Jump to content

Χρυσόψαρο στη γυάλλα...


drcrunchy

Recommended Posts

Γεια σε όλους! Πριν μερικές μέρες έφεραν δώρο στην κόρη μου (2χρονών) ένα χρυσόψαρο αγορασμένο από πανηγύρι (!) σε ένα πλαστικό κουτάκι του 1 λίτρου, μαζί με τροφή.

 

Με το άγχος να βρούμε γρήγορα ένα ασφαλές περιβάλλον για το νέο μέλος της οικογένειας απευθυνθήκαμε σε μεγάλο Pet-shop κοντά στο σπίτι και φύγαμε από εκεί μετά από τις συμβουλές του ειδικού στα ψάρια με ένα ενυδρείο 45l, το Hailea K-45 με εσωτερικό φίλτρο και led φωτισμό, το οποίο μας είπε ότι είναι αρκετό για 4-5 χρυσόψαρα. Επίσης πήραμε χαλικάκι σε φυσικό χρώμα (καφετί, λευκό, μαύρο), ένα πλαστικό φυτό (μας είπε ότι τα αληθινά τα τρώνε τα χρυσόψαρα) και ένα διακοσμητικό πλαστικό καραβάκι.

 

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τα εξής: ξεπλύθηκαν όλα με νερό βρύσης όπως μας είπαν, τοποθετήθηκαν μέσα στο ενυδρείο, το γεμίσαμε με νερό (έχω αφήσει ~4cm από το χείλος), έριξα το αντιχλώριο (sera toxivec) και μετά από 1-2 ώρες έριξα και το bio nitrivec - το οποίο αν κατάλαβα καλά από όσα διάβασα είναι τα απαραίτητα βακτήρια για να δημιουργηθεί το σωστό περιβάλλον. To τελευταίο έγινε χθες το απόγευμα (μέτρησα ποσότητες σύμφωνα με τις οδηγίες).

 

Μέχρι στιγμής το ψαράκι ζει στο μικρό πλαστικό κουτάκι του. Του αλλάζω το μισό νερό κάθε πρωί - αφού βάλω αντιχλώριο και το αφήσω όλο τα βράδυ να ισορροπήσει σε θερμοκρασία δωματίου - και το ταΐζω πρωί βράδυ από 2 φολίδες.

 

Οι ερωτήσεις μου προφανώς είναι πολλές, ειδικά έχοντας ήδη διαβάσει αρκετά άρθρα στο φόρουμ - τα οποία θα ήθελα πολύ να είχα τον χρόνο να τα διαβάσω πριν γίνουν όλα τα παραπάνω!

 

1. Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι προτιμότερο να βάλω το ψαράκι στο ενυδρείο σήμερα (~24h μετά το bio-nitrivec ή και νωρίτερα;) ή να συνεχίσω να το έχω στο πλαστικό δοχείο και να ακολουθήσω κάποια άλλη διαδικασία;

 

2. Το φίλτρο είδα έχει μέσα μία στρώση στη μέση με κομματάκια άνθρακα, κάτω κάτω λευκό σαν βαμβάκι και από πάνω ένα μαύρο σφουγγάρι. Το αφήνω ως έχει;

 

3. Αλλαγή νερού μας είπαν μια φορά το μήνα να αδειάζουμε το 1/3 και να βάζουμε φρέσκο. Προφανώς ακολουθώ τις οδηγίες που διάβασα εδώ στο φόρουμ, δλδ κάθε βδομάδα το 1/3 του νερού.

 

4. Ο όγκος του νερού μας επιτρέπει να βάλουμε ένα δεύτερο χρυσόψαρο στο μέλλον;

 

5. Μπορούμε να βάλουμε κάποιο αληθινό φυτό αντί για το πλαστικό ή όντως το τρώνε τα χρυσόψαρα;

 

Οποιαδήποτε παρατήρηση/υπόδειξη είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη!

 

Γενικά υπάρχει πολύ διάθεση να ασχοληθούμε σοβαρά με το χόμπυ - αν και ξεκινήσαμε αρκετά λάθος από ότι έχω καταλάβει.

 

Σας ευχαριστώ!

viber_image_2021-10-31_11-03-17-883.jpg

viber_image_2021-10-31_11-03-19-832.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. 

