Jump to content

Υποστρωμα και Αλγη


Recommended Posts

Εχει παρατηρηθει σε αρκετα ενυδρεια που τα μεν εχουν υποστρωμα ενω τα δε ειναι χωρις υποστρωμα το εξης θεμα :

Τα ενυδρεια τα οποια εχουν υποστρωμα εχουν παρα πολυ αλγη ενω αυτα που δεν εχουν υποστρωμα δεν εχουν ιχνος αλγης .

Και δε μιλαμε για 1-2 ενυδρεια μιλαμε για 5-6 ενυδρεια με υποστρωμα και 5-6 χωρις υποστρωμα τα οποια ολα τρεχουν αρκετο διαστημα . Πανω απο 8 μηνες .

Ποια ειναι η αποψη σας επι του θεματος ?

Link to comment
Share on other sites

Σε ποια ενυδρεία έχει παρατηρηθεί Αντώνη αυτό και από ποιον; Υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για εξοπλισμό, συντήρηση, λίπανση κλπ. για τα μεν και τα δε; Το υπόστρωμα αντιμετωπίζεται σωστά ή ανακατεύεται συχνά; Τις περισσότερες φορές τα λανθασμένα συμπεράσματα οφείλονται σε λανθασμένες παρατηρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη θα συμφωνήσω απολύτως με το Μιχάλη. Το υπόστρωμα από μόνο του δεν λέει τίποτα σε σχέση με την άλγη! Πρέπει να γνωρίζουμε παραπάνω πράγματα. Για παράδειγμα ένα ανακάτεμα του υποστρώματος κατά τη φύτευση ή μια λάθος σκούπα βυθού, μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω. Για δώσε περισσότερες λεπτομέρειες επί του θέματος :)

Link to comment
Share on other sites

Εχετε απολυτο δικιο και οι δυο :)

Απλα το πεταξα ετσι απλα, γιατι πιστευα οτι ισως αυτο ειναι κατι γνωστο και ισχυει κατα ενα μικρο ποσοστο ...

Δηλαδη εστω και μια μικρη ταση στα ενυδρεια που εχουν υποστρωμα να πιανουν ευκολοτερα αλγη ...

Αυτη τη στιγμη δε μπορω να σας πω τιμες απο ολα τα ενυδρεια αλλα θα προσπαθησω να τις μαζεψω ολες και να τις γραψω αναλυτικα ...

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβεί από λανθασμένους χειρισμούς.

Συνήθως στο υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε δεν γνωρίζουμε την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Και εάν το redox στον πυθμένα είναι ανεβασμένο τότε τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται και δια μέσο της διάχυσης εισχωρούν στην στήλη νερού. Εάν τώρα προσθέσουμε και εμείς επιπλέων λίπασμα στην στήλη ή και στο υπόστρωμα ακόμη τότε έχουμε μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία οδηγούν στης αλγές . Θέλει δηλαδή προσοχή στην λίπανση.

Να συμπληρώσω ότι πολλά υποστρώματα περιέχουν Fe2 το οποίο όταν έρχεται στην στήλη μετατρέπετε σε Fe3 ο όποιος δύσκολα καταναλώνετε από το φυτά ενώ πολύ πιο εύκολα καταναλώνετε από της αλγης .

Το όλο πρόβλημα πιστεύω οφείλετε στην κακή διαχείριση τον θρεπτικών συστατικών.

Είναι πιο εύκολο να χειριστής ένα ενυδρείο χωρίς υπόστρωμα παρά από ότι ένα ενυδρείο με υπόστρωμα. Στο ενυδρείο χωρίς υπόστρωμα ρίχνεις την λίπανση με βάση τα λίτρα που έχεις και είσαι οκ. Ενώ στο υπόστρωμα ρίχνεις στην στήλη λίπανση με βάση τα λίτρα χωρίς να υπολογίζεις και την λίπανση που προέρχεται από το υπόστρωμα είτε γιατί έχει ανεβασμένο redox, είτε γιατί το ανακατέψαμε κατά την σκούπα ή κατά το φύτευμα.

