Jump to content

Rookie @ Reef .....


Dimitris_PL

Recommended Posts

Καλημέρα στον υπέροχο ενυδρειακό κόσμο. 

Λοιπόν, πριν φύγει το 2020 "έπεσα" πάνω σε μια φωτογραφία απο ένα Nano Reef και αυτό ηταν ικανό να χάσω τον ύπνο μου . Αρχικά είπα οκ θα κάνω μια αναζήτηση στο internet θα πάρω ένα ενυδρείο θα το γεμίσω νερό θα βάλω και 2 clownfish και θα είμαστε όλοι happy , δεν είναι και πυρηνική φυσική .... Τελικά είναι πυρηνική φυσική και ετσι διάβασα αρκετά ( πότε δεν είναι αρκετό ) . Επίσης κάποια μέλη του forum νομίζω οτι τους ξέρω χρόνια με τόσα που έχω διαβάσει στα topic . Εντυπωσιακά και τα live που έχουν γίνει με τον @niknikτον @salamander οπου τα έχω δει ουκ ολίγες φορές σε σημείο που αν πετύχω κανένα στο δρόμο να τον καλημερίσω και να με κοιτάει περίεργα .

Κουρασα το ξέρω .

Τι θέλω λοιπον .

 

Project 

 

    Ένα κύβο απο 50l μέχρι 80l , με 2 clownfish μερικά ευκολα κοράλια ( Lps , μανιτάρια ) και κάποια γαρίδα , snail κτλ.Όπως όλοι άλλωστε και άν όλα πηγαίνουν καλά με βλέπω σε κανένα χρόνο να έχω πέσει και έγω στη παγίδα και να βαζώ μέσα ζωντανά κάθε εβδομάδα . 

 

Έχω 2 σκέψεις και θέλω να μου πείτε ποια επιλογή είναι η καλύτερη. 

 

  α. Ετοιμο ενυδρείο plug n' play με sump πλάτης ή κρεμαστό φίλτρο.

  β. Custom made ενυδρείο με sump και έπιπλο ή sump πλάτης. 

 

Εξοπλισμός 

αν μπορείτε να μου προτείνεται συγκεκριμένο εξοπλισμό για ενυδρείο μέχρι 80 l

 

1. Α/Ο

2. Κυκλοφορία

3. Skimmer

4. Φωτισμός

5. Ψύξη

6.Αραγωνίτης

7.Βράχος

8.Αλατι

9. Φίλτρο

10.Θερμοστάτης 

 

 

STC-1000 ?

 

PH meter

Ρεφρακτόμετρο

Βακτήρια 

Τεστ

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε και καλή αρχή να πω ,εγώ έχω κύβο χωρίς Σαμπ, ωστόσο εαν έπαιρνα τώρα ένα ενυδρείο θα έβαζα Σαμπ πλάτης ( προσωπική άποψη ως προς το σάμπ πλάτης ) βέβαια στα λίγα λίτρα σου κόβει αρκετά. Στο θέμα εξοπλισμού όλα είναι θέμα budget μπορείς πχ να βρεις φως που θα σε βολεψει με 100 ευρώ και λιγότερο μπορείς να πάρεις όμως και με 250+ για μένα πάρε κάτι καλό ώστε να μην θες αναβάθμιση σύντομα 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Δημήτρη,

 

Και εγώ νέος στο σπορ είμαι οπότε δεν θα σου προτείνω κάτι, αλλά θα σου πω τι έβαλα εγώ μετά από ΠΟΛΥ διάβασμα (και γενικά πιστεύω ότι πάω καλά με το διάβασμα στην γενική του έννοια ?).

Εγώ ακριβώς όπως εσύ , σκεφτόμουν αγορά έτοιμου σε sump πλάτης. Κατέληξα σε DIY για να μπορώ να έχω ευελιξία με το σκίμμερ και τους χώρους στο φίλτρο πλάτης.

