Jump to content

Καλοκαιρι χωρις ψυξη....


Recommended Posts

Καλησπερα παιδια.... ανοιγω αυτο το ποστ γενικα για συζητηση οσον αφορα τη δυσκολη εποχη του καλοκαιριου για τα ενυδρεια μας... αλλα και για να ρωτησω... υπαρχει κανεις που τρεχει το ενυδρειο του χωρις ανεμιστηρες ή ψυκτικα, παρα μονο με ανοιχτο καπακι? Ποια ειναι τα μεγιστα που ειδατε τα ενυδρεια σας αυτη τη περιοδο.... ειναι εφικτο και φυσιολογικο? ή απλα ταλαιπωρουμε τα ψαρια μας κ τα υποβαλλουμε σε θερμικο σοκ...? 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα. Σε ανοιχτα ενυδρεια δεν υπαρχει τοσο μεγαλο προβλημα οσο σε κλειστα. Εχω ενυδρεια χωρις καπακια και δεν χρεαζονται ουτε ανεμιστηρες ουτε ψυκτικα, αλλα οταν κανει πολυ ζεστη βαζω μπρος το κλιματιστικο ... Πανω απο 26 βαθμους δεν ανεβαινει η θερμοκρασια στο ενυδρειο.

Αν ειναι με καπακι...  δυσκολα ειναι τα καλοκαιρια...

Link to comment
Share on other sites

Πανω απο 26 παει ευκολα η θερμοκρασια.... αναλογα φυσικα με τη περιοχη! Στην Αθηνα κ ανοιχτα τα ενυδρεια φτανουν ευκολα 28 κ 29....δε μιλαμε για περιοδους καυσωνα φυσικα

Link to comment
Share on other sites

Η θερμοκρασία πάει εύκολα πάνω απο 26 εννοείται...

παιζουν πολλά ρόλο για να πιάσει εύλολα παραπάνω βαθμούς το καλοκαίρι όπως...

1) Αν αερίζεται ο χώρος

2) Το σημείο που βρίσκεται το ενυδρείο....αν φεριπείν το βλέπει όλη μερα ο ήλιος

3) Ο εξοπλισμός και η θερμότητα που εκπέμπει εντός του ενυδρείου.....όπως οι αντλίες, τα wave makers κτλ. κτλ.

4) Το πόσες ώρες μένει ανοιχτά ο φωτισμός και τα Watt

5) Η έλλειψη μόνωσης και η παλιότητα του κτίσματος

6)....και φυσικά η τοποθεσία που μένει ο καθένας μας.....

 

Εχω κλειστό ενυδρείο.....πέρυσι την έβγαλα με ανεμιστηράκια όλο το καλοκαίρι και τις πιο ζεστές μερες η θερμοκρασία είχε κολλήσει στο 29. Τρελή εξάτμιση λέμε......κάθε μέρα συμπλήρωνα 10 λιτρα νερό. Τα ψάρια την είχαν ψιλοακούσει.

Φέτος αγόρασα chiller. Το έχω σετάρει στους 27. Ανοίγει στους 27,5 και μέσα σε 15 λεπτά πάει στους 27 και πάλι. Τώρα που μιλάμε χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ζέστη τα θερμόμετρα μου λένε 27,3.

Για την ερώτηση σου σχετικα΄με το θερμικό σοκ πιστεύω οτι το σοκ θα το πάθουνε αν το παθουνε απο ξαφνικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και όχι απο σταδιακές. Σίγουρα ένα χρυσόψαρο που του αρέσει μια θερμοκρασία μέχρι 25 βαθμούς θα ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα εαν ξαφνικά αναγκαστεί να ζήσει για κάνα 4αμηνο στους 29+.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εμένα προσωπικά και τα 3 μου ενυδρεία είναι ανοιχτού τύπου. Βεβαια τον χειμώνα για να ελαχιστοποιησω την εξάτμιση έχω φτιάξει DYI καπάκια με ράβδους πλαστικού και χοντρό διάφανο φιλμ από βιβλιοπωλείο. Τώρα αντίστοιχα το καλοκαίρι έχω φτιάξει καπάκια πάλι με ράβδους πλαστικού και ημιδιαφανη σιτα για να μην υπεθερμενονται. Το ανώτερο που έχω δει να χτυπάει ειναι 29° με 30°, οταν έξω είναι γύρω στους 40° αλλά με ανεμιστήρακια που χτυπάνε στην έξοδο του HOB φίλτρου μου. Τώρα εάν ξεπεράσει τους 40° ανοίγω κλιματιστικό σε άλλο δωμάτιο, έτσι ώστε η θερμοκρασία να πέφτει σταδιακά στους 26° με 27° και όχι απότομα. Όπως και να έχει όμως είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υπάρχει απίστευτη εξάτμιση σε ενυδρεία ανοιχτού τύπου. Οπότε για μένα πλέον η Α/Ο αποτελεί μονόδρομος. 