Φυσικά για να γίνει σωστή ας το πούμε διάγνωση πρέπει να γίνει αναφορά στης συνθήκες όλον των ενυδρείων ώστε να μπορέσει να βγει ένα πιο άρτιο συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

Ο Χρηστος εβαλε μια βαση ... δηλαδη λεω ισως ενα ενυδρειο με υποστρωμα θελει πιο πολυ εμπειρια και πολυ κοπο για να μπορεις να εχεις ενα ομορφο αποτελεσμα ... Ισως για καποιον αρχαριο το να βαλει υποστρωμα για το καλητερο δυνατο αποτελεσμα να αποβει μοιραιο γιαυτον και να γεμισει με αλγη .

Εδω θελω να παρατηρησω το εξης οτι σε καμια περιπτωση δε θελω να μηδενισω τα πραγματα . Για ενα καλα φυτεμενο ενυδρειο το υποστρωμα ειναι κατι παραπανω απο αναγκαιο και δε θελω σε καμια περιπτωση να περασω το μηνυμα οτι "εχεις υποστρωμα θα τιγκαρεις στην αλγη" αυτο θελω να γινει κατανοητο για να μην εχουμε παρεξηγησεις .

Απλα καποιοι φιλοι που τους προετρεψα να ασχοληθουν με το hobby παρατηρησαν το συγκεκριμενο θεμα και με ρωτησαν μη μπορωντας να τους δωσω σαφη απαντηση .

Link to comment
Share on other sites

Ξεφεύγουμε λίγο από το αρχικό ερώτημα αλλά με τα καψόνια του dartman ήταν αναμενόμενο. Όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω όμως εξαρτώνται από πάρα πολλές παραμέτρους.

Η εξ ολοκλήρου λίπανση στη στήλη έχει καλά αποτελέσματα αλλά όταν έχουμε χαμηλό φωτισμό, μέχρι 0,5-0,6w/λίτρο ενώ με υψηλό φωτισμό κοντά στο 1 watt/λίτρο το παραμικρό λάθος δημιουργεί πολλά προβλήματα. Σε ένα ενυδρείο με χαμηλό φωτισμό πράγματα κινούνται πολύ πιο αργά και υπάρχει χρόνος για αντίδραση. Σε ενυδρεία με υψηλό φωτισμό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φυσικά σε αυτό παίζει ρόλο και η διάρκεια φωτισμού που πολλοί παραβλέπουν.