Από εξοπλισμό:

1. Α/Ο - 3 σταδίων (εγώ πήρα Haquoss)

2. Κυκλοφορία - πήγα σε μικρή αντλία επιστροφής Aquarium systems 400lt/h (ξεκίνησα με sicce silent 1000lt/h αλλά ανακάτεβε τον αραγωνίτη (έχω ψιλόκκοκο 0.5-1mm), wave makers έχω 2. Έναν jebao sw2 και έναν tunze 6015 να δουλέυουν στο minimum)

3. Skimmer - Tunze 9004

4. Φωτισμός - Fluvial 14541 Nano marine Led 20W ("χτυπάει" τα 60 λίτρα γιατί τα 20 είναι φίλτρο πλάτης)

5. Ψύξη - δεν έχω ακόμα θα πάω σε ανεμιστηράκια πάνω στο STC

6.Αραγωνίτης - έβαλα νεκρό, ψιλόκοκκο 0.5-1mm (θα πάω σε lps και μανιτάρια οπότε το επέλεξα καθαρά επειδή μου άρεσε)

7.Βράχος - έβαλα 4 κιλά real reef

8.Αλατι - Ξεκίνησα με aquaforest reef pro (αλλά δενν με τρέλανε δεν ανεβάζει pH και πήγα σε tropic marine pro)

9. Φίλτρο - φίλτρο όπως σου είπα φίλτρο πλάτης με θάλαμο για 500γρ βράχο σπασμένο, κάλτσες ενεργού άνθρακα και αντιφόσφορο της D-D

10.Θερμοστάτης - έχω Eheim jagger 100W και dennerle 150W (χρησιμοποιώ τον Dennerle στο STC και back up τον Jagger)

 

 

STC-1000 ? - Γνώμη μου απαραίτητος (με 20 ευρώ τον βάζεις και σε κουτί να φαίνεται όμορφος, καλιμπράρεις το θερμόμετρο και ησυχάζεις)

 

PH meter - πήρα ψηφιακό από κίνα και το καλυμπράρω ανά τακτά διαστήματα (γενικά να ξέρεις ότι το PH είναι από τα πιο δύσκολα για ακριβή μέτρηση και αρκετά σχετικό (- είμαι υπεύθυνος εργαστηρίου real life) μην αναλωθείς πολύ στο pH θα στο φτιάξει η βιολογία και το αλάτι.

Ρεφρακτόμετρο - Εγώ προτίμησα να πάρω ένα οικονομικό από Αμαζον (αυτό με τις καλύτερες κριτικές) και πήρα υγρό καλυμπραρίσματος από Brightwell.

Βακτήρια - Χρησιμοποίησα Brightwell microbacter7 - και σε 4 εβδομάδες είμαι πολύ καλά (συνολικά χάλασα 250ml)

Τεστ - saliphert υγρά για NH4, NO2, NO3 και PO4. Αργότερα για PO4 θα πάω σε Hanna

 

Δεν βλέπω το πιο βασικό κατά τη γνώμη μου στη λίστα σου που είναι αυτόματη αναπλήρωση. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Kostass1 σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου ! @Yannis M. Σ´ ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες , η αλήθεια ειναι ότι εχω παρακολουθήσει τα βήματα από το Reef σου και εχω εντυπωσιαστεί  . Πολύ όμορφο ενυδρείο , αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις σε pm λεπτομέρειες για το tank ( τιμή και πως θα έρθω σε επαφή με τον κατασκευαστή ) 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, καλή αρχή και από εμένα.

 

Η γνώμη μου είναι να κάνεις ένα ενυδρείο απλό στη χρήση και συντήρηση. 

Σε αυτό βοηθάει το sump πλάτης, με πλάτος όσο να χωράει ένα skimmer tunze ή deltec κρεμαστό. 

