Jump to content

Ερωτήσεις πάνω στο φάσμα του θαλασσινού.


Recommended Posts

O @Giwrgos Fragoulis σε ένα θέμα για το θαλασσινό έγραψε τα παρακάτω.

 

''...Απλά να αναφέρω ότι οι dinoflagellates και diatoma φωτοσυνθετουν από 400nm-500nm δηλαδή στο ακτινικο μπλέ φάσμα. Πράγμα που σημαίνει ότι για τις άλγες δεν φταίει ο φωτισμός αλλά και οι λοιπές συνθήκες του ενυδρείου. Υπάρχουν κοράλλια που στη φύση με την άμπωτη μένουν εκτός νερού για ώρες εκτεθειμένα σε πολύ ισχυρές ακτινοβολίες και σαφώς όχι μπλέ φάσμα. Επίσης η χλωροφύλλη Α Β και C φωτοσυνθετουν και στα 650nm-680nm όχι μόνο στα 440nm-480nm. Το φάσμα είναι σημαντικό σαφώς και η έμφαση στα ακτινικά και μπλε υπερισχύει λόγο και τον καροτενοειδων. Αλλά θέλουμε πλήρες φάσμα! Επίσης ο φωτισμός προσανατολίζεται και με βάση τα είδη κοραλλιών που φιλοξενούμε. Δεδομένου ότι βάζουμε τα απαντα μέσα έχουμε γενικούς κανόνες. Επίσης τα κοράλλια προσαρμόζονται με βάση αυτό που προσφέρουμε. Και τελος είναι και το αισθητικό κομμάτι. Προσωπικά παίζω με αρκετό από όλα το φωτιστικό μου led (giesemann vervve plus) τρέχει με όλα τα κανάλια (UV, Lagoon blue, deep blue, royal blue, white και red) και οι Τ5 που συμπληρώνω είναι 2 ακτινικές και 2 purple. Μια shortcake acropora την είχα επαναφέρει με πολύ υψηλά par και με πλήρες φάσμα με έμφαση στο κόκκινο φάσμα). Όλα αυτά αποτελούν προσωπική εκτίμηση και δεν παροτρύνω κανένα στο οτιδήποτε. Keep Reefing''

 

με βάση το παραπάνω κείμενο θα ήθελα να ρωτήσω - μάθω κάποια πράγματα.

Μπορεί να είμαι άσχετος με το θαλασσινό ενυδρείο αλλά  όχι όμως άσχετος με την θάλασσα και με τους φυσικούς νόμους.

Ο λόγος που δεν έχω θαλασσινό είναι ότι δεν μου αρέσει αισθητικά το μπλε χρώμα αντιθέτως βρίσκω άκρος ενδιαφέρων όλους τους οργανισμούς.

Είχα αναφέρει παλιότερα ότι θα αποκτήσω θαλασσινό όταν βγουν θαλασσινά χωρίς μπλε χρώμα :) 

Χρόνια βουτώ στην θάλασσα και τουλάχιστον στα πρώτα 2-3 μέτρα δεν επικρατή καθόλου το μπλε, αλλά καθαρό διαυγές φως. τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνεται το μάτι, γνωρίζω όμως πως έως και το πρώτο μέτρο το κόκκινο είναι κοντά στο 95%, σταδιακά ανάλογα με το βάθος αρχίζει η μείωση απο τα 700nn προς τα κάτω. Στα 4-5 μέτρα το κόκκινο υπάρχει ως χρώμα όχι σε ολόκληρο το φάσμα του αλλά τουλάχιστον έως τα 650nn,  απο εκεί και ποιο βαθιά το κόκκινο γίνεται πορτοκαλή και χάνεται περίπου στα 10 μέτρα. Έως τα 5-7 μέτρα δεν μπορείς να πεις ότι επικρατή το μπλε αλλά ίσος λίγο ουδέτερο ελαφρά προς ψυχρό φως αφού το κόκκινο είναι ελάχιστο, τα κελβιν τα υπολογίζω όχι πάνω απο 7000.

 

Πάντοτε σκεφτόμουν γιατί δεν βλέπω μια ανάλογη προσομοίωση θαλασσινού ενυδρείου με φως ημέρας πλήρες φάσμα όχι μπλε, φυσικά με τα ανάλογα κοράλλια που ζουν στα ρηχά. Θα ήταν ενδιαφέρων να δω και να ακούσω απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, υπάρχει κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα με το πλήρες φάσμα πχ με αλγες μάρκο και σία.  δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ακτινικό φως; Έχουν πρόβλημα τα ψάρια με το πλήρες φάσμα; 

Link to comment
Share on other sites

Αν και η συζήτηση είχε θέμα τις άλγες και το φωτισμό που τις ευνοεί θα σου απαντήσω σαν απλός χομπιστας γιατί ούτε έχω σπουδάσει το θέμα άλλα ούτε και τις γνώσεις που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας του χώρου. 