Η διαφορά και η αξία του υποστρώματος εντοπίζεται εκεί ακριβώς. Το φυτό γνωρίζουμε τρέφεται και από τη ρίζα και από τα φύλλα. Από εκεί προκύπτουν και οι διαφορές στην φυσιολογία και την εμφάνιση φυτών που καλλιεργούνται κάτω από διαφορετικές συνθήκες (μακρύτεροι βλαστοί, στενότερα φύλλα κλπ). Άρα ότι η ανάπτυξη συνεχίζεται είναι αναμφισβήτητο. Το θέμα είναι το αν το υπόστρωμα προσφέρει κάτι περισσότερο από το να συγκρατεί τις ρίζες. Ένα υπόστρωμα εμπλουτισμένο με λατερίτη θα προσφέρει σίδηρο στα φυτά για χρόνια και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη προσοχή στα ξεριζώματα και στις μεταφυτεύσεις. Έχω δει ενυδρεία με λατερίτη και τα εχινόδορα έχουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ένα υπόστρωμα με υψηλό CEC (cation exchange capacity) έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει ιόντα από τη στήλη και να τα κρατάει έως ότου τα ζητήσουν οι ρίζες. Τέτοια είναι και τα χώματα από τα βουνά και τα δάση. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς έχουν δει τρομερή ανάπτυξη. Τέτοιο χώμα έχει χρησιμοποιήσει και η Walstad και έχει δημιουργήσει σχολή με τα natural planted tanks. To σίγουρο είναι ότι πάντα μπαίνει από πάνω ένα καλό στρώμα χαλικιού (5 εκ.) για να συγκρατεί τα διάφορα κομμάτια να ανεβαίνουν στη στήλη και τα θρεπτικά να οργιάζουν. Εγώ σε κάποιον νέο που θέλει να κάνει ενυδρείο για τα φυτά και θέλει να τα δει να αναπτύσσονται θα πρότεινα πολύ καλό υπόστρωμα (όχι απαραίτητα χώμα) και όχι κάποιο αδρανές σαν τα σύνηθη που κυκλοφορούν στα pet shop. H διαφορά και η δυσκολία είναι στο ότι χρειάζεται προσοχή στη συντήρηση ενώ η λίπανση στη στήλη πλέον θα είναι ελάχιστη πράγμα που συνήθως σημαίνει λιγότερη άλγη. Η σταθερότητα που θα δώσει ο σωστός βυθός θα είναι πολύ σημαντική στην πορεία του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω από προσωπική και μένα εμπειρία ότι σε 1 από τα 6 ενυδρεία που έχω στη κατοχή μου έχω έντονο πρόβλημα "καλοήθους' άλγης το οποίο είναι και το μοναδικό στο οποίο έχω υποστρωμα. Εξηγούμαι, με τον όρο καλοήθης εννοώ πως δεν έχω μαύρη μακρυτριχη ή καφέ άλγη που προέρχονται από γνωστούς κυρίως λόγους αλλά τη γνωστή πράσινη που υπάρχει στα τζάμια και ως ένα βαθμό είναι φυσιολογική. Άπλα εμένα αναπτύσεται και εμφανίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμους. Να προσθέσω όμως ότι το συγκεκριμένο ενυδρείο έχει και 2 ακόμη μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι DIY ενυδρείο και οι λάμπες του βρίσκονται στη άκρη πάνω από τις κόντρες. Επίσης ειναι αυτό από όλα τα ενυδρεία μου που έρχεται σε επαφή σε ποιο μεγάλο βαθμό με το φυσικο φως αφού είναι τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο του σπιτιού. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο αλλά το είχα και εγώ απορία εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Link to comment
Share on other sites

1. οι λάμπες του βρίσκονται στη άκρη πάνω από τις κόντρες

2. έρχεται σε επαφή σε ποιο μεγάλο βαθμό με το φυσικο φως

Ξέρεις λοιπόν τους λόγους ύπαρξης της άλγης και πως θα την αντιμετωπίσης. Άρα δεν οφείλεται στο υπόστρωμα εκτός και αν το ανακατέβεις συχνά χωρίς αλλαγές νερού.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που παρατήρησα , που είναι παρόμοιο με την ερώτηση του dartman , είναι πως σε ενυδρεία με λίγα φυτά και καλό υπόστρωμα , πιάνει άλγη λόγω υπερβολικού υποστρώματος...

Οπότε ίσως να πρέπει να ξέρουμε από πριν πόσα φυτά και τι φυτά θα πρέπει να μπουν μέσα στο ενυδρείο μας και ανάλογα να μπει και το αντίστοιχο υπόστρωμα.

Και όχι να αλλάζουμε συνεχεια την ποσότητα των φυτών και το είδος τους.

(άλλα τρέφονται από τη ρίζα, άλλα από την στήλη του νερού)

Μία άλλη σκέψη , εφόσον το συζητάμε, το πόσο είναι εφικτο, σε ενυδρεία με λίγα φυτά να μπαίνουν μόνο ταμπλέτες και όχι κανονικό υπόστρωμα... ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα άλγης...

Επίσης μία παρατήρηση σε ένα λεγόμενο για την καλοηθή άλγη που δεν σχολιάσαμε...