 

1. Α/Ο                                 οποιαδήποτε, όλες είναι ίδιες αρκεί να είναι η μεμβράνη επώνυμη

2. Κυκλοφορία                    για φθηνό jecod rw-4 που χαλάει περίπου στο χρόνο ή κάποιο tunze 

3. Skimmer                          skimmer tunze ή deltec κρεμαστό

4. Φωτισμός                       κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο, έχει πολλά led γύρω στα 60 watt, kessil, AI prime, red sea πάντως όχι κάποιο φθηνό

5. Ψύξη                               ένα διπλό ανεμιστήρα σε STC-1000

6.Αραγωνίτης                    οτιδήποτε, όχι πολύ ώστε να καθαρίζει εύκολα

7.Βράχος                            νεκρό ή συνθετικό, λίγα κομμάτια, όχι μεγάλο ύψος

8.Αλατι                                aquaforest reef ή tropic marine

9. Φίλτρο                            στο sump πλάτης, λίγο βαμβάκι, άνθρακα seachem, αντι φώσφορο που θα τα αλλάζεις συχνά

10.Θερμοστάτης                οποιοδήποτε επώνυμο, μέσα στο sump πλάτης

 

γενικά να έχεις στο μυαλό σου την ευκολία στην καθαριότητα, κατά τη γνώμη μου το σημαντικότερο.

 

καλή επιτυχία!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το τι ενυδρείο θες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Προσωπικά απεχθάνομαι να βλέπω σωλήνες πάνω-κατω και έξω από την γυάλα. Εκτός αν το έχω ντύσει απέξω και δεν φαίνονται. Οπότε αν ήταν να βάλω μικρό ενυδρείο στο σαλόνι θα προτιμούσα να έχει πίσω διαμέρισμα για να μπει όλος ο εξοπλισμός. Αν ήταν λίτρα "ευάλωτα" θα έφτιαχνα το διαμέρισμα στο περίπου 15-20% του συνολικού όγκου νερού. Αυτό καθαρά για ευκολία στις αλλαγές νερού, βάζεις όλο το νερό αλλαγής στη πλάτη, προσαρμόζεται στη θερμοκρασία ενυδρείου και ρυθμίσεις την επιστροφή με πολύ αργή ροή και τέλος.

Τι διαστάσεις σκέφτεσαι να είναι το ενυδρείο; 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Για φωτιστικό εγώ θα κοιτούσα και το cetus 2 φαίνεται πολύ καλό και οικονομικότερο σε σχέση με το prime ( μια από τις αναβαθμίσεις που θα κάνω σύντομα θα είναι και αυτό ) 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@anathemaσε ευχαριστώ για την αναλυτική και κατατοπιστική απάντηση , ελπίζω το nickname να μην προέρχεται από την ενασχόληση σου με τα αλάτια ?

@BiggBillyγια ένα ανεξήγητο λόγο προτιμώ να ειναι κύβος με διαστάσεις 45χ45χ45 περίπου +/- 5cm

Link to comment
Share on other sites

πριν 6 λεπτά, το μέλος Dimitris_PL έγραψε:

@anathemaσε ευχαριστώ για την αναλυτική και κατατοπιστική απάντηση , ελπίζω το nickname να μην προέρχεται από την ενασχόληση σου με τα αλάτια ?

@BiggBillyγια ένα ανεξήγητο λόγο προτιμώ να ειναι κύβος με διαστάσεις 45χ45χ45 περίπου +/- 5cm

Υπάρχει της amtra ένας κύβος οικονομικός κάτω από 100 ευρώ με διαστάσεις 45χ45χ45 με ένα diy χώρισμα στην πλάτη μπορείς να έχεις και το σάμπ 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχή και από μένα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. 

 

Είμαι φαν των κατασκευών , οπότε προσωπικά θα πήγαινα σε  diy ενυδρείο. Μπορείς να δεις κατασκευές στο Internet  και με πλάτης sump αλλά και κάτω στο έπιπλο(καλύτερη λύση αν σε παίρνει από πολλές απόψεις). Σε έτοιμα μετά συνήθως χρειάζεται στο μέλλον να κάνεις διάφορες μετατροπές οπότε και αυτό diy καταλήγει. 