Γνώμη μου είναι να πας το ψαράκι στο petshop και αν γίνεται να το πάρεις πίσω αφού στρώσις το ενυδρείο αν και τα λίτρα είναι λίγα για το συγκεκριμένο ψαράκι αλλά αφού είναι δώρο είναι στην κρίση σου. Βγάλε των άνθρακα και πάρε βιολογικό υλικό μίνι siporax και  βάλε στο φίλτρο σού και ξεκίνησε να κάνεις το στρώσιμο που λέμε ο (κύκλος του άζωτου) στην συνέχεια κάθε 3 μέρες βάζε βακτήρια και ταΐζε λίγο τροφή. Θα πρέπει να έχεις υγρής μορφής τεστ να μετράς αμμωνία NH3/NH4, νιτρωδη NO2, νιτρικα NO3. Καλό θα ήταν να βγάλεις ότι πλαστικό έχεις μέσα γιατί δεν προσφέρουν κάτι ίσα ίσα γίνεται χειρότερο το νερό. Αυτά από εμένα αναμένουμε τους πιο έμπειρους χομπιστες. https://www.aquazone.gr/forums/topic/106471-%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B6%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF

Έγινε επεξεργασία - Taxiarchis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και καλωσήρθατε στον κόσμο των ενυδρείων. Δυστυχώς ότι σας έχουν πει ως τώρα για τα χρυσόψαρα είναι λάθος. Σας παραθέτω αρχικά τα εξής άρθρα για τα υπέροχα αυτά ψάρια.

 

 

 

Το ενυδρείο που έχεις τώρα δεν θα αντέξει για πολύ καιρό το ψάρι αυτό.. βέβαια προς το παρόν είναι καλύτερα να πάει στο ενυδρείο και όχι στο κουτί, συνεχίζοντας βέβαια τις καθημερινές αλλαγές νερού

  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες στην παρέα μας.

 

Δυστυχώς, τα χρυσόψαρα πωλουνται ακόμα, σαν να είναι πλαστικά παιχνίδια.

 

Έκανες πολύ καλά που προμηθεύτηκες ενυδρείο, καθώς το μικρό δοχείο δεν μπορεί να φιλοξενήσει κανένα ζωντανό οργανισμό.

Θα αντιληφθείς όμως σύντομα, ότι και αυτό δε θα είναι επαρκές, αλλά για την ώρα που το χρυσόψαρο είναι μικρό, θα το καλύψει.

Ένα μικρό έξοδο που πρέπει να κάνεις άμεσα, είναι η αγορά βιολογικού υλικού, το οποίο θα πρέπει να αντικαταστήσει άμεσα τον άνθρακα που έχει το φίλτρο. 

( πχ mini siporax)

Εκεί θα αναπτυχθούν οι αποικίες των ωφέλιμων βακτηρίων που θα "τρώνε" την τοξική αμμωνία από τα απόβλητα του ψαριού.

Το ψάρι πάντως βάλτο από τωρα στο μεγάλο και συνέχισε τις καθημερινές αλλαγές νερού, καθώς αυτή τη στιγμή ειναι ο μόνος τρόπος να μην ανέβουν τα επίπεδα της αμμωνίας.

 

Παρακάτω θα σου παραθέσω κάποια άρθρα. Σίγουρα θα δημιουργηθούν αρκετές απορίες, αλλά εδώ είμαστε.

 

Για τα περαιτέρω, διάκοσμο, φυτά και τα λοιπά ας ασχοληθείς αργότερα. Προσέχουν αλλά....:)

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες!

 

Μέσα στην μέρα μπήκε το ψαράκι στο ενυδρείο και νομίζω έχει εγκλιματιστεί. Αρχικά κολυμπούσε μόνο γύρω από το "φυτό", αλλά πλέον πάει παντού, παίζει με τα πετραδάκια και έφαγε κανονικά.

 

Αλλαγή νερού να κάνω καθημερινά το 1/3 του νερού ή μπορώ και λιγότερο; Θα προσπαθήσω αύριο να προμηθευτώ βαρελάκι κλπ (τώρα έχω μόνο την σκούπα).

 

Για το φίλτρο για να μην γίνει κάποιο λάθος η σειρά που είναι τώρα από την είσοδο προς την έξοδο είναι "βαμβάκι", άνθρακας, "σφουγγάρι". Κάπου διάβασα μέσα στην μέρα να είναι ανάποδα, πρώτα το "σφουγγάρι", μετά το βιολογικό υλικό και πάνω πάνω το βαμβάκι, εκτός αν διάβαζα για εξωτερικό φίλτρο και στο εσωτερικό πρέπει να είναι όπως ήρθε αγορασμένο. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα πάρω το mini siporax. Υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο υλικό πρέπει να μπει στο φίλτρο; Λογικά αυτό δεν θα αλλάζει συχνά για να μην χάνονται τα βακτήρια σωστά?