Εφόσον υπάρχει άλγη (από όσο ξέρω) κάτι δεν πάει καλά... και η άλγη σε ένα φυτεμένο ενυδρείο , μόνο καλοηθή δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.... (μόνο κακό μπορεί να κάνει...)

Έγινε επεξεργασία - TaitO
Link to comment
Share on other sites

...(μόνο κακό μπορεί να κάνει...)

Αυτό είναι λάθος. Με εξαίρεση την BGA (κυανοβακτηρίδιο) που μπορεί να σκοτώσει τα ψάρια σε προχωρημένη εξάπλωση και ποσότητα, η ύπαρξη άλγης στα ενυδρεία ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΚΑΝΕΙ..! (ΙΜΟ)

Ολα μου τα ενυδρεία έχουν άλγες (όχι τρελά πράγματα αλλά έχουν) και τα ψάρια μου είναι μια χαρά. Πολλές φορές την ημέρα μάλιστα, τα βρίσκω να "βόσκουν" στα σημεία αυτά (βλέπε φωτο), τους διάφορους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται εκεί.

Και οι άλγες φυτά είναι. Και αν υπάρχουν μικρές περιοχές με άλγη, δεν χάθηκε και ο κόσμος... αρκεί να μην την αφήνουμε να κυριαρχεί έναντι των φυτών, γιατί μπορεί τελικά να τα "πνίξει". Μόνο "αισθητικό" είναι το "πρόβλημα" της άλγης και τίποτα άλλο. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει στα ενυδρεία, σε ελεγχόμενες ποσότητες (έτσι κι αλλιώς δηλαδή υπάρχει, αλλά εννοώ εμφανώς). Καλό είναι να μην γινόμαστε υποχόνδριοι με το θέμα της άλγης, γιατί πολλές φορές ο πόλεμος που ανοίγουν μαζί της ειδικά οι αρχάριοι, μπορεί να βλάψει τα ψάρια του ενυδρείου (λόγω άγνοιας βέβαια).

Corydoras που "βόσκει" στο

στρώμα άλγης του πλαϊνού τζαμιού.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά η κλασική πράσινη άλγη με αρέσει και δίνει ένα άλλο τόνο στο ενυδρείο π.χ. να πρασινίζει ελαφρά η ρίζα ή κάποιο παλιό φύλα από της ανούμπιες κ.τ.λ. η άλγη υπάρχει στην φύση και επειδή θέλω να μιμηθώ κατά προσεγγίσει την φύση επιτρέπω την συνύπαρξη με τα φυτά μού χωρίς βέβαια να παίρνει το πάνω χέρι. Δεν ξέρω αλλά ένα ενυδρείο χωρίς λίγη άλγη μου φάνετε σαν αποστειρωμένο, λες δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για μια φωτογραφία. Με απλά λόγια κάνει μπαμ ότι είναι στημένο. Σταματάω εδώ γιατί ξεφεύγουμε από το θέμα.

Και τώρα στο θέμα θα ήθελα να αναφέρω μια σκέψη που για εμένα είναι ο βασικότερός κανόνας για ένα επιτυχημένο ενυδρείο.

το ενυδρείο είναι μια αλυσίδα αποτελούμενη από το νερό, τον βυθό, τα φυτά, το φώς, την λίπανση, το CO2, και ψάρια.

Όλα αυτά πρέπει να βρίσκονται σε μια ισορροπία και το μέγεθος των κρίκων να είναι όμοιο αν αυξήσουμε ή μυήσουμε το μέγεθος έστω και ενός κρίκου αλλάζει η ισορροπία.

Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό όταν εμφανίζετε ένα πρόβλημα στο ενυδρείο μας.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που παρατήρησα , που είναι παρόμοιο με την ερώτηση του dartman , είναι πως σε ενυδρεία με λίγα φυτά και καλό υπόστρωμα , πιάνει άλγη λόγω υπερβολικού υποστρώματος...

