Jump to content

Ξεκίνημα 126 λτ - επιτέλους!


Vagg_1982

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Μετά από χρόνια επιτέλους έχω την ευκαιρία να ξανασχοληθώ με το όμορφο αυτό χόμπυ. Νέα προσπάθεια με ενυδρείο 126 lt μικτά. Πριν 6 μέρες ολοκληρώθηκε (?) το στήσιμο ξύλων - πετρών και μπήκε ο αναγκαίος εξοπλισμός, και τώρα είμαι στην αρχή του στρωσίματος με τροφή.

 

Είναι νωρίς ακόμα για περισσότερα, βάζω μια φωτογραφία της υπάρχουσας κατάστασης για να έχετε την εικόνα.

 

Λίγα στοιχεία:

-Έναρξη στρωσίματος : 25/09 9πρώτη τοποθέτηση τροφής σε τούλι, αλλαγή κάθε 2 μέρες)

-Μέτρηση 20/09: ΝΗ3/ΝΗ4 = 5 mg/l (API) και ΝΟ2 = 0 mg/l (API)

-Διαστάσεις : 800 x 350 x 450 mm

-Φίλτρο εξ/κο : Eheim 2211

-Θερμοστάστης Eheim 100 Watt, θερμοκρασία : 29oC

-Χαλικάκι μαύρο 1-3 mm

-Πέτρες και ξύλα mangrove

 

Ο στόχος είναι λίγα μη απαιτητικά φυτά, με έμφαση δεξια να κρύψουν τον εξοπλισμό, και anubias και ίσως microsorum στα ξύλα. Από ψάρια, πιθανόν ξιφοφόρους ή black mollies και ένα ζευγάρι kribensis στο βυθό. Αλλά τόσες σπηλιές και ξύλα είναι κρίμα να μην τα ευχαριστηθούν γαριδούλες, οπότε φεύγω από αυτό το setup και πάω σε γαρίδες και ... κάτι που δεν έχω βρεί ακόμα. Δεν έχω αποφασίσει. Τα αγαπημένα μου ψάρια είναι τα gourami, αλλά δεν θέλω να επέμβω στο νερό βρύσης, ούτε έχω όρεξη να βρισκω συνέχεια φυτά στην επιφάνεια ? . Είναι βασικό να περιοριστεί η ασχολία μου με το ενυδρείο στις αλλαγές νερού και την απόλαυσή του, όχι σε αλλαγές συνθέσεων, δοκιμές και ανισορροπία. 

 

Ελπίζω να ολοκληρωθεί καλά το στρώσιμο (το οποίο πρώτη φορά κάνω χωρίς μπόλι μιας και δεν έχω πρόσβαση σε κανέναν που να μπορεί να εξυπηρετήσει) και να σας παρουσιάσω κάτι όμορφο και σωστό. Προς το παρόν θολούρα και τανίνες. 

 

Προς το παρόν μια ερώτηση έχω και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Κάθε συμβουλή σας είναι σημαντική.

 

Έχω τη θερμοκρασία στους 29οC. Φυτά λοιπόν είναι απαγορευτικό να βάλω. Με αυτή τη θερμοκρασία φαντάζομαι θα κάνω όλο το στρώσιμο. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, ή όταν αρχίζω να βλέπω νιτρικά, πώς θα χαμηλώσω τη θερμοκρασία; Πρέπει από κάποιο σημείο και μετά μέχρι να μπουν φυτά και ψάρια να κατεβάζω σταδιακά; Δεν θα είναι κακό αυτό για τα βακτήρια; Λέγεται ότι τα φυτά βοηθούν (επιτυαχύνουν?) στο στρώσιμο, και η υψηλή θερμοκρασία το ίδιο. Μήπως να κατέβω σταδιακά τώρα που δεν έχω ακόμα κανένα βακτήριο, και να αρχίσω να βάζω κανά εύκολο φυτό που τρέφεται από το φύλλωμα; Τι θα είναι πιο ισορροπημένο;

 

Σας ευχαριστώ

  

 

 

20211001_185854.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η θερμοκρασία μια χαρά είναι για το στρώσιμο. Δεν χρειάζεται άμεσα να βάλεις τα φυτά.