 

Στο βασικό σου εξοπλισμό πρόσθεσε την αυτόματη αναπλήρωση όπως σου είπαν.

 

Το τι θα κάνεις τελικά είναι καθαρά δικία σου επιλογή , οπότε κάνε εικόνα στο τι περίπου θέλεις να δημιουργήσεις(όχι μόνο σημέρα αλλά και στο μέλλον) και μετά καταλήγεις και στον σωστό εξοπλισμό.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@salamanderΗ αλήθεια να λέγεται εισαι expert στα αλάτια . Έχει μεγαλύτερη γοητεία το DIY αλλά έχει και την δυσκολία του και επίσης αν γίνει το σπίτι πισίνα έχεις κάποιον άλλο να τα χώνεις ? και όχι τον εαυτό σου ...


 

Link to comment
Share on other sites

το reef που είχα κάνει ήταν κύβος rimless 50χ50χ50 με sump από κάτω, και έδειχνε πολύ όμορφα στο σαλόνι καθώς δε φαινόταν τίποτα από εξοπλισμό.

αν ξαναέκανα θα δοκίμαζα κάτι σε μακρόστενο rimless πάλι αλλά shallow πχ 80Χ40Χ30(Υ), σε ψηλό όμως έπιπλο (σχεδόν στο ύψος του ματιού) με led φωτισμό, το θεωρώ ότι πιο μοντέρνο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή αρχή και από εμένα. Θα σου πρότεινα να πας σε ενυδρείο με σαμπ από κάτω αν έχεις την δυνατότητα. Είναι πάρα πολλά τα υπέρ του και αν το στήσεις σωστά δεν ακούς και τίποτα. Αρχικά έχεις περισσότερα λίτρα που θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους, δηλαδή αν κάνεις 80 λίτρα πάνω και μια 50αρα από κάτω αυτομάτως τα κάνεις 130, πράγμα καλό όσον αφορά τη σταθερότητα στο σύστημα. Έπειτα οι δυνατότητες είναι πάααρα πολλές(clarisea-refugium-έξτρα βιολογικά-κανονικό skimmer-back up επιστροφή). Επίσης ποτέ δε θα δεις φιλμ επιφανείας. E και να μην ξεχνάμε το πόσο άψογα μπορούν να οργανωθούν όλα στο ντουλάπι. 

Link to comment
Share on other sites

πριν 3 ώρες, το μέλος Dimitris_PL έγραψε:

@salamanderΗ αλήθεια να λέγεται εισαι expert στα αλάτια . Έχει μεγαλύτερη γοητεία το DIY αλλά έχει και την δυσκολία του και επίσης αν γίνει το σπίτι πισίνα έχεις κάποιον άλλο να τα χώνεις ? και όχι τον εαυτό σου ...


 

Επίσης μπορείς να στο κολλήσει άλλος το ενυδρείο για να μην έχεις θέματα τέτοια. 

*Το X 35 στην φωτο τυχαια; 

Link to comment
Share on other sites

Καλη αρχή φίλε. 

Αφού διαβάζεις είσαι σε καλό δρόμο. 

Φιλτραρε τις πληροφορίες που παίρνεις και προχώρα!

Προσπάθησε να κάνεις μια σωστή αρχή ώστε να διευκολύνει το μέλλον του ενυδρείου σου.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου καλή αρχή από μένα, και ότι θελήσεις εδώ είμαι, εδώ είναι όλο το φόρουμ χωρίς ενδοιασμούς. 

Link to comment
Share on other sites

@saradosΈχεις απόλυτο δίκιο για τα πλεονεκτήματα αλλα ίσως ξεφύγω όχι τοσο στο budget αλλά στο χρόνο που θα αφιερώνω. 

@fishbone!Ευχαριστω , εκτός απο την υπομονή το 2ο σημαντικό ειναι να φιλτράρω τισ πληροφορίες

@salamander Σωστά , αν χρειαστεί θα ζητήσω να μου προτείνετε . Το X-35 είναι το Baximus και έτρεχα με αυτο το σκάφος , η φωτογραφία ειναι απο το Πανευρωπαικό πρωτάθλημα ORC 2016 .