Οπότε ίσως να πρέπει να ξέρουμε από πριν πόσα φυτά και τι φυτά θα πρέπει να μπουν μέσα στο ενυδρείο μας και ανάλογα να μπει και το αντίστοιχο υπόστρωμα.

Και όχι να αλλάζουμε συνεχεια την ποσότητα των φυτών και το είδος τους.

(άλλα τρέφονται από τη ρίζα, άλλα από την στήλη του νερού)

Επίσης μία παρατήρηση σε ένα λεγόμενο για την καλοηθή άλγη που δεν σχολιάσαμε...

Εφόσον υπάρχει άλγη (από όσο ξέρω) κάτι δεν πάει καλά... και η άλγη σε ένα φυτεμένο ενυδρείο , μόνο καλοηθή δεν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε.... (μόνο κακό μπορεί να κάνει...)

Tι σημαίνει καλό υπόστρωμα; Διευκρίνησε ποιο εννοείς.

Τι σημαίνει υπερβολικό υπόστρωμα; Πόσο σε πόσα λίτρα και με πόσο χαλίκι να το καλύπτει;

Γιατί να μην αλλάζουμε φυτά και να πρέπει να κάνουμε πλάνο για τα φυτά που θα έχουμε μετά από 6 μήνες ή 1-2 χρόνια; Αν επικεντρωθούμε στα φυτά και ασχολούμαστε κυρίως με αυτά θα αλλάζουμε setup κάθε φορά που θέλουμε τα φυτέψουμε νέο φυτό ή να ξυλώσουμε παλιό;

Ποιος λέει ότι άλλα φυτά τρέφονται από τη ρίζα και άλλα από τα φύλλα; Έχει αποδειχθεί το αντίθετο και αποδεικνύεται συνεχώς.

Όλα αυτά εξαρτώνται από το βαθμό αφοσίωσης, τη θέληση και τέλος την εμπειρία (λίγη) του χομπίστα. Κανένα προιόν από μόνο του δεν κάνει θαύματα και κανένας τρόπος δεν είναι ο μόνος σωστός. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενημέρωση, παρακολούθηση, έλεγχος και σωστή συντήρηση. Αν γίνονται εκπτώσεις σε κάτι από όλα αυτά συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα.

Όπως σωστά συνόψισε ο Χρήστος, όταν χαλάσει ή σπάσει η αλυσίδα τότε τα παίρνει όλα η μπάλα και μετά μας φταίνε όλα τα υπόλοιπα εκτός από τις πραγματικές αιτίες.

Link to comment
Share on other sites

Καλό υπόστρωμα = σωστή δόση υποστρώματος... αυτο εννοώ

Υπερβολικό υπόστρωμα = μεγαλύτερη δόση υποστρώματος σε σχέση με τα φυτά που έχουμε ώστε αυτά δεν αρκούν ώστε να το καταναλώνουν...

Για την ποσότητα των φυτών κλπ

Νομίζω πως άλλο setup πρέπει να έχεις για ένα full planted δύσκολων φυτών και άλλο setup για ένα απλό full planted και άλλο setup για ένα χαμηλών απαιτήσεων...

Οπότε αντίστοιχα πρέπει να φτιάξεις και το ενυδρείο σου από την αρχή γιατί μετά θα έχεις ελλείψεις σε κάτι...

Δεν ξέρω τι ενοείτε τυποποιημένα κλπ αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με βάση κάποιους κανόνες για να υπάρχει αποτέλεσμα...

Ενοείται πως με την παρακολούθηση θα φέρεις τα τέλεια αποτελέσματα αλλά η εμπειρία και μόνο χωρίς βάσεις κλπ δεν νομίζω να ισχύει στα φυτεμένα...

Και για το θέμα των φυτών, άλλα τρέφονται από την στήλη του νερού και άλλα από το υπόστρωμα (φυτεμένα) ίσως δεν το διατύπωσα σωστά... :)

Γενικά ο καθένας έχει διαφορετικές απόψεις επί του θέματος...