Θα ξεκινήσω λέγοντας σου ότι τα κοράλλια αλληλεπιδρούν στον φωτισμό που τους δίνουμε. 

Το μπλε φάσμα και η uv ακτινοβολία δίνει μια φθοριζουσα όψη λόγω της ζοωξανθελης  στο κοραλλι.

Όσο για τα ψάρια το φάσμα τονίζει τα χρώματα τους άλλα δεν είναι ζωτικής σημασίας. 

Αυτή είναι μια απλοϊκή απάντηση γιατί τρώω τώρα. 

Φυσικά αυτά είναι η προσωπική και ταπεινή μου άποψη.

 

Link to comment
Share on other sites


σημείωση, και εγώ όπως και εσυ, αν διαβάσεις το τοπικ μου θα δεις οτι πάντα απεχθανόμουν το μπλέ χρώμα στο ενυδρείο. Δεν ξέρω τι και πώς αλλά από οταν έβγαλα τις Τ5 και έβαλα λεντ μου λείπει και αλλο μπλέ στο ματι! ακριβώς απέναντι απο το θαλασσινό εχω το φυτεμένο. Αυτό το μπλέ είναι υπέροχο πλέον απορώ γιατι δεν μου άρεσε τον πρώτο χρόνο. Ισως και εσυ να το ξεπεράσεις αν φτιάξεις.

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο γενικότερα για την σχέση λευκού μπλε έχω διαβάσει εκατοντάδες πράγματα και δεν ξέρω τι ακριβώς να πιστέψω. Τα 2 πράγματα που ξέρω σίγουρα είναι ότι το φάσμα που κυρίως αξιοποιούν τα κοράλλια είναι περί τα 420-460nm αλλά και ότι υπάρχουν πολλά επιτυχημένα ενυδρεία με πολύ πιο λευκό φωτισμό μόνιμα. Αν το πρόβλημα σου είναι να τρέχεις μόνα τους τα ακτινικα, τότε πολύ απλά δεν τα τρέχεις μόνα τους.

 

Αυτο που έχω παρατηρήσει είναι ότι σε πιο λευκό φάσμα ορισμενα κοράλλια με τον καιρό είτε χάνουν το πολύ εντυπωσιακό χρωμα είτε αλλάζουν σε μέγεθος και συρρικνώνονται.  Το οποίο είναι λογικό επειδή το κοράλι προσαρμοζει την ποσότητα άλγης που έχει μέσα. 
 

Επισης υπάρχουν κοράλλια (ειδικά τα Soft) σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που αναφέρεις και όπως είπες δεν έχει καμία σχέση τι βλέπει το ματι σου με το τι τελικά απορροφά το κοράλλι. 
 

 

Δεν έχεις πλέον δικαιολογίες, ξεκινάς θαλασσινό. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 ώρες, το μέλος bbetta έγραψε:

Δεν έχεις πλέον δικαιολογίες, ξεκινάς θαλασσινό. 

Βιάζεσαι κάτσε ακόμη πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα του χρώματος.

Μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα απο την απάντηση σου και όποιος ξέρει έστω και εν μέρη ας απαντήσει.

 

Αναφέρεις ότι στο λευκό φως κάποια κοράλλια χάνουν τον έντονο χρωματισμό τους ή συρρικνώνονται. Αυτό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως φυσιολογική αντιδράσει; Τη εννοώ ότι παρόλο την αλλαγή σχήματος και χρώματος το κοράλλι παραμένει υγιές;

Μήπως με το έντονο μπλε φως αναγκάζουμε το κοράλλι να μπουστάρει τον όγκο του και το χρώμα του με ταυτόχρονη απαίτηση σε περισσότερη τροφή;

Αναφέρεις ότι τα κοράλλια αξιοποιούν το φάσμα μεταξύ  420-460nm, πόσο ένταση θέλουν για να αναπτυχθούν πχ σε κελβιν, Γιατί ρωτώ, αν πχ δώσουμε την ανάλογη ένταση φωτός στο φάσμα που θέλουν και ταυτόχρονα παίξουμε οπτικά με τα υπόλοιπα κελβιν ώστε οπτικά να έχουμε ένα αποτέλεσμα σε κελβιν 7000 θα έχουν πρόβλημα τα κοράλλια με το επιπλέον φάσμα ή θα το αγνοήσουν και θα δημιουργηθούν προβλήματα που δεν γνωρίζω και δεν πάει το μυαλό μου;