Αφου μηδενήσει, αμμωνία και νιτρώδη και εμφανιστούν τα νιτρικά κάνεις μια αλλαγή νερού και χαμηλώνεις τότε τη θερμοκρασία συμφωνα με τις απαιτήσεις των ζωντανών  που θα επιλέξεις.

Μαζί με τις γαρίδες μια όμορφη επιλογή ψαριών είναι οι ιριαθερίνες.

 

Καλώς όρισες ξανά κοντά μας.:welcome:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και την πρόταση.

Προχωράω έτσι λοιπόν.

 

και μια διόρθωση γιατί σας κούφανα

πριν 2 ώρες, το μέλος Vagg_1982 έγραψε:

Λίγα στοιχεία:

-Έναρξη στρωσίματος : 25/09 9πρώτη τοποθέτηση τροφής σε τούλι, αλλαγή κάθε 2 μέρες)

-Μέτρηση 20/09: ΝΗ3/ΝΗ4 = 5 mg/l (API) και ΝΟ2 = 0 mg/l (API)

Το σωστό είναι 

 

-Έναρξη στρωσίματος : 25/09 (πρώτη τοποθέτηση τροφής σε τούλι, αλλαγή κάθε 2 μέρες)

-Μέτρηση 30/09: ΝΗ3/ΝΗ4 = 5 mg/l (API) και ΝΟ2 = 0 mg/l (API)

 

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο το στήσιμο αν και προσωπικά θα προτιμούσα κάπως μικρότερες πέτρες ίσα ίσα για να πλαισιώνουν τα ξύλα.

Τα mangrove με τις παμπολλές σχισμές είναι ότι πρέπει για ανούμπιες και οτιδήποτε γενικά ριζώνει πάνω τους οπότε για να μην δώσεις και πολλά λεφτά βάλε μία αγγελία για κλαδέματα από τέτοια φυτά (ιδανικά για μένα anubia nana petite, buchephalandra κοκκινη/πράσινη, microsorum pteropus trident) και γέμισε το. 

Για τα υπόλοιπα φυτά από τη στιγμή που δεν έχεις υπόστρωμα καλό θα είναι μελλοντικά να βάλεις και κάποια ταμπλέτα βυθού. 

 

Σχετικά με την ψαροσύνθεση για μένα πήγαινε σε μικρό κοπαδόψαρο. Θα χαρείς κίνηση και θα έχεις και συμπαγή ομάδα. Τύπου δηλαδή μια δωδεκάδα silvertip tetra με γαρίδες και αν θέλεις γκουράμι πλέον θεωρώ αρκετά αλεξίσφαιρα τα honey που είναι και αρκετά πιο ειρηνικά από τα υπόλοιπα dwarf του είδους. Τουλάχιστον αυτό έχω παρατήρησει από την δικιά μου που την έχω εδώ και κανά 4μηνο. Για ζευγάρι kribensis θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός πάντως. 

Έγινε επεξεργασία - panagiotis_dms
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Είναι μια σκέψη και τα tetra, όχι πολυ ψηλά στις προτιμήσεις, τα βρίσκω λίγο μονότονα αλλά ως τώρα τα μόνα Tetra που έχω κρατήσει ήταν σε 60 lt ενυδρείο, που δεν είχαν τη δυνατότητα για τίποτα, ούτε καν για schooling. Ξεχωρίζω τα serpae tetra, αν και είναι λίγο διαβολάκια με τα υπόλοιπα ψάρια, δεν ξέρω για τις γαριδούλες. Για τα Kribensis καταλαβαίνω τι εννοείς, αλλά είναι πειρασμός, έχουν πολύ ωραία κίνηση και συμπεριφορά. 

 

Το setup έχει αλλάξει 37 φορές από τότε που έβγαλα τη photo (προχθές ? ), έχω πάει σε κάτι πιο compact με τις ρίζες. Για τις πέτρες νομίζω καταλαβαίνω τι εννοείς. Ας πάει σωστά το στρώσιμο και θα επανέλθω. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

 

Για να σιγουρευτώ ότι κατάλαβα καλά σχετικά με την ερώτησή μου: 

1. Μετράω μόνο νιτρικά (τα υπόλοιπα 0) και προχωράω σε αλλαγή νερού. Το νέο νερό θα έχει 29oC.