Ίσως τελικά να αλλάζουν οι απόψεις με βάση τι αρέσει στον καθένα...

Το θέμα είναι όμως πως δεν μπορώ να δεχθώ το "δεν πειράζει η άλγη στα φυτεμένα" όπως και πολλοί άλλοι...

Αλγη με φυτεμένο , δεν ταιριάζουν απλά... εφόσον υπάρχει άλγη κάτι δεν πάει καλά μέσα στο ενυδρείο και αυτό είναι κανόνας του κάθε έμπειρου μποστανά, που διαβάζω και βλέπω εδώ και τόσους μήνες....

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιστρέφουμε τους όρους τόσο εύκολα και δίνουμε λάθος συμπεράσματα...

Έγινε επεξεργασία - TaitO
Link to comment
Share on other sites

Σε 2 ενυδρεια που εχω οντως εχω παρατηρησει αυτο που λεει ο φιλος dartman .Στο ενα που εχω υποστρωμα εχει εμφανιστει αλγη ενω στο αλλο που ειναι χωρις δεν εχω ιχνος απο αυτην.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε TaitΟ μπορείς έστω να ορίσεις τη σωστή δόση υποστρώματος; Αν εννοείς αυτή που γράφουν οι κατασκευαστές ως κατάλληλη για τα λίτρα μας τότε αυτή προκύπτει από την απόφαση της εταιρείας με βάση την τιμολογιακή πολιτική την πολιτική marketing και πολλούς άλλους παράγοντες. Δεν ορίζει η κάθε εταιρεία πόσο υπόστρωμα χρειάζεται το ενυδρείο που θέλω να κάνω.. Ούτε για το υπερβολικό υπάρχει κατάλληλος ορισμός. Πόσο είναι το υπερβολικό; 2Χ 3Χ το προτεινόμενο από την κάθε εταιρεία; Θεωρείς ότι το υπόστρωμα είναι μόνο για τα φυτά που φυτεύουμε στην αρχή του setup και όχι γι αυτά που θα προσθέσουμε στο μέλλον; Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κάθε χομπίστας πρέπει να βάζει τα όρια μόνος του και να πειραματίζεται. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Μπορείς να έχεις με το ίδιο καλό υπόστρωμα γρήγορα, αργά, εύκολα, δύσκολα φυτά με πολύ ή λίγο φωτισμό με ή χωρίς άλγη. Η διαφορά είναι στο πόσο γρήγορα θα καταναλωθούν τα θρεπτικά του υποστρώματος. Αυτό εξαρτάται από την ταχύτητα ανάπτυξης και τον όγκο. Δεν είναι απόλυτο ότι για δύσκολα φυτά χρειάζεται το καλύτερο υπόστρωμα ούτε ότι χωρίς υπόστρωμα μπορείς να μεγαλώσεις μόνο εύκολα φυτά. Η διαφορά μας είναι ότι προτιμώ να έχω το καλύτερο δυνατό υπόστρωμα και να αξιοποιηθεί όταν και όποτε χρειαστεί. Αν το χειρίζεσαι σωστά ακόμα και με ανούμπιες μόνο ένα ενυδρείο με το καλύτερο υπόστρωμα δεν θα πιάσει ποτέ άλγη. Δεν είναι θέμα διαφορετικών απόψεων, είναι θέμα απλής λογικής, σωστού setup και σωστής συντήρησης.

Όσο για το από που τρέφονται τα φυτά επαναλαμβάνω ότι σχεδόν όλα τα φυτά λαμβάνουν ουσίες και από το νερό και από το υπόστρωμα αναλόγως από που τους παρέχονται και αναπτύσσονται σωστά και στις δύο περιπτώσεις. Η διαφορά είναι στην προτίμηση που εμφανίζουν ορισμένα φυτά σε συγκεκριμένους τρόπους θρέψης αλλά γενικά είτε από τη ρίζα είτε μόνο από τη στήλη παρέχονται τα θρεπτικά, τα φυτά θα τα προσλάβουν και θα τα αξιοποιήσουν.