 

Αν και είναι νωρίς ακόμα θα είναι ωφέλιμο σε αυτά τα λίτρα να αγοραστεί σύντομα εξωτερικό φίλτρο? Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τον λιγότερο όγκο νερού που έχει το ψαράκι, κάποιες φορές συντονίζει με το καπάκι και κάνει θόρυβο! Υπάρχει κανένα τρικ για το τελευταίο; Να το βάλω να πατάει σε κάποια λαστιχάκια ίσως?

 

Ευχαριστώ και πάλι, θα επανέλθω σύντομα!

Link to comment
Share on other sites

Γεια και πάλι,

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου post, σήμερα έβγαλα τον άνθρακα από το φίλτρο, έκοψα στη μέση το αραιό σφουγγάρι για να έχω περισσότερο χώρο εσωτερικά και γέμισα με siporex mini. Έριξα και την ανάλογη ποσότητα από το starter και περιμένω. Λογικά θα πρέπει να πάρω άμεσα κιτ για μέτρηση αμμωνίας; Να κάνω κάποια αλλαγή στο φίλτρο; Το μαύρο αραιό σφουγγάρι είναι στην έξοδο του νερού προς το ενυδρείο.

 

Πήρα και θερμόμετρο, 21°C δείχνει (από βδομάδα θα ξέρω και την διόρθωση σε σχέση με πρότυπο θερμόμετρο). Της βρύσης είναι στους 19°C αυτή την περίοδο, είναι μεγάλη η διαφορά για να το ρίχνω απευθείας ή να ζεσταίνω λίγο νερό στον βραστήρα;

 

Επίσης αν καταλαβαίνω καλά το ψαράκι είναι κοινό μονόουρο χρυσόψαρο ε;

 

Περιμένω με αγωνία τους ειδικούς!

viber_image_2021-11-02_00-43-06-828.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 31/10/2021 at 11:54 ΜΜ, το μέλος drcrunchy έγραψε:

Αν και είναι νωρίς ακόμα θα είναι ωφέλιμο σε αυτά τα λίτρα να αγοραστεί σύντομα εξωτερικό φίλτρο? Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, τον λιγότερο όγκο νερού που έχει το ψαράκι, κάποιες φορές συντονίζει με το καπάκι και κάνει θόρυβο! Υπάρχει κανένα τρικ για το τελευταίο; Να το βάλω να πατάει σε κάποια λαστιχάκια ίσως?

 

 

 

Τι εννοείς συντονίζει με το καπάκι; Βρίσκει; Εξωτερικό φίλτρο δεν χρειάζεσαι. Οι δυο βαθμοί κελσίου σε τέτοιο όγκο νερού θα λεγα πως είναι οκ, πάντα είναι καλύτερα να προετοιμάζεις το νερό σε ένα άλλο δοχείο βέβαια και να έχει τις ίδιες συνθήκες με του ενυδρείου. Τεστάκια θα χρειαστείς ναι, τώρα πας λίγο στα τυφλά, θα σε βοηθήσει και σένα να κατανοήσεις καλύτερα το πως λειτουργεί η βιολογία του ενυδρείου. Ένα ολοκληρωμένο κιτ κοστίζει περίπου 50 ευρώ, αλλά θα σε καλύψει για χρόνια.

 

Στο φίλτρο είτε μπαίνει πρώτο το σφουγγάρι και τελευταίο το βαμβάκι, είτε το ανάποδο όπως το έχεις. Μην κάνεις τίποτα για την ώρα. Θα δεις ο ίδιος αν σε βολεύει όταν έρθει η ωρα για συντήρηση (όταν δηλαδή θα έχει ψιλοφράξει και θα έχει μειωθεί η ροη του), μέχρι τότε είσαι μια χαρά. Στο φίλτρο συνήθως βάζουμε όσο περισσότερο βιολογικό υλικό χωράει, και δεν το αλλάζουμε μέχρι να φθαρεί αρκετά από την χρήση, που τότε η αντικατάσταση γίνεται σταδιακα για να προλαβουν να εγκατασταθούν οι αποικίες βακτηριδίων από το παλιό υλικό στο νέο. Για τώρα άφησέ το ως έχει

 

Καλή αρχή!!

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...