Γιατί να μην μπορώ να έχω αυτό το οπτικό αποτέλεσμα στο θαλασσινό ενυδρείο (τυχαία στιγμιότυπα βίντεο απο μια εξερεύνηση για χταπόδια)

749709183_ypo1.thumb.jpg.93ef086285c73d8f5a1213614a73484d.jpg

 

75636656_ypo2.thumb.jpg.c3bd9072cf50c70dd732b3f898d91fe3.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε μου εγω το δικο μου το Reefaki μονο soft corals το εχω με ενα κλασσικο φωτιστικο 7500Κ και το μπλε αν θελω το ανοιγω το βραδυ... Δεν ειχα κανενα θεμα ισα ισα που μου αρεσει κιολας. Επισης εχω βαλει και 2 RGB ταινιες και το κανω και κιτρινο και πρασινο αν θελω :D ..... Οποτε δεν θεωρω αν σου αρεσει το θαλλασινο να σε αποτρεπει το χρωμα απο τα φωτα.... :)

Link to comment
Share on other sites

Λογικά απο οτι εχω δει στο δικό μου ενυδρείο, με το άσπρο χρώμα μια χαρά επιβιώνουν. Απλα χάνεις λιγο σε χρώματα. Δηλαδη  με το μπλε ή το UV το κοράλλι το κανεις σαν να φωσφορίζει.  Ενώ με τον ασπρο φωτισμό δεν το εχεις αυτό το φαινόμενο, και απλα βλέπεις πχ ενα ελαφρός πράσινο κοράλλι. Το λευκό στα θαλασσινά σε κελβιν κυμαίνεται απο 10.000 Κ και πάνω. 

Τα κοράλλια φωτοσυνθέτουν στα νανόμετρα που αναφέρθηκαν παραπάνω  420-480 όπου τυχαίνει να ειναι ο μπλέ - uv φωτισμός που χρησιμοποιούμε. Επίσης μπορούν να αξιοποιήσουν και φωτισμό που βρίσκεται στα νανόμετρα 640 με 680.

Ενα λευκό φώς αν δεν κάνω λάθος περιέχει όλα τα φάσματα. Γιαυτό και ειναι λευκό (Ας με διορθώσει καποιος σε αυτο αν δεν ισχύει) οπότε το κοράλλι φωτοσυνθέτει μια χαρα και στο λευκό 10.000 με 15.000 κέλβιν. 

 

Τι γίνεται τωρα στα ενυδρεια: Επειδή δεν θελουμε τις άλγες, κοιτάζουμε να δίνουμε στα κοράλλια το φως στο φάσμα που θελουν, για να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε φωτοσύνθεση, και ταυτόχρονα να δυσκολεύουμε την ανάπτυξη αλγών. Αυτό γίνεται χρησιμοποιόντας όσο γίνεται λιγότερο λευκό φώς (που περιέχει ολα τα φασματα) και περισσότερο μπλε - UV που ειναι στο φάσμα που χρησιμοποιούν τα κοράλλια. Ταυτόχρονα με το UV - μπλε πετυχαίνουμε και αυτά τα έντονα , φωσφοριζέ χρώματα που βλέπουμε στις φώτος.

 

Σε ένταση εγω προσωπικά το παω με τα λτ και με το ματι :) 

Σίγουρα θα υπάρχει κανόνας και μια αξιόπιστη μονάδα μέτρησης της έντασης του φωτός ειναι το Lux και τα Par.  Σε αυτό το κομμάτι παιζει ρόλο και αν ειναι Led ή Τ5 φωτιστικό, καθώς άλλη διασπορά άλλα και ένταση στον χώρο του ενυδρειου εχει το ενα και αλλη το άλλο. 

 

Και κάτι τελευταίο. Τα κοράλλια έχουν 2 τρόπους "διατροφής".

Ο ενας ειναι με συμβιωτικές άλγες (φυκια που βρίσκονται μέσα στους ιστους του κοραλλιου) που με την φωτοσύνθεση παρέχουν σάκχαρα (ενέργεια) για την επιβίωση του κοραλλιού. 

ο δεύτερος ειναι η πρόσληψη τροφής απο τους πολυποδες τους, που κατα κύριο λόγω ειναι πλαγκτόν.

 

 

όπου έχω λάθος σε κάτι ας με διορθώσει καποιος.

Έγινε επεξεργασία - submarine1981
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...