Όσο για το θέμα της άλγης που αναφέρθηκε εγώ θεωρώ ότι η άλγη που υπάρχει και δεν είναι ορατή από εμάς σε κοντινή απόσταση είναι υπεραρκετή για τα ψάρια που την προτιμούν στη διατροφή τους. Οτιδήποτε σε άλγη που φαίνεται όταν παρατηρούμε το ενυδρείο από 0,5-1 μέτρο απόσταση, συνήθως είναι πρόβλημα μικρό ή μεγάλο.

@zapetros

Αν θέλεις ανέβασε φωτογραφίες και περιέγραψε το ενυδρείο σου για να το συζητήσουμε αναλυτικά.

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

180 litra φωτο δεν εχω προς το παρον.υποστρωμα 10 εκ jbl classic

ph controler με co2

υγρα λιπασματα

ocean nutricion jiovanni's traceδοσολογια 5 ml ανα 4 ημερες

φυτα

πολυσπερμα

anubia nana

valsineria

τα φυτα πεγαλωνουν τρομερα γρηγορα

φωτισμος 2*30 βατ 12 ωρες την ημερα

φιλτρα 2 εσωτερικο juwel εξωτερικο eheim classic 2217

τιμες νερου

ph 7

fe 0.6

nh3-4 0

no2 0

no3 25

θερμοκρασια 26 c

σχηματισμος καφε και πρασινης αλγης.

ενυδρειο 100 λιτρα

δεν υπαρχει υποστρωμα

δοσολογια λιπασματων 5 ml καθε εβδομαδα

diy co2

ph 7,2

no2 0

fe 0,3

NH3/4 0

No3 35

gh 5

kh 6.5

temp.26

φωτισμος 2*20 βατ 12 ωρες την ημερα

φιλτρανση εσωτερικο fluval 3,εξωτερικη eheim 2217

ΔΕΝ υπαρχει αλγη

ελπιζω να καληψα αποριες

επισης στην αναπτηξη φυτων υπαρχει αργη αναπτυξη αλλα σε ενα τεραστια αφου το φυτο αυτο καλυπτει το μισο ενυδρειο.(δεν ξερω ονομασια του)

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς φώτο πολλά συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν, ειδικά άμα δεν έχουμε εικόνα των φυτών.

Μόνο από τα στοιχεία που δίνεις στο 180αρι βλέπω κάποιες πιθανές αιτίες-προβλήματα: 12 ώρες φωτισμό (συχνά είναι πάρα πολύ), 0,6 Fe που αν όντως είναι τόσο σημαίνει ότι ρίχνεις υπερβολικά πολύ σίδηρο. Επίσης αν ρίχνεις το λίπασμα μια φορά τη βδομάδα και μετράς αμέσως μετά ο σίδηρος πιθανόν να είναι λογικός σαν μέτρηση αλλά μέχρι την επόμενη αλλαγή σίγουρα εξαφανίζεται=άλγη. Αν τον μετράς τις τελευταίες μέρες τότε ρίχνεις πολλαπλάσιο και μένει στη στήλη=πάλι άλγη. Για το CO2 σου δεν ξέρω τι διάχυση έχεις και ποσο αποτελεσματική είναι. Ειδικά ο pH controller είναι μια μεγάλη ιστορία. Αυτά είναι απλά υποθέσεις δεν έχω εικόνα για να σου πω περισσότερα. Αλλαγές νερού κάνεις;

Έγινε επεξεργασία - neon
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι όμως πως δεν μπορώ να δεχθώ το "δεν πειράζει η άλγη στα φυτεμένα" όπως και πολλοί άλλοι...

Αλγη με φυτεμένο , δεν ταιριάζουν απλά... εφόσον υπάρχει άλγη κάτι δεν πάει καλά μέσα στο ενυδρείο και αυτό είναι κανόνας του κάθε έμπειρου μποστανά, που διαβάζω και βλέπω εδώ και τόσους μήνες....

