου με το ελεύθερο άκρο του σωλήνα να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια του ενυδρείου. Η καλλιέργεια μεταφέρεται στο ενυδρείο μέσα από το σωλήνα και η ροή ρυθμίζεται μέσω ενός σφιγκτήρα. Αφήνοντας το άκρο του σωλήνα στο εσωτερικό του δοχείου μόλις πάνω από τον πυθμένα απορροφούνται λιγότερα ιζήματα.

      Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μερικές υδατοδιαλυτές βιταμίνες για να ενισχύσουμε την θρεπτική αξία της infusoria μερικές ώρες πριν το τάισμα. Θα τις απορροφήσουν απευθείας από το νερό.



      --------------------
      Microworms, Η ευκολότερη καλλιέργεια ζωντανής τροφής
      Grindal, Θρεπτική και οικονομική ζωντανή τροφή
      Προνύμφες κουνουπιών, Μια καλοκαιρινή λιχουδιά
×
×
  • Create New...