Link to comment
Share on other sites

Με diy απο φετοςχωρις καπακι το τωρα ειχα καπακι (με πλεξι) το χειμωνα για να κραταει την ζεστη κ να μην δουλευει ο θερμστατης συνεχεια

Περυσι ειχα καπακι και μεγαλες θερμοκρασιες. Σιγουρα το καπακι εμποδιζει το νερο να δροσιζεται ειδικα αν ανοιξεις κανενα παραθυρο κ αεριζεται σωστα το σπιτι

Απο κινα ειναι φτηνα τα ανεμιστηρια .Πηρα συστημα ψυξης με 4 ανεμιστηρες 25 ευρω περιπου , δεν εχει ερθει ακομα ,αλλα στις μεγαλες ζεστες θα χρειαστει

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή στο σπίτι έχω 28C και τον stc σεταρισμενο στους 26 σε ανοιχτο ενυδρείο 120λτ. Τα ανεμηστηρακια δουλεύουν αρκετές ώρες την ημέρα με γύρω στο ένα λιτρο εξατμιση την ημερα. Πέρυσι έβγαλα όλο το καλοκαίρι με τον stc στους 26,5 χωρίς προβλήματα, απλά μεγάλωνε πολυυυυ η εξάτμιση.

Στη βορεια Ελλάδα φανταζομαι τα πραγματα θα ειναι λιγο καλύτερα. Επίσης έχω δει δισκαδικο να βγάζει καλοκαίρι χωρίς ανεμιστήρια. Αλλά εκεί μιλάμε για πολλά λίτρα, που ζεσταίνονται πιο δύσκολα και θερμοκρασίες γύρω στους 29C που είναι νορμάλ για τους δίσκους.

Η δικιά μου συμβουλή πάντως, είναι η κατασκευή αυτόματης αναπλήρωσης. Αν κάποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις και πιάνουν λίγο τα χέρια του, φτιάχνει μια άνετα.

Έλειψα μια βδομάδα πέρυσι με καυσωνα, έβαλα ενα βαρελακι με νερο στο συστημα της αναπληρωσης και την ταιστρα και όταν επέστρεψα δεν είχε ανοίξει ρουθουνι:D

Link to comment
Share on other sites

Εγω εχω κλειστο ενυδρειο 200 λιτρα.

Το καλοκαιρι ανοιγω το ενα καπακι και φτανει μεχρι 28 χωρις ανεμιστηρακια.

Το εχω τοποθετηση ομως σε γωνια του σαλονιου που ειναι βορεινη.

Και κατα την διαρκεια του μεσημεριου εχω το παντζουρι κλειστο σε εκεινη την γωνια. Ακομα και το καλοκαιρι ειναι το πιο δροσερο μερος του σπιτιου.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω ενα ανοιχτό και ένα κλειστο ενυδρείο..

Στο ανοιχτο όντως η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλά από ότι στο κλειστό..

Το καλοκαιρι φυσικά απομακρυνεται οποιοδήποτε καπάκι και οι θερμαντήρες γιατί κρατάει γυρω στους 26-27 βαθμούς..

Αν και είναι σε ανατολικό δωμάτιο , αν ανοίξω πόρτες στο σπίτι κάνει καλό ρεύμα και ρίχνει ευκολα την θερμοκρασία ακόμα και καταμεσημερο.. ;) 

Link to comment
Share on other sites

Γενικα αν μιλαμε για τροπικα ψαρια και φυτα μεχρι τους 27 βαθμους ειμαστε οριακα καλα για τα περισσοτερα ειδη. Απο εκει και πανω εχουμε στρεσογόνες καταστασεις μια που οι μεταβιλισμοι των οργανισμων ειναι στο φουλ και το οξυγωνο λογω αναπνοης αλλα και θερμοκρασιων αρχιζει να λείπει απο τα νορμαλ επιπεδα. Η καλη αναταραξη και ο αερισμος βοηθαει αλλα με την εξατμηση η γενικη σκληροτητα παραμενει στο συστημα μας και μονο η αναπληρωση με νερο δικτιου αυξανη την υπαρχων σκληροτητα στο ενυδρειο μας.  Ειναι μια δυσκολη περιοδο για τα ενυδρεια μας γενικος και προσοχη οσοι δεν εχετε καπακια μην βουτηξη κανενα ψαρι εξω και το μαζευετε απο τα πατωματα......... ενα δυχτακι προληπτικα δεν βλαπτει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...