Σε ένα παλιό που δεν αλλάζει το setup κάθε εξάμηνό ή έχει φυτά που τα φύλα τους δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής τότε είναι δυνατό να εμφανίζετε και άλγη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ενυδρείο έχει πρόβλημα.

Η άλγη δεν είναι δηλητήριο, η για να μην παρεξηγηθώ όσο ‘’δηλητήριο’’ έχει η άλγη έχουν και τα άλλα φυτά (αναφέρομε στην αλληλοπάθεια). Η άλγη είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα. Μόνο όταν εξελίσσετε απότομε ή καλύπτει μεγάλες επιφάνειες μας δίνει την πληροφορία ότι στο ενυδρείο μας έχουμε έναν παράγοντα ο οποίος δεν είναι σωστά ρυθμισμένος π.χ. φως, λίπανση, κ.τ.λ.

υγρα λιπασματα

ocean nutricion jiovanni's traceδοσολογια 5 ml ανα 4 ημερες

Ο ιδανικότερος τρόπος λίπανσης είναι ο καθημερινός.

Η λίπανση ανά 4 ή 7 ημέρες προκαλεί προβλήματα π.χ. εάν ρίχνουμε λίπασμα ανά 7 ημέρες τότε ρίχνουμε τόσο λίπασμα ώστε την έκτη μέρα να υπάρχει αρκετό λίπασμα για τα φυτά μας. Την πρώτη μέρα όμως έχουμε εφταπλάσια ποσότητα λιπάσματος από το κανονικό την έκτη εξαπλάσια κ.ο.κ. αυτό αυξάνει της πιθανότητες να δημιουργηθεί άλγη σε συνάρτηση με έναν λάθος χειρισμό.

Με την καθημερινή λίπανση τα πράγματα είναι διαφορετικά ακόμη και μικρόλαθάκια να κάνουμε δεν δημιουργείτε εύκολα πρόβλημα σε σχέση με την εβδομαδιαία λίπανση διότι απλά δεν έχουμε υπερβολικά πολύ λίπασμα στο ενυδρείο μας.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς φώτο πολλά συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν, ειδικά άμα δεν έχουμε εικόνα των φυτών.

Μόνο από τα στοιχεία που δίνεις στο 180αρι βλέπω κάποιες πιθανές αιτίες-προβλήματα: 12 ώρες φωτισμό (συχνά είναι πάρα πολύ), 0,6 Fe που αν όντως είναι τόσο σημαίνει ότι ρίχνεις υπερβολικά πολύ σίδηρο. Επίσης αν ρίχνεις το λίπασμα μια φορά τη βδομάδα και μετράς αμέσως μετά ο σίδηρος πιθανόν να είναι λογικός σαν μέτρηση αλλά μέχρι την επόμενη αλλαγή σίγουρα εξαφανίζεται=άλγη. Αν τον μετράς τις τελευταίες μέρες τότε ρίχνεις πολλαπλάσιο και μένει στη στήλη=πάλι άλγη. Για το CO2 σου δεν ξέρω τι διάχυση έχεις και ποσο αποτελεσματική είναι. Ειδικά ο pH controller είναι μια μεγάλη ιστορία. Αυτά είναι απλά υποθέσεις δεν έχω εικόνα για να σου πω περισσότερα. Αλλαγές νερού κάνεις;

αλλαγες νερου 30% καθε εβδομαδα.τα τεστ γινονται την 6η μερα.η διαχυση γινεται απο διαχυτηρα sera με την βοηθεια του eheim.

Link to comment
Share on other sites

φιλε Χρηστο εχεις δικιο για την δοσολογια.Το καλυτερο ειναι αυτο που ειπες.Μεχρι τωρα ομως τα φυτα αναπτυσονται τρομερα γρηγορα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...