2. Δεν πιστεύω να έχω έτοιμα 2,3 ψαράκια εκείνη τη μέρα, άρα συνεχίζω με τροφή για άλλες 2 μέρες, ξαναμετράω, επιβεβαιώνω την προηγούμενη μέτρηση.

3. Αν είναι οκ, ρίχνω κατευθείαν θερμοκρασία στους 26οC (αναλόγως και τα ψαράκια, και φυσικά δε μιλάω ακόμα για γαρίδες είναι νωρίς).

4. Βάζω τους πρώτους νοικάρηδες. 

 

Σωστά; Αυτό το 29->26 δεν θα κάνει κακό στη βιολογία;

 

Ευχαριστώ 

Έγινε επεξεργασία - Vagg_1982
Link to comment
Share on other sites

πριν 7 ώρες, το μέλος Vagg_1982 έγραψε:

1. Μετράω μόνο νιτρικά (τα υπόλοιπα 0) και προχωράω σε αλλαγή νερού.

οχι. το ενυδρειο στρωνει με καθε νεα εισαγωγη ζωντανων. Μετρας αμμωνια. νιτρωδη, νιτρικα καλυτερα 2 φορες την εβδομαδα μεχρι να ολοκληρωσεις την ψαρο- γαριδο- συνθεση και για ακομα  2 εβδομαδες μετα.

καλυτερα να παμε ενα- ενα.

τωρα... οταν οι μετρησεις σου θα δειξουν ΝΗ3/4=0, ΝΟ2=0, ΝΟ3>0 (καπου 20-30), κάνεις αλλαγη νερου 50% και βαζεις τα πρωτα ψαρια (αν θα βαλεις τετρα, βαλε 6-8 ψαρια για αρχη). Θα ελεγα 2-3 μερες πριν να βαλεις ψαρια, κατεβασε την θερμοκρασια μεχρι 24-25 βαθμους.

πριν 7 ώρες, το μέλος Vagg_1982 έγραψε:

Σωστά; Αυτό το 29->26 δεν θα κάνει κακό στη βιολογία;

Δεν ειναι καλο γενικος να υπαρχουν σκαμπανεβάσματα πανω απο 1 βαθμο μεσα σε ενα 24 ωρο.

 

 

Link to comment
Share on other sites

πριν 19 ώρες, το μέλος Vagg_1982 έγραψε:

Καλημέρα. Είναι μια σκέψη και τα tetra, όχι πολυ ψηλά στις προτιμήσεις, τα βρίσκω λίγο μονότονα αλλά ως τώρα τα μόνα Tetra που έχω κρατήσει ήταν σε 60 lt ενυδρείο, που δεν είχαν τη δυνατότητα για τίποτα, ούτε καν για schooling. Ξεχωρίζω τα serpae tetra, αν και είναι λίγο διαβολάκια με τα υπόλοιπα ψάρια, δεν ξέρω για τις γαριδούλες

Τα λίτρα και ο αριθμός παίζουν μεγάλο ρόλο στα tetra. Δεν έχω κρατήσει tetra της κατηγορίας serpae,black widow, bleeding heart κτλ. αλλά από τα μικρότερα του είδους που κράτησα cardinal,black neon και silvertip είδα άλλη συμπεριφορά όταν η ομάδα ήταν συμπαγής με αριθμό περίπου τα 15-18 ψάρια. Είναι λογικό αν έχεις 6 ψαράκια σε 60 λίτρα να μην βλέπεις συμπεριφορά ομάδας γιατί τα ψάρια είναι περισσότερο φοβισμένα παρά ήρεμα και άνετα. Πάντως από ότι ψάρι έχω κρατήσει εγώ αυστηρή schooling συμπεριφορά έχω δει μόνο στα silvertip, στα tiger barb και στους ροδόστομους. Όχι ότι δεν είδα στους καρδινάλιους και στα black neon αλλά ήταν πιο σπάνια. 

Θα δοκίμαζα να βάλω ember και λόγω του μεγέθους τους θα πήγαινα σε μια ομάδα των 20-25 ψαριών. Απλά πιστεύω στα 120 λίτρα θα ταίριαζε περισσότερο μία ομάδα από μικρά ψαράκια παρά πχ 3-4 ξιφοφόροι των 7+ εκατοστών. Φυσικά όμως και θα βάλεις ότι σου αρέσει εσένα απλά ρίξε καλό διάβασμα πριν. 

 

 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...