@niknikRespect στον θρύλο ( οχι των γηπέδων , ΠΑΟΚ γαρ ). Αν τελικά προχωρήσει το project θα ενοχλήσω δεν ντρέπομαι καθολου . 

 

Αυτο που καταλαβαίνω και με ευχαριστεί πολύ είναι οτι είστε πολυ καταρτισμένοι με το αντικείμενο και πρόθυμοι να μοιραστείτε τις γνώσεις σας .                                                                Ευχαριστώ όλους .

Έγινε επεξεργασία - Dimitris_PL
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως αν το μπατζετ δεν είναι πρόβλημα καντο κατασκευή με σαμπ. Όσο σύνθετο και να φαντάζει είναι πραγματικά απλούστατο και σου λύνει τα χέρια. Και επειδή απότι φαίνεται το πας ορθά και θα κολλήσεις το μικρόβιο, θεωρώ πως είναι καλύτερο να χεις τα potentials για να το χαρείς. Και όσον αφορά το χρόνο που ανέφερες, το σαμπ στα κάνει όλα πολύ πιο απλά και σύντομα κατα τη γνώμη μου. Από απλή συντήρηση (αλλαγές κλπ) μέχρι την "γενική καθαριότητα" (skimmer, αντλίες, κλπ). 

Επίσης αν βρεις κάτι σχετικά φθηνό σε όσμωση με di στείλε κανα λινκ γιατί προσπαθώ να βρω και γω.

Link to comment
Share on other sites

@sarados Το μελετάω ακόμα και ίσως παω σε custom κύβο 50χ50χ40 με sump . Είδα μια σχετικά εύκολη κατασκευή οπου η δεξαμενή είναι κολλημένη στο έπιπλο και έχει 2 τρύπες στην βάση της δεξαμενής ( υπερχείλιση και επιστροφή ) και όλο το παιχνίδι γίνεται στο sump  .  Δεν ξέρω τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κατασκευής επίσης υπάρχει κάποιος στο forum που μπορεί να το κατασκευάσει ? 

Και εννοείτε αν βρω κάτι σε Α/Ο θα σου πω . 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρων ( δεν θα κουραστώ να το λέω )

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον απαντήθηκαν όλα εγώ απλά θα σου πρότεινα να δεις τον κύβο της dennerle 60l που είναι πανέμορφος με τις μπροστά καμπύλες!αν δεν είσαι για να ξεπερασεις τα 50-80λ που εθεσες στην αρχη

κανεις κ μια έξτρα μικρή κατασκευή πίσω για σαμπ πλάτης(που είναι πολύ πιο απλό απτό να κανεις σαμπ κάτω) κ είσαι έτοιμος..περίπου στα 70λ καθαρά σύνολο

Αν είσαι για περισσότερα λίτρα τότε το diy είναι μάλλον μονόδρομο γ αυτό που θες..με τις τελευταίες διαστάσεις που έγραψες κ με ένα σαμπ κάτω θα πας στα 120 περίπου καθαρά 

Καλη αρχή κ από εμενα 

Έγινε επεξεργασία - \/ag
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

No news is a good news .

 

So let’s start ...

 

Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν διαφωνίες με κάποιες επιλογές μου , αλλά είπα να κάνω κάτι χωρίς να με ταλαιπωρεί ιδιαίτερος αλλά να με ξεκουράζει , αγόρασα και Α/Ο η οποία δεν φαίνεται στην φωτογραφία . 
 

Επισης βρήκα ρεφρακτομετρο σε πολύ καλή τιμή στην Θεσσαλονίκη , αν θέλετε και το επιτρέπει το forum μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες .

F8B82E2C-8949-43D1-B6B5-9BE7076E556D.jpeg

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Το scape με αρέσει πολύ!!!

Τελικά τι διαστάσεις είναι το ενυδρείο?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...